Nytpä näyttää taas olevan syytä muistuttaa tämän ketjun ja koko palstan säännöistä.
Yksittäisen uutisen linkkaaminen tai muutenkaan minkään yksittäisen tapaukseen nostaminen tikun nokkaan ei kuulu tähän ketjuun. Sellainen näyttää ainakin meidän näkökulmastamme tarkoituksenhakuiselta ja rasistiselta toiminnalta.
Yksittäisistä rikostapauksista ja oikeudenkäynneistä saa keskustella ja palstalla on siihen sopivia ketjuja. Tämä ketju ei kuitenkaan kuulu niihin. Myöskään rikosaiheisissa ketjuissa ei ole tarkoituksenmukaista korostaa esimerkiksi tekijän ihonväriä tai synnyinmaata.
Tässä ketjussa voi keskustella maahanmuuttoon liittyvistä rikoksista ja muista haitallisista ilmiöistä (kuin toki myös maahanmuuton positiivista puolista) osana laajempaa keskustelua maahanmuutosta ja -muuttajista.
T: Modet
Maahanmuuttokriittisen silmin oli aika saada linjaus ja valittu linja on myös pääosin fiksu. Yksittäiset raiskausjutut ovat tehneet ketjusta vaikean varsinaiseen keskusteluun. Muistaakseni olen ainakin kahdesti pyytänyt modeilta joskus 2016 ja sen jälkeen, että yksittäinen raiskaus erotetaan tästä ketjusta johonkin omaan ketjuunsa. Silloin olisi mahdollista keskustella enemmän esimerkiksi seksuaalirikoksista osana humanitaarisen maahanmuuton prosessia tietyistä maista.
Mutta modelinjauksessa on osittainen näkemys, joka johtunee siitä, että asiaa ei ole pohdittu tai ymmärretty. Vuosittain julkisuudessa olevien seksuaalirikostilastojen tarkastelu maittain on humanitaarisen maahanmuuton lieveilmiönä tämän ketjun aihe, koska se liittyy kiinteästi pakolaispolitiikkaan ja kotouttamiseen. Ei ole järkeä siirtää tätä tarkastelua rikosketjuun ellei tarkoituksena ole vaikeuttaa keskustelua syistä ja seurauksista. YLE:n mukaan vuonna 2020 raiskauksista epäillyistä yli kolmannes, lähes 38 prosenttia oli niin kutsuttuja ensimmäisen polven maahanmuuttajia, eli ulkomailla syntyneitä. Rikokset kasautuvat tietyistä maista tuleville, kuten irakilaisille.
Sisäministeri Ohisalo katsoi, että Suomessa ei olla onnistuttu siinä, että ihmiset ymmärtävät, kuinka tässä yhteiskunnassa ihmisoikeuksia kunnioitetaan ja ihmisten koskemattomuutta kunnioitetaan. Ohisalon mukaan kyse on ennen kaikkea siitä, että maahan tulijat pääsisivät mahdollisimman nopeasti kiinni maan kulttuuriin, yhteiskunnan käyttäytymissääntöihin ja lainsäädäntöön. Seksuaali- ja lisääntymiskasvatuksesta ylipäätään puhutaan aika vähän. Meillä pitäisi olla enemmän oppia juuri näistä koskemattomuuden rajoista.
Myös tutkijat ja poliisi puhuvat samoista asioista, vaikka painotukset ovat erilaisia. Tiedämme sen, että tietyissä maissa - kuten Irakissa - kulttuuri tasavertaisessa seksuaalikasvatuksessa ja -asenteessa poikkeaa paljon suomalaisesta. Meillä käsitykset opitaan jo nuorena, mutta Suomen pakolaisavun vertaistoiminnan suunnittelija Ala Saeed huomauttaa, että tällaista taustaa ei voi olettaa olevan pakolaisilla. Vaikka raiskaus on rikos kaikkialla, Saeed sanoo, että hänen kotimaassaan Irakissa naiset eivät voi luottaa siihen, että heillä olisi oikeus seksuaaliseen itsemääräämiseen.
Lähteitä:
Yle kertoi syyskuun 30. päivä, että ulkomailla syntyneiden osuus raiskausepäilyissä on kasvanut selvästi. Viimevuotiset luvut perustuivat kuitenkin poliisin kirjausvirheeseen.
yle.fi
Valtioneuvoston tutkimuksen mukaan huono-osaisuus liittyy myös riskiin syyllistyä seksuaalirikoksiin. Ulkomaalaistaustaisten korkea osuus epäillyistä ei kuitenkaan selity tutkijoiden mukaan huono-osaisuudella.
yle.fi