Sillä perusteella minä ainakin olisin valmis antamaan, että omasta vuorosta on muslimille enemmän hyötyä kuin muille haittaa, ja koska uskonnoilla on yhteiskunnassamme ihan hyvätä (historiallisesta) syystä ihmisoikeuksissa määritelty erityisasema. Marttakerhon vastaavaan uintivuoroon suhtautuisin huomattavan paljon nuivemmin.
Vaateita tuskin käsitellään rasistien mielenmaiseman ulkopuolella tuolla tavalla ryhmittäin ja vertaillaan ryhmiä sen mukaan millä on minkäkin paljon vaateita. Ei, vaan katsotaan per vaade, kuunnellaan perustelut, ja tehdään päätös sen perusteella. Tässä muslimien uimahallitapauksessa se peruste on, että uskontoon kuuluu ettei nainen saa paljastaa pintaansa tuntemattomille miehille.
Kyllähän se minusta olisi hyvä jos yhtä typeriä vaatimuksia tulisi loputon joukko, niin sitten ehkä alettaisiin pikkuhiljaa sivistyneen länsimaailman johdolla tätä uskontojen erityisasemaa kyseenalaistaa.
Ehkäpä olisi ihan viisasta välillä tarkastella asiaa muiltakin kanteilta sen sijaan, että kuvittelee maailman jakavan universaalit arvot ja ihmisoikeudet. Mielestäni on perusteltua suhtautua hyvin kriittisesti sellaisiin vaateisiin joita perustellaan islamilla, kun se islam on muutakin kuin uskonto - se on sen syntysijoilla, maissa joissa viitoitetaan islamin tulkintaa, uskonnon ohella politiikkaa ja mitä enenevissä määrin politiikkaa. Ja eri reittejä myöten sen avulla yritetään viitoittaa hyvin voimakkaasti länsimaissa elävien muslimeiden elämää ja ulottaa tämä jopa siihen kuinka he integroituvat länsimaisiin yhteiskuntiin.
Kyse ei mielestäni ole rasismista, kyse on ennemminkin länsimaiselle yhteiskunnalle vihamielisen ideologisen suuntauksen torjunnasta, ja toisaalta mahdollisuudesta antaa länteen asettuneiden muslimeiden halutessaan päästä eroon islamilaisen ideologian ja kulttuurin nurjasta puolesta. Yhtälailla tämä konflikti vaikeuttaa niiden muslimeiden sopeutumista jotka näin haluavat tehdä, koska yhteisön ja kulttuurin paine on niin voimakas - omia on vaikea hylätä. Tässä kuviossa suuressa roolissa ovat sitten nämä ulkomaalaisrahotteiset moskeijat ja rukouskoulut, joiden kautta pyritään ohjailemaan muslimeiden elämää ja pitää heidät hallinnassa. Nk. Gulf Statesit ovat avanneet Länsi-Eurooppaan useamman sata moskeijaa ja uskonnollista koulua, joiden rahoitus ja ohjailu tulee suurelta osin fundamentalistisesti islamia tulkitsevien saudein taholta.
Toisaalta oma rajoittunut suhtautumiseni ei kosketa pelkästään islamia, yhtälailla muihinkin uskonnollisiin etuoikeuksiin tulisi suhtautua kriittisesti ja purkaa niitä, jehovat armeijaan, kirkko eroon valtiosta ja sen myötä kirkon verotusoikeuden lopettaminen (tilalle jäsenmaksu jäsenilleen) tms.
Koska olemme sitoutuneet noudattamaan niitä universaaleja ihmisoikeuksia. Uskonnot olisi poistettava sieltä YK:n päätöslauselmalla, eikä aika ole vielä sellaiseen kypsä. Joten yritetään siis maksimoida ihmisten mahdollisuudet harjoittaa sitä osana sujuvaa arkeaan kun eivät häiritse sillä muita, se on vakauden, turvallisuuden ja maailmanrauhan kannalta viisainta.
Kuinka oletettavaa on, että uskonnot poistetaan tällä vuosisadalla YK:n päätöslauselmasta, etenkin kun huomioidaan, että päätöslauselmaan suhtaudutaan paikoin nurjasti, koska se takaa ihmisoikeudet ja muita oikeuksia joidenkin (uskovaisten) mielestä liiankin laajalti?
Minusta on ihan hyvä, että jo nyt ryhdytään vetämään rajalinjoja ja määritellään mikä on hyväksyttyä ja mikä ei, eikä ihan joka pyyntöön hairahduta silkkaa hyvää hyvyyttä.
vlad