Jos katsotaan ns. isoa kuvaa, nykyisellä Euroopalla on ehkä 2-10 vuotta aikaa löytää mm. yhdessä YK:n kanssa jonkinlainen ratkaisu pakolaiskriisiin. En tarkoita nykyistä, pienimuotoista muuttoliikettä jollainen nähtiin vuonna 2015 vaan paljon suurempaa. Miljoonien ihmisten vuosittaista vaellusta kohti Eurooppaa. Suurin yksittäinen tekijä on väestönkasvu Afrikassa yhdistettynä Afrikan aavikoitumiseen ja ranta-alueiden tehokalastukseen kalattomiksi ns. perinteisille pyyntimenetelmille.
Afrikan väestö kasvaa YK:n uusimman ennusteen mukaan 4.4 miljardiin ihmiseen ennen vuotta 2100. Tällä hetkellä Afrikassa asuu noin miljardi ihmistä, joten kyse on väestömäärän kasvamisesta yli nelinkertaisesti. Ennusteen mukaan jo vuonna 2050 Afrikan väestö yltää 2.5 miljardiin ihmiseen. Vuosittainen väestönkasvu Afrikassa on siten yli 40 miljoonaa ihmistä ja mikäli käyrän alkuosa vuosina 2016-2026 toteutuu YK:n laskelmien mukaan, YK joutunee jälleen korjaamaan ennustetta ylöspäin.
Vaikka julkisuudessa ei paljon asiasta puhuta, Afrikan aavikoituminen etenee vääjäämätöntä vauhtia. Saharan eteläpuolinen Afrikka kärsii valtavasta väestönkasvusta yhdistettynä viljelykelpoisen maan tuhoutumiseen pääosin peruuttamattomasti. Ilman pikaisia ja erittäin mittavia yhteistoimia mm. USA:n, EU:n, Japanin, Kiinan, YK:n eri järjestöjen sekä alueen Afrikan maiden kesken syntyy tilanne, jossa pääosin nuoret miehet jättävät Afrikan aavikoitumisesta kärsivät alueet ja lähtevät pakon edessä Eurooppaan. Tällöin puhutaan vuosittain jopa 5-20 miljoonan ihmisen vaelluksesta.
On pakko olla huolissaan siitä, kuinka vähän tulevan ison pakolaiskriisin taustaa, ajankohtaisuutta ja rajuutta tunnetaan. Presidentti Niinistö käsitteli asiaa osittain ja se osuus ymmärrettiin julkisuudessa todennäköisesti vahingossa väärin. Outoa on, että tietoa on varsin paljon saatavilla aina YK:n hyvinkin tarkkoja ennusteita myöten, mutta niin EU kuin Euroopan maat ovat sulkeneet silmänsä ja korvansa jättiluokan katastrofilta, joka toteutuu vääjäämättä ellei Euroopan maanosa herää. Tässä vaiheessa kyse alkaa olla siitä, millainen Eurooppa on jäljellä vaikkapa 10 vuoden päästä.
Paljon voitaisiin tehdä. Ensimmäinen asia olisi moninkertaistaa YK:n alaisten pakolais- ja muiden vastaavien rahostojen vuosittainen avustusmäärä. Nyt kuitenkin mennään juuri päinvastaista tietä eli YK:n rahastoja mm. kuivuuden torjumisen tai viljelyn kehittämisen osalta on supistettu. Tämä johtaa nopeutetulla aikataululla siihen, että Eurooppaan pyrkii vuosittain 5-20 miljoonaa ihmistä.
Näyttääkin siltä, että Euroopan päättäjät ovat valinneet tuhon tien. Vielä on aikaa, mutta kyllä se on loppumassa kun huomioidaan, että samaan aikaan kun "iso pakolaisaalto" Afrikasta valmistuu vähitellen, sodat ja konfliktit yksin Lähi-Idässä saattavat ajaa miljoonia ihmisiä pakoon ja kohti Eurooppaa yksin vuonna 2016.