Koitetaanpas siirtää päivän isointa jääkiekkouutista (ainakin suomalaisittain) koskevaa keskustelua siihen ketjuun, mihin se eniten kuuluu. Kurinpitoa ja tuomaritoimintaakin asia toki koskee, mutta tässä kohtaa, kun yhtään peliäkään uudella linjauksella ei ole pelattu, on tämä yleistä keskustelua -ketju nähdäkseni se passelein.
Jääkiekon SM-Liiga Oy siis julkisti tänään uutisen:
Liiga kirjoitti:
Liigan hallitus on kokouksessaan 16.12.2019 päättänyt toimenpiteistä, joiden tavoitteena on edelleen vähentää päähän kohdistuvia taklauksia.
Liigan runkosarjassa on kauden puolivälissä tilannehuoneen tarkastamana todettu 29 päähän kohdistunutta taklausta, kun koko viime kaudella niitä oli yhteensä 98. Vaikka kehitys on ollut oikeansuuntainen, ei etenemisvauhti ole Liigan hallituksen näkemyksen mukaan riittävä.
Liigan hallitus on kokouksessaan 16.12.2019 tehnyt seuraavat päätökset:
1) Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään 5 ottelun pelikielto. Liigan voimassa olevien kurinpitosääntöjen mukaan kurinpitodelegaatio voi määrätä pelikieltoa enintään 60 ottelua tai 9 kuukautta, ja tätä pidempi pelikielto on myös mahdollinen vaatien Liigan hallituksen hyväksynnän.
2) Liigan hallitus asettaa asiantuntijaryhmän suunnittelemaan turvallisuutta lisääviä sääntömuutoksia sekä sääntötulkintoja, ja haluaa, että Suomi kulkee asian kehittämisen suhteen kansainvälisen kehityksen eturivissä. Asiantuntijaryhmään kutsutaan pelaajien, valmentajien ja tuomareiden edustajia, ja se osallistuu myös kansainväliseen keskusteluun sääntöjen kehittämisestä.
3) Liigassa tehtävää työtä päävammojen diagnosoimisen ja hoitamisen kehittämiseksi jatketaan, ja kaikki Liiga-seurat velvoitetaan vammarekisterin ylläpitämiseen.
4) Liigan hallitus esittää vetoomuksen kaikille suomalaisen jääkiekon toimijoille kannustaa ja kehittää lajin pelaamista kanssapelaajaa ja hänen turvallisuuttaan entistä paremmin huomioivaan suuntaan.
Nämä päätökset astuvat voimaan 18.12.2019 alkaen.
Vaikka jo aloitetussa keskustelussa pääosaan (sic!) on noussut kohdassa 1 mainittu minimissään 5 ottelun pelikielto OR:n arvoisista päähän kohdistuneista taklauksista, niin tuo ei omasta mielestäni ole uutisen tärkein ja merkittävin viesti. Mielestäni merkittävin viesti tuossa tiedotteessa on kohdassa 2:
Liigan hallitus asettaa asiantuntijaryhmän suunnittelemaan turvallisuutta lisääviä sääntömuutoksia sekä sääntötulkintoja, ja haluaa, että Suomi kulkee asian kehittämisen suhteen kansainvälisen kehityksen eturivissä. Asiantuntijaryhmään kutsutaan pelaajien, valmentajien ja tuomareiden edustajia, ja se osallistuu myös kansainväliseen keskusteluun sääntöjen kehittämisestä.
Merkille pantavaa siis, että liigahallitus haluaa olla kansainvälisestikin edelläkävijä siltä osin, että päähän kohdistuneita taklauksia saataisiin ammattikiekossa(kin) kitkettyä pois. Tämä on hyvä visio, eikä haittaa olla edelläkävijänä tässä asiassa, koska on nähtävissä, että kiekkosäännöt ovat kulkemassa tuohon suuntaan. Koville pääosumille vaan pitää saada sääntöjen kautta stoppia ja jos on edellä kävijänä sääntömuutoksia tekemässä, niin ei se huono asia ole. Paitsi tietysti jos mennään metsään niiden uusien sääntöjen kanssa.
Kovasti on toisessa ketjussa puhistu siitäkin, että tulevat sääntöuudistukset lopettavat taklauspelin kokonaan. Olen eri mieltä, ne kyllä lopettavat (toivottavasti) tai ainakin merkittävästi vähentävät taklauksia, joissa tapahtuu suora tai edes välillinen osuma päähän. Tämä vaan on linjaus, johon pelimiesten tulevaisuudessa täytyy oppia, tai sitten vaihtaa lajia.
Miksi jääkiekkoyhteisö ei vain hyväksy sitä, että pahojakin vammoja voi tulla? Jokainen pelaaja menee edelleen kaukaloon vapaaehtoisesti. Ketään ei pakoteta sinne. Ja jokainen pelaaja tiedostaa pomminvarmasti peliin liittyvät riskit.
Vaikkapa nyrkkeilyssäkin on suuri riski saada aivovamma. Silti nyrkkeilyä lajina ei muuteta niin, että esim. päähänlyönti kiellettäisiin.
Itse näen jonkinmoisen eron lajeilla, joissa toisessa on lajin säännöt huomioiden tarkoituskin lyödä ja ottaa osumaa päähän, ja toisessa taas päähän ei ole sääntöjen mukaan luvallista osua voimakkaasti. En sitten tiedä, ehkä olen väärässä.
Jääkiekkoyhteisö nähdäkseni edelleen hyväksyy sen, että pahojakin vammoja voi tulla ihan vahingossakin, mutta ne eivät ole toivottavia. Ja jos jollain sääntöuudistuksella voidaan estää yksikin tulevaisuuden aivovamma, niin siihen pitää löytyä valmius ja käyttää sitä mahdollisuutta. Kenenkään lajiniilon tai -fanaatikon "oikeus nauttia entisenlaisesta pelistä" ei saa mennä sen edelle, että pelaajen terveys olisi siinä toisessa vaakakupissa.
Jääkiekko ei ole enää ollenkaan sama laji, jos siitä kitketään taklaukset pois. Sen jälkeen se olisi käytännössä kiekolla pelattavaa kaukalopalloa. Jokainen voi vertailla lajien suosiota keskenään. Kyllä lätkään kuuluu taklaukset. Kovatkin sellaiset.
Virallisestihan taklaukset on edelleen sallittuja, mutta jos pääosumista aletaan jaella hirmuisia rangaistuksia, kyllä se käytännössä kitkee taklauspeliä rajusti pois.
Miksi niitä taklauksia ei voi suorittaa niin, että sitä pääosumaa ei tule? Kyllä sellaisiakin ihan koviakin pommeja voi kai edelleen jakaa, vaikka pääosumat kitketäänkin pois.
Yllättävän vähän on muuten tästä aiheesta keskustellessa viitattu Kanadan jääkiekkoliiton säännöissä olevaan Head Contact -sääntöön. Kääntyisi suomeksi varmaan pääosumaksi tai pääkontaktiksi. Käsitykseni mukaan ei toki ole tiukimmassa muodossaan käytössä ylimmissä aikuisten sarjoissa, mutta kuitenkin, pienemmissä junioreissa kyllä. Ja ko. säännön mukaan kaikenlainen pääosuma on kielletty ja osumasta tuomitaan vähintään kahden minuutin rangaistus. Kaikki kontaktit, myös tahattomat, olkapään yläpuolelle, ovat pääkontakteja.