Hemmetin hyvä viesti,
@Shard!
Muistakaa nyt kuitenkin, että parin kauden päässä kummitelee taas uusi työsulku. Se tarkoittanee myös muutoksia CBA:han. Pidän enemmän kuin todennäköisenä, että työsulku tuo mukanaan muutoksia pelaajien sopimuksiin ja niiden pituuteen, ja muutokset tulevat antamaan joillekin joukkueille kilpailuetua. Liiga on ollut lähihistorian valossa niin huono (haluton?) ennakoimaan tällaisia seikkoja, ettei oikeastaan mikään puhu sen puolesta, että tulevaisuudessa olisi toisin.
Uskoin pitkään (tai ainakin halusin uskoa), että palkkaton pääfunktio oli tasata organisaatioiden välisiä kilpailuetuja. Se pitää jossain määrin paikkaansa, mutta toisaalta palkkaton ja esim. juuri noiden nykyään kiellettyjen häntäsopimusten merkittävä yhteisvaikutus olikin päinvastainen, ja yhtäkkiä palkkakatto loikin tietyille organisaatioille kilpailuetua.
Kyllä se vain lopulta on niin, että palkkakaton pääfunktio on suojata omistaja itseltään asettamalla keinotekoinen katto rahankäytölle. Palkkakatto yksinkertaisesti estää joukkueeseen uppoavien palkkakulujen räjähtämisen hallitsemattomasti ja turvaa sitä kautta sen, että toiminta voi tuottaa voittoa.
Tuurihan nyky-NHL:ssä eniten määrittää, kuka menestyy ja kuka ei. Ja nyt ei puhuta mistään yksittäisistä kiekonpompuista pudotuspeleissä, vaan ennen kaikkea siitä, kenelle lottopallot draft-lotteryssä pomppivat suotuisimmin sellaisina vuosina, jolloin tarjolla on eliittitalenttia. Jos organisaatiolle siunaantuu lemieux, crosby, mcdavid jne., organisaatio saa useaksi vuodeksi sellaisen rakennuspalan, että jossain vaiheessa ne pienet, yksittäisiä pelejä ja pudotuspelisarjoja ratkaisevat pomput kääntyvät todennäköisimmin sen eduksi. Ne organisaatiot, jotka eivät eliittitalenttiin pääse käsiksi (=suuri osa liigasta), toivovat sitten, että jatkossa palkkakatto todella tasaa sitä kilpailuetua, mitä tuuri päästä varaamaan eliittitalenttia luo.
Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että ottaa hemmetisti päähän, kuinka nyky-NHL:ssä on käytännössä vain yksi tapa rakentaa mestaruusjoukkue: ole systemaattisesti huono pidemmän aikaa, draftaa hyvin ja toivo, että pääset varaamaan mahdollisimman kovia pelaajia. Ennen vuotta 2005 liigassa oli perusteltua vielä pyrkiä rakentamaan mestaruusjoukkue suurelta osin esim. UFA-pelaajien ja korkeiden varausten kauppaamisen kautta. Ei tuo paras tapa ollut rakentaa mestaruusjoukkue, mutta pointti on, että noin realistisesti pystyi rakentamaan mestaruusjoukkueen. Nykyisin tuo lähes poikkeusketta on tie allikkoon.
Enkä edes tiedä, onko nykysysteemi hyvä ns. pienten markkina-alueiden joukkueiden kannalta. Ennen carolinat sun muut pystyivät nopeuttamaan omaa rebuildiaan kauppaamalla jo parhaat päivät nähnee tähtipelaajan johonkin rahaorganisaatioon, yleensä joko Torontoon tai Rangersiin, ja saivat vastineeksi nuoren lupauksen ja/tai ykköskierroksen varauksen, mahdollisesti jopa enemmän. Kummasti nopeutti jälleeenrakennusprosessia, kun korkeahkon todennäköisyyden arpoja osua kultasuoneen oli enemmän. Nyt se melkein on niin, että ne rahaorganisaatiot poikkeuksetta ovat "tankkaamassa" pieten organisaatioiden kanssa sitä eliittitalenttia eivätkä kovin hevin luovu ykköskierroksen tai edes kakkoskierroksen varauksista. Pahimmassa tapauksessa sitten esim. juuri Toronto korjaakin hedelmät draftistä.