Mainos

Yleisesti NHL:stä

  • 4 166 150
  • 14 696

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Mutta siis mistä se allekirjoitusbonus maksetaan? Vastaus ei voi olla "ei kun siis pelaaja haluaa sen koska...", vaan nimenomaan joukkueen (ostajan) kannalta.
Kyllä se vastaus nyt vaan on se. Joukkue maksaa bonuksen, koska pelaaja haluaa sen ja on neuvotellut sen mukaan sopimukseen.

Yhtä hyvin voisi kysyä, miksi jollekin pelaajalle maksetaan kymmenen miljoonaa viiden sijasta, eikä vastaukseksi kelpaa "koska pelaaja haluaa".
 

ipaz

Jäsen
Tämä kuulostaa varsin mielenkiintoiselta siltä kantilta, että jos pelaaja syystä tai toisesta irtisanotaan (vaikkapa jonkun rikoksen vuoksi), niin seura ei saa takaisin rahojaan. Pelaajahan on täyttänyt velvoitteensa, eli allekirjoittanut sopimuksen.
Se on se riski, jonka työnantaja ottaa palkatessaan pelaajan joka haluaa osan palkasta allekirjoitusbonuksena.

Esim. Marnerin nykyinen sopimus Toronton kanssa on kuusi vuotta ja kokonaisarvoltaan 65 miljoonaa + risat. Marner tienasi 31 miljoonaa ensimmäisen kahden vuoden aikana ja 41 miljoonaa kolmessa vuodessa. Eli Leafs maksoi Marnerille 63% koko sopimussummasta kun vasta puolet sopimusajasta oli täytetty.

Mikko Rantanen tienaa nykyisessä sopimuksessaan 62% kokonaisesummasta puoleen väliin mennessä. MacKinnonin uusi sopimus maksetaan lähes pelkästään signing bonuksinsa. Peruspalkka kauden aikana on alle miljoonan, paitsi yhdellä kaudella.

Barkov tienaa joka vuosi ka. 10 miljoonaa, josta miljoona palkkana. Ensi kauden sopimuksesta hänen tililleen kilahti kivat 11 miljoonaa dollaria 1.7. Panthers on siis jo maksanut Barkoville ensi kaudesta 11 miljoonaa ilman että on pelannut peliäkään tuosta summasta.

Ja ennen 2013 CBA:n muutosta sopimukset olivat todella etupainotteisia. Tosin silloin edes joukkueet eivät odottaneet, että pelaaja pelaisi sopimustaan loppuun ja pitkällä sopimusajalla kikkailtiin caphtia alaspäin.
 
Osui silmiin twiitti aiheesta ja mielenkiinnosta aloin tutkia tilastoja. Kun puhutaan salary cap erasta eli ajasta jolloin NHL:ssä on ollut palkkakatto, niin puhutaan viimeisestä noin 20 vuodesta. Sehän tuli kaudella 2005-2006.

20 vuotta on pitkä aika, mutta myös riittävän pitkä, jotta voidaan tarkastella joukkueiden menestystä. En puhu nyt voitetuista kannuista, vaan runkosarjamenestyksestä. Voittojen määrä on hyvä mittari tuolle pitkän aikavälin tarkastelulle. Osaisitteko heittää tarkistamatta mitkä joukkueet löytyvät kärjestä ja mitkä pohjalta? Alla linkistä voit tarkistaa.


 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Tarkistamatta oma listaus meni näin:

Top-5:
1. Boston Bruins - Ei yllättänyt, että myös oikea sijoitus olikin ensimmäinen.
2. Washington Capitals - Runkosarjajoukkue, luulin tulevan käsi kädessä Bruinsin kanssa, mutta top-3 kuitenkin.
3. Tampa Bay Lightning - Palkkakaton aikana lähes aina ollut contender ja myös runkosarjassa hyvä, niin siksi ajattelin olevan top-3, mutta oikea sijoitus olikin "vasta" kuudes.
4. New York Rangers - Hieman sama kuin Caps, aina tuntuu olevan kova runkosarjajoukkue ja kävivät Bruinsin tapaan hyvin nopean re-toolin läpi. Tämä osuikin hieman tuurilla täysin nappiin, mutta ei yllättänyt, että löytyy viiden parhaan joukosta.
5. Pittsburgh Penguins - Tämä yllätti, että ovatkin Bruinsin perässä toisena. Pittsburgh ei ole koskaan profiloitunut Crosbyn/Malkinin aikakaudella runkosarjajoukkueeksi, mutta top-5 uskalsin aavistella, koska 16 vuotta putkeen playoffeissa tuo väkisinkin voittoja tilille ja pari viime kauttakin vain niukasti jääminen ulos playoffeista.

Nashvillen top-5 sijoitus yllätti itseni ihan täysin ja tahrasi arvailuni! Ei käynyt edes mielessä Nashville. Lännestä mielessä kävivät Dallas, San Jose ja Chicago, mutta Chicago onkin kaukana perässä!? Yllätti tuokin. Toki nyt kun miettii, niin se heidän huippu kestikin vain 2008-2015.

Bottom-5:
30. Arizona Coyotes - Tuli vain ensimmäisenä mieleen ja olihan se oikeastikin. Ei yllättänyt.
29. Buffalo Sabres - Liian monta kautta putkeen ilman playoffeja ei ole voinut tuoda voittoja tilille paljon. Näköjään päätelmä osuikin oikeaan.
28. Ottawa Senators - Olisin luullut, että löytyy bottom-5 osastolta, mutta täpärästi näköjään ulkona tästä.
27. Columbus Blue Jackets - Niin karseita ajanjaksoja, että pakko löytyä tuolta bottom osastosta ja löytyihän se. Peräti kolmanneksi huonoin, mutta ei yllätä.
26. Montreal Canadiens - Price toi voittoja yhdessä välissä, mutta ajattelin silti tämän seuran löytyvän bottom-osastolta. Ei kaukana, mutta ei ihan kuitenkaan bottom-5 sitten kuitenkaan.

Täällä yllätti Edmontonin bottom-5 sijoitus, mutta jälkiviisaana ei olisi pitänyt yllättää. Rämpihän ne niin pitkään kuitenkin! Islandersin olen jotenkin aina mieltänyt tasapaksun hyvänä, mutta näköjään heidät olisi pitänyt vielä osata sijoittaa tänne. Joka tapauksessa 3/5 löytyi bottom-5 ja ei nuo Ottawa ja Montreal kaukana olleet.
 
Kyllä työnantaja voi saada rahojaan takaisin mikäli olosuhteet sen sallivat. Esimerkiksi Chicago ja Corey Perryn tapaus. Ei siellä huvikseen kalliita lakimiehiä ole palkkalistoilla.

Ja Perryn tapauksessa ei tietääkseni tapahtunut edes mitään rikosta.
Paljonko Perryllä oli ne allekirjoitusbonukset? Sehän tässä se oleellinen kohta on.
 

lasaleiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mihinkähän näyttöihin perustuen Teresa, John, Michael ja Travis Viola ovat saaneet nimensä kannun kylkeen? Yks on miellyttänyt miljardöörin silmää ja kolme muuta ovat siitä seurausta. Ei kait siinä, onnea heillekin Stanley Cupista.

Täällä ihan kimmotimosena ihmeteltiin että ohhoh, enpäs tiennyt tuotakaan, kun Reinhartin edessä lukikin Samson. No nyt tiedän.
 

Ciccarelli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tuliko tuo 2013 voimaan että tulokkaille pitää tehdä aina 3v entry level ja eka vuosi ei pala jos pelaa alle 9 yhdeksän ottelua? Vai onko näin aina ollut?
 

Ralph

Jäsen
Tuliko tuo 2013 voimaan että tulokkaille pitää tehdä aina 3v entry level ja eka vuosi ei pala jos pelaa alle 9 yhdeksän ottelua? Vai onko näin aina ollut?
Tulokassopimus ei ole aina kolmevuotinen vaan määräytyy pelaajan iän mukaan. Eli kuinka vanha pelaaja on syyskuussa uuden kauden kynnyksellä.

18-21-vuotiaan pelaajan uran ensimmäinen NHL-sopimus eli siis tulokassopimus on aina kolmevuotinen. 22-23-vuotiaalla ne on kaksivuotisia ja 24-26-vuotiaana yksivuotinen. Esimerkiksi 26-vuotiaan Jere Innalan nyt kesällä tekemä tulokassopimus oli yksivuotinen, 18-vuotiaan Konsta Heleniuksen kolmevuotinen.

Sopimuksen ensimmäinen vuosi ei pala 18-19-vuotiailla, jos pelaavat alle kymmenen ottelua eli maksimissaan yhdeksän ottelua NHL:ssä. Tämä ei siis koske 20 vuotta täyttäneitä vaan heillä sopimusvuosi kuluu, vaikka ei pelaisi NHL:ssä.
 

Ciccarelli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Sopimuksen ensimmäinen vuosi ei pala 18-19-vuotiailla, jos pelaavat alle kymmenen ottelua eli maksimissaan yhdeksän ottelua NHL:ssä. Tämä ei siis koske 20 vuotta täyttäneitä vaan heillä sopimusvuosi kuluu, vaikka ei pelaisi NHL:ssä.
Kiitos vastauksesta.
Ja selvisikin jo että tosiaan aikanaan se ensimmäinen vuosi paloi, kuten vaikka Jokisella 1997-98.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Mihinkähän näyttöihin perustuen Teresa, John, Michael ja Travis Viola ovat saaneet nimensä kannun kylkeen? Yks on miellyttänyt miljardöörin silmää ja kolme muuta ovat siitä seurausta. Ei kait siinä, onnea heillekin Stanley Cupista.
Kaikilla noista on joku työtehtävä Panthersien organisaatiossa. Travis näköjään ollut varapresidenttikin kymmenkunta vuotta sitten.

Kannattaa syntyä oikeisiin oloihin.
 

Varmaan jossain täällä palstalla jo nostetty esiin, mutta Capfriendlyn häivyttyä maisemista niin tämä vaikuttaa lupaavimmalta. Käytettävyydeltään todella lähellä Capfriendlya. Puckpedia toinen, mutta se vaikuttaa hieman sekavammalta kun on tottunut toisenlaiseen.

Muitakin saa heittää ilmoille, jos on tiedossa.
 

Nick Neim

Jäsen
Juu, eikös nuo TV-rahat mene aika yksi yhteen katsojamäärien kanssa?
MLB:n osalta vähän niin ja näin, varsinkin pelimäärien ollessa valtavia verrattuna mihinkä muuhun sarjaan tahansa.

Kokonaisminuuteissa MLB on esimerkiksi 2023 ollut heti jefun jälkeen toisena, ottelukeskiarvossa taas samalta vuodelta jopa NHL:n takana. Selittyy toki myös isoilla stadioneilla (=paljon potentiaalisia katsojia paikan päällä) ja kuten mainittua, isoilla ottelumäärillä. Eli riippuu hieman painotuksista ja haluamastaan tilastosta mitä katsojamäärillä sitten tarkoitetaankaan, mutta aika samassa suhteessa nuo tuntuvat kulkevan, kuten tietysti kuuluukin.
 

Liitteet

  • 86n48sbzwu8c1.jpeg
    86n48sbzwu8c1.jpeg
    560,5 KB · kertaa luettu: 151
  • Screenshot_20240721_142537_Chrome.jpg
    Screenshot_20240721_142537_Chrome.jpg
    146,6 KB · kertaa luettu: 153

KooMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
Olikos NHL:ssä paljonko pelejä missä hallit on loppuunmyytyjä? Verrattuna kun on näitä MLB ja NFL areenoita minne mahtuu paljonkin väkeä. Toki NBA pelaa osittain NHL:n kanssa samoissa halleissa ja paikkoja lähes saman verran. Toisaalta eikö MLB:n kausi mene kaikista vähiten muiden kanssa päällekkäin ja tässä kesällä ainut sarja mikä käynnissä kokoajan.
 

Finnish Isles

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Islanders




Ihan hyvä kuva siitä mistä NHL:n tulovirrat tulee ja mitkä ovat erot muihin sarjoihin. Kyllähän nuo TV-oikeudet ovat suhteessa todella halpoja NHL:n osalta.

Ei taida mennä kauaa kunnes MLS menee NHL:n ohi ja pudottaa kiekon ulos "neljän ison" liigan joukosta ja baseball tietääkseni on menettänyt jalansijaa nuoremman sukupolven kohderyhmässä isosti. Futiksen harrastajamäärät ovat jo nyt isot ja koko ajan kasvamassa. Sen lisäksi latinoja on jenkeissä enemmän kuin vaikkapa Kanadassa väkeä yhteensä ja heidän keskuudessaan futis lienee lajina suosituin tai ainakin top 3:ssa. Vaikea nähdä, että NHL:n sponsori- ja tv-rahat ainakaan isoja harppauksia tekevät, päinvastoin tulee tiukkaa taistella nykyisistäkin.
 

Kuuukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Ei taida mennä kauaa kunnes MLS menee NHL:n ohi ja pudottaa kiekon ulos "neljän ison" liigan joukosta ja baseball tietääkseni on menettänyt jalansijaa nuoremman sukupolven kohderyhmässä isosti. Futiksen harrastajamäärät ovat jo nyt isot ja koko ajan kasvamassa. Sen lisäksi latinoja on jenkeissä enemmän kuin vaikkapa Kanadassa väkeä yhteensä ja heidän keskuudessaan futis lienee lajina suosituin tai ainakin top 3:ssa. Vaikea nähdä, että NHL:n sponsori- ja tv-rahat ainakaan isoja harppauksia tekevät, päinvastoin tulee tiukkaa taistella nykyisistäkin.

MLS on vahvassa kasvussa, mihin maahanmuuttajat on yksi iso tekijä, mutta myös suuret panostukset sarjaan. Uusia joukkueita on tuotu sisään ja mukaan on saatu isoja nimiä Beckhamin johdolla. Näihin seuroihin on sitten tuotu Euroopasta kokeneempia pelaajia tuomaan näkyvyyttä, Messi tietenkin kovimpana keihäänkärkenä. Lisäksi omistusportaista löytyy osaamista jo valmiiksi, esim City Football Groupin, Red Bullin, Kroenke Sports & Entertainmentin puolesta. Myös muista urheilulajeista on saatu pienosakkaita mukaan, kuten James Harden, Antentokoumpon veljekset, Derrick Henry, jotka ennestään lisäävät sarjan näkyvyyttä.

Paljon on tehty hyviä asioita MLS:n puolella ja 2026 MM-kisat tulevat lisäämään ennestään vettä myllyyn. NHL:n ohi tulee menemään heittämällä ja uskoisin potentiaalia olevan nousta myös MLB:n edelle muutaman kymmenen vuoden kuluessa. NFL ja NBA taitaa olla liian kova pala pidemmälläkin tähtäimellä, sen verran vahvasti jenkit jakautuu jenkkifudis- ja korisosavaltioihin.
 

hulkster19

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals, SaiPa
Pieniä stipluja näihin on päätynyt. Filppulastakin sanottiin että on neljännen kierroksen varaus, vaikka menikin kolmosrundilla. Itsekään en tosin tiedä mitä nuo extrapickit ovat olleet, koska 30 joukkueen liigassa varausnumero oli kuitenkin 95, mutta kolmosrundin toiseksi viimeinen varaus ollut.
Tämä ei käsittele enää tuota suomalaislistaa, niin siirrän tänne yleisketjuun.

Vuosina 1996-2004 liiga jakeli ylimääräisiä varauksia joukkueille vapaiden agenttien menettämisestä kesällä. Varauksen sai seuraavan kesän draftiin. Tarkoituksena oli tasata pelikenttää, kun palkkakattoa ei vielä ollut ja rikkaimmat joukkueet saivat kerta toisensa jälkeen ne isoimmat kalat helposti kesän UFA-markkinoilta. Varauksen korkeus korreloi pelaajan menettävän joukkueen palkkojen mukaan, eli kokonaisuudessaan vähän palkkoja maksava (ja täten muita heikompi) joukkue sai pelaajan menettämisestä suuremman varauksen kuin rikkaampi joukkue. Kaikista eniten palkkoja maksaville joukkueille ei välttämättä ollut tarjolla minkäänlaista varausta noista menetyksistä. Tästä syystä mainittujen vuosien ykköstä myöhemmillä kierroksilla varausten lukumäärät vaihtelevat siinä 30 ja 40 välillä.

Käytännöstä luovuttiin, kun joukkueet alkoivat hyödyntää tätä hankkimalla itselleen UFA-pelaajien oikeuksia ennen kesän frenzyä vailla aikomustakaan tehdä sopimusta kyseisen pelaajan kanssa, vaan saadakseen sitten näiden pelaajien mahdollisesta "menettämisestä" ilmaisen pickin.

Esimerkiksi Shea Weber varattiin tällaisella porsaanreikäpickillä. Nashville sai tuon vuoden 2003 varauksen numero 49 siitä, että hankkivat edellisenä kesänä Ed Belfourin oikeudet Dallasista vitoskierroksen varausta ja prospectia vastaan, mutta Belfour teki sopimuksen Toronton kanssa. Koska Dallas oli tuolloin menestyvä joukkue, joka maksoi paljon palkkoja, eivät he olisi saaneet Belfourin menettämisestä oikein minkäänlaista korvausta. Siispä hänet kannatti vaihtaa vaikka sitten vitoskierroksen varausvuoroon, kun joukkue ei ollut tekemässä Belfourin kanssa uutta sopimusta. Nashville taas tuoreena laajennusjoukkueena maksoi vähän palkkoja, joten heidän kannatti tehdä treidi, koska saivat luotua arvoa tyhjästä ja vaihdettua vitoskierroksen varausvuoron käytännössä ilmaiseksi kakkoskierroksen vuoroon.

Lisäksi vuonna 2003 ainakin Patrice Bergeron ja Corey Crawford varattiin tuollaisilla ylimääräisillä vuoroilla. Boston sai Bergeroniin käytetyn varausvuoron, kun Bill Guerin lähti joukkueesta Dallasiin kesällä 2002. Crawford-pick taas tuli Chicagolle Tony Amonten menettämisestä. Lisää koviakin esimerkkejä löytyisi varmasti, mutta silmäilin nyt vain tuon vuoden 2003 kakkoskierroksen läpi esimerkkejä hakiessani. Enkku-Wikipedian draft-artikkeleissa on helposti katsottavissa nuo varausvuorojen alkuperät, jos haluaa itse etsiä lisää.
 
Viimeksi muokattu:

Jack DiBiase

Jäsen
Suosikkijoukkue
Patrik Laineen Montreal
Onko muilla toiminut Eliteprospectsin sivusto viime päivät aivan tahmeasti? Samaa vikaa kännykällä ja tietokoneella, että päivitä-nappulaa joutuu koko ajan räpyttämään, kun tuntuu, ettei mikään oikein lataudu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös