Miten tämä mielestäsi toimii esim. USA:ssa? Osaatko sanoa, miten USA:n sosiaalinen liikkuvuus vertautuu pohjoismaiseen malliin?
Mitä olen asiasta lukenut, heikosti. Vertailu on kuitenkin yli 300 miljoonan asukkaan valtion ja pienten, yhä tänäkin päivänä, varsin homogeenisten yhteiskuntien välillä haastavaa. Omakohtaisesti tiedän vain sen, että amerikkalainen yhteiskunta on antanut isälleni ja sisarpuolilleni mahdollisuuden saavuttaa elintason, joka tuskin Suomessa olisi ollut mahdollista - ja ihan vain oman tekemisen ja työpanoksen kautta.
Totta kai tasapäistävän hyvinvointiyhteiskunnan mallissa on paljon positiivista, epäilen vain kykyämme ylläpitää nykyisenlaista järjestelmää tulevina vuosikymmeninä. Olemme luoneet järjestelmän, johon meillä ei, jo nyt, näytä olevan varaa. Uskon myös todella siihen, että ylipaisunut hyvinvointijärjestelmä on monien yhteiskuntamme ongelmien ja haasteiden taustalla. Uskon todella, että "epäonnistumisen" varalla olevan turvaverkon poistamisella/heikentämisellä olisi positiivinen, motivoiva vaikutus.
Moni näkee nyt Suomeen saapuvissa nuorissa maahanmuuttajissa nopean avun Suomen vääristyvän huoltosuhteen korjaamiseen. Minä epäilen, että menee sukupolvia ennen kuin tästä porukasta on todellinen hyöty suomalaiselle yhteiskunnalle. Sopeutuminen ja edes peruskoulutason kouluttautuminen vievät jo itsessään aikansa ja sen lisäksi, tässäkin ketjussa esitettyjen tilastojen mukaan, jo vuosia/vuosikymmen Suomessa olleilla esim. irakilaisilla työllisyysaste on säilynyt heikkona. Nyt tänne tulevista, mitä ilmeisemmin pääosin heikosti koulutetuista, nuorista miehistä saadaan massaa korvaamaan työelämästä poistuvia, ammatillisia erikoisosaajia... tarkalleen ottaen millä keinoilla?