Yleinen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkakeskustelu sekä lieveilmiöt

  • 3 381 287
  • 29 172

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Väitteeseen siitä, että kielteisen turvapaikkahakemuksen saanut jää kuitenkin Suomeen, koska ei ole palautussopimusta törmää täällä usein. En tiedä onko täällä kuinka yleisessä tiedossa se, että kielteisen päätöksen saanut ei saa enää oleskelulupaa, eikä sitä kautta minkäänlaista sosiaaliturvaa, vaikka palautus ei onnistu, Toki siinä on valitusmahdollisuudet jne, mutta rahantulo katkeaa ihan kokonaan siinä vaiheessa, kun lopullinen kielteinen päätös tulee. Tällainen henkilö potkitaan pihalle vokista, ei rahaa, ei terveydenhuoltoa, ei ruokaa, ei mitään. Tässä on se suurin syy, miksi valtaosa kielteisen päätöksen saaneista tulee lähtemään ihan vapaaehtoisesti tai ainakin "vapaaehtoisesti".

Tässä yksi ylen juttu aiheesta: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden toivotaan poistuvan maasta vapaaehtoisesti | Yle Uutiset | yle.fi
Suomi ei kuitenkaan enää myönnä turvapaikanhakijoille tilapäistä oleskelulupaa maasta poistumisen estymisen vuoksi. Jos henkilöä ei siis lopulta saada palautettua edes pakkokeinoin, katkaistaan häneltä kaikki vastaanottopalvelut ja siirretään ulos vastaanottokeskuksesta.

– Henkilö jää silloin täysin omilleen ja Suomi ei ole sellainen maa, että täällä olisi helppo elää paperittomana. Lopulta hyvin moni todennäköisesti tarttuu itse tähän tuettuun paluuseen. Se määrä, joka mahdollisesti jää maahan vielä tämän jälkeenkin, on varmasti hyvin pieni, sanoo Vuorio.

Jos jäät kiinni ilman maasta ilman oleskelulupaa, niin saatat joutua säilöön, ainakin jos olet rahoittanut oleskelusi rikoksilla. Mahdollisesti sukulaisten elätiksi tänne voi pieni joukko jäädä, mutta siitäkin tulee runtua, jos piilottelet luvattomia ihmisiä. Ja kun Suomessa ei käytännössä voi ilman papereita tehdä juuri mitään, niin tuskinpa tuo joukko kovin merkittävä on.

Nythän ollaan suunnittelemassa niitä palautuskeskuksia kielteisen päätöksen saaneille, mutta vielä ei ole kerrottu sitä, ollaanko siellä vain valituskierroksen ajan, vai annetaanko sinne jäädä myös sen jälkeen. Sekin selvinnee aikanaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Väitteeseen siitä, että kielteisen turvapaikkahakemuksen saanut jää kuitenkin Suomeen, koska ei ole palautussopimusta törmää täällä usein. En tiedä onko täällä kuinka yleisessä tiedossa se, että kielteisen päätöksen saanut ei saa enää oleskelulupaa, eikä sitä kautta minkäänlaista sosiaaliturvaa, vaikka palautus ei onnistu, Toki siinä on valitusmahdollisuudet jne, mutta rahantulo katkeaa ihan kokonaan siinä vaiheessa, kun lopullinen kielteinen päätös tulee.

Ainakin minä olen tämän väitteen useamman kerran esittänyt. Olen samalla tuonut lukuina ja linkkeinä esille Ruotsin tilanteen, jossa arvioidaan olevan useampi tuhat henkilö pimeästi. Olen tuonut esille myös Suomessa tehdyn tutkimuksen lukuineen ja linkkeineen, jossa kerrotaan Suomessa olevan myös tuhansia paperittomia, mutta heistä valtaosan hakevan edelleen oleskelulupaa ja että tutkimuksessa ei ole ollut mahdollisuutta siihen, että saataisiin selville todellinen luku siitä, kuinka monta ulkomaalaista Suomessa elää oikeasti pimeästi. Kaikissa tapauksissa pimeästi Suomessa olevien määrä kasvaa. Jo ennen nykyistä pakolaiskriisiä saimme silloin tällöin lukea tilanteista, joissa yksi tai useampi henkilö työskenteli orjana maahanmuuttajien ravintolassa tms.

Koska viranomaiset eivät pysty tai halua esittää lukua ja koska Suomessa ei ole tehty riittävän kattavaa tutkimusta aiheesta, tässä ei muuta vaihtoehtoa ole kuin odottaa, miten onnistuvat palautukset mm. Irakiin, Afganistaniin ja Somaliaan niiden osalta, jotka Suomeen tulivat vuoden 2015 aikana. Tämän vuoden loppuun mennessä tästä tiedetään enemmän. Nytkin tiedetään jo se, että useampi tuhat on palautettu. Mutta tiedetään sekin, että palautukset ovat käyneet loppuvuodesta 2015 vaikeammiksi kun vastaanottajamaat eivät ole innostuneet enää asiasta. Tarkoitan Venäjää ja Irakia.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Syynä ei tietenkään ole yksin somalien työhaluttomuus osana heidän kulttuuriaan vaan se, että mm. luku- ja kirjoitustaitoa vaatimattomat työt ovat rajusti vähentyneet Suomessa. Silloin noin 10 vuotta sitten mm. laivasiivous, koulujen vahtimestarien tuuraus ja erilainen apumiestyöskentely raksalla oli se mitä Suomeen tulleet somalimiehet tekivät.

Tämän takia nostan koko ajan esille sanan koulutus.
Tästä olen samaa mieltä. Somalit taitaa olla tällä hetkellä työmarkkinoilla suosiossa jossain tasolla "vähän mustalaisia parempia". Jos ja kun talous lähtee nousuun, niin heikommillekin yleensä löytyy töitä, jos halukkuutta riittää. Joku raksaheppu viikko-pari takaperin laskeskeli, että raksoilla vapautuu seuraavan 10 vuoden aikana 45 000 työpaikka. Ehkä siellä on Somaleillekin hommia, jos Virolaiset loppuu kesken.
 

Rainer Zufall

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Nythän ollaan suunnittelemassa niitä palautuskeskuksia kielteisen päätöksen saaneille, mutta vielä ei ole kerrottu sitä, ollaanko siellä vain valituskierroksen ajan, vai annetaanko sinne jäädä myös sen jälkeen. Sekin selvinnee aikanaan.

Toimiva systeemi valitusten ja palautusten suhteen näinä suurten tp-hakijamäärien aikana voisi olla sellainen, että kielteisestä päätöksestä saa toki valittaa, mutta asiaa aletaan käsitellä vasta sen jälkeen, kun henkilö on poistunut maasta mieluiten omalla kustannuksellaan ja ainakin ilman saattajia ja jättänyt yhteystietonsa viranomaisille. Jos päätös sitten muuttuu, niin henkilö lennätetään Suomen kustannuksella takaisin Suomeen. Turvapaikkavalitus käsitellään varmasti lähtökohtaisesti paperilla ilman henkilökohtaista kuulemista, joten henkilön maantieteellinen sijainti valitusprosessin aikana on yhdentekevä. Näin kuitenkin pystyttäisiin vähentämään Suomessa maan alle painuvien ihmisten määrää ainakin jonkin verran ja alentamaan Suomelle koituvia kustannuksia, kun kielteisen päätöksen saaneita ei tarvitsisi elättää täällä.

Sakkoja tai veroja ei toki voi merkitykseltään suoraan verrata turvapaikkapäätökseen, mutta ne pitää kai yleisesti ottaen maksaa ajallaan, vaikka niistä valittaisikin. Niinpä tuolle menettelylle voisi hyvinkin löytyä lainmukainen perusta jo nyt, ja jos ei löydy, niin onhan meillä vaaleilla valittu eduskunta.
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Mielestäni on typerää jauhaa siitä, että rahaa on enemmän kuin koskaan. Euromääräisesti näin varmaan onkin, mutta eurot ja hyvinvointi kasaantuvat koko ajan pienemmälle osalle suomalaisista. Ilmiö on toki maailmanlaajuinen. Lisäksi kannattaa huomioida se, että tavallisten suomalaisten varallisuus on pääasiassa asuntovarallisuutta, joka tietenkin euromääräisesti on suurempi kuin koskaan. Se on kuitenkin pääosin näennäisvarallisuutta, koska se on sidottu asuntoon jonka pääasiallinen arvon mittari on joku toinen asunto suomessa, vieläpä samalla (tai samankaltaisella) alueella. Asuntojen hintojen noususta hyötyvät eniten välittäjät, pankit, rakennusliikkeet ja verottaja.

Samaan aikaan julkinen sektori ja byrokratia kasvavat, mikä toki kasvattaa BKT:ta, mutta on tosiasiassa pelkkä rasite ja rahoitetaan -ylläripylläri- ottamalla enemmän ja enemmän velkaa.

Suomen varallisuuden kasvu ilman että huoltosuhde, työllisyys ja vienti paranevat, on keinotekoista. Se nimittäin tapahtuu velaksi tai velalla, sekä ulkomaisella pääomalla, joka loppukädessä luonnollisesti kerää voitotkin. Yleensä veroparatiiseihin, suoraan tai monimutkaisen "verosuunnittelun" avulla. Toki ihan kotimaisetkin yritykset hallitsevat tämän. Sipilän aika turha piipittää verosuunnittelusta, kun jätkä itse on säätiöinyt koko omaisuutensa ja emäntä nostaa voitot pääomatulona. Lisäksi SOTE-uudistuksen ohessa runnottiin läpi aluehallintouudistus, jonka asiantuntijat ovat tyrmänneet heti kättelyssä. "Maakuntien Suomi" vaimikäsenytoli. Pitäisikö itkeä vai nauraa? Hallinnon/vallan hajauttaminen on viimeinen asia, mitä 5,5 miljoonan ihmisen maa tarvitsee.

Sitten on toinen kepulainen ministeri Berner, jonka toiminta näyttää ainakin omaan silmääni hieman arveluttavalta.

Nyt näköjään halutaan entisestään heikentää huoltosuhdetta ihan eksponentiaalisesti ottamalla maahan kymmeniä tai jopa satoja tuhansia ihmisiä, joista ei koskaan tule plussaa taloudellisessa mielessä. Päinvastoin, paitsi että nämä ihmiset itsessään ovat kulu, myös koko infra jota tarvitaan heidän "kotouttamiseensa" on silkkaa kulua. Kuulostaa joidenkin mielestä kovalta, mutta ihan samalla tapaa omillekin kansalaisille on hintalappu jokaisen palvelun suhteen, oli se sitten kouluruoka, vanhusten hoito, erikois-sairaanhoito, leikkaukset tai melenterveyspotilaiden hoitaminen. Lastensairaalaan ei ollut 150 miljoonaa mitenkään irrotettavissa (20-30v), mutta mamutukseen löytyi 450 miljoonaa (6kk) sormien napsautuksella, eikä se edes ole kuulemma keneltäkään pois.

Lisäksi sitten tietenkin kasvava turvattomuus, rikollisuus ja erilaiset "kulttuurisidonnaiset" pikku ongelmat, positiivinen syrjintä ja niin edespäin. Inhimillinen hinta suomalaisille on hyvä ottaa myös huomioon.

Mielestäni hallituksen, eduskunnan ja virkamiesten ensisijainen tehtävä on valvoa ja toteuttaa Suomen ja suomalaisten etua, ei kenenkään muun. Euroedustajilla sama juttu, oman työpaikkansa eli EU-parlamentin toiminnan puitteissa.

Nyt vaan tilanne on se, ettei tässä taideta todellisuudessa ajaa kansalaisten etua, noin niinkuin loppujen lopuksi. Ei suomessa, eikä EU-tasolla.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mutta tiedetään sekin, että palautukset ovat käyneet loppuvuodesta 2015 vaikeammiksi kun vastaanottajamaat eivät ole innostuneet enää asiasta. Tarkoitan Venäjää ja Irakia.
Tämä muutos kielteisen päätöksen saaneiden kohteluun on aika tuore. Taisi olla elokuu tai siellä nurkilla, kun tämä tuli käyttöön. Eli eipä tämän systeemin toimivuudesta ole varmaan vielä hirveästi dataa olemassa. Olennaisinta on tietysti se, että pakkopalautusten mahdollinen hankaloituminen ei ole ongelma, kun porukka palaa vapaaehtoisesti tai ainakin "vapaaehtoisesti".

Venäjä on sitten oma lukunsa. Nythän sieltä tulevien hakemukset jätetään tutkimatta, mutta en ole törmännyt tietoihin miten palautukset on onnistuneet.
Lähde esim iltalehti: Ensimmäinen kerta: Turvapaikkahakemus jätetty tutkimatta Venäjään vedoten

T
ai en oikein edes tiedä miten noiden kanssa toimitaan, kun tuosta puolesta ei ole uutisoitu. Jotain juttuja on ollut, että tulijoilla on ollut voimassa olevat oleskeluluvat Venäjälle, joten näiden nyt ainakin pitäisi päästä takaisin Venäjälle, jos haluavat. Sen kun menevät, kun kerran paperit on kunnossa. Voihan se olla, että ovat menneet myös kotimaihinsa, jos Venäjällä ei ole töitä jne. Hakemuksien tutkimatta jättäminen tarkoittaa nopeutettua menettelyä ja näissä tapauksissa taisi olla seitsemän päivän sisään pois maasta johonkin suuntaan. Valittaa saa, mutta pois pitää lähteä kuitenkin odottamaan päätöstä.
 

Rankkari

Jäsen
Kyllä rahat otetaan pääosin työtä tekevältä keskiluokalta, rikkaat kun pystyy verosuunnitteluun ja vähävaraisilla ei ole mistä ottaa.

Höpö höpö. Pakkolaki/työmarkkinajärjestön/EK muutokset tulevat vaikuttamaan pahiten pienituloisilla. Lisäksi on jo kiristetty monia hyvinvointivaltion sosiaalisia tukietuuksia, jotka vaikuttavat pahiten vähävaraisille. Ja nämä "kiristykset" tulevat jatkumaan.
Siinämielessä voit olla oikeassa, että keskituloisilta voi ehkä ottaa euromääräisesti eniten, mutta.. mitä väliä on sillä, jos vaikka ESIMERKKINÄ ottaisi keskituloiselta jolla on 500e kuussa löysää rahaa pois 100e. Ja vähävaraiselta ihmiseltä, jolta ei ole juurikaan mitä ottaa, niin vain sen 50e?

Pakolaisuudesta rikastuvat esim. ne tahot, joilla on laittaa tyhjänpanttina olevat kiinteistöt, moninkertaisella vuokralla pakolaisten käyttöön. Tätä piilobisnestä harrastetaan myös kansanedustajien, no ainakin osittaiseksi hyväksi. Taustalla on monenlaista pakolaisbisnestä, joista jotkut hyötyvät.
En siksi ymmärrä, miksi sivuutit alkuperäisessä kysymyksessäsi, raha-asiat.

Näillä mennään.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
.Venäjä on sitten oma lukunsa. Nythän sieltä tulevien hakemukset jätetään tutkimatta, mutta en ole törmännyt tietoihin miten palautukset on onnistuneet.

Jos ministeri Orpon luvut pitävät paikkansa, Suomi on onnistunut palauttamaan Venäjälle 10 pakolaista. Jonossa on kymmeniä lisää odottamassa palautuksen lainvoimaisuutta.

Suomi huolestui itärajan tapahtumista - Sisäministeri: "Täytyy keskustella venäläisten kanssa"

Jutun julkaisun jälkeen (20.1.2016) Norja on sekä saanut Venäjän rajaa auki että uudelleen kiinni:

Venäjä sulki rajan: Norja ei voi enää palauttaa pakolaisia - Ulkomaat - Uutiset - MTV.fi

Tilanne lienee aika sama Suomen osalta eli jatkuvaa taistelua Venäjän kanssa.

Pitää myös huomata, että Venäjältä on tullut vajaat 800 turvapaikanhakijaa vuoden 2016 aikana, joten jos heistä kymmeniäkin saataisiin takaisin Venäjälle, puhutaan edelleen esimerkisi 700 hakijasta alkuvuodesta 2016. Venäjä pitää huolen siitä, että Suomeen tulevista ehkä 10 prosenttia voidaan ottaa takaisin. Ja tämä ehkä vain kun määrä on pieni... Ymmärtäisin, että tuo 10 henkeä palautettuja kattaa myös vuoden 2015 Venäjältä tulleet eli puhutaan prosenteissa hyvin pienestä määrästä kun huomioidaan sekin, että mm. Haaviston mukaan näille nyt Suomeen tuleville Venäjä on turvallinen maa.

Lisäksi vastikään Venäjän pääministeri Medvedev varoitteli ihan suoraan, että mukana on nukkuvia terroristeja. Arvio perustuu varmasti tietoon. Enkä edes ihmettelisi, jos Venäjän turvallisuuspalvelu pitäisi huolen siitä, että useampi käskysta toimiva terroristi ylittää myös rajan.
 
Viimeksi muokattu:

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pitää myös huomata, että Venäjältä on tullut vajaat 800 turvapaikanhakijaa vuoden 2016 aikana, joten jos heistä kymmeniäkin saataisiin takaisin Venäjälle, puhutaan edelleen esimerkisi 700 hakijasta alkuvuodesta 2016. Venäjä pitää huolen siitä, että Suomeen tulevista ehkä 10 prosenttia voidaan ottaa takaisin. Ja tämä ehkä vain kun määrä on pieni... Ymmärtäisin, että tuo 10 henkeä palautettuja kattaa myös vuoden 2015 Venäjältä tulleet eli puhutaan prosenteissa hyvin pienestä määrästä kun huomioidaan sekin, että mm. Haaviston mukaan näille nyt Suomeen tuleville Venäjä on turvallinen maa.
Lainaus linkkisi takaa:
- Noin sata päätöstä on nyt tehty, ja ne ovat lähes kaikki olleet kielteisiä.

- Ensimmäiset kymmenen on jo palautettu Venäjälle, ja kymmeniä on odottamassa lainvoimasuutta, jotta heidätkin voidaan palauttaa.
Eli päätöksiä oli tehty tuossa vaiheessa sata ja kymmenen ensimmäistä palautettu. Loput kielteisen saaneet odottelivat vielä niitä lain vaatimia päiviä, joita näissä tapauksissa piti muistaakseni olla 8 kappaletta, joista viisi pitää arkipäivää. Ymmärrät varmaan, että on ollut ruuhkaa noissa päätöksen teoissa, joten ei se nyt ihme ole, jos tuon enempää ei tuossa vaiheessa oltu pihalle saatu.

Mitään juttua en ole nähnyt, että noiden 90:n muun kanssa olisi ollut palautuksissa ongelmia, joten teen rohkean johtopäätöksen, että tässä vaiheessa ovat jo pihalla. Uusia päätöksiä ja uusia käännytyksiäkin varmaankin on tehty tasaiseen tahtiin, kunnes nopeutettua menettelyä nopeutettiin entisestään, kun tulkittiin Venäjän olevan turvallinen maa. Tämä siis tarkoittaa, että hakemuksia ei tarvitse edes tutkia (pois lukien jotkut poikkeukset). Oletan myös, että Venäjän kieltäytyminen palautuksista olisi uutinen, kuten se oli silloin, kun Venäjä kieltäytyi palautuksista Norjasta. Toki voin olla väärässäkin.

Varmaan se sitten kertoo lähinnä meidän luonteemme eroista, että minä oletan tuolta pohjalta, että "No news is good news" ja sinä toisin päin. Aika näyttää miten oikeasti kävi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
. Oletan myös, että Venäjän kieltäytyminen palautuksista olisi uutinen, kuten se oli silloin, kun Venäjä kieltäytyi palautuksista Norjasta. Toki voin olla väärässäkin. Varmaan se sitten kertoo lähinnä meidän luonteemme eroista, että minä oletan tuolta pohjalta, että "No news is good news" ja sinä toisin päin. Aika näyttää miten oikeasti kävi.

Eiköhän ero ole siinä, että minä en oleta mitään puoleen tai toiseen vaan kuten olen moneen kertaan sanonut, odotan lukuja vaikka sen 12 kk jonka olen myös maininnut :)

Venäjän osalta ero taitaa olla siinä, että minä näen Venäjän käynnistäneen tai parhaillaan käynnistelevän hybridisotaa Suomea ja EU:ta vastaan aseenaan mm. turvapaikanhakijat. Sinä et tätä varmaan allekirjoita ainakaan kirjoituksistasi päätellen.

Mutta olen tyytyväinen että huolimatta erilaisesta näkemyksestä voimme silti keskustella asiallisesti.

e: edellisestä viestistä jäi puuttumaan linkki Medvedevin haastatteluun, jossa hän käsitteli EU:ta ja Suomea. Alla:

Medvedev saksalaislehdelle: Venäjä ei voi estää pakolaisten tuloa Suomeen - Ulkomaat - Savon Sanomat

Vaikka siinä on osin hyvinkin aiheellisia piikkejä EU:n ja Saksan suuntaan, asiaakin löytyy.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Venäjän osalta ero taitaa olla siinä, että minä näen Venäjän käynnistäneen tai parhaillaan käynnistelevän hybridisotaa Suomea ja EU:ta vastaan aseenaan mm. turvapaikanhakijat. Sinä et tätä varmaan allekirjoita ainakaan kirjoituksistasi päätellen.
Mä en edes tiedä mitä tuo termi hybridisota pitää sisällään, niin en siihen sano mitään.

Oletan, että taustalla on EU:n pakotteet Venäjälle. Esim niin, että pelotellaan Suomi puhumaan EU:ssa pakotteiden lopettamisen puolesta tai jotain vastaavaa. Mä en kyllä juurikaan seuraa Venäjän tilannetta, joten en tiedä mitä kaikkea siellä on taustalla. Oliko Venäjällä esim jotain erityistä syytä vittuilla ensin Norjalle tai jotain, kun sinne tuupattiin kerralla reilumpi satsi. Ja miksi Viroon ja Latviaan ei tuupata ketään, vai tuupataanko ja mä en vaan tiedä siitä?
 

änähaim

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tein aikani kuluksi selkokielisen listan turvapaikkapäätöksistä viime vuodelta.

Turvapaikkahakemuksia yhteensä: 32 476
Käsiteltyjä, rauenneita yms hakemuksia yht: 7 466
Käsittelemättä: 25 010

Jää maahan varmasti yht: 1879
-turvapaikka 1112
-toissijainen suojelu 397
-humanitäärinen suojelu 119
-muut oleskeluluvat 251


Ulos maasta varmasti yht: 4224
-rauennut 3186
-dublin 1005
-saanut suoj. EU maasta 33


Epävarmat yht: 1363
-kielteiset 49
-ilmeisen perusteeton 758
-ei tutkittu

muilla perusteilla 56

Laitoin epävarmoihin kaikki kielteiset ja ilmeisen perusteettomat, vaikka tuohon porukkaan kuuluu mm reilut 350 Albaania, jotka on jo kauan sitten potkittu pois. Tuosta porukasta siis suurin osa saadaan maasta pihalle, mutta ei nyt mennä siihen enempää.

Halla-ahon mukaan maahan jää siis sellaiset 22 000 turvapaikanhakijaa. Ottaen huomioon rauenneet hakemukset, sekä tuo 1000 Dublin tapausta 7 500:sta, käsitellystä hakemuksesta, niin rohkenen epäillä Halla-ahon arviota. Jotta Halla-ahon laskut pitäisivät paikkansa, tuosta jäljellä olevasta 25 000 hakemuksesta ei saisi löytyä enää kuin sellaiset parisen tuhatta peruttua hakemusta tai Dublin tapausta. Kun vielä tammikuun lopussa migristä kerrottiin, että peruttuja hakemuksia on jo yli 4000, niin aika heikolta näyttää Halla-ahon laskutaidot.

Halla-ahon laskut tarkennettuna. En ota kantaa kumpainen teistä hallitsee matematiikan paremmin.


"Palaan vielä irakilaisten, afgaanien ja somalien turvapaikkahakemusten hyväksymisprosentteihin, koska sisäministeriö (ja Ylen toimittaja Eero Mäntymaa) on eri mieltä eilisellä Tuumaustunnilla esittämistäni luvuista.

Sisäministeriö siis väittää vastineessaan, että kyseisten kansalaisuuksien hyväksymisaste "viime vuosina" on 38%. En tiedä, mikä lukema tuo on olevinaan. Melko lähelle, 42,6 prosenttiin, päästään, jos lasketaan pelkästään viime vuodelta myönteisten päätösten osuus KAIKISTA jätetyistä hakemuksista. Irakilaisten prosentti (17,52%) jäi hyvin alhaiseksi siksi, että rauenneita hakemuksia ja dublin-tapauksia oli valtavasti, peräti 69% kaikista jätetyistä.

Afgaanien kohdalla myönteisiä päätöksiä oli 37% ja somalien kohdalla 73% KAIKISTA hakemuksista.

Viime vuosi oli kuitenkin poikkeuksellinen nimenomaan rauenneiden hakemusten osalta. Vuonna 2014 myönteisten päätösten osuus KAIKISTA irakilaisten jättämistä hakemuksista oli 46%, vuonna 2013 61%, vuonna 2012 54% ja vuonna 2011 54%.

Millään laskutoimituksella ja tilastokikkailulla ei päästä siihen, että myönteisten päätösten osuus "viime vuosina" olisi sisäministeriön ilmoittama 38%. Jos "viime vuosilla" tarkoitetaan viittä viime vuotta, irakilaisten hyväksymisaste KAIKISTA hakemuksista on 46,5%, afgaanien 55,5% ja somalien 65,6%. Kaikkien kolmen kansallisuuden keskiarvo viiden vuoden ajalta on 56%.

Käsitellyistä hakemuksista irakilaisten hyväksymisaste viiden vuoden ajalta on 81%, afgaanien 72% ja somalien 88%. Yhteinen keskiarvo 80%.

Sisäministeriö voisi nyt kernaasti kertoa, mikä on 38%."
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mä en edes tiedä mitä tuo termi hybridisota pitää sisällään, niin en siihen sano mitään.

Oletan, että taustalla on EU:n pakotteet Venäjälle. Esim niin, että pelotellaan Suomi puhumaan EU:ssa pakotteiden lopettamisen puolesta tai jotain vastaavaa. Mä en kyllä juurikaan seuraa Venäjän tilannetta, joten en tiedä mitä kaikkea siellä on taustalla. Oliko Venäjällä esim jotain erityistä syytä vittuilla ensin Norjalle tai jotain, kun sinne tuupattiin kerralla reilumpi satsi. Ja miksi Viroon ja Latviaan ei tuupata ketään, vai tuupataanko ja mä en vaan tiedä siitä?

Kannattaa aloittaa vaikkapa Alpo Rusin kirjoituksista, joiden ydin on ehkä siinä, että Rusin mukaan Venäjä pyrkii heikentämään Euroopan unionia. EU:n lamautuminen lisäisi myös Suomen negatiivista Venäjä-riippuvuutta

Venäjän turvallisuuspalvelu vetelee naruista Suomen itärajan läheisyydessä - Johtavatko jäljet Putiniin?

Samoin sotatieteilijä Markku Salomaa on tuonut paljon aineksia keskusteluun hybridisodasta

Tiedotteet - Markku Salomaa: Kylmän sodan toinen erä käynnissä

Rusilta llmestyy aiheeseen liittyviä blogeja, Salomaa teki laajan kirjan (juuri tuo Kylmän sodan toinen erä), jossa käy Suomen tilannetta ja Venäjän painostusta hyvin tarkkaan läpi.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Halla-ahon laskut tarkennettuna. En ota kantaa kumpainen teistä hallitsee matematiikan paremmin.
Listaani jäi näköjään näppisvirhe, kielteisiä päätöksiä oli 549, ei 49. "Epävarmojen" yhteimäärä on kuitenkin oikein, eli 1363.

Halla-aho sivuuttaa laskuissaan mm rauenneet ja dublin tapaukset. En tiedä miksi.

Halla-aho arvioi, että 25 000 hakijaa tulee saamaa oleskeluluvan Suomeen. Ei pidä paikkaansa missään tapauksessa. Hakijoita yhteensä 32 500 viime vuonna, eli Halla-ahon mukaan vain 7 500 ei saa oleskelulupaa. Orpon eilen kertomien tietojen mukaan peruttuja (=rauenneita) ja Dublin tapauksia on nyt jo yli 5 600. Albaaneja on pantu pihalle jo yli 350, muita vastaavia vähintään satoja. Kielteisen päätöksen saaneista suurin osa ei nykyään enää saa tilapäistä oleskelulupaa, ei myöskään osasto "ilmeisen perusteeton". Tässä vaiheessa, kun hakemuksista ei ole edes puolta käsitelty, on Halla-ahon 7 500 hylsyn määrä jo ylitetty. Mitä ilmeisemmin pelkät perutut ja Dublin tapaukset ylittävät tuon 7 500, kun kaikki on käsitelty.

Varmaan Halla-aholla on joku selitys siihen, miksi pitäisi laskea niinkuin hän laskee. Henkilökohtaisesti pidän oleellisempana sitä tietoa, kuinka moni tulleista jää Suomeen ja kuinka moni saadaan pihalle.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Mä en kyllä juurikaan seuraa Venäjän tilannetta, joten en tiedä mitä kaikkea siellä on taustalla. Oliko Venäjällä esim jotain erityistä syytä vittuilla ensin Norjalle tai jotain, kun sinne tuupattiin kerralla reilumpi satsi. Ja miksi Viroon ja Latviaan ei tuupata ketään, vai tuupataanko ja mä en vaan tiedä siitä?

Tuo Norjan touhu ei ollut kai niinkään organisoitua, vaan jengi oli käsittääkseni ominpäin hakeutumassa Norjaan.

Yhden pienen yksityiskohdan ainakin itse keksin nopeasti, kun mietin miksi Suomi saattaa saada Venäjältä raisumpaa ja rohkeampaa kohtelua osakseen, kuin Viro, Latvia ja Norja.
 

Rushlow

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Halla-aho sivuuttaa laskuissaan mm rauenneet ja dublin tapaukset. En tiedä miksi.

Jos tarkoituksena on laskea kuinka moni saa kielteisen ja kuinka moni myönteisen päätöksen, on mielestäni oleellista jättää laskuista pois hakemukset joita ei ole käsitelty (no shit).

Esim: Tuhat vinkuvinku-maalaista hakee turvapaikkaa suomesta. Sadalle myönnetään, kahdella sadalle ei ja loput peruvat hakemuksensa. Näin ollen ainakin minun mielestäni on järkevä ilmoittaa vinkuvinku-maalaisten saavan suomesta turvapaikan 33,3% todennäköisyydellä.

Tärkeämpi tieto on toki se, kuinka moni lähtee pois maasta.
 

Tuamas

Jäsen
Olisihan se järkevämpi, jos sitä ei sitten enää linkitettäisi oleskeluluvan saavien lukumäärään, jota laskiessa rauenneet ja Dublinit ovat täysin olennaisessa roolissa.

Nyt tietyt tahot laskevat odotettavissa olevan oleskeluluvan saavien määrän kaavalla myönteiset/(myönteiset+kielteiset) x turvapaikanhakijamäärä, joka antaa täysin väärän luvun.
 
Viimeksi muokattu:

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Yrittäkää sitten kaivaa näistä oikeasti selkoa että moni jää ja moni lähtee. En minä ainakaan selvää saa eikä ole oikein energiaa alkaa laskemaankaan. Ainut mikä uutisoinnista käy ilmi on se että sitä ei tällä hetkellä pysty sanomaan kukaan, myös Nerg tuossa ensimmäisessä uutisessa sen myöntää, ja onhan se pieni merkki siitä että vähän heikoilla jäillä mennään. Liikaa taitaa olla jäämässä ja lisää tulossa... Sinällään en ihmettele että joku, tässä tapauksessa Halla-aho varoittelee että massaa on jäämässä paljon enemmän kuin ministeriön luvut esittävät. Maahan jäämisestähän tässä tosiaan kai kyse on eikä siitä millaisin tilastokikkarein kenenkin hakemus käsitellään.

Tässä parin tunnin sisältä pari Ylen linkkiä:
http://yle.fi/uutiset/ministerion_k..._turvapaikkalaskelmat_menevat_metsaan/8669207

http://yle.fi/uutiset/suomessa_kiel...ksen_saaneista_3040_prosenttia_katoaa/8666047
 

Tuamas

Jäsen
Linkittämässäsi jutussa mainitaan reilu 4000 maasta lähtenyttä Irakilaista 2015 ja tänä vuonna 20-30 päivittäistä lähtijää.

Irakilaisia turvapaikanhakijoita tuli 2015 yhteensä 20 485.
Halla-Aho arvioi että 17 500 Irakilaista viime vuonna tullutta turvapaikanhakijaa saa oleskeluluvan.

Millä hyväksymisprosentilla maassa vielä olevista viime vuonna tulleista Irakilaisista 17 500 saa turvapaikan?
%
 
Viimeksi muokattu:

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Niinkun äsken totesin, niin oleellisinta taitaa tässä vaiheessa olla se kuinka moni jää. Eikä se kuinka moni saa minkäkin päätöksen. Nerg tuossa toteaa ettei kukaan tiedä paljonko meillä on irakilaisia kevään jälkeen. Kohtuullisen huonoa työnsä hoitamista tuo on.
 

Tuamas

Jäsen
No laske nyt kuitenkin, koska tuo perustuu kahteen lukuun jotka ovat varmoja.

Eli maahantulleet yhteensä sekä varmistetusti maasta lähteneet. Näistä vähennyslasku ja sitten lasket millä prosentilla maassa olevan 2015 tulleen maksimimäärän hakemukset tulisi hyväksyä, jotta päästään lukuun 17 500.

Ja jos et ymmärrä mihin tuo "ei tiedetä paljonko irakilaisia on kevään jälkeen" perustuu, niin suosittelen sisälukukurssia.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ovathan varmaan liki kaikki asiantuntijat yhtä mieltä siitä, että Venäjällä on turvapaikanhakijoissa avaimet hybridisotaan Suomea ja Eurooppaa vastaan. Se on sitten eri asia, kuinka laajassa mittakaavassa tätä aiotaan käyttää, mutta huvittaa kyllä sellaiset näkemykset, jos tätä päivänselvää asiaa ei haluta tiedostaa tai se halutaan vaieta.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Linkittämässäsi jutussa mainitaan reilu 4000 maasta lähtenyttä Irakilaista 2015 ja tänä vuonna 20-30 päivittäistä lähtijää.

Irakilaisia turvapaikanhakijoita tuli 2015 yhteensä 20 485.
Halla-Aho arvioi että 17 500 Irakilaista viime vuonna tullutta turvapaikanhakijaa saa oleskeluluvan.
Halla-ahon vastaus tuohon ristiriitaan: "Tilastokikkailua." Legendaarista!
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Viikon sisällä lennätetään noin sata irakilaista Suomesta Bagdadiin. Vapaaehtoisesti lähtevät, ja valtio maksaa. Olisi mielenkiintoista tietää, onko kyse kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista vai muuten vain VOKin oloihin kyllästyneistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös