Yleinen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkakeskustelu sekä lieveilmiöt

  • 3 269 090
  • 28 700

matti&teppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä luin. Tuo tarkoittaa sitä, että ne henkilöt, jotka poliisin mielestä pitää laittaa säilöön laitetaan sinne jatkossakin. Säilö on se paljon paljon tiukemmin valvottu paikka, melkeinpä vankila. Nämä palautuskeskukset on tarkoitettu niille, jotka vastustaa maastapoistamista, mutta joiden ei katsota olevan sellaisia henkilöitä, jotka pitää laittaa tarkempaan valvontaan säilöön. Siellä palautuskeskuksessa asustelevat eivät voi vapaasti vuokrailla asuntoja sossun piikkiin eivätkä nostaa toimeentulotukea älypuhelinten, sipsien ja kokiksen rahoittamiseksi.
Niin joo. Unohdin että kaikkien taustat ovat tosiaan tiedossa. Niinhän tuo Nerg on todennut.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mutta palautuskeskuksia saatetaan perustaa, jos tarvetta tulee. Tai sitten ei perusteta, aika näyttää.

Näin juuri. Perustetaan tai ei perusteta.

Suomessa on kuitenkin YLE:n mukaan viikko sitten noin 5 000 irakilaisella turvapaikanhakijalle tehtyä kielteistä päätöstä, joista varmaan lähes kaikista on valitettu. Mihin Suomi poistaa heidät, jotka eivät maasta lähde? Entä millaiseen säilöön ja minne? En löytänyt äkkiseltään viranomaistietoa siitä, koskeeko apulaisoikeusasiamiehen linjaus oikeudesta toimeentulotukeen vain niitä, joiden kielteinen päätös ei ole vielä lainvoimainen vain myös niitä, joiden kielteinen päätös on lainvoimainen. Voidaan olettaa, että jotain 90 prosentilla tai ylikin kielteinen päätös ei muutu valitusprosessin aikana. Siksi tulkinnalla on iso merkitys.

Tämän vuoden aikana kielteinen päätös noin 7 500 irakilaiselle

Migrin mukaan uoden austa (2016) elokuun loppuun kielteisiä päätöksiä on tehty 7 459 päätöstä, joista irakilaisia on 5 216 päätöstä. Vuoden loppuun mennessä irakilaisia koskevat kielteiset päätökset ovat jossain 7 000 - 8 000 henkilön määrissä olettaen, että Migri ehtii kaikki hakemukset käsitellä tämän vuoden aikana, kuten on luvannut.


Koska Irak ei ota niitä vastaan, jotka eivät vapaaehtoisesti poistu, ollaan valitusten ja niiden käsittelyn jälkeen tilanteessa, jossa Suomeen on tavalla tai jäämässä X määrä kielteisen päätöksen saaneita irakilaisia. Valitusprosessi kestää useita kuukausia, joskus sen lopputulosta voi joutua odottamaan vuodenkin ajan, joten kielteisen päätöksen saaneita nostaa Suomesta erilaisia tukia kuukausia, vaikka päätös oli kielteinen turvapaikan osalta.

Ja jos Suomesta turvapaikkaa hakenut poistuu maan rajojen ulkopuolelle ja hakee vaikkapa Saksasta turvapaikkaa, hänet palautetaan Suomeen.

Yle: Satoja turvapaikanhakijoita jäänyt Lappiin - Kotimaa - Verkkouutiset

Toimeentulotukea laittomasti oleskeleville

Yle sai käsiinsä esimerkiksi yhden Helsingissä keväällä tehdyn päätöksen, jossa toimeentulohakemus oli hylätty, koska hakija "oleskelee laittomasti maassa".
Apulaisoikeusasiamiehen linjaus ei siis ilmeisesti ole vielä mennyt perille kuntiin, toteaa lakimies Välimäki.
– Linjauksen pitäisi olla viimeinen niitti. Päämäärä on, että näitä ei lähtisi hallinto-oikeuteen.
Tämän vuoksi Helsinki, Espoo ja Vantaa laativat parhaillaan omaa ohjeistustaan sosiaalityöntekijöille vastaavien tilanteiden varalle.

Tiesitkö? Suomi antaa toimeentulotukea ulkomaalaisille, jotka jäävät maahan ilman lupaa | Yle Uutiset | yle.fi

Migrissä halukkuutta antaa kaikille Suomeen jääville oleskelulupa

Kaiken lisäksi Migrin johtaja vihjaa, että ne jotka ovat sinnikkäitä ja jäävät kielteisestä päätöksestä huolimatta, saavat jossain vaiheessa oleskeluluvan Suomeen:

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo lähtökohdan Suomessa olevan, että jos "tilanne pitkittyy, jossain vaiheessa oikeudessa on tehtävä jonkinlainen ratkaisu". Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
– Että ulkomaalaisella on oleskeluoikeus Suomessa tai ei ole. Eihän henkilö voi olla täällä ikuisia aikoja ilman oleskeluoikeutta. Tämä tulee arvioitavaksi. Ei ole mitään täsmällistä aikaa, missä vaiheessa tämä ratkaisu tulee, hän sanoo.

Suomeen syntymässä uudenlainen paperittomien joukko? Maahanmuuttovirasto vihjaa oleskeluluvasta jumiutuneille | Yle Uutiset | yle.fi

Yllä oleva virallisten tilastojen ja viranomaislausuntojen mukaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ainakin Hesari harrastaa psykologista sodankäyntiä. Se tuputtaa esiin tunteisiin vetoavaa maahanmuuttomyönteistä ainesta ja tulkitsee tietoisesti asioita maahanmuuttovastaisia vastaan. Kuitenkin se johonkin väliin tuikkaa myös maahanmuuttoa kriittisesti käsittelevän jutun ikään kuin muistuttaakseen, että kyllä tässä journalismin asialla ollaan.

Minulta on mennyt usko sekä Hesariin että Yleen. Tuskin niiden toimittajat voivat rehellisin mielin väittää kertovansa asioista pyrkien valottamaan niitä eri näkökulmista tosiasioiden valossa.

Olen näkevinäni tässä muutoksen myös HS:n osalta. YLE:n osalta se on jo tapahtunut, sillä YLE on jo muutaman kuukauden kertonut suhteellisen avoimesti faktoja turvapaikoista, turvapaikanhakijoista, kustannuksista jne. Esimerkiksi yllä olevassa neutraalissa kirjoituksessani lainaukset ovat YLE:stä. YLE:ssä on - kuten mediassa muutenkin - paljon punavihreitä toimittajia, mutta arvaan orastavan muutoksen niin turvapaikka- kuin Venäjäjutuissa johtuvan siitä, että YLE:n on huomiotava mm. porvarihallituksen toiveita osana omaa taloudellista tulevaisuuttaan.

Toki unelmahöttöä löytyy, josta viimeisin esimerkki oli perjantain Pressiklubi. Silti YLE on mielestäni skarpannut ihan tosissaan vuoden 2016 aikana ja onhan se myönteistä, että tällä hetkellä YLE on usein ensimmäinen taho, josta voi lukea/kuulla muutakin kuin unelmalla kuorrutettuja ja väritettyjä juttuja.

e: @Joukka laittoi mielenkiintoisen jutun, hyvää pohdintaa.
 
Viimeksi muokattu:
H

Hidas_ja_kankea

YLE:n osalta se on jo tapahtunut, sillä YLE on jo muutaman kuukauden kertonut suhteellisen avoimesti faktoja turvapaikoista, turvapaikanhakijoista, kustannuksista jne.

Samaa pientä skarppaamista YLE:n osalta olen huomannut, Silti samanaikaisesti putkahtaa avuttoman kökköä aivopesua, kuten testi "Sinut on käännytetty Suomesta - kokeile millaisia vaihtoehtoja sinulla on". Parannus kohti tasapuolisuutta on vielä suurempi, jos vertaisi tilanteeseen ennen turvapaikkahakijoiden hallitsematonta invaasiota.

Toivottavasti kehitys jatkuu, koska se söisi vaihtoehtoMV:n yms suosiota.

Sellaista lisäystä toivoisin käsittelyyn, että selkeä valheesta kiinni jääminen johtaisi suoraan epäävään päätökseen turvapaikan suhteen. Esimerkiksi valehtelu olevansa alaikäinen.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Sellaista lisäystä toivoisin käsittelyyn, että selkeä valheesta kiinni jääminen johtaisi suoraan epäävään päätökseen turvapaikan suhteen. Esimerkiksi valehtelu olevansa alaikäinen.

Niinpä, nythän turvapaikanhakijoilla ja rikoksista epäillyillä on sama oikeus eli itsekriminointisuoja, oikeus valehdella asianomistajana.
Toisaalta kuitenkin turvapaikanhakijoihin myönteisesti suhtautuvat kammoavat näiden vertaamista rikollisiin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Toivottavasti kehitys jatkuu, koska se söisi vaihtoehtoMV:n yms suosiota.

Juuri näin. Todenmukainen uutisointi syö MV:n ja vastaavien tahojen suosiota. Niiden suosio räjähti osaltaan siksi kasvuun, koska valtamedia vaikeni ja/tai valehteli. Ilmiö näkyi turvapaikanhakijoiden osalta lähes koko EU:n alueella. Jälkikäteen mm. Saksassa on myönnetty YLE:n mukaan (ja olen uutisen tänne linkittänyt), että vaikeneminen ongelmista oli virhe. Toivottavasti Suomessa löytyy enemmän selkärankaa jatkossa siitä suunnasta, mitä YLE ja HS nyt hapuillen hakevat.

Sellaista lisäystä toivoisin käsittelyyn, että selkeä valheesta kiinni jääminen johtaisi suoraan epäävään päätökseen turvapaikan suhteen. Esimerkiksi valehtelu olevansa alaikäinen.

Alaikäisyydestä kun vaan on etua. Alaikäisen kohdalla tulee maasta poistamista harkittaessa kyetä varmistumaan palautusolosuhteista ja siitä, että häntä on joku vastaanottamassa. Jos näin ei ole, hänelle voidaan joutua myöntämään tämän johdosta oleskelulupa Suomeen, vaikka hän muuten ei sitä saisi. Saattaa olla aika vaikea todeta joku kaksikymppinen alaikäiseksi, joten valehtelen sanktioiminen on ainakin rajatapausten osalta ongelmallista.
 

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Samaa pientä skarppaamista YLE:n osalta olen huomannut, Silti samanaikaisesti putkahtaa avuttoman kökköä aivopesua, kuten testi "Sinut on käännytetty Suomesta - kokeile millaisia vaihtoehtoja sinulla on".
"Yrität kusettaa itsesi Euroopan etelärajoilta Suomeen ja taikaseinän elättämäksi - kokeile onnistuvatko kikkasi"
Joku tällainen vai?
 
H

Hidas_ja_kankea

Saattaa olla aika vaikea todeta joku kaksikymppinen alaikäiseksi, joten valehtelen sanktioiminen on ainakin rajatapausten osalta ongelmallista.

Rajatapauksia ei voida edes tarkasti määrittää, mutta ...
Hampaat eivät valehtele – Turvapaikanhakijoiden ikä tarkistetaan yhä useammin suun kautta | Yle Uutiset | yle.fi
Viime vuonna laskin, että 65 prosenttia niistä, joita viranomaiset epäilivät yli 18-vuotiaaksi, myös oli sitä.

Ruotsissa kohu turvapaikanhakijoiden iän määrityksestä – alaikäisinä esiintyneissä jopa 40-vuotiaita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pitkään lastenlääkärinä toiminut Karoliinisen instituutin dosentti Josef Milerad kertoi Expressenille olleensa mukana useiden maahanmuuttajalasten terveystarkastuksissa ja ikämäärityksissä. Hänen arvionsa mukaan jopa 40 prosenttia alaikäiseksi itseään väittävistä on todellisuudessa noin 20–25-vuotiaita.

– Pieni joukko heistä on ollut varmasti jopa 30–40-vuotiaita, hän kertoo lehdelle.

Uhka sanktiosta vähentäisi satujen kertomista ja helpottaisi samalla käsittelyjä.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Halla-aholta ihan hauska kommentti!

Epävirallisissa lähteissä kerrotaan, että epäiltynä olisi kolme hylsyn saanutta turvapaikanhakijaa. Katsellaan, miten tilanne kehittyy. Uutisointi ja tiedottaminen on ollut toistaiseksi melko aneemista.

Sen sijaan Itäkeskuksessa on uutisten mukaan tönitty musliminaista ja astuttu varpaillekin.

Vieläkö MV-lehti on pystyssä? Joko siellä on riemu revennyt?

EDIT: Ei ole. On tainnut Iljalla mennä sunnuntai-ilta pitkäksi Espanjan tummassa yössä.
 
Viimeksi muokattu:

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Kaksi irakilaismiestä otettu kiinni kajaanilaismiehen ryöstöstä ja taposta epäiltyinä

Ettei vaan olisi kielteiset päätökset ajaneet rikolliselle polulle.
On tämä yksi saatanan unelma.

Lupasin palata ketjuun, jos jotain mullistavaa tapahtuu. Nyt ilmeisesti tapahtui. Viimeisimmän tiedon mukaan turvapaikanhakijoiden tekemiin rikoksiin voidaan lisätä tappo, jonka yhteydessä on tehty ryöstö.

Nyt ei kuitenkaan saa antaa pelolle valtaa. Ja onhan täällä ennenkin ryöstötapettu ihmisiä, joten vittuuks tässä.
 
Lupasin palata ketjuun, jos jotain mullistavaa tapahtuu. Nyt ilmeisesti tapahtui. Viimeisimmän tiedon mukaan turvapaikanhakijoiden tekemiin rikoksiin voidaan lisätä tappo, jonka yhteydessä on tehty ryöstö.

Nyt ei kuitenkaan saa antaa pelolle valtaa. Ja onhan täällä ennenkin ryöstötapettu ihmisiä, joten vittuuks tässä.
Tähänhän oli kahta lähestymistapaa.

Toinen oli yliedustus - jos maahantunkeutujat tekevät enemmän rikoksia kuin suomalaiset, he ovat huonompaa väkeä ja heitä ei olisi tänne tullut päästää.
Toinen on sitten nollatoleranssi - jokainen maahantunkeutujan tekemä raiskaus on liikaa, ja olisi vältetty jos maahantunkeutujia ei olisi ollenkaan otettu.

Viime vuonna henkirikoksia tehtiin 133, joten toistaiseksi maahantunkeutujat ovat henkirikostilastoissa vielä aliedustettuina muuhun väestöön nähden. Sen sijaan tuolla nollatoleranssinäkökulmalla passaa öyhöttää. Mukavasti onkin jo latteuksia tullut yksittäistapauksista rasismiin ja pelolle valtaa. Jatkakaa pojat samaan malliin.

Vieläkään ei ole MV herännyt historiansa parhaimpaan uutispäivään.
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
Ei voi olla. Nerg sanoi, ettei mitään rikollista ryhmittymistä ole havaittavissa kielteisten turvanpaikanhakijoiden joukossa. Paatero sun muut poliisit mitään tiedä.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Tällä videolla näkyy tuo Itäkeskuksessa tapahtunut välikohtaus. Iltalehden artikkelista saa kuvan että kyseessä olisi ollut pahempikin pahoinpitely kun oikein ''luunmurtumilta vältyttiin''

Kuten oli helppoa arvata, niin lehden tekemä juttu oli sitä itseään. Jos tuossa joku häiriköi, niin suurin häiritsijä oli somalinainen, joka pyrki provosoimaan heikoilla taidoillaan. Taas osa Suomen kansasta lukee vain lehtijutun ja saa tilanteesta täysin väärän käsityksen. Kyseinen maahanmuuttajaryhmä on muuten aika vaikea tapaus esimerkiksi asiakkaina. Hyvin näkee käytöksestä ylimielisen asenteen ja meidän tavoista piittaamattoman käytöksen, josta esimerkkinä vaikka se, kuinka lasten annetaan käyttäytyä kaupassa. Jos sitten lapsille ja aikuiselle huomauttaa käytöksestä, niin alkaa valitus ja rasistikommentit lentää, kuten romaaniryhmän kohdallakin käy 99% tapauksista. Onneksi meillä on se taikaseinä, joilla nämä voidaan elättää, muutenhan tässä voisi alkaa harmitus nousemaan.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Toinen oli yliedustus - jos maahantunkeutujat tekevät enemmän rikoksia kuin suomalaiset, he ovat huonompaa väkeä ja heitä ei olisi tänne tullut päästää.

Turvapaikanhakijoilla on yliedustus tietyissä rikoksissa Suomen kansalaisiin verrattuna.

Toinen on sitten nollatoleranssi - jokainen maahantunkeutujan tekemä raiskaus on liikaa, ja olisi vältetty jos maahantunkeutujia ei olisi ollenkaan otettu.

Lähtökohtaisesti sotaa ja vainoa pakoon lähteneeltä uskaltaisi odottaa nollatoleranssia rikoksiin. Ei koske tietysti tapauksia, joissa turvapaikanhakija puolustaa itseään ja syyllistyy tässä yhteydessä rikokseen.
 
Lähtökohtaisesti sotaa ja vainoa pakoon lähteneeltä uskaltaisi odottaa nollatoleranssia rikoksiin. Ei koske tietysti tapauksia, joissa turvapaikanhakija puolustaa itseään ja syyllistyy tässä yhteydessä rikokseen.
Ilmeisesti näillä epäilyillä ei ollut kyse vainon pakenemisesta, kun ei turvapaikkaa kerran myönnetty. Siksi EU:n olisikin pitänyt / pitäisi saada aikaan se yhteinen turvapaikkapolitiikka jossa turvapaikkaa anotaan koko unionin alueelle unionin ulkopuolella, ja mikäli tarve sellaiseen todetaan, hakija perheineen pullautetaan arvalla johonkin päin aina natsi-Unkarista unelma-Suomeen.
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Suomalainen mies maksoi kovan hinnan, varsinkin jos kyseessä oli täysin sivulliseen kohdistunut ryöstötappo eikä mikään keskinäinen nujakointi. Eiköhän tämäkin pyyhitä nopeasti unholaan koska #yksittäistapaus #suomalainenkintappaajaryöstää
Nyt kun on tapahtunut yksi murha, mutta sitä ei saa kutsua yksittäistapaukseksi, niin tiedustelisin miksi sitä on siis kutsuttava? Onko Kallion vokin Ahmed asiaan myös osallinen, tai ainakin vastuullinen? Ja tämä totisesti murhaa mitenkään hyväksymättä tai väheksymättä.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
"yksittäistapaus" on yleinen keino pyyhkiä ikävät asiat nopeasti unholaan. Huomaa lainausmerkit, ei tietenkään kukaan oleta että kaikki irakilaiset (esim Kallion Ahmed) harrastavat ryöstötappoja. Tuota uusinta tapausta tutkitaan tappona, eikä murhana.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Turvapaikanhakijoilla on yliedustus tietyissä rikoksissa Suomen kansalaisiin verrattuna.

Tämä pitää paikkansa. Mahdollisesti luotettava tilasto linkissä alla turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista 1.1.-25.8.2016 ja mukana myös Suomen kansalaisten vastaavat luvut. Jälkimmäinen lähinnä mietityttää sen osalta, että miten se on laskettu. Toisin sanoen, onko puuttuuko tilastosta muut ulkomaalaisten tekemät rikokset (kuin turvapaikanhakijoiden). Silti kannattaa luvut katsoa.

IL selvitti: Näistä rikoksista turvapaikanhakijoita epäillään - tuoreet luvut

Lähtökohtaisesti sotaa ja vainoa pakoon lähteneeltä uskaltaisi odottaa nollatoleranssia rikoksiin. Ei koske tietysti tapauksia, joissa turvapaikanhakija puolustaa itseään ja syyllistyy tässä yhteydessä rikokseen.

Tätä Pekka Haavistonkin esittämää näkemystä soisi kyllä Suomessa noudatettavan. Mutta kun mukana on niitä, jotka sitä kärsimystä juuri ovat aiheuttaneet, niin ihmeen pienillä luvuilla on toistaiseksi menty. Hyvä niin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös