En voi olla tarttumatta tällaiseen disinformaatioon, niin kaukana kuin se onkin varsinaisen aiheen ytimestä - mutta kun tämä keskustelu on muutenkin jo eskaloitunut muinaisen "rautaesiripun vetelyksi".
Niin - ensinnäkin väitteet eri kansakuntien älykkyyseroista ja niiden mittareista voidaan kyllä suosiolla unohtaa - ei sellaisia yksinkertaisesti ole olemassa. Filosofisestihan vastasyntynyt ihmislapsi - tai vaikkapa eläinlapsi - on kuin tyhjä taulu, johon lapsuuden kokemukset ja koulutus piirtävät oman jäljittelemättömän polkunsa.
Kuinkahan arvon Viljuri määrittelisi esim. pygmien vuosituhantisen perimätiedon arvon älykkyytenä, jolla nuo ihmiset ovat selviytyneet käytännöllisesti katsoen tappavissa oloissa tuhansia vuosia - mutta viedäänpä tuo poloinen pygmi vaikka Moskovan kaduille eikä hän enää selviydykkään edes viikkoa ilman ulkopuolista apua - ja päinvastoin.
Toiseksi, tuntien henkilökohtaisesti noita mainitsemiasi venäläisiä, voinen monien vodkanhuuruisten keskustelujen perusteella todeta, etteivät venäläiset ole koskaan juuriaan hukanneet - ei, vaikka 75 terrorin vuotta heitä niistä yritettiinkin vierottaa. Enkä juuri tunne toista kansaa kuin venäläiset, jotka osaavat ja ovat aina osanneet ottaa asiat sellaisina kuin ne ovat - suorastaan apaattisen fatalistisesti menettämättä silti huumoriaan.
Mitä taas tulee näiennäismoraaliin ja itsehavainnointiin, nämä eivät ole mitenkään toisiinsa liittyviä ilmiöitä nyky-Venäjällä ja itseasiassa tuo neuvostoaikojen luoma näennäismoraalin hapatus alkaa pikkuhiljaa väistyä perivenäläisen arrogantin yksilöllisyyden tieltä.
Toveri Putin ei oikein tainnut ensin ymmärtää, mitä hän sai aikaan ja sitten tulikin kiire saada jarruja päälle :-)))
Väitänkin lopuksi, ettei Venäjä maana ja kansakuntana ole sen pidempiaikaisempi kuin USA:kaan - molemmat yhtä keinotekoisia kyhäelmiä.
Ei kuullosta hyvältä nuo vodkanhuuruiset keskustelut ja veroeurot(?), mutta näitä kannattaisi yrittää lukea suhteellisen selvinpäin ja ainakin jonkinasteisella yrityksellä.
Ensinnäkin käsityksesi tabula rasasta on ilmeisesti 1700-luvulta, sinun täytynee hieman sivistää itseäsi ainakin neurobiologiaa, sosiaalibiologiaa (ilman natsikytköksiä) ja genetiikkaa koskien. Filosofia ei paljoa auta, jos se pannaan luonnontieteitä vastaan, mutta eivät filosofit sinällään ole menettäneet tehtäväänsä, vaan pääasiassa keskittyvät hedelmällisempiin moraalifilosofisiin kysymyksiin. Pointtini oli sitä paitsi kehua venäläisiä, koulujärjestelmähän on siellä varsin tasokas ja ulottuva suhteessa maan muuhun tilaan, mikä ei voi loputtomasti olla näkymättä myös maan muissa puolissa kuin korkeakulttuurissa ja tieteenharjoittamisessa.
Pointtisi Venäjän iästä on myös ilmeisen outo, sillä kyllä Venäjä nyt huomattavasti vanhempi kansankunta on kuin esimerkiksi Yhdysvallat, vieläpä tavalla, että tänäkin päivänä maan pitkään historiaan mongolimiehityksineen ja itsevaltaisine tsaareineen vedotaan tämän tästä ainakin retoriikassa, kun maan muille vieraimpia piirteitä pyritään selittämään ja aukaisemaan, maassahan ei olla nähty myöskään esimerkiksi reformaatiota, renesanssia, liberaalidemokratiaa tai pidemmälle vietyä oikeusvarmuutta luovaa oikeusjärjestelmää yms. vastaavaa dekadenttia hapatusta, joita siis älyllisenä lipunkantaja Dostojevski kaikesta sydämmestään vastusti edellisen siirtymäkauden kynnyksellä, 1800-luvulla, monen muun sillloisen ja nykyisen maanmiehensä tapaan.
Olisi varmasti parempi venäläisille itselleen, mikäli pohtisivat menneitään nykyistä vähemmän, ja tarttuisivat asioihin pragmaattisesti "sellaisina kuin ne ovat", isovenäläisyyden, melankolian, yksilötasolla tapahtuvan epäautenttisen amerikkalaisten arvojen matkimisen, historismin ja muiden vastaavien "koukuttavien" fasadien sijasta.
Sortui KGB/FSB-narratiivissa Yhdysvallat vaikka miten monta kertaa, ja luotiimpa valtiollisia ja sosiaalisia myyttejä vaikkapa x kappaletta lisää, niin se ei tee Venäjää yhtään sen houkuttelevammaksi asuinpaikaksi muille kuin syntymäosaansa siunaaville. Maan ongelmat ovat niin moninaiset toimimattomasta kansalaisyhteiskunnasta ja tosiaan mainitsemastasi puuttuvasta yhteisöllisyydestä alkaen, että aika paljon siellä saataisiin aikaan, jos ja kun hylätään myytinrakentelu ja tartutaan ongelmalähtöisesti toimeen.
Itse näen "virallisen" optimisesti, että vaikka Putinin ikäluokka vihaakin kaikesta sydämmestään länttä näennäisesti, ja ensijaisesti omaa kaikenpuolista sisäistä heikkouttaan, niin nuorin polvi venäläisiä, 1990-luvun alun jälkeen koulutiensä aloittaneet, tuovat maata lähemmäksi länsimaisia arvoja ennen pitkää, Putin-nuorien kaltaisista ohjatun demokratian ilmiöistä huolimatta ja riippumatta. Venäjällä ei vallitse enää totalitaarinen järjestelmä, ja oppirakennelmien välisessä kilpailuissa puoliautoritääriset cargo-kultit yms. (~ suvereeni demokratia) jäävät ideoiden markkinapaikoilla toiseksi, mitä kehitystä nopeuttaa raaka-aineiden hintakuplan puhkeaminen.
Jos jos sitten mennään mahdollisesti vähemmän optimistisimmilla kehityskuluilla, niin sitä varten meillä on täällä vakautta luovia turvamekanismeja, monessakin mielessä, ettei meidän omalle kulttuurihistoriallemme, identiteetillemme ja arvoillemme toista kertaa niin paljoa vahinkoa tehtäisi kuin mikä oli 1800- ja 1900-lukujen saldo.