Huolestuttavinta tässä on se, että tähänkin näin itsestään selvään asiaan tarvitaan tutkimus yliopistosta, että tietyt änkyrät uskovat asian olevan olemassa. Ja silti edelleen ainakin somessa tietystä suunnasta tulee vastalauseita. Olisiko näille lopulta rasismi syy, miksi asiaan ei ole puututtu ajoissa?
Perusongelma on "kaikki kulttuurit ovat samanarvoisia" -ajatus ja sen seuraukset. Toki aivan fundamentaalisissa asioissa tunnustetaan, että näin ei ole (kunniamurhat ja tyttöjen sukuelimien silpominen). Kulttuurillinen identiteetti, esimerkiksi oikeus omaan kieleen, on niin vahva periaate, että sille on voitu uhrata maahanmuuttajien todennäköisesti huono integroituminen. Sen sanominen, että yhteiskuntaan integroituminen edellyttää hyvää kielitaitoa, on ilmeisen rasistista. Aina löytyy joku poikkeus (vanhus, jolle uuden kielen oppiminen on hankalaa), ja poikkeus voidaan sitten yleistää siten, ettei tällaisia vaatimuksia saa esittää yleisellä olematta rasisti. Ongelmassa on monta palaa. Yksi on se, että on rasistista olla vaatimatta maahanmuuttajien enemmistöltä kelvollista kielitaitoa vaikka kolmen vuoden maassa olemisen jälkeen. Aivan kuin maahanmuuttajat olisivat yleisellä tasolla jotenkin vähä-älyisiä oppimaan uutta kieltä. Toinen asia on se, että johtopäätösten tekeminen siitä, miten asioiden tulisi olla, on ongelmallista, koska ongelmat ratkeavat tekemällä johtopäätöksiä siitä, miten asiat ovat. Jos ajatuksena on se, että kaikkien maassa asuvien tulisi olla tasa-arvoisia kulttuurista riippumatta, johtopäätökset menevät pieleen, kun ajatellaan vaikka mahdollisuuksia työllistymiseen. Työllistymisen (tai opintojen) kannalta johtopäätökset tulisi tehdä olemassa olevien speksien mukaan. Eli vaatia kielitaitoa, jotta maahan saisi jäädä (olla tuottava kansalainen työelämässä). Tämä tietysti on kauhistus niille, joille tosiasioiden tunnustamisella premisseiksi ei ole johtopäätöksien tekemisen kannalta merkitystä.
Samaa ideologista höttöä on ollut esimerkiksi kommunisteilla: kun tuotantovälineet otetaan yhteiskunnan haltuun, varallisuus sosialisoidaan ja kansalaisista tehdään saman arvoisia, niin onnela on tietysti väistämätön seuraus. No ei ollut. Unohtui yritteliäisyys, palkitseminen, riskien ottamisen palkitseminen, ylimääräiset työtunnit, ihmisten opportunismi ja monta muutakin asiaa. Johtopäätökset tuli tässäkin pilvimaailmassa tehtyä oletettujen lopputulosten kautta (on tavoiteltavaa, että kaikilla on sama määrä varallisuutta), ja kun varallisuuden jako tehtiin, tulos oli kai vähän saman suuntainen, (kenelläkään ei ollut mitään), mutta ei mikään kuviteltu onnela.