Kuinka hyvä GM oikeasti oli esim. tuplan voittanut Jim Rutherford? Sanoisin itse, että aika keskikastin GM kyseessä. Voittamisesta tässä kaikessa on tietenkin kyse, mutta melkein yhtä paljon huonoja päätöksiä teki JR kuin hyviäkin. Palavat rauniothan tuolla on ollut tapana jättää taaksensa aina.
Näkemyksiä hyvistä ja huonoista managereista on varmasti monia, eikä omani ole varmasti sen parempi. Mutta sen sanon, että Jos noita palavia raunioita edeltää kaksi Stanley Cupia (ja Carolinassa se kolmas), niin otan tuollaisen Vancouveriin koska tahansa. Eikä Rutherford ole polttanut tietääkseni siltoja lähtiessään ainakaan niihin tärkeimpiin, eli pelaajiin, valmentajiin muuhun seuran arjen toimintaan pyörittäviin tahoihin. Siksi käsittääkseni tuo ilmasilta Pittsburghista Vancouveriin on ollut aktiivinen. Veikkaan, että ainakaan Hextallilla ei olisi samanlaista jos toimisi jossain seurassa managerina.
Se on toki varmasti totta, että kun joku toimii Rutherfordin lailla 28 vuotta NHL-joukkueiden managerina, matkalle mahtuu iso kasa vääriä valintoja. Osa niitä todella surkeitakin. Varmasti niitä oikeitakin kuitenkin, kuten sanoit. Pittsburghissa Rutherfordin tulon jälkeen tuli pari kappaletta mestaruuksia, kun ennen sitä joukkue oli ollut lähinnä pieni pettymys playoffeissa samalla kärjellä. Ei tuo riittänyt useampaan kannuun kuin kahteen, mutta harva joukkue on tuon vertaa pystynyt voittamaan tuossa ajassa.
Athleticin Penguins-toimittaja Josh Yohen näkemys Rutherfordin ajasta oli vähän muuta kuin keskinkertainen. Toki Yohe nosti tuossa kattavassa jutussaan hyvin esiin myös ne hänen suurimmat virheensä, koska kyllähän niitäkin myös Rutherfordin matkalle tuli. Sinällään tuo nyt enää kuitenkaan vaikuta, onko Rutherford hyvä vai keskinkertainen manageri, kun Vancouverissa Allvin on tehnyt lopulliset päätökset alun jälkeen (toki näkemyksiä Rutherfordilta, apulaismanagereilta ja myös valmennukselta kuullen). Mutta jos Rutherfordin aikana joukkue voittaisi mestaruuden, niin saa sen jälkeen hetken palaakin.
Vancouverikin ajoi ihan itse itsensä tuohon tilanteeseen missä piti päästää / treidata oikeasti hyviä pelaajia. Ei sitä mikään verotus selitä, että menet treidaamaan OEL:n ja lopulta kuten odotettiin niin tämä päättyi aivan karmeaan buyouttiin tai että signaat vielä toisen kerran Tyler Myersin vaikka taso on kaikkien tiedossa.
Benning sai pyörittää tuota Canucksia jotain +6 vuotta aivan surkeilla tuloksissa ja lopputuloksena oli vielä aivan solmussa oleva palkkakatto tilanne ilman mitään menestystä.
Kahdeksana kautena tarkemmin sanoen. Kahdeksana hyvin pitkänä kautena. Vaikka kyllä jopa Benningille hyviäkin päätöksiä matkalle tuli. Oikeastaan tulisi niin pitkä kirjoitus niistä asioista, jotka eivät toimineet, että en niitä lähde tänne edes erikseen kirjoittamaan. Vancouverin kausiketjuista löytyvät jos joku jaksaa niitä kelailla. Tuo OEL:n kauppa oli yksi niistä ehkä 10 pahimmasta. Ja tuossa puhutaan yhdestä organisaation yli 50 vuotisen historian huonoimmista kaupoista.
Benningin aika oli sikäli harvinaisen huono, että joukkue oli 10 huonoimman joukossa menestyksessä ja prospecteissa. Yleensähän sitä voisi kuvitella ainakin toisen olevan kunnossa. Hän halusi menestyä, mutta ei vaan yksinkertaisesti osannut. Potkujen jälkeen organisaatiorakenne pistettiin täysin uusiksi, keskityttiin ihan uudella lailla pelaajakehitykseen ja farmitoimintaan, yli puolet scouteista vaihdettiin ja pelaajapuolella on käyty varmaan NHL:n suurimpiin kuuluva myllerrys.
Tuo Myersin jatkosopimus jakaa mielipiteitä. Itse en sitä viime kauden näytöillä pidä huonona tuolla hinnalla oikean puolen pakille, jolla on merkitystä myös koppiin (vaikka onkin esimerkiksi Athleticissa Dom Luszczyszynin mallissa joukkueen ainoa negatiivinen sopimus miljoonalla), mutta se vaatisi viime kauden näyttöjän jatkoa. Kaikki ne muut Petterssonin jatkon jälkeen tehdyt sopimukset ovatkin sitten 5,9 miljoonaa plussalla malliin verrattuna. Samassa mallissa Vancouver on NHL:n viidenneksi parhaiten rahansa käyttävä organisaatio. Vaikka ne verot ja pitäisi kaikille maksaa ylihintaa...
Voisi kuvitella, että Allvinia varmaan lämmitti se viime kaudella tullut palkinto NHL:n toiseksi parhaana managerina. Tuon äänestyksen tekivät muut managerit, johtohenkilöt ja osa mediasta. Kausi näyttää sitten miten hän on tuossa onnistunut lopulta eivätkä kaudet ole välttämättä uusintaa edelliskaudesta, mutta ainakin paperilla hän on jatkanut viime kesästä ja ne muistot Benningin ajoista ovat enää vain niitä muistoja.
Ja tämän kaiken jälkeen jos pitäisi veikata tuleeko sitä mestaruutta Kanadan Vancouveriin, niin tuohon on edelleen ihan minimaaliset mahdollisuudet. Mutta jos joukkue pelaisi viihdyttävää kiekkoa ja pystyisi pysymään mukana sekä antamaan jännitystä kauteen, tuo matka olisi minulle edelleen se pääasia. Mestaruus olisi kruunu siinä, mutta en lähde sellaisesta haihattelemaan. Saati mistään dynastiasta.