SHL:ään ymmärrettävästi paljon vertaillaan, mutta taitaa talous olla siellä astetta enemmän retuperällä. EY:n selvityksen mukaan 11/14 seuraa teki kaudella 23/24 tappiota, koko sarjan tilinpäätöksessä tappiota n. SEK65,8 milj. Pyöristettynä taitaa olla n. 6,5€ turskaa, yhteensä siis. Yleisöä käy, pelaajabudjetit nousee, lipunhinnat about samat mutta kaukalon ulkopuoliset tienestit eivät tuota suhteellisesti verrattuna ennätysyleisömääriin. EY:n arvion mukaan kaudelle 25/26 kuudella seuralla voi olla vaikeaa täyttää SHL:n lisenssikriteerit.
EY:n analyysi
Liigassahan lisenssikriteereitä on jotkut tahot ja yksilöt pitäneet vitsinä, kun seuroja jotka eivät välttämättä niitä täytä pidetään sarjassa, kun ovat jo siellä. En nyt yllättyisi jos sama meno Ruotsissa, ettei sieltä kengitä seuroja kabinettien kautta Allsvenskaniin.
NLA:n seuroilla kirjanpito on oikeasti järkevää ja voittoa tehdään. Isommilla seuroilla tietenkin korkeat katsojakeskiarvot, olisiko Bern vetänyt jopa muutamaa NHL seuraa kovemman keskiarvon? Siihen päälle isot kaupalliset sponsorisopimukset. Pienemmät seurat sitten koittavat pysyä sarjassa, spekuloitu jopa että isoimmat ja keskisuuret seurat lainaavat ''farmiin'' kovia pelimiehiä , jotta saavat pidettyä Ajoien kaltaisen pisteautomaatin sarjassa, kun alemman portaan mestari ei lisenssiehtoja täytä.
Summa summarum, NLA:n kanssa ei näillä näkymin Liigassa pystytä palkoissa kilpailemaan, SHL:n kanssa kyllä, elleivät tajua länsinaapurissa laajentaa yritystoimintaa kunnolla kaukalon ulkopuolelle. Jokainen seura siis. Ei niin väliä kokonaismarkkinoille jos Rögle ja Färjestad juoksevat kilpaa yli 20 miljoonan euron pelaajabudjeteilla, jos Malmö, Timrå ja Brynäs pelaavat 5-6,5 miljoonan euron pelaajabudjeteilla.