Yleinen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkakeskustelu sekä lieveilmiöt

  • 3 257 279
  • 28 700

godspeed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heikki Silvennoinen, Ali Leiniö
Ikäänkuin hiljaa hyväksytään kusetuksen mahdollisuus ja tehdään kaikki voitava, ettei ketään ainakaan käännytetä. Miten voi olla näin hyväuskoista menoa? Paperit mukaan tai ei tarvitse yrittää. Ei luulisi olevan vaikeaa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Tämä Turun "puukotuksista epäilty" oli ennen "epäiltyä" iskua hakenut sen viimeisen voitelun Turun moskeijasta. Sielläkään ei tiedetty kaverin "radikalisoitumisesta". Ollaan vaan kaikki "kuin ei tiedetäisi mitään". Silloin tulee kaikille hyvä mieli eikä enempää "terroristi-iskuja" tule meidän todella "turvalliseen" maahan. Uskotaanhan kaikki näin ja sehän on vain pahaa unta. Näin voidaan lapsille kertoa "iltasatuja".
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Älä nyt. Olihan tuosta tehty ilmoituksia jo useampi. Ihmetyttää yhä mistä systeemi vuotaa?
@oiler99 linkissä tämä:
"Poliisi tai Rajavartiolaitoksen virkamies ottaa talteen turvapaikanhakijan sormenjäljet ja henkilötuntomerkit ja vertaa niitä Eurodoc-järjestelmään, johon rekisteröidään EU-alueen turvapaikanhakijat ja laittomasti ulkorajan yli EU-valtioihin tulleet henkilöt. Tässä vaiheessa tarkistetaan, onko hakijasta kansainvälisiä etsintäkuulutuksia tai onko hän syyllistynyt rikoksiin Schengen-valtioissa."
 

pakki3000

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Soittaisi Poliisi sille perkeleen Nergille, jos on henkilötiedot hukassa.

On kyllä silkkaa komediaa nuo Ruotsin puolelle lähtevät tyypit. Eiköhän siellä ole kohta jotkut hyysärit roikkumassa puntissa kiinni :D tämä maailma on vaan niin rikki.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Jos oikeasti ihminen pakenee pommeja, raakuuksia, murhia, sotaa, kuolemaa ja vainoa, niin väliaikainen majoitus leirillä pitäisi kaiken järjen mukaan olla suuri helpotus tälläiselle ihmiselle.

Tälläiselle henkilölle löytyy turvallisempi oleskelupaikka lähempää kriisialuetta eikä tarvitse useiden maiden lävitse ja tuhansien kilsojen päästä vaeltaa syrjäiseen Suomeen. Leireiltä poimitut kiintiöpakolaiset ovat eri asia. Syy vaellukseen on joku muu kuin pelkkä sodan kauheuksien pakeneminen. Epäilen, että se liittyy paremman (ja helpomman) elintason tavoitteluun
 
Viimeksi muokattu:

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Se olisi jo toinen kerta, kun Ruotsi ottaa meiltä sotalapsia. Ihana Ruotsi

Nokkela oivallus, toki ekalla kerralla ei varmaan ruotsalaisnatseillekaan juolahtaneet ikätestit mieleen. Nykyään on sielläkin ilmeisesti pieniä epäilysituja noussut lapsosten horoskoopista, syntymän ihmeen ajankohdasta.
 

godspeed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heikki Silvennoinen, Ali Leiniö
Minulle tuli mieleen jostain näitä vahvoja viranomaissuorituksia lukiessa Nylon Beatin kappale Psykedeliaa, jossa biisin sanoituksista sana psykedeliaa korvataan sanalla byrokratiaa.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Soittaisi Poliisi sille perkeleen Nergille, jos on henkilötiedot hukassa.

Nerg on etevä mummo. Tietää kaikkien tulijoiden taustat.

Vittu mikä vitsi oli sekin kommentti. Tosta hyvästä pitäis kenkiä helvettiin.

Eiköhän siellä ole kohta jotkut hyysärit roikkumassa puntissa kiinni

Haha, voi vielä hyvinkin käydä toteen!
 

Rainer Zufall

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
On tässä nyt pieni solmukohta, kun @TosiFani kertoi Ruotsin vaurauden johtuvan maahanmuutosta, niin kuulostaa tosi oudolta, jos Ruotsi kieltäytyisi ottamasta heitä. Vai onko kyse siitä, ettei vihervasemmistohallitus vaan ymmärrä tässäkään kohtaa rahan päälle?
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kolmikohtainen toimenpideohjelma, jolla tähän sirkukseen saataisiin jotain tolkkua:

1. Tehdään lista turvallisista maista ja säädetään laki, jonka mukaan näistä maista tulevien hakemukset voidaan pikakäsitellä ja antaa kielteinen päätös ilman valitusoikeutta (käsittelyn kesto à 20 sekuntia). Kiellettyjen maiden listan ylläpito ja päivittäminen säädetään asetukselle UM:n hommaksi.

2. Edelleen muutetaan lainsäädäntöä siten, että kielteisen päätöksen (ja mahdollisen valitusprosessin jälkeen lainvoimaisen päätöksen) saanut saa kaksi vaihtoehtoa: A. omakustanteinen maasta poistuminen kuukauden sisällä tai B. Muutto säilytyskeskukseen, jossa elämä valvotuissa olosuhteissa minimimukavuuksilla siihen asti, että valtion kustantama kyyti järjestyy.

Kohtien 1 ja 2 vähentäessä turvapaikkaturistien määrää voidaan

3. lisätä kiintiöpakolaisten määrä 3 000 henkeen, joiden valinnassa noudatetaan tarveharkintaa ja tehdään tapauskohtaiset riskianalyysit (preferoidaan sellaista väkeä, jolla on jotain annettavaa suomalaiselle yhteiskunnalle).

Kaikista tärkein toimenpide on se, miten Suomi pyrkii vaikuttamaan EU:n yhteisen turvapaikkapolitiikan rakentamiseen. Yhteinen turvapaikkapolitiikka tuskin lieventäisi Eurooppaan kohdistuvaa pakolaispainetta, mutta ainoastaan yhteisellä politiikalla voidaan vaikuttaa siihen, ettei vuosien 2014-2015 kaltaista paniikkia enää pääse syntymään. Tuolloinhan mitään yhtenäistä politiikkaa ei käytännöllisesti katsoen ollut olemassa ja tälläkin hetkellä käytössä olevat mekanismit ovat paniikissa juosten kustuja hätäratkaisuja, joilla ollaan mm. itse aiheutettu riippuvuus entistä autoritäärisemmästä ja demokratiakehitykseltään vahvasti negatiivisesta Turkista.

Isoin ongelma on tietysti ollut ja on edelleen tiettyjen EU-maiden vastuunvälttely ja freeraidaaminen. Nuo maat ovat pääosin niitä EU:n suuria taloudellisia hyötyjiä, joten keinot niiden kuriin laittamiseen ovat kyllä olemassa, kun siihen vain löytyy poliittinen tahto ja uskallus. Suomen pitää olla edesauttamassa tiukkaa politiikkaa freeridereita kohtaan, jotta EU:n yhteinen, toimiva turvapaikkapolitiikka saadaan aikaiseksi.

EU-maiden itsekseen tekemät päätökset ovat pääosin oireiden - ei sairauden - hoitamista. Toisin sanoen ne ovat vahvasti reaktiivisia hätäratkaisuja, joita nuo lainatussa postauksessa esitetytkin toimenpiteet olisivat.

Jos nyt sitten kuitenkin tartutaan noihin lainatussa tekstissä esitettyihin yksittäisiin maakohtaisiin toimenpide-ehdotuksiin, joita kuulee useasti esitettävän muidenkin, kuin nimim. @Jussih toimesta:

Kohta 1 on kaikista ongelmallisin. Noista maista, joista äkkiseltään heitettynä 98% turvapaikanhakijoista tulee, ei yksikään ole yksiselitteisesti turvallinen ja suurin osa niistä ei myöskään ole yksiselitteisesti turvaton. Jotkut lähtömaista ovat nimittäin

1. Alueellisesti turvallisia. Tämmöisissä maissa tietyt alueet ovat turvallisia ainakin lähes kaikille. Esimerkki tämmöisestä maasta on Ukraina, jonka länsiosa voidaan katsoa melko turvalliseksi käytönnöllisesti katsoen kaikille etnisille ryhmille. Itäosa taas ei ole turvallinen, koska siellä käydään sotaa.

2. Alueellisesti turvallisia tietyille ryhmille. Tämmöisessä maassa tietyt alueet ovat melko vakaita ja turvallisia semmoisille ihmisille, jotka kuuluvat valtaa pitävään etniseen, uskonnolliseen tai poliittiseen ryhmään. Ajankohtainen esimerkki tämmöisestä maasta on Irak. Suuri harha on ollut monien suomalaisten kuvitelma siitä, että esimerkiksi Bagdadin alueen on vakaa ja turvallinen. Se ei nimittäin ole todellakaan turvallinen kaikille, vaan sielläkin on tietyillä ryhmillä suuri riski joutua vainon kohteeksi poliittisen näkemyksen, uskonnollisen katsomuksen tai etnisyyden vuoksi.

3. Turvallisia suurimmalle osalle ihmisistä. Tämmöiset maat ovat pääosin turvallisia, mutta niissä on vainoa poliittista oppositiota tai toisinajattelijoita kohtaan. Esimerkkinä käy hyvin vaikka Iran tai Saudi-Arabia, jotka ovat varsin vakaita maita kokonaisuudessaan, mutta "vääriä mielipiteitä" ääneen sanovat voivat joutua suureenkin kuseen. Myös Turkki on enenevissä määrin tähän kategoriaan kuuluva maa, kun Erdogan vainoaa joitakin upseereita, kriittisiä toimittajia ja poliittisia vastustajia. Terroristien vuoksi tapetilla ollut Marokko on varsin turvallinen suurimmalle osalle, mutta ei sekään yksiselitteisesti ja ihan kaikille.

4. Turvattomia erittäin suurelle osalle ihmisistä. Tämmöisissä maissa on käynnissä esimerkiksi laajalle levinnyt sisällissota. Esimerkkinä Syyria.

5. Täysin turvattomia kaikille tai lähes kaikille. Tämmöisissä maissa käynnissä on esimerkiksi koko maan laajuinen sisällissota tai kansanmurha. Somalia oli tämmöinen maa pitkään, mutta on nyt turvallisuustilanteen parannuttua ennemminkin kategoriassa 2.

Koska Suomi kuitenkin on oikeusvaltio ja noudattaa kansainvälisiä sopimuksia, niin tuommoiset jonkilaisen maatietoraporttien pohjalta tehdyt 20 sekunnin päätökset ovat siis yksiselitteisesti mahdottomia. Yhtä lailla - oikeusvaltioperiaate huomioonottaen - olisi ongelmallista, etteikö viranomaisen päätöksistä voi valittaa. Suomi nimittäin joko on tai ei ole oikeusvaltio - se ei voi olla sitä valikoidusti.

Tämä ei toki missään nimessä tarkoita sitä, etteikö turvapaikkaprosessia voisi ja pitäisi nopeuttaa ja tehostaa - se varmasti on mahdollista. Oikeasti hädässä olevien ihmistenkin kannalta on oikeudenmukaista, että kielteisiä päätöksiä tehdään jämäkästi niiden kohdalla, jotka eivät turvapaikan tarpeessa ole. Jokainen hakemus tulee kuitenkin käsitellä yksittäisenä ja legaliteettiperiaatetta noudattaen.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.

Ajokortti on varmaan vahingossa kadonnut kaikkien muiden papereiden myötä mereen ennen Suomeen saapumista. Tuulenpuuska varmaan vei.

Sama tuulenpuuska vei varmaan passin ja ajokortin ohella myös yliopistojen tutkintotodistukset aivokirurgiasta, rakettitieteestä ja DI-koulutuksesta. On se sääli, ettei tätä kaikkea tietotaitoutta voida hyödyntää, mutta onneksi autoa voi aina ajaa ilman korttia kun kerran osaa.

Kiva myös, ettei tarvitse ihan tyhjätaskuna olla VOK:issa ja on varaa ostella autoja turvapaikkapäätöksiä odotellessa. Ei minulla ole varaa ostaa autoa juuri tällä hetkellä vaan kuljen julkisilla, mutta minähän olen vain työssä käyvä veronmaksaja enkä tulevaisuuden yhteiskuntamme monikulttuurinen rakennuspylväs.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ruotsissa, tuossa tunnetussa natsi-fasistivaltiossa, on otettu tavallistakin natsimpi linja turvapaikkahakemuksiin. Kyllä nyt on kansankoti rempallaan kun vanhat mummotkin saavat lähtöpassit. Iltasanomat uutisoi, että 106-vuotias mummokin oli saanut kielteisen päätöksen. Kaipa Suomeen voi sitten aina tulla? Pappi Marjaana varmaan voisi tarjota majapaikan.

Ei maar, olisi mummo saanut minun puolestani jäädä Ruotsiin. Ennemmin sitä ottaisi 106-vuotiaan mummon kuin näitä "hädänalaisia nuorukaisia" väärillä nimillä, rikostaustalla ja diskorahan kaipuussa.

106-mummeli tarvitsisi luultavasti sairaanhoitoa ja vanhainkotipaikan loppuvuosikseen, mutta niitä loppuvuosia tuskin olisi kovin paljon eikä tuossa iässä syntyisi kovin pahaa jälkeäkään edes siinä tapauksessa, että mummo päättäisi näyttää vääräuskoisille tietä paratiisiin.

Ennemmin lapsia, naisia ja jokunen vanhuskin turvapaikkaa saamaan kuin marokkolaisnuorukaisia tai ISIS-kandidaatteja sotatantereilta.
 

sinikettu

Jäsen
Nauratti kyllä vähän tämä haastattelu. On ihan hienoa, että oikeusvaltiossa henkilö on lähtökohtaisesti syytön ennen kuin toisin todistetaan. Kenties toisinaan tällä säännöllä on kuitenkin yhteiskunnan kannalta hieman viheliäisiä seuraamuksia.

Jos syyllinen, mutta vapautettu henkilö antaisi huonon haastattelun itsensä puolustamisen suhteen, lopputulos olisi varmaankin tätä luokkaa.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Nauratti kyllä vähän tämä haastattelu. On ihan hienoa, että oikeusvaltiossa henkilö on lähtökohtaisesti syytön ennen kuin toisin todistetaan. Kenties toisinaan tällä säännöllä on kuitenkin yhteiskunnan kannalta hieman viheliäisiä seuraamuksia.

Jos syyllinen, mutta vapautettu henkilö antaisi huonon haastattelun itsensä puolustamisen suhteen, lopputulos olisi varmaankin tätä luokkaa.

Joo, kyllähän tääkin on selkeä keissi ristiinpuhumisineen ja ajokortittomana auton hakkisimineen, vielä torillakin palloiltu ruumiita tiiraamassa. Yhtä syytön kuin anneliauer.
 

Swearengen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fortress Europe, turvattomat tilat
Epäilen, että Suomessa liian monen viranomaisen ja ns. suvaitsevaisen perusongelma on se, että he uskovat muslimien ja kehitysmaalaisten olevan keskimääräisesti yhtä rehellisiä kuin ns. kantasuomalaiset. Nähdäkseni muslimikulttuuriin ja sen matalan intensiteetin valloitussotaan länsimaissa kuuluu olennaisena osana valehtelu vääräuskoisille (Taqiyya -oppi). Eurooppalaisia/ei-muslimeja eli "vääräuskoisia" vastaan on kärjistäen sallittu kaikki, mikä Koraanissa on muodollisesti kielletty. Murhaaminen, valehtelu, raiskaaminen jne. Sen sijaan ne Koraanin kristillisyyttä muistuttavat "kivat" moraalikoodit koskevat vain toisia muslimeja, ei "vääräuskoisia" eli eurooppalaisten murskaenemmistöä. Tämän eri "maltillisten" muslimiseurakuntien imaamit jättävät aina mainitsematta julkisissa lausunnoissaan.

Iso osa kansasta olettaa (mielestäni ihan oikein), että esim. ryssät valehtelevat kulttuuriperimänsä takia usein. Vähintään sama lähtökohtabias pitäisi jälleen ymmärtää suunnata savimajakulttuureista ja aavikkokulttuureista tuleviin ihmisiin. Lain suhteen asia on hankalampi, mutta ainakin virkamiehiltä, virkailijoilta (ja varsinkin toimittajilta) pitäisi löytyä enemmän skeptisyyttä sana vs sana tilanteissa. Epäselvät tapaukset tulisi tulkita esim. turvapaikkahakemuksissa hylsyksi, eikä myönteiseksi päätöksiksi.


edit: lisätty muutama tylsä täsmennys, jottei Jatkikselle ja itselleni tule turhia ongelmia
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Pertti Rönkkö on tehnyt mm. YLE:lle monia hyviä raportteja Saksasta.

Tällä kertaa Rönkkö raportoi Oikeassa Mediassa saksalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan Saksaan tulleista pakolaisista 59 prosenttia ei ole käynyt ollenkaan koulua, ja että Somaliasta, Eritreasta, Irakista ja Afganistanista kotoisin olevien kohdalla osuus on vielä suurempi - noin 70 prosenttia. Saksan maahanmuuttoviranomaiset olivat arvioineet koulujakäymättömien osuuden aikaisemmin noin 30 prosentiksi.

Luvut voivat olla kenties puutteelliset - suuntaan jos toiseenkin - mutta mikäli Saksaaa koskeva 59-70 prosenttia kouluja käymättömistä turvapaikanhakijoista on suunnilleekin kohdallaan, Suomessa tilanne voi olla vieläkin karmeampi. Kenties Suomen osalta puhutaan jopa 69-80 prosentista, koska kouluja käyneillä on ollut paremmat mahdollisuudet työllistyä Saksassa ja Ruotsissa, joten he ovat saattaneet jääneet matkasta ennen muiden tuloa Suomeen mm. Saksan ja Ruotsin kautta.

Tässä on iso haaste. Radikalisoituminen tapahtuu helpoiten niiden kohdalla, jotka eivät ole kouluja käyneet. On valitettavasti mahdollista, että Suomessa kytee viranomaisten laskelmia suurempi riski.

Mitä voidaan tehdä? Liittyä SE:n riveihin ja lähteä kadulle? Ei. Riskiä voidaan pienentää oikeilla toimilla alkaen siitä, että pakkopalautuksia jatkeaan ja siitä, että niiden osalta, jotka Suomeen jäävät, kotouttamiseen käytetään paljon nykyistä enemmän rahaa.

Alkaen aikuisten pakolaisten peruskouluopinnoista.

Tämä tulee kalliiksi, vielä kalliimmaksi kuin kenties kukaan on vielä lukuina maininnut. Mutta tässä vaiheessa vaihtoehtoja ei mielestäni juuri ole kuin tehokas karkotus tai vielä tehokkaampi kotouttaminen.

Silti riski jää.


Lähteitä:

Enemmistö Saksaan tunkeutuneista ei ole koskaan käynyt minkäänlaista koulua
Zahl arbeitsloser Flüchtlinge ohne Schulabschluss ist höher als bisher bekannt - Video - FOCUS Online
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Viranomaisten virheitä paljastuu yksi toisensa jälkeen.

Maahanmuuttoviraston tulosaluejohtaja Mikko Montinin mukaan Suomessa on tehty päätös, ettei omia turvaselvityksiä tuvapaikanhakijoista tarvita. Suomi siis luottaa mm. Italian ja Kreikan tekemiin selvityksiin.

Useat muut valtiot ovat vaatineet saada tehdä Italiassa ja Kreikassa omia turvallisuusselvityksiä turvapaikanhakijoille, joita on tarjottu siirrettäväksi. Irlanti ja Viro ovat kieltäytyneet ottamasta turvapaikanhakijoiden siirtoja Italiasta. Syynä on se, ettei Italia ole antanut niiden viranomaisten tulla tekemään omia turvaselvityksiä. Sveitsi on vaatinut omia turvaselvityksiä. Hollanti ja Ranska ovat tehneet omia turvaselvityksiä Kreikassa. Ranska on rajoittanut Italiasta ottamiensa turvapaikanhakijoiden määrää, on ollut Italian kielteinen kanta ylimääräisiin turvaselvityksiin

Suomea ei mikään ole hetkauttanut. Italiasta otetaan turvapaikanhakijoita, vaikka monet muut maat eivät ota turvallisuussyistä.

Suomi luottaa turvapaikanhakijoiden otossa Kreikan ja Italian turvaselvityksiin – pelko virheistä noussut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tässä on kenties yksi syy siihen, miksi Suomi on täyttänyt kohta 100 prosenttia sovitusta kiintiöstään muiden maiden prosentin ollessa noin 30 tai alle ja osan jopa 0-3 prosenttiin.
 

sinikettu

Jäsen

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
On kyllä aikamoista puuhastelua jo valtion tasollekin. Kenkää pitäisi antaa about jokaiselle henkilöille, jotka ovat olleet vastuussa noista jutuista.
Ei ne terroristit kuule leireiltä tule, sanoisi suvakki. Näin siis veikkaisin. Vai onko tähän mennessä terrori-iskuja tehneistä pakolaisista joku tullut leiriltä?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei ne terroristit kuule leireiltä tule, sanoisi suvakki. Näin siis veikkaisin. Vai onko tähän mennessä terrori-iskuja tehneistä pakolaisista joku tullut leiriltä?

Tuosta linkistä sen verran, että viime keväänä julkaistussa Euroopan parlamentin unionin sisäpolitiikan pääosaston raportissa annetaan ymmärrystä jäsenmaiden huolille Italiassa ja Kreikassa tehdyistä turvaselvityksistä:

Monissa maissa on ollut vahva ja ymmärrettävä poliittinen näkemys siitä, että Italian ja Kreikan tekemissä turvallisuusselvityksissä on ollut vikoja ja että enemmän varotoimia tarvitaan, jotta voidaan vastata Euroopan terrori-iskuista johtuviin huoliin

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan Schengenin tietojärjestelmästä on mahdollista selvittää rikostaustaa. Mutta kuten Repo toteaa:

Järjestelmä kertoo sellaisia tietoja, jos asianomaisessa jäsenvaltiossa on viitsitty rekisteröidä sinne ne tiedot

Niinpä. Kyyninen on Repokin.
 

godspeed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heikki Silvennoinen, Ali Leiniö
Tuossa ylläolevassa Cobolin viestissähän varmaan selviää se, miksi tämä puukottajakin Suomeen asti pääsi. Lepsuilun ja välinpitämättömyyden takia,
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös