Kaikki muuttuu. Niin myös Suomen johtavan yksityisen mediatalon viestintä. Perjantaina 27.7. 2018 Helsingin Sanomien pääkirjoituksena julkaistaan lomakauden siirtäneen Välimeren siirtolaisongelman ratkaisua. Helsingin Sanomat kertoo myös, että toistaiseksi vuoden 2018 aikana Välimeren kautta on saapunut Eurooppaan 46 000 siirtolaista, joista 1 400 on hukkunut.
Helsingin Sanomien mukaan siirtolaisten tilannetta on pahentanut se, että paljon siirtolaisia vastaanottaneet maat, Italia ja Malta, ovat kieltäytyneet päästämästä pelastusjärjestöjen laivoja satamiinsa. Yhä useampi Eurooppaan pyrkijä on päätynyt Libyan pidätyskeskuksiin, joissa esiintyvästä väkivallasta ja hyväksikäytöstä liikkuu tietoja
Välimeren siirtolaisongelman ratkaisuyrityksissä on monia käänteitä - Päivän lehti 27.7.2018 | HS.fi
Läntisessä Euroopassa on puhuttu jo pitkään siirtolaisongelmasta samaan aikaan, kun Suomi on puhunut turvapaikanhakijoista. Niitäkin joukkoon mahtuu, mutta kyseessä on ennen kaikkea siirtolaisongelma, jota ei tulisi käsitellä turvapaikanhakijoiden tarpeena. Suomessa on pitkään puhuttu turvapaikanhakijoista ja vältelty - tuttuun tapaan - oikeaa sanaa, siirtolaiskriisi.
Toivottavasti HS:n antama esimerkki johtaa myös YLE:n pohtimaan linjaansa. Liian usein YLE häärii propagandistiseen tapaan mm. turvapaikkaa hakeneiden keskuudessa. Tuoreimpia esimerkkejä viime kuulta oli riipaiseva raportointi miespuolisen henkilön karkoituksesta Afganistaniin. YLE kertoi yhtenä syynä henkilön käännytyspäätökseen olleen todennäköisesti ehdollinen vankeusrangaistus***, johon hänet oli tuomittu pahoinpitelystä. Henkilöllä oli YLE:n mukaan Suomessa vakituinen työ ja kaikilla perheenjäsenillä Suomen kansalaisuus.
YLE unohti artikkelistaan pari faktaa. Ehdollinen vankeusrangaistus tuli nyt jo ex-vaimon pahoinpitelystä. Ei ollut enää perhettä. Avioliitto on entinen. Mies on ollut lähestymiskiellossa vuodesta 2014 alkaen ja kielto uusittiin vuonna 2016. Migri piti miestä ilmeisen vaarallisena. Tämä on tässä tapauksessa loogisin syy karkoitukseen.
*** YLE on päivittänyt 6.6 julkaisemansa artikkelin 26.6.. Artikkelissa oli
mahdollisesti 26.6 asti rangaistusmainintana vain sakkotuomio sen perusteella, mitä YLE:n artikkelia kesäkuun alussa somessa kommentoitiin.