Tuo on totta. Loppuvuoden tilannetta ei oikein kukaan pysty tarkasti arvioimaan. Toisaalta itse olen sitä mieltä että parempi arvioida hieman yläkanttiin kun vetää aivan nahaksi. Eikä sitä muuten tiedä mitä nämä Anssi Kelat ja kumppanit keksivät. Yksi #unelmamiekkari ja salakuljettajat saavat taas hyvää materiaalia millä myydä yksisuuntaisia pakettimatkoja Suomeen.
Itseltäni oli mennyt ohi kesällä seuraava. HS julkaisi heinäkuussa 2016 Migrin arvion, jonka mukaan viime vuonna tulleet runsaat 32 000 hakemusta on käsitelty syksyn kuluessa. Päätöstä odottaa vielä runsaat 16 000 hakijaa. ”Me olemme tehneet noin 800 päätöstä viikossa, ja kun hakijamäärät ovat kesällä pysyneet alhaisina, alle sadassa pääsääntöisesti per viikko, niin siinä se jono aika nopeasti pienenee".
Muutos alkuvuoteen verrattuna valtava: Vain joka kymmenes irakilainen saa turvapaikan Suomesta | Turvapaikanhakijat | HS
Kai ne tuossa pysyvät ja siten viime keväänä annettu aikataulu-arvio myös on suht lähellä toteutuvaa.
Mutta ei tuo 19 000 - 22 000 nyt niin kaukaa haettu ole. Ties vaikka siihen olisi laskettu mukaan myös paluumatkasta kieltäytyneet.
Samassa HS:n jutissa todettiin, että irakilaisten osalta Migristä 77 prosenttia sai kesäkuussa kielteisen päätöksen. Migrin sivujen mukaan koko vuosi 2016 on mennyt siten, että 1 682 irakilaista on saanut myönteisen päätöksen ja 4 246 kielteisen päätöksen.
Vääntöä käydään siitä, onko tiukentunut turvapaikkakäytäntö Suomen perustuslain mukainen. Migrin ja hallituksen mukaan on, mutta esimerkiksi professori Martin Scheininin mukaan ei ole. Scheininin näkemys on se, että perustuslaissa oikeutena suojatun turvapaikan ottaminen pois hallintoviranomaisen harkinnalla on perustuslain vastaista. Scheinin on käyttänyt esimerkkeinä Suomesta kielteisen päätöksen saaneita irakilaisia. Käytännössä kyse on siitä, onko henkilön palauttaminen Irakiin mahdollista, jos häntä vainotaan vain osassa maata, mutta hän voi elää ilman vainoa maan sisällä muualla ja siitä, voidaanko huomioida Migrin uuden linjan mukaan vain henkilökohtainen uhka.
Professori: Tuomioistuinten on arvioitava turvapaikkapäätösten perustuslaillisuutta | Kotimaa | Kaleva.fi
Mikäli päätökset tehtäisiin kuten Scheinin asian näkee, teoriassa lähes minkä tahansa Afrikan maan kansalainen olisi jatkossa oikeutettu turvapaikkaan Suomessa, koska osassa hänen maataan häntä voidaan vainota. Scheinin on kehottanut julkisesti kielteisen päätöksen saaneita valittamaan päätöksestä ja ilman kehotustakin valitusten määrä on erittäin korkea.
Toistaiseksi Irakiin on palannut vapaaehtoisesti noin 1 500 henkilöä ja sieltä on tullut noin 21 000 henkilöä vuoden aikana. Lisäksi tuhannet ovat poistuneet omia teitään, jonnekin.
Voidaan myös kysyä, kumpi on irakilaisten kannalta parempi. Se, että tuhannet nuoret irakilaiset ovat Suomessa vokeissa jopa vuoden tai parikin veronmaksajien kustannuksella. Vai se, että he osallistuvat muiden nuorten irakilaisten rinnalla sotaan ISIS:n terroria vastaan ja ovat vapauttamassa Irakia samalla tavalla satojen tuhansien kurdien ja arabien kanssa.