Itse en vain hyväksy tai osta tuota kirjoittamaasi, koska tässä esimerkissä pakolainen pääsee yksityiselle hammaslääkärille hoidattamaan hampaansa valtion/kunnan piikkiin ja kantasuomalainen, jolla ei ole varaa yksityiseen, jää periaatteeessa ilman hoitoa odottamaan 1 tai 2 vuoden päähän jonoon. Toki voi nussia pilkkua ja kertoa kantasuomalaisenkin saavan hoitoa sitten vuoden tai kahden päästä...
Nyt ilmeisesti puhutaan oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista, jotka ovat sijoittuneet johonkin kuntaa asumaan. STM kertoo seuraavaa:
Oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija sijoittuu asumaan johonkin kuntaan ja on samalla lailla julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen piirissä kuin muutkin asukkaat. Yksin saapunut alaikäinen muuttaa perheryhmäkotiin, tuettuun tai itsenäiseen asumiseen tai yksityismajoitukseen.
Käytännön toteutus vaihtelee varmasti kunnittain, joissain tarvittavat lisäpalvelut ostetaan yksityiseltä, jossain taas laitetaan kunnan uudet asukkaat muiden perään jonoon.
Turvapaikanhakijoiden tilanne on seuraava:
Vastaanottokeskukset vastaavat turvapaikanhakijoiden sosiaali- ja terveyspalveluista. Käytännössä sosiaali- ja terveyspalvelut hankitaan ostopalveluna kunnista ja yksityisiltä.
- Hakijoille tehdään vastaanottokeskuksessa terveystarkastus ja tartuntatautien seulonta.
- Hakijalla on oikeus saada sosiaalihuollon ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimia sosiaalipalveluja (neuvontaa, ohjausta, sosiaalisten ongelmien selvittämistä).
- Aikuiset hakijat ovat oikeutettuja kiireelliseen terveydenhoitoon. Lisäksi heillä on oikeus saada terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimia muita terveyspalveluja.
- Alaikäiset hakijat ovat oikeutettuja samoihin terveyspalveluihin kuin kuntalaiset.
- Alle 7-vuotiaat käyvät neuvolatarkastuksissa, ja kaikki lapset rokotetaan. Myös haavoittuvassa asemassa olevat (vanhukset, raskaana olevat, vammaiset, pitkäaikaissairaat, traumatisoituneet) saavat tarvitsemansa terveyspalvelut.