Mutta palautuskeskuksia saatetaan perustaa, jos tarvetta tulee. Tai sitten ei perusteta, aika näyttää.
Näin juuri. Perustetaan tai ei perusteta.
Suomessa on kuitenkin YLE:n mukaan viikko sitten noin 5 000 irakilaisella turvapaikanhakijalle tehtyä kielteistä päätöstä, joista varmaan lähes kaikista on valitettu. Mihin Suomi poistaa heidät, jotka eivät maasta lähde? Entä millaiseen säilöön ja minne? En löytänyt äkkiseltään viranomaistietoa siitä, koskeeko apulaisoikeusasiamiehen linjaus oikeudesta toimeentulotukeen vain niitä, joiden kielteinen päätös ei ole vielä lainvoimainen vain myös niitä, joiden kielteinen päätös on lainvoimainen. Voidaan olettaa, että jotain 90 prosentilla tai ylikin kielteinen päätös ei muutu valitusprosessin aikana. Siksi tulkinnalla on iso merkitys.
Tämän vuoden aikana kielteinen päätös noin 7 500 irakilaiselle
Migrin mukaan uoden austa (2016) elokuun loppuun kielteisiä päätöksiä on tehty 7 459 päätöstä, joista irakilaisia on 5 216 päätöstä. Vuoden loppuun mennessä irakilaisia koskevat kielteiset päätökset ovat jossain 7 000 - 8 000 henkilön määrissä olettaen, että Migri ehtii kaikki hakemukset käsitellä tämän vuoden aikana, kuten on luvannut.
Koska Irak ei ota niitä vastaan, jotka eivät vapaaehtoisesti poistu, ollaan valitusten ja niiden käsittelyn jälkeen tilanteessa, jossa Suomeen on tavalla tai jäämässä X määrä kielteisen päätöksen saaneita irakilaisia. Valitusprosessi kestää useita kuukausia, joskus sen lopputulosta voi joutua odottamaan vuodenkin ajan, joten kielteisen päätöksen saaneita nostaa Suomesta erilaisia tukia kuukausia, vaikka päätös oli kielteinen turvapaikan osalta.
Ja jos Suomesta turvapaikkaa hakenut poistuu maan rajojen ulkopuolelle ja hakee vaikkapa Saksasta turvapaikkaa, hänet palautetaan Suomeen.
Yle: Satoja turvapaikanhakijoita jäänyt Lappiin - Kotimaa - Verkkouutiset
Toimeentulotukea laittomasti oleskeleville
Yle sai käsiinsä esimerkiksi yhden Helsingissä keväällä tehdyn päätöksen, jossa toimeentulohakemus oli hylätty, koska hakija "oleskelee laittomasti maassa".
Apulaisoikeusasiamiehen linjaus ei siis ilmeisesti ole vielä mennyt perille kuntiin, toteaa lakimies Välimäki.
– Linjauksen pitäisi olla viimeinen niitti. Päämäärä on, että näitä ei lähtisi hallinto-oikeuteen.
Tämän vuoksi Helsinki, Espoo ja Vantaa laativat parhaillaan omaa ohjeistustaan sosiaalityöntekijöille vastaavien tilanteiden varalle.
Tiesitkö? Suomi antaa toimeentulotukea ulkomaalaisille, jotka jäävät maahan ilman lupaa | Yle Uutiset | yle.fi
Migrissä halukkuutta antaa kaikille Suomeen jääville oleskelulupa
Kaiken lisäksi Migrin johtaja vihjaa, että ne jotka ovat sinnikkäitä ja jäävät kielteisestä päätöksestä huolimatta, saavat jossain vaiheessa oleskeluluvan Suomeen:
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo lähtökohdan Suomessa olevan, että jos "tilanne pitkittyy, jossain vaiheessa oikeudessa on tehtävä jonkinlainen ratkaisu". Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
– Että ulkomaalaisella on oleskeluoikeus Suomessa tai ei ole. Eihän henkilö voi olla täällä ikuisia aikoja ilman oleskeluoikeutta. Tämä tulee arvioitavaksi. Ei ole mitään täsmällistä aikaa, missä vaiheessa tämä ratkaisu tulee, hän sanoo.
Suomeen syntymässä uudenlainen paperittomien joukko? Maahanmuuttovirasto vihjaa oleskeluluvasta jumiutuneille | Yle Uutiset | yle.fi
Yllä oleva virallisten tilastojen ja viranomaislausuntojen mukaan.