Kunnat ovat sitoutuneet ottamaan vasta 1 200 pakolaista kotouttamisen piiriin. Hallitus ei pysty pakottamaan kuntia ja kunnat eivät halua vapaaehtoisesti ottaa lisää. Nyt on käynnissä viivytystaistelu. Kävi siinä miten tahansa, nykyinen menettely kertoo sen, kuinka surkeasti hallitus on toiminut ja rakentanut pakolaisstrategiaansa. Sanalla sanoen, strategiasta ei voi edes puhua. Nykytilanne aiheuttaa paheksuntaa kunnissa ja vittuuntuneisuutta ja kenties radikalisoitumista pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Päätökset viipyvät.
Pientä päivitystä yllä olevaan. Turun Sanomien mukaan tilanne on edelleen kuntapaikkojen osalta se, että tavoitteesta (10 000) jäädään selvästi jälkeen. Nyt puhutaan koko vuoden osalta 3 000 - 4 000 paikasta. Niinpä hallitus ei voi mitään muuta enää tehdä kuin sen, että kunnat saavat lisää rahaa. Osa päätöksen saaneista ja siten pakolaisiksi valituista on odottanut paikkaa jossain kunnassa jo kuukausia:
Pakolaisten kuntapaikoista huutava pula, lisäraha harkinnassa - Kotimaa - Turun Sanomat
Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio tylyttää hallitusta siitä, että määrärahaesitykset eivät vastaa kuntien todellisia kuluja:
Pakolaiskriisin kustannukset paisuvat Suomessa, turvapaikanhakuun varataan 400 miljoonaa lisää | Hallitus | HS
Hallitus myönsi jo aiemmin sen, että sen julkisuudessa esittämät luvut turvapaikka- ja pakolaisbisneksen kustannuksista veronmaksajille olivat selvästi alakantiin ja ilmoitti uusia lukuja (samassa linkissä kuin yllä oleva) vajaan puolen miljardin edestä:
Pakolaiskriisin kustannukset paisuvat Suomessa, turvapaikanhakuun varataan 400 miljoonaa lisää | Hallitus | HS
Kunnat eivät silti aio sitoutua kuin mahdollisesti tuohon TS:n mainitsemaan 3 000 - 4 000 paikkaan. Osassa kunnissa, kuten Nurmijärvellä, uusista pakolaisista äänestetään, ja hallituspuolueet ovat näissä äänestyksissä usein eri rintamissa.
Suomeksi sanottuna, hallituksen on taas avattava kukkaronsa ja annettava lisää rahaa kunnille. Paljon lisää rahaa.
Mikä on lopputulos? Herra yksin tietää. Ehkä jopa se, että
veronmaksajilta kupataan jopa viisi miljardia euroa vuodessa viimeistään vuodesta 2018 alkaen. Tällä hetkellä kustannukset ovat vuosittain virallisesti noin miljardin. Tästä luvusta kuitenkin puuttuu mm. se kustannusosuus, joka syntyy poliisien työ- ja kalustokuluista vokkien valvonnassa ja hälytystehtävissä. Lisäksi siitä puuttuu niiden rikosten tutkiminen ja selvittäminen, jotka jäävät poliisilta tekemättä kun turvapaikanhakijat työllistävät aiempaa pienempää määrää poliiseja kentällä.
Kun hallitukse kaavailu 10 000 pakolaisesta vuodessa käsittelykuluineen tuplaa todelliset kulut noin 2.5-3.0 miljardiin vuonna 2017, ollaan hallituksen kaavailulla pakolaismäärällä kuluina jopa viidessä miljardissa vuonna 2018.