Tätä on aihetta on käsitelty äsken urkkalehdessä ja julkaistu viikonloppuna jo vapaasti verkossa näitä juttuja. Vaikuttaa, että enemmistöllä jääkiekkoihmisistä olisi halua muutokseen, mutta se vähemmistö, jolla on valta, ei halua muutosta. Pää pensaaseen ja ei tehdä mitään. Ihan tulee mieleen Breznev ja stagnaatio.
Suhtaudun itse hyvin suurella varauksella kaikkiin Sanoman tuottamiin analyyseihin yleisömäärien ja lajin nykytilasta. En sinänsä lähde fakta faktalta kumoamaan yhtään siitä, mitä Sanoma sanoo, mutta jokaisen olisi kuitenkin hyvä tiedostaa, että Sanoma on ajanut Liigatuotetta alas siitä lähtien, kun se menetti sopimusoikeudet tarjouskilpailussa Telialle. Olisi virheellistä jättää näin valtava pointti kertomatta siitä, miksi Sanoma ei ole kiinnostunut hirveästi uutisoimaan Liigasta missään muussa valossa kuin negatiivisessa. Väitän faktoja tarkistamatta, että jokainen Sanoman juttu Liigaan liittyen on ollut negatiivinen ja kohuhakuinen siitä lähtien, kun se menetti tuon aseman, jossa se ei sahaa omaa oksaansa näillä jutuilla.
Näin ollen hakisin näkökulmaan laajuutta kuulostelemalla muita medioita, joilla on vähemmän suoraa intressiä Liigan haukkumiseen. Toinen, mitä Sanoma tuntuu ajavan kuin käärmettä piippuun on se, että sarjan avaaminen on jonkinlainen ihmelääke kaikkiin ongelmiin. Ainoastaan tuossa jutussa Liigan istuva toimitusjohtaja on suhteellisen oikeassa sanoessaan, että televisiotuote ei ole kilpailija Liigalle, mutta tästä Sanoma on voimakkaan eri mieltä. Toistan tähän osittain jo aiemmin avaamiani pointteja:
1) Molemmissa yllä olevissa artikkeleissa annetaan suhteeton arvo pelin tasolle. Pelin taso ei ole satunnaiskävijälle asia eikä mikään. Mikäli kuluttajat haluaisivat jääkiekolta ainoastaan pelin tasoa niin silloin kaikki katsoisivat NHL:ää jo nyt. On selvää, että tasokkaampaa peliä pelataan nyt ja jatkossa Suomen ulkopuolella
2) Joukkuemäärä on liian korkea - tästä olen samaa mieltä Liigapäättäjien kanssa. Liigan sopimuksen ongelmallisuus tosin ei suoranaisesti johdu joukkuemäärästä vaan siitä, että liian monen joukkueen pelillinen panos loppuu runkosarjaan. Katsojat eivät ole kiinnostuneita panoksettomista peleistä edes satunnaisesti. Liiga on hirttäytynyt mekaaniseen 60 ottelun runkosarjaan, joka on suurempi ongelma kuin joukkuemäärä. Kuluttajat eivät halua "lohkoja" tai muuta keinotekoista roskaa, jolla päästään määrälliseen lukumäärään. Joukkuemäärän nykyisilläkin puitteilla voisi pelata lyhyemmän runkosarjan, jolloin vähäinen katsojapotentiaali realisoituisi useammin halliin. Kilpailu kohdistuu nyt viikon sisällä kilpaileviin omiin tuotteisiin. Liian monella viikolla pelataan kaksi kotipeliä, jolloin ihmiset valitsevat AINA ensisijaisesti kiinnostavemman vastuksen. Tämä ohjaa kaikki satunnaiset katsojat kuluttamaan samaa tuotetta
3) pelkästään karsintojen palauttaminen ei vielä takaa tuotteelle minkäänlaista toimivuutta. Ratkaisu ei siis voi olla ainoastaan yhden pienen palasen korjaaminen vaan täytyy ajatella, kenen etua tässä nyt ajetaan. Jos nimenomaan pelin tasoa halutaan ylös niin siihen lääke on toki joukkuemäärän tiputtaminen, koska silloin parhaista pelaajista ei ole niin kovaa kilpailua. Samaan aikaan se takaa Mestikselle elinvoimaa ja parempaa pelaajamarkkinaa, mutta nykytilanteessa todennäköisesti nuoret pelaajat vain suuntaavat entistä aikaisemmin ulkomaille. Ulkomaille suuntaaminen ei sinänsä ole mikään ongelma, mutta tätä akuuttia kriisiä tämä ongelma ei auta yhtään. Mestiksen elinvoimaa täytyisi ensin saada paremmaksi, jolloin sen voittamisella olisi jotain arvoa kuin kehittää pelaajia Liigalle. Mahdollinen nousu, joka kuitenkin on mahdotonta resurssien puitteissa, ei paranna yleistilannetta mitenkään.
Oma vastaukseni on se, että Liigan alakuloon on monta erilaista syytä. Satunnaiskäyjille kustannukset voivat olla liian suuret tai lähdöllä on yksinkertaisesti liikaa esteitä. Tärkeämpi vetovoimatekijä kuin sarjajärjestelmä on saavutettavuus. Yleisöpotentiaalia on vaikka kuinka, mutta jostain syystä esimerkiksi Sanoma haluaa hirttäytyä yhteen segmenttiin, joka muka vuotaa muualle. Liigasta on tullut heidän mukaansa liian paikallinen - herranen aika sentään - paikallinenhan tämän sarjan kuuluukin olla.