Itse ajattelin jotain siihen suuntaan, että turvapaikanhakija voisi ammattitaidottomana työllistyä esimerkiksi 3-5 vuodeksi alle minimin. Saataisiin töihin. Eilen totesin, kantiksista että:
"Yksi malli voisi olla karkeasti jotain alla olevaa:
* yritystuet - 70 prosenttia
* asumis- ja toimeentulotuki -30 prosenttia
* verotus tuloluokat 1-3/10 (alimmat desiilit) - 30 prosenttia
* työttömyysaikana pätkätyöt, verotus -35 prosenttia
* työttömyyskorvauksissa, kesto jotain -10 prosenttia
Logiikka tässä olisi se, että työmarkkinoille paluuta tuetaan niissä tuloryhmissä, joille on edullista harkita elämistä työmarkkinoiden ulkopuolella ja muissakin tukea pitäisi jollain tavalla pohtia. Rahoitus otetaan mm. yritystuista, työttömyyskorvauksista ja jostain muualta. Ei kuitenkaan tuloluokkien 4-10/10 veroja kiristämällä, joiden verotusta pitäisi myös alentaa.
Etu olisi siinä, että saadaan lisää veronmaksajia ja työskentely verokortilla kasvaa. Myös valtion menot työttömyydestä kohdistuisivat nykyistä enemmän työllisyyttä tukeviin toimiin sen sijaan, että maksetaan työttömyystuen, asumistuen ja toimeentulotuen kautta sohvalla istumisesta".
***
Turha sitä on kenenkään epäillä, etteikö työ muutu jatkossa yhä enemmän ja nopeammin. Kouluttamaton henkilö on entistä kauempana, mitä tulee työmarkkinoiden tarpeeseen. Niinpä erilaisia sekamuotoja (osin korvausta, osin työtä, vähemmän veroja tms) joudutaan taatusti pohtimaan.
Yhteiskuntarauha on yksinkertaisesti vakaammalla pohjalla, jos kouluja vähän käyneet pakolaiset voivat jatkaa opiskeluaan tai olla jollain ehdolla työssä. Minä kannatan sekä opiskelua & töitä ja parastahan olisi, että pakolainen suorittaa vähintäänkin ammattitutkinnon, ja jatkaa siitä työelämään. Joko Suomessa tai muualla.
Tilanne on kaikella tapaa haastava tulevaisuudessa oli pakolaisia tai ei. Minusta vaan nuoret miehet lähi-idästä tekemässä paska duunia pikku rahalla on vähän huono yhdistelmä ja kokeilu ryhmä. Saattavat äkkiä alkaa keksimään vaihtoehtoisia tienestejä...