Yhteiskuntamme on liian fiksu ja hyvä

  • 45 588
  • 394

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tämä on vähän sivuseikka keskustelulle, mutta väittäisin kyllä, että pääkaupunkiseudulla on viime vuosina ollut melkoisen helppoa saada esim. siivoojan työtä - ehkä ongelmaksi voi tulla ylipätevyys, mutta aikamoinen työvoimapula vaikuttaa alalla vallitsevan. Itse olen kai kodin perua saanut sen asenteen, että mikä tahansa työ on kunnioitettavaa, jopa melkoisen tasa-arvoisesti, ja ettei ole olemassa mitään "paskaduuneja", paitsi ehkä roskalehden toimittajan työ... Luulisin että tämä asenne on aika laajalle levinnyt vielä tänä päivänäkin.

Tämä on totta, että monien kohdalla ongelmaksi voi muodostua ns. "ylipätevyys". Tiedän lukuisiakin tapauksia joissa koulutetut ovat jääneet vaille työtä korkean koulutuksensa tähden (työnantaja epäilee etteivät viihdy töissä pitkään ja palkkaavat kenties siksi alhaisemmin koulutetun jonka olettavat pysyvän töissä kiinni pidemmän aikaa, sikäli ihan ymmärrettävää toimintaa) ja kyseessä ovat juuri tapaukset jotka ovat hakeneet ns. matalapalkka-aloille töihin - siivoojiksi, kauppaan, varastoihin etc.

Samaten olen ymmärtänyt, että lyhyisiin määräaikaistyösuhteisiin ei helpolla värvätä koulutettua (valmistunutta) henkilöä jos kyseessä ns. matalapalkka-ala ja jossa pärjää hyvin lyhyellä koulutuksella, toki kesätyöpaikat tms. ovat sitten asia erikseen. Korkea koulutus ei siis aina ole avain onneen jos ei löydy alan töitä ja haluaa kuitenkin tehdä sitä duunia (olipa se mikä tahansan). Toisaalta ei siis sitten ihme, että monet koulutetut hakeutuvat kasvukeskuksiin jos vähäisintäkään työtä ei kotipaikkakunnalla ole edes väliaikaisesti tarjolla.

-----

Mitä tulee elämäntapaluusereihin niin löytyyhän niitäkin mutta minusta heidän osuutta työttömistä kuitenkin yliarvioidaan ja heihin kiinnitetään kohtuutonta huomiota kun tosiasiassa he ovat marginaaliryhmä oikeastaan kaikkialla muualla paitsi esim. tietyssä osassa Suomea (vaikkapa Kainuu, Pohjois-Karjala ja Lappi) pienissä taajamissa. Toisaalta on ymmärrettävää ettei välttämättä ole helppoa lähteä juuriltaan jostain Kainuusta jonnekin kasvukeskukseen, vaikkapa Ouluun. Moni ei kestä tätä muutosta tai ei uskalla tehdä sitä, seuraus on sitten jämähtäminen kotiseudulle ja jollei sitä työtä löydy tai jos löytyy mutta saneerauksen johdosta joutuu työttömäksi niin kierre on usein valmis. En kuitenkaan automaattisesti syyllistäisi tällaistäkään ihmistä, syyt voivat olla moninaisemmat kuin ymmärrämmekään.

vlad.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sitten siinä on virhe tehty jo aikaisemmin, jos lapselle ei kelpaa kuin toinen vanhempi. Minä voin tässä asiassa aika hyvällä omalla tunnolla huudella, koska olen itse tällä hetkellä ollut joku nelisen kuukautta vanhempainvapaalla hoitamassa meidän 7 kuukautista tytärtä 70% palkalla normaalista. Niin että noilla profiloinneillasi saa minun mielestäni pyyhkiä hyvin pitkälti persettä.

Eli sinulle kelpaa, jos sinun 7 kuukautinen tyttö kaipaa tulevaisuudessa vain äitiänsä, kun sinä olet 6 päivää viikossa poissa kotoa, matkustat työsi takia pitkin maata ja ulkomaita?? Tätä sinä odotit ministeri Sarkomaalta. Onneksi omat lapseni kaipaavat molempia vanhempiaan.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Eli sinulle kelpaa, jos sinun 7 kuukautinen tyttö kaipaa tulevaisuudessa vain äitiänsä, kun sinä olet 6 päivää viikossa poissa kotoa, matkustat työsi takia pitkin maata ja ulkomaita?? Tätä sinä odotit ministeri Sarkomaalta. Onneksi omat lapseni kaipaavat molempia vanhempiaan.
Eiköhän sinun tässä vaiheessa jo kannattaisi lopettaa nuo typerät juttusi jo kokonaan. Ei tämä tämän kummempaa vastausta ansaitse. Lue vaikka se edellinen viestini vielä useampaa kertaan jos se siitä aukenisi.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
jännä juttu mutta minulle on tarjottu syystalven aikana kuutta eri työtä. (yrittäjyys, kuorma-autokuski, eri alojen myyntihommia sekä varastoduunia) Eri ala, eri työnantaja ja eri kunnista.

Samankaltainen oli oma tilanteenikin ennen. Tein joskus kahta työtä päällekkäinkin. Vaan eipä se auta nykytilanteeseen.

Edelleen väitän, ettei paskaduuneihin ole pulaa työntekijöistä. Jos olisi, ei niihin tarvitsisi kuin ilmoittautua. Oma kokemukseni kuitenkin on, että aina on muitakin hakijoita.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sitten siinä on virhe tehty jo aikaisemmin, jos lapselle ei kelpaa kuin toinen vanhempi...

Molemmat vanhemmat ovat olleet läsnä, kun yhtä´äkkiä tilanne muuttuu täysin, äiti poistuu kuvioista. Eli ensin eletään normaalia perhe-elämää ja sitten työ vaatii liikaa. Lapsi reagoi tähän ja äiti haluaa korjata tilanteen.

Missä on virhe?

Siinä, että nyky-yhteiskunnassa moinen luovuttaminen on väärin. Onneksi on olemassa vielä Sarkomaita.
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tuo "ei saa töitä" tarkoittaa hyvin usein samaa kuin "ei halua töitä". Duunia riittää jos vain jaksaa tehdä. Monille esteenä on nimenomaan se että ei halua ottaa vastaan ns "paskaduuneja".
Mikä estää työskentelemästä kaupan kassalla jos oman alan hommia ei löydy. Mielestäni paskaduuneja ei olekaan. Moni työttömäksi syystä tai toisesta jäänyt uraihminen häpeää enemmän "paskaduunin" tekemistä kuin tukien nostoja. Näille on turha edes ehdottaa yrittäjyyttä.


Oletko koskaan ollut päivääkään työttömänä?

Itse olen ollut nyt jonkin aikaa, ja kyllä tuo paskaduunien vastaanottamattomuus johtuu vain siitä, että jos kuvitteellisesti saisin 1500/kk tassuun kotona makaamisesta, ja pääasiallisena vittuilun kohteena olemisesta maksettaisiin sama tai jopa vähemmän, ei se juuri kiinnosta.

Tietysti työnteko kannattaa aina, ja työ kuin työ jne, mutta
 

FourForty

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Aika moni entinen luokkakaverini on sittemmin kulkeutunut ammattikoulun, kortiston ja työllistämisjaksojen kautta jatkokoulutukseen, ja sieltä ihan oikeisiin työpaikkoihin. Monesta teinihäiriköstä on kasvanut fiksu ja vastuuntuntoinen aikuinen. Keskustelun hengessä saanen luvan käyttää termiä "yhteiskuntakelpoinen". Toisilla se vaan vie pidemmän ajan kuin toisilla.

En ole kasvatusalan ammattilainen, joten en lähde täysin kiistämään nykynuorison tärviöllä oloa, mutta eipä omissa tai kavereiden teinivuosissakaan kauheasti hyvää muisteltavaa ole. Mitä opiskelutoverien kanssa yliopistolla on nuoruudesta jutellut, aika kamalaa käytöstä yhden jos toisenkin kohdalta löytyy. Yksi parhaista naispuolisista opiskelukavereistani notkui yläasteaikansa lähinnä somalien kanssa rautatieasemalla, mutta fiksu yliopisto-opiskelija hänestäkin myöhemmin tuli. Toinen opiskelutoveri vietti tarkkailuluokalla osan peruskoulusta. Voivat nämä tietysti yksittäistapauksiakin olla.

Varmasti nykymenossa on korjattavaa, mutta kyllä esim. nuorison rettelöinti oli ihan tuttua jo 1960-luvulla, mitä olen vanhempien kanssa jutellut ja heidän ikäpolvensa ihmisten elämäkertoja lukenut. Kirka muisteli elämäkerrassaan, että hänen kaveriporukastaan Maunulassa ei juuri kukaan elänyt viisikymppiseksi. Äidin kouluaikana muutama luokkatoveri oli ollut pillerihumalassa koulussa, mitä en omana kouluaikanani nähnyt kertaakaan. Ehkä nämäkin ovat yksittäistapauksia, en tiedä.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Varmasti nykymenossa on korjattavaa, mutta kyllä esim. nuorison rettelöinti oli ihan tuttua jo 1960-luvulla, mitä olen vanhempien kanssa jutellut ja heidän ikäpolvensa ihmisten elämäkertoja lukenut.
Tuossapa se jutun juju onkin. Nuoriso on nuorisoa, ollut ennen ja varmaan tulee olemaan jatkossakin, kysymys onkin siitä mihinkä maailma mahdollisesti menee kun nykyisellään ns. yhteiset arvot puuttuvat ja tilalle on tullut suvaitsevaisuus ja yliymmärtäminen.
Kasvatustehtävän tekee vaikeaksi yhteisen arvopohjan puuttuminen. Lisävaikeuksia tuo elinpiirin laajentuminen, alakulttuurien aggressiivinen mainostaminen ja yleensä kaiken sellaisen ihaileminen ja ylistäminen jolle ei ole vielä historiaa.
Tuolloin Kirkan ja äitisi aikoina noista "hölmöilyistä" saattoi seurata itselle jotain sanktiota jossakin muodossa. Mahdollista puhuttelua vanhempien taholta tai koulussa ehkä opettaja ohjasi pilleristin terveydenhoitajalle jne...

"Jees, tai ihansamamulle" on todellakin tätäpäivää, jos nuori tekee jotain kiellettyä josta pitäisi seurata jotain. Tänä päivänä mistään ei seuraa mitään kun enää ei tunnisteta oikeaa ja väärää, TG:n kyselemästä häpeästä puhumattakaan.

Terveisin koo
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tuossapa se jutun juju onkin. Nuoriso on nuorisoa, ollut ennen ja varmaan tulee olemaan jatkossakin, kysymys onkin siitä mihinkä maailma mahdollisesti menee kun nykyisellään ns. yhteiset arvot puuttuvat ja tilalle on tullut suvaitsevaisuus ja yliymmärtäminen.
Kasvatustehtävän tekee vaikeaksi yhteisen arvopohjan puuttuminen. Lisävaikeuksia tuo elinpiirin laajentuminen, alakulttuurien aggressiivinen mainostaminen ja yleensä kaiken sellaisen ihaileminen ja ylistäminen jolle ei ole vielä historiaa.

Jaa, kun vertaa siihen aikaan kun vielä oli "yhteinen arvopohja" niin nykytilanne ei ole aivan huono. Tuo yhteinen arvopohja saattoi olla hyvinkin primitiivisten uskonnollisten ennakkoluulojen ja aggressioiden sävyttämä, ja monet lapset ruhjottiin rakkaudettomassa ja jopa väkivaltaisessa ilmapiirissä.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Vähän vanhempi viesti jo tässä ketjussa, mutta:

Nämä harjannetukkaiset, puuhelmikaulaiset idiootit joiden housunpersaukset viistävät maata ovat päättämässä asioistamme 20 vuoden kuluttua. Pelottava tulevaisuudenkuva.
Et kai todella yleistä nuorisoa tuollaiseen porukkaan? Kyllä tämänhetkisesä nuorisossa on myös niitä tulevia "kalkkiksia", osa ehkä jo sitä nyt. Poliittisesti aktiivista nuorisoakin löytyy aina, puolueeseen katsomatta.

Tietysti mediassa sellaiset räikeät esimerkit saa tilaa ja niitä kummastellaan. Kyllä nuoruuden kapinastakin kuoriutuu ihan erilaisia ihmisiä. Osa toki jää sille tielleen, mutta se nyt ei ole mitenkään tavatonta. Tuskin niistä henkilöistä yhteiskunnan vaikuttajiksi olisi ollut alunperinkään, eikä kaikkien sellaisia tarvitse ollakaan, se on mahdotonta.

En minäkään halua olla mikään päättäjä, vaikka nyt en ehkä mikään rasavilli "vitut väliä" persoona olekaan.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oletko koskaan ollut päivääkään työttömänä?

Itse olen ollut nyt jonkin aikaa, ja kyllä tuo paskaduunien vastaanottamattomuus johtuu vain siitä, että jos kuvitteellisesti saisin 1500/kk tassuun kotona makaamisesta, ja pääasiallisena vittuilun kohteena olemisesta maksettaisiin sama tai jopa vähemmän, ei se juuri kiinnosta.

En ole jos lukion jälkeistä muutaman kuukauden "hermolomaa" ei lasketa. Silloinkaan en olisi saanut tukia sentin senttiä. Vastaukseksi sain "vanhempien tulot vaikuttavat vanhempien luona tai itsenäisesti asuvan alle 20vuotiaan täysi-ikäiselle maksettavaan työttömyyskorvaukseen". No nyt olen jo tuon iän ylittänyt mutta periaatteessa tukia en tule hakemaan.


juuri tuo mainitsemasi tilanne luo ns "kannustinloukun". En minäkään tekisi duunia jos "kotona makaamisesta" saisi saman kuin työnteosta. Ero ei kovin suuri ole. Välillä pistää miettimään että onko tässä hommassa mitään järkeä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tuossapa se jutun juju onkin. Nuoriso on nuorisoa, ollut ennen ja varmaan tulee olemaan jatkossakin, kysymys onkin siitä mihinkä maailma mahdollisesti menee kun nykyisellään ns. yhteiset arvot puuttuvat ja tilalle on tullut suvaitsevaisuus ja yliymmärtäminen.

Mietin vaan, että mitä näiden "yhteisten arvojen" tulee olla, kenties luokkaa "isä meidän..." ja sitä rataa? Vuosisadat ja kymmenet muuttuvat, samaten arvot. Ennen kivitettiin ja poltettiin "noitia" (siis Euroopassa), nyt heitä suvaitaan - onko tässä jotain pahaa?

Tiettyyn rajaan saakka on hyvä ymmärtää tekoja ja taustoja, mutta sen ymmärtämisen ei pidä tarkoittaa sitä, että teot hyväksytään - moni (harhaisesti) kuvittelee automaattisesti, että ymmärtäessään teot tulee automaattisesti myös hyväksyneeksi ne. Vaihtoehtoisesti jos minä sanon ymmärtäväni sen, että X teki itsemurhan niin joku "taulapää" automaattisesti kuvittelee, että hyväksyisin teon sen enemmälti miettimättä.

Pitää ymmärtää mutta ei välttämättä hyväksyä, mutta mitä on sitten se yliymmärtäminen josta kirjoitat?

vlad.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
juuri tuo mainitsemasi tilanne luo ns "kannustinloukun". En minäkään tekisi duunia jos "kotona makaamisesta" saisi saman kuin työnteosta. Ero ei kovin suuri ole. Välillä pistää miettimään että onko tässä hommassa mitään järkeä.
No, on siinä kuitenkin sen verran enemmän järkeä, että jos tukia ei saisi, tai niitä saisi todella vähän (eipä niillä nyt tälläkään hetkellä kukaan herroiksi elele) niin työttömyyteen ajautuvat hakeutuisi enemmän rikollisuuden pariin. Kolkkaajia, ryöstäjiä ja kadulla käsiään ojentelevia pummeja olisi huomattavasti nykyistä enemmän. Siinä olisi nykyistä vähemmän järkeä.

Sosiaalituet ja työttömyysturvat tulee ehdottomasti olla, mutta ehkä suomalaisen yhteiskunnan pitäisi tulla hieman enemmän vastaan työllistämisessä. Kovasti väitetään, että sitä työtä on. Silti moni niistäkin jotka niitä hakee, ei niitä saa. Olisikohan vaatimukset koulutuksen ja työkokemuksen suhteen usein liian kovat? Ja jos näin ei ole, vaan ne on ihan oikeutetusti asetettuja, niin voiko sitten valittaa siitä, että moni luovuttaa ja jää ennemmin elelemään tukien varaan kuin yrittää väkisin etsiä niitä ns. "paskaduunejakin".

Omasta mielestäni suomalaiset on kovia valittamaan ja arvostelemaan, mutta eivät kuitenkaan ole valmiita joustamaankaan silloin kuin pitäisi. Syyllisiä on aika monet tuohon tilanteeseen, ei pelkästään ne työtätekemättömät velttoilijat.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Hahhahahaa! Eli lumilautailija ärsytti pukeutumistyylillään eikä avannut ovea, joten ei muuta kuin sotaa niskaan! Kenenköhän tässä kannattaisi miettiä minkälaisista ajatuksista ja ajatusmalleista nyky-yhteiskunnan pseudorappio johtuu. Arvatenkin alakulttuureja edustavien nuorten ihmisten, joista ei mitenkään voi kehkeytyä yhteiskuntakelpoisia yksilöitä, ellei sota tai talouden täydellinen tuho heitä siihen pakota!

Lainatakseni rappiokulttuurimme ehdotonta eliittiä edustavan julkaisun, Lehden, artikkelia: Perusteeton argumentti. Tyhmä vitsi. Kalteva pinta. Tyhmäksi heittäytyminen. Vielä tyhmempi vitsi. Argumentum ad hominem.
 

Puscutractori

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Harri Olli, rahaton ManC, NP#32, DEFC #62
Nuoriso on nuorisoa, ollut ennen ja varmaan tulee olemaan jatkossakin, kysymys onkin siitä mihinkä maailma mahdollisesti menee kun nykyisellään ns. yhteiset arvot puuttuvat ja tilalle on tullut suvaitsevaisuus ja yliymmärtäminen.

Ainakin itse pidän suvaitsevaisuutta erittäin hyvänä yhteisenä arvona. Yliymmärtäminen onkin sitten toinen juttu, mitä sillä sitten tarkoitetaankaan.

"Jees, tai ihansamamulle" on todellakin tätäpäivää, jos nuori tekee jotain kiellettyä josta pitäisi seurata jotain.

Osalle nuorista näin saattaa olla, mutta valtaosa lapsista elää edelleenkin kodeissa, joissa kielletyillä teoilla on seurauksensa. Ainakin itse olen pyrkinyt kasvattamaan lastani kantamaan vastuun teoistaan, vaikken siihen ole tarvinnutkaan esim. fyysistä kuritusta kuten esi-isämme.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jaa, kun vertaa siihen aikaan kun vielä oli "yhteinen arvopohja" niin nykytilanne ei ole aivan huono. Tuo yhteinen arvopohja saattoi olla hyvinkin primitiivisten uskonnollisten ennakkoluulojen ja aggressioiden sävyttämä, ja monet lapset ruhjottiin rakkaudettomassa ja jopa väkivaltaisessa ilmapiirissä.
Varmaan saattoikin, en kuitenkaan tälläkäänkertaa tarkoittanut uskontoa enkä liioin ruumillista kuritusta.
Tiedän varmasti, että kasvatusilmapiiriä, sisältäen yhteistä arvopohjaa, on ollut ja isolla osalla tulee olemaan edelleenkin, ilman Herran pelkoa tai solkipäätä. Mutta luuletko sinä, että ennen on ollut käytössä vain nämä kaksi metodia koska mainitset keskustelun vasta-argumentteinä useinkin uskonnon ja sen mukanaan tuomat vääryydet?

Terveisin koo
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Varmaan saattoikin, en kuitenkaan tälläkäänkertaa tarkoittanut uskontoa enkä liioin ruumillista kuritusta.
Tiedän varmasti, että kasvatusilmapiiriä, sisältäen yhteistä arvopohjaa, on ollut ja isolla osalla tulee olemaan edelleenkin, ilman Herran pelkoa tai solkipäätä. Mutta luuletko sinä, että ennen on ollut käytössä vain nämä kaksi metodia koska mainitset keskustelun vasta-argumentteinä useinkin uskonnon ja sen mukanaan tuomat vääryydet?

Terveisin koo

No, hyvin selvästi tätä nykyistä edellinen kasvatustilanne on pohjautunut uskonnolliseen, ahtaasti tulkittuun arvomaailmaan. Toki välissä oli lyhyt siirtymäkausi. Joka tapauksessa, oli motivaatio uskonnollinen tai ei, niin lasten kasvatus ennen paria viimeistä sukupolvea oli hyvin ankaraa, tunteita tukahduttavaa ja myös brutaaliakin ruumiillista kuritusta sisältävää. Eli tästä voimme päätellä ettei "yhteinen arvopohja" mitenkään automaattisesti johda järkevään kasvatukseen. Noin yleisesti arvioisin, että ylivoimaisesti suurin osa perheistä pyrkii nykyään - mikä paremmin mikä huonommin onnistuen - yhdistämään järkevällä tavalla sekä rakkauden että rajat ja siten antamaan lapsille mahdollisimman turvallisen kasvuympäristön. Se että osa suurimpien kaupunkien asuinalueista näyttäisi olevan selkeästi vähitellen slummiutumassa, ei ymmärtääkseni johdu kasvatusmetodeista vaan jostakin vähän suuremmasta yhteiskunnallisesta muutoksesta. Köyhyys, kouluttamattomuus, perheiden rikkonaisuus ja moniongelmaisuus näyttävät muodostuvan tietyssä väestöryhmässä sukupolvesta toiseen periytyväksi tilanteeksi. En usko, että syynä tähän on kristillisen yhtenäiskulttuurin mureneminen, mikä on lähinnä osoittautunut positiiviseksi asiaksi.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Mietin vaan, että mitä näiden "yhteisten arvojen" tulee olla

Vastuu itsestä ja muista ja ymmärrys maapallon resursseista. Erilaisia arvoja, näkemyksiä ja identiteettejä saa ja tulee olla, mutta jos yksilöityminen johtaa eristäytyvään itsekkyyteen ja sillä oikeutetaan muista piittaamattomat toimet (esimerkiksi kohtuuton ahneus), niin ei hyvä tule.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Pitää ymmärtää mutta ei välttämättä hyväksyä, mutta mitä on sitten se yliymmärtäminen josta kirjoitat?
vlad.
Nuo "isä meitäät" tulikin tuossa mjr:lle ja noidista en edes viitsi...
Yliymmärtäminen on sellaista, että välttämättömiä yleisiä sääntöjä ja normeja aletaan muuttamaan ja normaalikäytöksen rajaa häilyttämään vähemmistön (fasististen) halujen ja mailmankatsomuksen mukaan, syrjäyttäen ja muuttaen näin enemmistön normaaleiksi ja sopiviksi katsoman normiston.

Tämä linkki opettajalehdessä käsittelee tavallaan ketjun asiaa. Tosin se on jonkun ylirankka tunteenpurkaus mutta mitä luultavimmin sopii aiheeseen.

http://www.opettaja.fi/pls/portal/docs/PAGE/OPETTAJALEHTI_EPAPER_PG/2007_50/117057.htm

Terveisin koo
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Yliymmärtäminen on sellaista, että välttämättömiä yleisiä sääntöjä ja normeja aletaan muuttamaan ja normaalikäytöksen rajaa häilyttämään vähemmistön (fasististen) halujen ja mailmankatsomuksen mukaan, syrjäyttäen ja muuttaen näin enemmistön normaaleiksi ja sopiviksi katsoman normiston.

Tuon ongelman joutuu väistämättä kohtaamaan, kun yhtenäiskulttuuri murtuu. Lisäksi rajanveto on häilyvää. Ei ollut ennen tasa-arvoisia oikeuksia naisilla, saati sitten homoilla. En tiedä, kannattaako palata siihen, että luokan 20 heteroa lyö maanrakoon sen ainoan homon. Kyllä vähemmistötkin pitää pystyä kohtaamaan kunnioittavasti ja huomioiden.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kun kirjoitin aloitus viestin, en ajatellut nuorisoa, sillä nuoruus on vaiva joka paranee vanhemmiten.

Itse olen huolissani siitä arvomaailmasta, jonka nykykasvattajat välittävä nuorisolle. Tarkoitan ensimmäistä suomalaista sukupolvea, joka saa perintöä ja eikä sen tarvitse raataa pelloilla ja navetoissa tai rakentaa maata sodan jälkeen.

Itse kuulun tähän sukupolveen.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Tämä linkki opettajalehdessä käsittelee tavallaan ketjun asiaa. Tosin se on jonkun ylirankka tunteenpurkaus mutta mitä luultavimmin sopii aiheeseen.

http://www.opettaja.fi/pls/portal/docs/PAGE/OPETTAJALEHTI_EPAPER_PG/2007_50/117057.htm

Terveisin koo

Ei tämä mikään ylirankka tunteenpurkaus ole, tämä on erityisopetuksen arkipäivää. Kirjoittaja on opettaja, jolla ei ole työkaluja hoitaa oppilaitaan, kun koti vetäytyy vastuustaan. Olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan.

Itsellä on työkalut ja näistä nuorista yleensä kuoriutuu fiksuja ihmisiä, koirakoulun jälkeen...
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tuon ongelman joutuu väistämättä kohtaamaan, kun yhtenäiskulttuuri murtuu. Lisäksi rajanveto on häilyvää. Ei ollut ennen tasa-arvoisia oikeuksia naisilla, saati sitten homoilla. En tiedä, kannattaako palata siihen, että luokan 20 heteroa lyö maanrakoon sen ainoan homon. Kyllä vähemmistötkin pitää pystyä kohtaamaan kunnioittavasti ja huomioiden.
No minäpä tiedän, ei kannata. Historiasta kannattaa ottaa opikseen, aivan kun on jo tehtykin. Naiset ovat tasa-arvoisia, homot saavat lapsia keskenään, noita-akat voivat lennellä ympäri Kyöpelinvuorta kaikessa rauhassa VPK turvanaan ja kirkkoherrat voivat leikkauttaa itsensä naisiksi, miehiksi tai vaikka pässinpäiksi.
Vähemmistön kunnioittaminen on ihan ok. mutta siitä ei ehkä hyvää seuraa jos aletaan elään vähemmistön ehdoilla ja työkaluilla.
Enkä tarkoita vähemmistöllä homoja, naisia tai mielenterveyspotilaita vaan sellaisia henkilöitä jotka haluavat elää, keinoja kaihtamatta kuin pellossa, kunnioittamatta ja varsinkin huomioimatta kanssaihmisiä.

Terveisin koo
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Enkä tarkoita vähemmistöllä homoja, naisia tai mielenterveyspotilaita vaan sellaisia henkilöitä jotka haluavat elää, keinoja kaihtamatta kuin pellossa, kunnioittamatta ja varsinkin huomioimatta kanssaihmisiä.

Siis tarkoitat yksinkertaisesti muut huomioimatonta ja vastuutonta huonoa käytöstä. Tämän vuoksi olisi kenties hyvä saada Suomeen kulttuurivaikutteita, joissa auktoriteettiusko ja ryhmäpaine korostuvat. Suomalaisten yksilönoikeuksien tulkinta on mennyt liian pitkälle.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Yliymmärtämisellä ja avarakatseisuudella on tietty ero.

Siis tarkoitat yksinkertaisesti muut huomioimatonta ja vastuutonta huonoa käytöstä.
Kyllä, tuollaisen käytöksen hyväksyminen tai ymmärtäminen ja sen mukauttaminen normikäytökseksi on yliymmärtämistä.

Terveisin koo
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös