Nyt on poijjaat vastauksia ihan Tepsin korkeammalta johdolta liittyen muukalaislegioonaan. Urama raottaa siis miksi ja miten Turussa päädyttiin tällaiseen joukkueeseen ja näin moneen ulkomaalaisvahvistukseen.
Haastatteija:
Toinen itsestäänselvä kysymys liittyy tietysti joukkueen kirjavaan kansalaisuussarakkeeseen. Joukkue tuli perjantaina tällä erää valmiiksi Evan Weingerin sopimuksen myötä. Hänen tulonsa jälkeen TPS:n kokoonpanossa tulee olemaan peräti 10 ulkomaalaista pelaajaa. Tiukan pelaajapoliittisen linjanvedon taustalla ovat kuitenkin varsin loogiset syyt.
Urama vastaa:
- Nopeasti kun katson, niin meiltä taisi kuusitoista pelaajaa lähteä pois. Me olimme valmiita näiden asioiden kanssa ehkä vuodenvaihteessa tai hieman sen jälkeen. Me olimme jo myöhässä eikä meillä ollut mahdollisuuksia lähteä kilpailemaan kotimaisista pelaajsta.
- Teimme sitten sellaisen linjanvedon, että keitä Suomesta on saatavilla, niin heidät kiinnitetään ja omat nuoret halusimme varmistaa heidän jatkonsa. Meidän taloudellinen tilanteemme on sellainen, että vähän laskentatavasta riippuen, eli montako juniorisopimusta siihen lukuun otetaan mukaan, niin pelaajabudjettia on pudotettu sellaiset reilut 600 000 euroa.
- Sen myötä oli periaatteessa pakko lähteä täyttämään joukkuetta ulkomailta, koska ulkomainen pelaaja on tällä hetkellä vain niin paljon halvempi. Kun he eivät kerran ole turkulaisia ja joukkuetta ei omasta takaa täyteen saada, niin miksi tuijottaa väkisin kansalaisuutta? Totta kai suomalaispelaajille pitää antaa mahdollisuuksia, mutta kun katsotaan siitä hieman pidemmälle, niin Suomessa ei joko ollut sellaisia pelaajia, joita etsimme tai meillä ei ollut heihin varaa.
- Onhan se sillä lailla harmi, että jos mennään yhteiskunnalliselle tasolle ja verotusasioihin, niin esimerkiksi Ruotsissa ulkomaalainen pelaaja voi pelata kolme ensimmäistä vuotta 10 prosentin verotuksella, niin onhan sillä aikamoinen vaikutus kilpailutilanteeseen. Kun pelaajalla oli toisena vaihtoehtona vaikka juuri Ruotsi, niin meillä ei vain raha riittänyt.
- Ja jos käännetään se vielä niin, että nyt kun on vielä paljon hyviä suomalaispelaajia kaupan, niin samalla rahalla, millä hankimme 10 ulkomaalaista, olisimme saaneet kolme suomalaista emmekä yhtään enempää. Se on vaan näin tyly asia, eli joukkue pitää kasaan saada.
- Toisaalta joukkueessa on myös 14 sellaista pelaajaa, jotka ovat kiekko-oppinsa saaneet Turussa tai Turun seudulla. Eli jos meillä on eniten ulkomaalaispelaajia, niin on meillä myös eniten omia kasvatteja.
Korkea ulkomaalaispelaajien määrä herättää aina kysymyksen siitä miten joukkueesta saadaan yhtenäinen. Urama kertoo TPS:n pyrkineen vaikuttamaan asiaan jo sopimuksia tehdessä.
- Kaikkien pitää kokea tämä yhteiseksi jutuksi. Ihan jokaisen. Oli sitten suomalainen tai ulkomaalainen, turkulainen tai tamperelainen. Se arvomaailma ja kaikki pitää kokea omaksi. Ensin joukkueen ja myös koko seuran.
- Tässä olemme tehneet suuren työn uusien pelaajiemme kanssa, että mitä tuleman pitää, millaiset meidän arvot ovat, millaista arkemme on ja tämän kerrottuamme olemme kysyneet, että haluatko vielä tulla tänne. Sen jälkeen olemme kertoneet lisää ja vielä kysyneet, että haluaako hän vieläkin tulla meille. Tätä kautta olemme koittaneet sitä heille iskostaa, että he varmasti tietävät mihin ovat tulossa. Urheilu edellä mennään ja sitä on luvassa monta tuntia päivässä ihan sitä varten, että pelaajat haluaa lähteä täältä eteenpäin ja me haluamme näyttäytyä sellaisena organisaationa, jossa se on mahdollista.
Tätä asiaa ollaan jo yritetty fanien toimesta täällä toitottaa, mutta katotaan tepsiikö paremmin. Ja koko haastatteluhan löytyy Tepsin kotisivuilta.