Osmo Rapeli
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Kuusijuhla - Sex Festival
QoC eli Quality of Competition ei mittaa vastustajien laadukkuutta. Se mitaa pelaajan vastusta vastustajien corsi-lukemien perusteella. Eli esimerkeissä jo mainitua Malkinia vastaan pelaaminen ei paranna tilastoa yhtään sen enempää, kuin jotain täyttä tusina jannua samalla corsi-lukemalla vastaan pelaaminen. Eli Losin Richadsonia vastaan pelaaminen kastavattaa QoC lukemia Malkinia enemmän. Koko QoC-tilasto perustuu oletukseen, että tähtipelaajilla on hyvät corsi-lukemat ja huonoilla huonot. Keskeisin ongelma näissä kaikissa corsi-lukemiin perustuvissa tilastoissa on tilaston perusdatan (laukauksien suhde) epätarkkuus verrattuna todellisiin maaleihin.
Ei mittaa vastustajan laadukkuutta? Lisäksi väität, että tilasto perustuu oletuksiin. Ei vastustajan relative Corsi -luku ole mikään oletus.
Tänä vuonna kymmenen parasta relative Corsia, eli tässä mielessä vaikeinta vastustajan hyökkääjää olivat Daniel Sedin, Steen, Bergeron, Sequin, H. Sedin, Marchand, Ladd, Hörnqvist jne...eivät siis mitään helppoja vastuksia. Tosi Relative Corsi QoC vielä tasapainottaa noita arvoja peliaikojen mukaan, eli suora paremmuuslista tuo ei ole. Hyvä lista silti.
Lisäksi puhut Malkinista ja tusinajannuista yhtenä nippuna. Ei Brad Richardsonin tai jonkun vastaavan roolipelaajan kädettömyys tarkoita, että kyseessä olisi tusinajannu, tai että kyseistä pelaajaa vastaan on helppo pelata, molempiin suuntiin.
Ääriesimerkkeinä voisi heittää mieluummin jonkun Shane Doanin ja Sandis Ozolnishin. Ozolnishin kovat pisteet eivät tarkoita, ettei tätä vastaan olisi hyökkäyssuunnassa helppo pelata. Sama muiden hyökkäysintoilijoiden kanssa. Crosbyä vastaan ei ole helppo pelata, mutta ei Crosby ole myöskään liigan paras puolustava hyökkääjä.
Richardsoniin palatakseni vielä. En ole Richardsonin paras asiantuntija, mutta ensinnäkin, esimerkiksi joku polkukone voi olla pistesarakettaan vaikeampi pelaaja pelata vastaan. Esim. joku Jason Chimera, joka saa kiekon jatkuvasti vastustajan alueelle. Toinen asia on ketju, jossa pelaa. Se on tilastoon tuijottamista juu, mutta jos pelaa hyvässä ketjussa pelaavaa kädetöntä pelaajaa vastaan, pelaa vaikeaa vastustajaa vastaan. Ja kyllä tosiaan otannan paljous tasoittaa noita "ketjuriippuvaisia" kuitenkin. Ja yksi juttu vielä on aloitukset hyökkäyspäässä.
Jonkun relative corsi on riippuvainen siitä, että ottaa paljon hyökkäyspään aloituksia. Ja kyllä omasta päästä on vaikeampi pärjätä kuin hyökkäyspäästä - pelatessasi sellaista pelaajaa vastaan pelaa todnäk paljon oman pään aloituksia.
Se ei siis tarkoita, että tilasto tekee Malkinista ja Richardsonista yhtä hyvän pelaajan, vaan että ensinnäkin peliajan huomioon ottaminen tasoittaa eroa Malkinin hyväksi, ja loppu selittyy muiden em. seikkojen avulla. Ja Richardson on edelleen vain yksi pelaaja isossa joukossa.
Ja yksi juttu vielä. Malkinin rooli on hyökkäävä. Hyökkäävä tarkoittaa myös riskinottoa. Se ei tee Malkinista huonoa tai helppoa pelaajaa, mutta ei se hänen puolustustaitoja nosta NHL:n huipulle, vaikka hyökkäys onkin ok puolustus.
Kaikki corsit ja QoC ovat täyttä höpöhöpöä verrattuna plusmiinuksiin yhdistettynä tietoon, kenen kanssa pelaaja oikeasti pelaa ja ketä vastaan. Nämä corsi-lukemiin perustuvat tilastot ovat toki ihan hyviä, mutta ne eivät lopulta kerro yhtään sen enempää, kuin oikeisiin +/- -lukemiin perustuvat tilastot.
Oikeisiin +/--tilastoihin perustuva tilasto on jo heti ihan eri asia kuin +/-. Ja plusmiinuksestahan on myös olemassa noita QoC-tilastoja ja muita vastaavia. Ja viittaan myös edelliseen, Corsijohdannaisissa kyllä mitataan juurikin tietoja, ketä vastaan pelaa ja kenen kanssa.
Puolustavan pelaajan kohdalla väitän relatiivise corsilukeman antavan relatiivista plusmiinustilastoa (kuvitteellinen tilasto, jossa perusdatana on käytetty plusmiinuksia laukasuiden sijaan) epätarkemman kuvan pelaajasta. Eli vastustajan hyvää plusmiinus-pelaajaa vastaan pelattu hyvä plusmiinus-tilasto kertoo pelaajasta enemmän, kuin player usage charttien pallerot.
Suhteellisille plusmiinuksille onkin olemassa tilastoja.
No toivottavasti kukaan ei katso Player Usage Charttia ja päättele siitä, kenelle miljoonat pitäisi maksaa. Sehän on vain sitä, mitä sen nimikin kertoo, pelaajien peluutustaulukko. Yhdellä silmäyksellä näkee parikin asiaa, eli miten valmentaja suhtautuu roolituksiin ja sen, mitkä pelaajat saavat näistä rooleista mitkäkin.
Samaa mieltä. Minusta parasta yleensäkin näissä on se, että mitä tietoa sitten pyrkii etsimään tietojen taustalta, mikä selittää tiettyjä tilastoja. Esim. jonkun heikko plusmiinus voi selittyä juurikin joukkueen selkeästi vaativimmalla peluutuksella. Tai jonkun hyvä voi omalta osaltaan selittyä suurella määrällä hyökkäyspään aloituksia.
Lainaamani pätkä on se mikä ajoittain itseäni tökkii. Kyseessä on kuitenkin pelaajat, yksilöt, oman elämänsä subjektit, eikä muuttumattomana pysyvät numerot. Minusta ei voi väittää että jonkun muun pelatessa esim. Regehrin minuuteilla joukkueella menisi huonommin (tai yhtä huonosti tai paremmin). Pelaaja ei pelaa tyhjiössä vaan osana joukkuetta.
Ei tässä sen suurempaa eroa ole, kuin että yhdistetään nähtyä eri tilastoihin. Kyse on vain aika paljon siitä, että omat silmät eivät peluutuksen suhteen juurikaan näe, tai valehtelevat lyhyellä otannalla.
Tilastojen perusteella Regehrin kuormasta, siis kaikista niistä vaihdoista joita mies pelaa, ei toinen Sabres-pakki selviytyisi yhtä hyvin. Tai ei selviytynyt tällä kaudella. Ei tarkoita, että kestäisi ikuisesti, mutta kyllähän kyseessä erittäin hyvä puolustava pakki on. Siinä mielessä ihmettelen lausuntoasi, että voimmehan me hyökkäyspäästäkin sanoa, että joukkueella menisi huonommin Regehrin pelatessa viivaa Ehrhoffin sijasta.
Hassua muuten, että kun tässä väitellään eri tilastoista, myös Regehrin suhteellinen QoC plusmiinuskin nousee joukkueen pakkien parhaaksi. Eli tämä stunt cockin peräänkuuluttama tilasto.
Mielenkiintoista puhetta tilastoista. Hauska seurata kun itseä viisaammat keskustelevat, minulle kun nuo numerot on aina olleet vaikeita niin en myöskään korseista ymmärrä. Itselleni riittää ns. perustilastot ja se mitä silmillä näen.
Olen erittäin iloinen, että joku haastaa meitä suhteellisten tilastojen ystäviä. Pelkästään hyvä homma, se on ihan oikein ettei meikäläinen voi esittää tai sanoa olevani asiantuntija siksi että tuijotan jotain hyviä tilastoja, vaan vasta ajan kanssa, kun niitä joutuu tosissaan miettimään, ja joskus jotain tajuaa.
Viimeksi muokattu: