Enpä tiedä. Osakassopimus ei ole missään tilanteessa voimassa olevien lakien (kuten osakeyhtiölaki, kilpailunrajoituslaki jne) edellä. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että jos osakassopimuksessa on sovittu lakiin perustumattomia rajoituksia esimerkiksi yhden tai useamman osakkaan halutessa irtautua osakassopimuksesta, osakassopimus ei niiltä osin päde riippumatta siitä mitä sinne on kirjattu.
Pahaa pelkään että SM-liigan osakassopimus on laadittu samalla tavalla kuin liigaa on johdettu viime vuodet. Toivon silti että tulevina viikkoina saamme lukea kuinka asiat on täsmällisesti, yksiselitteisesti ja voimassa oleviin lakeihin perustuen sovittu aina osakassopimuksen yksityiskohdista sen irtisanomiseen asti.
Suomessa on sopimusvapaus. Pacta sunt servanda eli sopimuksia tulee noudattaa. Kun laki ei rajoita yrityksien tekemiä sopimuksia liiketoiminnan osalta, niin sopimus on käytännössä lain voimainen. Jos Liigan tiedote on faktaa, niin siinä ei ole mitään minkään lain vastaista.
Työntekijällä on lakiin kirjattuja oikeuksia esimerkiksi ammatin harjoittamisesta, sitä ei pidä sekoittaa oikeushenkilöiden oikeuksiin (tässä tapauksessa yrityksen oikeuksiin).
Yrityksillä on lain puitteissa täydellinen sopimusvapaus eli jos ne sopivat etteivät tee asiaa a sopimuksen voimassa ollessa, niin se kyllä pitää. Toki sopimuksessa on varmasti pykälät myös sopimusrikkomuksille ja viisasta olisi sopimuksen purkuehdotkin. Ne olisikin erittäin mielenkiintoista lukea.
Jos näitä ei ole erikseen kirjattu, on mahdollista yrittää kohtuullistaa sopimusta. Käytännössä jos ja kun sopimus on tehty täydessä ymmärryksessä, se on erittäin vaikeaa ja yleensä sopimuksen rikkova osapuoli joutuu korvaamaan sopimuksen mukaisesti tai sopimuskumppanien vaatimuksien mukaisesti.
Tämä tarkoittaa sitä, että olennainen asia tässä jutussa on sopimuksen purku- ja rikkomuspykälät. Myös mahdolliset sanktiopykälät voivat tulla kysymykseen. Liiga vakuuttaa, että osakassopimus on kiistaton hallituksen luvan osalta, en usko, että siinä on mitään epäselvää. Se miten Liigan sopimus on kirjoitettu jää toki arvailujen varaan.
Harkimon ajatus saada rahaa tulevista televisio-oikeuksista, joiden arvoa, hän pyrkii omalla toiminnallaan laskemaan, on sopimusoikeudellisesta näkökulmasta lähinnä huvittava. Tapa jolla hän kohteli muita osakkaita antaa ymmärtää, että voi tulla kylmää kyytiä. Kilpailutoiminnasta sulkemiseen en usko, mutta teoriassa, sekin voisi tulla kysymykseen. Riippuen edelleen sopimuksesta.
Jos tässä on halua tapella, kuten Liigan tiedote antaa jo vähän ymmärtää, niin jääkiekkoliiton säätöjäkin saatetaan vielä alkaa lukea. Eli AIK:n ja Bluesin kohtalo ei ole suinkaan mahdoton. Kummola ei omasta luulostaan huolimatta ole sama asia kuin jääkiekkoliitto. Liigan tiedote antoi jo viitteitä myös tämän kortin pelaamisesta. Harkimo on tapansa mukaan oikonut mutkia suoriksi ainakin sopimuksien osalta ja voi olla, että nyt ystäviä on vaikea saada.
Harkimon tapa ohittaa vanhat kumppanit, on oikeasti mielenkiintoinen. Se että lukee toisen osakkaan toiminnasta mediasta ja miten tämä tulee tuomaan kilpailevan yrityksen (Venäjän liigan) yrityksen markkina-alueelle, ei yleensä kannusta olemaan kovin ymmärtäväinen :)
Vaihtoehtoja on monta, riippuen halliyhtiön kauppasopimuksen ehdoista, tämä voi eskaloitua koko homman kaatumiseen. Pallo on nyt muilla Liigaseuroilla ja Jääkiekkoliitolla. Saapa nähdä, miten sitä pelataan. Se että Liigaseurat neuvottelevat asiasta ilman Harkimoa implikoi, että tästä voi tulla mielenkiintoista.