Riku Salmiselta sinänsä oikein mainio ja hyvin kirjoitettu artikkeli mäkihyppääjä Niko Kytöshosta. Juttu kuitenkin on mielestäni perattava ennemmin täällä kuin mäkihyppyketjussa, koska Salminen ja kuvaaja Kimmo Hiltunen ovat tehneet haastattelun Itävallassa. Muistammehan, ettei Yleltä voi leikata.
Samaa mieltä kanssasi. Ja olisi tuon haastattelun helposti voinut hoitaa puhelimitse tai skypellä (kuten varmaan muualla maailmassa tuollaiset yksittäiset haastattelut hoidetaan), mutta ongelma piilee mielestäni siinä systeemissä jollaiseksi olemme YLE:n luoneet. YLE:n itsessään täytyy tuhlata koko vuosibudjetti, jotta voivat perustella samanlaisen budjetin seuraavalle vuodelle, mutta sama pätee myös noihin eri osastoihin YLE:n sisällä. Kun näille eri osastoille ei ole automaattisesti allokoitu tiettyä siivua YLE:n budjetista, vaan se ikään kuin elää tarpeen mukaan YLE:n sisällä, niin yhdelläkään osastolla ei ole tietenkään kannustinta säästää rahan käytöstä - päinvastoin. Kun se osastojen lähtökohtaisen budjetin tarve lasketaan YLE:n sisällä myös sen menneen vuoden kulutuksen mukaan, kulutus halutaan pitää totta kai mahdollisimman suurena. Jos budjetin tarve laskee, se alkaa automaattisesti vaikuttaa mahdollisuuksiin tuottaa sisältöä, ja kun sisällön tarve laskee, laskee myös työntekijöiden tarve.
Ihan ajatusleikkinä. Mitä jos YLE Urheilu (ja miksei muutkin osastot) saisi automaattisesti sen 11% YLE: sisältöön varatusta budjetista kuten saivat vuonna 2023 (tai millaiseksi laskevat sellaisen keskiarvollisen vuositarpeen)? He (Yle Urheilu) voisivat itse vuosittain päättää mikäli haluaisivat säästää joinain vuosina budjettia varastoon ja sitten käyttää enemmän sellaisina vuosina kun maailmalla on tapahtumia, jolloin on hyvä panostaa isommin.
YLE on omasta mielestäni malliesimerkki siitä miksi täällä on niin hankala saada asiat toimimaan tehokkaasti ja tuottavasti. Meillä on liikaa erilaisia hallintohimmeleitä ja systeemejä, joita on hyvin hankala purkaa romahduttamatta kylkeen rakennettuja rakennelmia.