Yhdysvaltojen mielenosoitukset ja mellakat

  • 268 898
  • 2 009

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suosittelen katsomaan Netflixistä elokuvan 13. lisäys. Elokuva on tehty jo vuonna 2016, mutta nyt jos koskaan se on enemmän kuin ajankohtainen, jos haluaa päästä suhteellisen nopeasti jyvälle, millainen tilanne USA:n mustilla on reilut 100 vuotta ollut. Vaikka pidänkin itseäni ehkä keskimääräistä valistuneempana Suomen mittakaavassa ”mustien asioista”, elokuva tarjoaa paljon uutta tietoa, mihin perehtyä syvällisemmin. Kannattaa myös katsoa Netflixistä ”Aika: Kalief Browderin tarina”. Olen myös jo aiemmin lukenut Trayvon Martinin elämästä kertovan kirjan, mitä voin myös suositella. Itse olen varsin vahvalla oikeudenmukaisuudentajulla varustettu yksilö ja mulla sydän särkyi monta kertaa näihin tarinoihin tutustuessa. Niin väärin ja epäoikeudenmukaista. Ja vastaavia tarinoita on paljon, mikä tekee nykytilanteen ymmärtämisen vieläkin vaikeammaksi. Miten ihmeessä vieläkin vaaditaan muutosta? Miksei asiat ole jo ajat sitten muuttuneet? Mikä muu siihen voisi muka olla syynä kuin rakenteellinen rasismi? Vallassa olevien halu sortaa muita. Sitä se on.

Lyhyesti sanottuna noin suurin piirtein kansankielellä: 13. lisäys kieltää orjuuden. Toisaalta tietyt perustuslailliset oikeudet koskevat vain vapaita ihmisiä. Ja kun ihminen vangitaan, kaikki perustuslailliset oikeudet eivät enää välttämättä koskekaan yksilöä. Eli, käytännössä monen mustan kohdalla orjuus muutti vain muotoaan. Aikanaan, kun lain mukaan piti olla työtä ja asunto, työttömyydestä ja asunnottomuudesta joutui vankilaan. Ja vankeus taas johti vapauden riiston lisäksi työhön ilman palkkaa, eli orjuuteen. Tämä koski ennen kaikkea mustia, sillä aiemmin orjat olivat olleet valkoisten isäntien omaisuutta. Ironista kyllä, orjuuden loppuessa loppuivat työt ja lähti asunto alta ja monelle tilalle tuli vankeus ja pakkotyö. Myös huumeiden vastaisen sodan jälkiseuraukset iskivät pahimmin mustiin. Yhdestä unssista crackia sai saman tuomion kuin sadasta unssista kokaiinia ja tiedämme kaikki, ketkä käyttivät crackia ja ketkä kokaiinia. Toki osansa kovista huumetuomioista saivat myös hipit, mutta hippiliikkeen nuukahtaminen pelasti suuremmassa mittakaavassa valkoisen väestön ylisuurilta tuomioilta, jos näin voidaan sanoa. Pääosin republikaanien päätöksiä, mutta osansa saa myös Bill Clinton, joka määräsi, että kolmesta kovasta tuomiosta seuraa elinkautinen vankeus. Clinton on jälkikäteen myöntänyt päätöksen olleen täysin väärä, mutta se on laiha lohtu, kun vankilat on täynnä päätöksen seurauksia. Tuomitut rikolliset menettävät mm. äänioikeutensa, eivätkä ole oikeutettuja esim. ruokskuponkeihin. Asunnon saaminenkin on usein käytännössä mahdotonta ja ilman asuntoa duunia ei saa. Aloita siinä sitten tervehenkistä ja ei-rikollista elämää. Miettikää, minkälainen määrä äänioikeudettomia USA:n kansalaisia maassa on? Miljoonia, mahdollisesti kymmeniä miljoonia. Järkyttävää.

Koko oikeusjärjestelmä yksityistettyine vankeinhoitoineen on niin perseestä kuin vain olla ja voi. Elokuvan mukaan 97% tuomioista on seurausta syyttäjän ja syytetyn tekemistä diileistä. Mikäli kaikki haluaisivat oikeudenkäynnin, tuomioistuimet eivät sitä kestäisi, vaan olisivat entistäkin ruuhkaisempia. Ja nytkin tilanne on vankien oikeusturvan kannalta jo todella huono. Ongelmana on myös se, ettei köyhillä ole varaa maksaa takuita ja odottaa oikeudenkäyntiä vapaana, jolloin he odottavat käsittelyä vankeudessa. Eniten tämä vaikuttaa mustiin ja latinoihin. ALEC-niminen ”voittoa tavoittelematon konservatiivinen järjestö” on vuosikymmenet yhdessä suuryritysten rahoituksella runnonut milloin mitäkin lakimuutoksia edistääkseen omia, eli pääosassa osakkeenomistajiensa ja hyväosaisten ja valkoisten asioita. Viime vuosina monet yritykset ovat ”eronneet” ALECista, julkisen paineen vuoksi, mutta esim. yksityiset vankeinhoitolaitokset ovat ehtineet kuoria kermat kakun päältä ja heidän etunsa on se, että vankilat ovat mieluiten ylikansoitettuja. Kun asiaan alettiin kiinnittää yleistä huomiota ja se on aiheuttanut paheksuntaa, on alettu ajaa enemmän ehdonalaisia vankeuksia GPS-nilkkapannoilla, jolloin käytännössä vangit ovat vankeina kotonaan. Tämäkin ”palvelu” tuotetaan yksityisten yritysten toimesta. Ja kuullaan elokuvassa myös presidenttiehdokas Trumpin aivopieruja ja rasistisia kannanottoja.

Mielenosoituksissa ja kannanotoissa on kysymys niin paljon suuremmasta asiasta kuin vain viime kuukausien poliisien liiallisesta voimankäytöstä. Samaa paskaa se on ollut jo vuosikymmeniä. On todellakin korkea aika alkaa USA:nkin noudattaa ihmisoikeuksia ihonväriin ja varallisuuteen katsomatta. Nykytilanne on kuin syöpä, johon on parannuskeino olemassa, mutta lääkäri kieltäytyy kirjoittamasta lähetettä.
 

Hera80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Siellä taas WOKE-Twitch linkin kautta näkee kuinka ympäri Yhdysvaltoja lukuisat ihmiset osoittavat mieltään ihmisoikeuksien puolesta. Elämme ystävät hyvät merkittävintä vuosikymmentä 2000-luvulla.

Muutoksen aika on nyt!
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Täytyy sanoa, että oheinen asia on ollut minulle täysi mysteeri - yleensä USA:ssa jos jotain niin kunnioitetaan yksityisomaisuutta. Mutta paikallisten poliisilaitosten on mahdollista takavarikoida omaan käyttöönsä rikoksissa käytettyä omaisuutta, hyvin olemattomilla kriteereillä, jopa ilman syytteitä. Korruption ja väärinkäytösten mahdollisuus on niin luojan ilmeinen ettei tosikaan:


Toinen asia on sitten, että ollaan militarisoitu poliisilaitos lähes läpeensä - siellä on rautaa sellaisissa määrin, mikä ei ole mitenkään järjellä perusteltavissa. Koko ilmapiiri poliisityön ympärillä on täysin vääristynyt ja perverssi.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
@mjr tuosta civil forfeituresta kun katsoin joku vuosi sitten John Oliverin jakson aiheesta niin ihmettelin että kylläpä on tosiaan mekanismi keksitty. Ihmettelen kanssa suuresti miten tuollainen systeemi on ylipäätään saatu runnottua läpi, kun tosiaan väärinkäytösten mahdollisuus on aivan tolkuton. Ihan neuvostomeininkiä siinä mielessä että varmasti se rikos keksitään minkä varjolla poliisi(laitos) saa haluamansa omaisuuden haltuunsa, jos haluaa systeemiä käyttää hyväkseen.

Ja tosiaan ehkä erikoisinta tuossa ettei siitä ole juuri edes ollut puhetta vaikka mahdollisuus polkea kansaisen perusoikeuksia todella suuri ja sitä myös hyödynnetään. Aika monessa oikeusvaltiossa takavarikot vaativat jotain muutakin kuin poliisin fiiliksen että nyt tuntuu että tuota luksusmersua tai cappuccinokeitintä on käytetty rikoksessa, otetaanpa haltuun.

Voisi kuvitella tämän olevan yksi juttu mihin kansalaiset haluavat muutosta poliisireformivaatimuksessa. Toki poliisien etujärjestö ei tule siihen ikipäivänä suostumaan koska onhan tuossa aivan älytön saavutettu etu kun saa luvan kanssa ryöstää ihmisiä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

BaronFIN

Jäsen
Yksi mielenkiintoinen ilmiö levinneissä kahakoissa on poliisikunnan yhtenäisyys katsoa sormien läpi omien mätien omenoiden perseilyä ja nousta puolustamaan väärin tekijöitä. Esim. Buffalossa poliisit töni vanhuksen pää edellä katuun ja sairaalaan -> hyllytys -> koko yksikkö lopetti työt tuen osoituksena. Philadelphiassa poliisi pamputti opiskelijaa takaraivoon ja sitä kautta sairaalaan -> hyllytys liiallisesta voiman käytöstä -> Poliisiliitto järjestää mielenilmauksen ja 100 poliisia aplodeeraa tapahtuneelle tuen osoituksena. Mitä vit...

Tämä on kuin simputuskulttuurin kitkeminen Suomen varusmiehistä. 30 vuotta sitten varusmiesjohtaja sai tehdä käytännössä mitä vaan, muutos alkoi ja siinä oli kasvukipuja yhdellä jos toisella kun opittu malli oli mitä oli ja yks kaks niin ei saanutkaan enää toimia. Tämän päivän armeijassa simputtamisen kitkeminen on kuitenkin osa normaalia. Joka on tästä eri mieltä, niin ette ole käyneet armeijaa 80- ja 90-luvuilla ja nähneet muutosta tähän päivään.

Mitta ihmetellä täytyy jenkkipoliisia. Onko ne näin pihalla ja oman vallan huumaamia, että omassa toiminnassa ei nähdä koskaan mitään parantamisen varaa. Ranskan Aurinkokuningas sanoi aikanaan ”Minä olen laki” ja siinähän kävi lopulta todella hyvin vaikka hän itse ei ollut sitä näkemässä.

Nyt jos koskaan historian tunteminen on tulevaisuuteen näkemistä. Jos muutosta ei tule nyt, eikä 10 vuoden päästä, niin jossain vaiheessa se kuitenkin tulee. Jenkkipoliisi on tehnyt tämän ihan itse itselleen.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jenkkien systeemissä lähetetään melkein aina poliisi paikalle ensin. Oli kyse asunnottomuudesta tai mielenterveysongelmista ratkaisu on poliisi. Kun kyttien budjetit on nousseet kohinalla, niin siellä on 1 aihetta vähentää tehtäviä ja 2 rahoittaa nuo tehtävät kyttien budjetista ja teettää työt paremmin osaavilla. Vaikka täytyy myöntää, että mielenterveysongelma poistuu yhdellä laukauksella. Lopullisesti.

Kun noita videoita on katsellut poliisien toiminnasta, niin onhan se usein surkeeta. Käskytys on aivan alkeellista, kova huuto ja suoraa pötkössä keskenään ristiriitaisia komentoja. Heti perään taseria tai luotia. Vaikka asiakas/uhri haluaisi totella, niin se on mahdotonta.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Jenkkien systeemissä lähetetään melkein aina poliisi paikalle ensin. Oli kyse asunnottomuudesta tai mielenterveysongelmista ratkaisu on poliisi. Kun kyttien budjetit on nousseet kohinalla, niin siellä on 1 aihetta vähentää tehtäviä ja 2 rahoittaa nuo tehtävät kyttien budjetista ja teettää työt paremmin osaavilla. Vaikka täytyy myöntää, että mielenterveysongelma poistuu yhdellä laukauksella. Lopullisesti.

Kun noita videoita on katsellut poliisien toiminnasta, niin onhan se usein surkeeta. Käskytys on aivan alkeellista, kova huuto ja suoraa pötkössä keskenään ristiriitaisia komentoja. Heti perään taseria tai luotia. Vaikka asiakas/uhri haluaisi totella, niin se on mahdotonta.
Jos esim. Minneapolisissa poliisin budjetti on 200 miljoonaa dollaria ja sosiaalihuollon vastaa muutama miljoona, niin ei ihme että sitä ennakoivaa sosiaalityötä ei juuri ole tarjolla, mutta tuota lopullista ratkaisua sitäkin enemmän. Lisäksi, kuten tuossa Oliverin videossakin, ennakoivaan sosiaalityöhön ei tunnuta kovin suurella vakavuudella suhtauduttavan, että jotain hippien ja humanistien käsienheiluttelua ja pelleilyä semmoinen ja tuloksia tulee vaan raa'alla voimalla ja pakottamalla.

Koulutus on mennyt kohdalleen kun sähkötetään maassa makaavaa asiakasta ja tyhjennetään lipas selkään kun ei lopettanut käskytyksestä huolimatta sätkyttelyä.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
USA:ssa poliisien liitot ovat niin vaikutusvaltaisia, että käytännössä poliisit ovat monin paikoin jo lakien ulkopuolella. Törmäsin tähän juttuun somessa jo talvella, siis ennen nykyprotestien alkamista:

Ihmetellä täytyy, miten tuo on edes mahdollista. Noilla rahoilla saisi aika paljon enemmän rahoille vastinetta jossain muualla. Ja tuossa todellakin vain yhden kaupungin maksamat korvaukset. Korneintahan on, että joku muu hoitaa korvaukset. Veronmaksajat siis ja joukossa luultavasti myös uhri, ainakin joiltain osin itse. Tekojen seuraukset eivät siis kaikille edes ole mikään uhka. En tiedä, onko poliisien budjetteihin korvamerkitty joku ”korvaukset”-kiintiö vai revitäänkö rahat jostain muualta? Vaikka sosiaalitoimesta? Jos on korvamerkitty poliisien määrärahoihin, noista nyt voisi ainakin supistaa.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Jos ette ole katsoneet viimeisintä John Oliveria, niin kannattaa. Aiheena on poliisit Yhdysvalloissa ja se, mitkä syyt tuon poliisiväkivallan taustalla vaikuttavat. Pitkästä aikaa aivan vavahduttavan hyvä jakso.

Tässä linkki:



Jakso loppuu aika väkevään puheenvuoroon, jonka joku syystäkin vihainen tummaihoinen nainen pitää jollain kadulla. Se ilmentää täydellisesti sitä epätasa-arvoista asetelmaa, joka Yhdysvalloissa vallitsee eri väristen ihmisten välillä. Laitan sen spoileriin, jos joku haluaa mieluummin katsoa tuon videon ensin.

So. When they say 'why do you burn down the community?' 'Why do you burn down your own neighborhood?' IT'S NOT OURS! We don't own anything! We don't own anything. There is... Trevor Noah said it so beautifully last night. There is a social contract that we all have, that if you steal or I steal, then the person who is the authority comes in and they fix the situation. But the person who fixes the situation is killing us. So the social contract is broken. And if the social contract is broken, what the fuck do I give a shit about burning the fucking Football Hall of fame, about burning a fucking Target? You broke the contract. When you killed us in the streets and didn't give a fuck. You broke the contract and for 400 years we played your game and built your wealth. You broke the contract when we built our wealth, again, on our own, by our bootstraps, in Tulsa, and you dropped bombs on us. When we built it in Rosewood and you came in and you slaughtered us. You broke the contract so fuck your Target! Fuck your Hall of fame! As far as I'm concerned they can burn this bitch to the ground. And it still wouldn't be enough and they are lucky that what black people are looking for is equality and not revenge.

Sori, jos tämä on ollut täällä jo, en jaksanut selata, kun sivuja on niin monta.

edit. sieltä puuttui kirjain
 
Viimeksi muokattu:

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Hienostihan tuo orjuuden palauttaminen jenkeissä etenee. Ja suuryritysjohtajien mafia johtaa yläkerrasta.

Näin niiku tiivistettynä.

Tää oli aika valaiseva mikä on ollut pitkän linjan suunnitelma.




Tahallinen pelon lietsonta --> ihmiset naurettavista syistä vankilaan --> pitkät tuomiot ---> halpatyövoima, eli orjuus.

Kärsiihän siinä samalla valkoisetkin, mutta prosentuaalisesti mustat kuitenkin enemmän.

Jännä vastine Kiinan halpatyövoimalle tämä Ameriikan järjestelmä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit

Kyttäunioni ilmoittautuu mukaan ja ne on tässä todellinen raskassarjalainen.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Muutoksen aika on nyt!

Ja samaan aikaan esim. demokraattien esivaaleissa äänestetään (amerikkalaisessa kontekstissa) vasemmalle kallistuvia uudistusmielisiä pois kisasta.


Yhdysvaltojen "ongelma" on se, että se toimii liian hyvin, liian isolle osalle kansasta. Talous on dynaaminen, yli puolet maailman uusista innovaatioista ja tutkimuksesta suoritetaan, kehitetään ja patentoidaan Yhdysvalloissa ja laaja ja vahva keskiluokka nauttii korkeasta elintasosta suhteessa esim. Länsi-Eurooppaan. Siihen päälle tietysti marginaalinen eliitti, jolle kansallinen - oikeastaan maailmanlaajuinen - varallisuus on keskittynyt. Joku puhui, että amerikkalainen unelma on kuollut; amerikkalainen unelma ei ole koskaan kuulunut tummaihoisille vaan kyse on maahanmuuttajien konseptista, joka kyllä toimii yhä aasialaisille, jossain määrin latinoille ja etenkin länsieurooppalaisille ammattilaisille ja koulutetuille osaajille. Esim. EU hyvinvointiyhteiskuntineen on täysin kärpässarjaa tieteellisen tutkimuksen, teknologisen kehityksen ja innovoinnin aloilla suhteessa Yhdysvaltoihin ja kilpailukykyisimmätkin Euroopan valtiot kärsivät Yhdysvaltoihin suuntautuvasta aivovuodosta.

Ongelma on köyhän kansanosan, jollaisen muodostuminen kapitalistisessa kilpailuyhteiskunnassa on välttämätön seuraus, heikko mahdollisuus päästä käsiksi laadukkaaseen koulutukseen ja sosiaalisen liikuvuuden vähyys. Yhdysvalloissa pitäisi siis saada keskiluokka ja eliitti, jotka ovat ennennäkemättömällä tavalla hyötyneet nykyisestä systeemistä, luopumaan osaltaan saavutetuista eduistaan, vaarantamaan oma asemansa yhteiskunnassa ja lopulta merkittäviin tulonsiirtoihin; tämä vaatisi koko yhteiskuntajärjestelmän mullistamista ja amerikkalaisen maailmankuvan muuttamista – onnea matkaan yhteiskunnassa, jossa hyvinvointivaltio-käsite on kirosana marginaalivasemmiston ulkopuolella ja käsitys koulutuksesta ja terveydenhuollosta yksilön erottamattomana perusoikeutena kansalle tuntematon.
 
Viimeksi muokattu:

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toisaalta USA:ssa juuri keskiluokka on vajonnut nykyisin yhä enenevissä määrin kauemmas amerikkalaisesta unelmasta. Varsinkin suurkaupungeissa palkalla on vaikea tulla toimeen ja useamman pätkäduunin tekeminen ei ole enää vain nuorten ja köyhien heiniä. Asuminen ja lasten koulut vievät huomattavan suuren osan käteen jäävästä palkasta ja jos haluaa syödä muutakin kuin teollisesti tuotettua paskaruokaa, myös ruokaan menee paljon rahaa. Siihen päälle muut pakolliset menot, kuten ”utilityt”, eli vesi, sähkö, useampi auto jne. ja vakuutukset, ei ole suoranainen ihme, että enemmistö ”tavallisesta” kansasta pyörittää talouttaan luottokorteilla. Elämä on ”paycheck to paycheck”-eloa eikä säästöön jää mitään. Keskiluokka ei ole enää yksinomaan hyvin toimentuleva joukko ihmisiä, jotka ovat pääasiassa tyytyväisiä elämäänsä ja tulevaisuus on kutakuinkin turvattu. Miljoonat näennäisesti hyväosaiset elävät hiuskarvan varassa. Yksikin muuttuja romahduttaa koko korttitalon ja lopputulos on musertava. Järisyttävän suuri joukko työssäkäyviä ihmisiä asuu autoissaan, mukana myös perheitä, sillä turvatalot ja yömajat eivät ole kaikille todellinen vaihtoehto.

Itse näen asiat niin, että tämä joukko on se, jonka varassa on todellinen muutos. Tältä joukolta vaaditaan todellista aktivoitumista. Tämä joukko on määrällisesti huomattavan suuri ja sillä on suuri valta. Nyt näiden ihmisten pitäisi vain ymmärtää se itse. Ja tajuta, että he voivat itse aktivoitumalla vaikuttaa myös omaan ja lapsiensa tulevaisuuteen. Nyt kysymys ei ole enää kasvottomien ja tuntemattomien elämästä, vaan heidän omasta ja usein lähipiirinsä elämästä ja tulevaisuudesta. Koska nyt tällä joukolla on myös uhkana se, että heidän lapsensa eivät automaattisesti jatkossa enää kuulu samaan yhteiskuntaluokkaan, missä itse ovat olleet. Rikkaat pystyvät usein takaamaan myös jälkikasvulleen hyvät lähtökohdat omaisuutensa turvin. Tätä mahdollisuutta ei Amerikan keskiluokalla välttämättä enää ole, kuten aiemmin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Niin sun kaltaisten naiivien mielestä tuo black lives matter on paljon tärkeämpi asia, kuin "all lives matter". Tuo jälkimmäinen lause on muuten kerännyt paljon vihaa somessa ja sen käyttäjät on leimattu suoraan natseiksi.
Puhdasta vittuiluahan tuo all lives matter pitkälti on. Ihan sama jos joku kampanjoi että homoille on tilaa jääkiekossa, niin joku foobikko tulee kyselemään etteikö heteroille ole tilaa.
 

Matala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Puhdasta vittuiluahan tuo all lives matter pitkälti on. Ihan sama jos joku kampanjoi että homoille on tilaa jääkiekossa, niin joku foobikko tulee kyselemään etteikö heteroille ole tilaa.

Kai sen sitten voi vittuilunakin ottaa. BLM porukka on täynnä kaksimoralistisia ihmisiä, joiden kanssa on näköjään turha edes keskustella asiasta.



 
Kai sen sitten voi vittuilunakin ottaa. BLM porukka on täynnä kaksimoralistisia ihmisiä, joiden kanssa on näköjään turha edes keskustella asiasta.




Tosin tuossa Avin mainitsemassa tapauksessa kyllä marssittiin Minnesotassa, ampunut poliisi tuomittiin vankilaan, sai 12,5 vuoden tuomion, Minnesotan poliisi maksoi 20 miljoonan korvaukset, ja järjestöt rummuttivat poliisiväkivallasta, ja siitä, että poliisikamerat eivät olleet päällä.

Australian pääministeri vaati tapauksesta virallista selvitystä, ja aiheesta tehtiin televisiodokumentti.

Se, että käy kyselemässä 3 vuotta vanhasta tapauksesta, ( joltain yläasteikäisiltä..) ja leikkaa pois ne ihmiset, jotka muistavat tapauksen, on kyllä härskiä toimintaa.

Kyseinen toimittaja, australian keltaliiviliikkeen poliitikko, ja oikeudessa tuomittu vaimonhakkaaja, ei valitettavasti päässyt Minneapolikseen tekemään tarkempaa reportaasia, koska Yhdysvallat kieltää häneltä maahantulon.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kai sen sitten voi vittuilunakin ottaa.
Näin vittuilun kokemusasiantuntijana ellei jopa työelämäprofessorina suosittelen vittuilun sellaisena ottamaan.
Jos tuota tarkemmin on tarve määritellä, niin se on helvetin tökerä whataboutismin muoto, jolla pyritään vähättelemään asiaa ja kääntämään huomio jonnekin toisaalle tai usein vain trollaamaan.

Jos keräät rahaa zimbamben äärimmäisen kuivuuden uhrien puolesta, niin kusipää tulee siihen kyselemään, että miten Arizonan vesipula, että eikö pitäisi kaikkien kuivuudesta kärsivien puolesta kampanjoida.
Jos suret Jokelan kouluampumisen uhreja, niin vittupää tulee kyselemään että mitenkäs Vihdin tragedia, että eikö pitäisi surra tasapuolisesti kaikkien väkivallan uhrien puolesta.
Jos haluat varoittaa koronasta, niin mulkku alkaa vinkua että mites autisminkirjo, että eikö pitäisi levittää tasapuolisesti tietoa kaikista sairauksista.
Jos sinun isoäidin hautajaisissa pidetään puheita, niin vain idiootti alkaa kyselemään että eikö pitäisi kaikkia kuolleita muistaa tasapuolisesti ja laulaa Kumbayaa.
 
Viimeksi muokattu:

Matala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Näin vittuilun kokemusasiantuntijana ellei jopa työelämäprofessorina suosittelen vittuilun sellaisena ottamaan.
Jos tuota tarkemmin on tarve määritellä, niin se on helvetin tökerä whataboutismin muoto, jolla pyritään vähättelemään asiaan ja kääntämään huomio jollenkin toisaalle tai usein vain trollaamaan.

Tai sitten pyrit peittämään oman kaksinaismoraalin väittämällä vastapuolta "whataboutismista". Mutta joo, ei mua kiinnosta enempää asiasta väitellä. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että tuo katumellakointi on levinnyt jo myös Ruotsiin. Toivottovasti ei leviä Suomeen.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ah, kuinka mieltä ylentävää luettavaa. Valkoihoiset suomalaiset uhmakkaasti kirjoittelevat, kuinka BLM on humpuukia.
On se "humpuukia" ja sen aiheuttaa rebut, poliisi ja pressa. Kaikkien noiden yli on käveltävä, jotta muutosta voisi tapahtua ja kaikki ovat merkitseviä yhteiskunnallisia voimia. Ennen vaaleija ei voi tapahtua kuin paikallisia parannuksia.

Toivon olevani väärässä.
 

hulkster19

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals, SaiPa
Tai sitten pyrit peittämään oman kaksinaismoraalin väittämällä vastapuolta "whataboutismista". Mutta joo, ei mua kiinnosta enempää asiasta väitellä. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että tuo katumellakointi on levinnyt jo myös Ruotsiin. Toivottovasti ei leviä Suomeen.
Täsmentäisitkö, mitä kaksinaismoralismia?

Voisitko samalla kommentoida noita käyttäjän @dana77 antamia esimerkkejä jotenkin? Mikä niissä on pielessä?

Kaipaisin siis perusteluja, miksi tämä "all lives matter"-paskan suoltaminen ei olisi tökeröä whataboutismia.
 
On se "humpuukia" ja sen aiheuttaa rebut, poliisi ja pressa. Kaikkien noiden yli on käveltävä, jotta muutosta voisi tapahtua ja kaikki ovat merkitseviä yhteiskunnallisia voimia. Ennen vaaleija ei voi tapahtua kuin paikallisia parannuksia.

Toivon olevani väärässä.
Ihan mielenkiinnosta, minkälaisia muutoksia? Oletko lukenut BLM:n agendasta heidän nettisivuiltaan, kuunnellut puheita tai perehtynyt johtohahmoihin? Ei ainoastaan tämän Floydin tapauksen jälkeen, vaan myös ennen sitä kaduilla ja kampuksilla.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuo on mielenkiintoinen vaatimus mielenosoittajilta, että poliisien määrärahoja leikattaisiin kovalla kädellä. Sanoisin, että tyystin järjetön vaatimus.
...

Se voi olla hyvin vaarallinen tie; amerikkalaistutkija Julie Chernov Hwang kirjoitti aiheesta FB-päivityksessään ja toi esille, että seuraus voi olla Yhdysvalloissa jo osaltaan käynnistynyt voimankäytön/poliisin yksityistämiskehitys ja karkaaminen julkisesta vallasta sekä omankädenoikeutta käyttävien kansalaispartioiden lisääntyminen.

Yksityinen, markkinaehtoinen poliisitoiminta toki voisi osaltaan sopia hyvin kapitalistiseen yhteiskuntaan - Yhdysvalloissa on jo rikkailla alueilla omia poliisivoimia ja valvontajärjestelmiä ja maassa on vankiloita, jotka ovat puhtaasti yksityistä liiketoimintaa. Kuka tästä kärsisi; no tietysti ne yhteiskunnan turvattomimmassa asemassa olevat köyhät.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös