Viestin lähetti IDA
Niin no tuossahan vain todettiin, juurikaan ilman mitään dataa, että kuolemantuomio ei ole kannatettava. Itsekin kyllä vastustan kuolemantuomiota, mutta se ei muuta sitä, että Yhdysvaltojen kuolemanselleissä ovat valkoiset yliedustettuina suhteessa rikosten jakaantumiseen eri rodullisten ryhmien välillä.
Tarkkaa dataa en ole onnistunut löytämään, summittaisia lukuja kuolemanselleissä istuvien lukumäärästä ja rodullisesta jakautumisesta kylläkin. Aikani ei valitettavasti riitä seikkaperäiseen useiden sivustojen läpikäyntiin, enkä valitettavasti muista missä ohjelmassa (ja milloin) kerrottiin mainitsemani seikka, että Yhdysvalloissa myös rotu vaikuttaa kohteluun oikeusistuimessa, sekä erityisesti pidätysvaiheessa.
http://www.deathpenaltyinfo.org/ mukaan rodullinen jakauma kuolemanselleissä on seuraavanlainen:
BLACK 320 34.0%
HISPANIC 60 6.3%
WHITE 542 57.5%
OTHER 22 2.3%
Ymmärtääkseni väkilukuun suhteutettuna mustia on enemmän kuolemanselleissä kuin valkoisia, mutta, määrä ei ole merkitsevästi niin paljon suurempi kuin muistelin. Mikäli ennustajaksi ryhtyisin niin hispanojen määrä tullee nousemaan tulevina vuosina samalla kun hispanojen määrä kasvaa väestössä.
Ja tuohon alkuperäiseen, että jos iho olisi jollain tummempi niin hän olisi toista mieltä halusin vain puuttua. Tosiasia nyt vain on, että mustat tekevät suhteessa huomattavasti enemmän väkivaltarikoksia USA:ssa kuin valkoiset ja se on myös varsin hyvin dokumentoitu tosiasia.
Totta, tiedän tämän. Toinen asia onkin sitten ongelmat ja syyt miksi mustat (sekä hispanot) syyllistyvät näihin väkivaltarikoksiin valkoisia enemmän. Mikä vaikutus asuinolosuhteella ja muulla taustalla siihen on? Valtaosa mustasta väestöstä asuu kuitenkin slummiutuneilla alueilla, melkoinen osa elää päivästä toiseen toivottomuuden keskellä mikä sitten ruokkii omalta osaltaan väkivaltaa ja rikollisuutta. Tähän kun lisätään päihteiden ja huumausaineiden käyttö ollaan pian kierteessä josta on hyvin hankala päästä pois.
Jo meillä koto-Suomessa on havaittavissa köyhyyden, syrjäytymisen ja väkivallan korostuminen tietyillä alueilla - kierre ei katkea vaan jatkuu sukupolvesta toiseen, meillä siis pienessä mitassa sitä mitä Yhdysvalloissa suuremmassa mittakaavassa.
Lähtökohta, että köyhyys olisi rikollisuuden syy on tietysti lähtökohta sekin, mutta ainakaan hallinnollista rasismia ei Yhdysvalloissa - tuossa affirmative actionin luvatussa maassa - voi asiasta syyttää. Eikä ilmeisesti oikeuslaitoksenkaan rasismia, ellei nyt sitten löydy sitä dataa, joka osoittaa, että mustia tuomitaan ankarammin suhteessa heidän tekemisiinsä rikoksiin.
Köyhyys ainakin jossain määrin ruokkii rikollisuutta, tietty tähän kun lasketaan mukaan slummiutuminen, pitkään jatkunut epätoivo, kouluttamattomuus muutamina mainitakseni päästään pian oravanpyörään josta on hyvin hankala hypätä pois. Vielä kun ympäristö (slummi) ruokkii kaiken aikaa väärillä signaaleilla, ei siis ihme, että moni nuori ajautuu rikollisille teille.
Jonkun vuoden takaisten tutkimusten mukaan mustat ja valkoiset näkevät rotujen välisen epätasa-arvon (ja jopa rasismin) aivan eri tavoin.
"Valkoiset esimerkiksi sanovat, ettei heillä ole ennakkoluuloja mustia kohtaan. Mustat puolestaan ovat sitä mieltä, että valkoiset kohtelevat vähemmistöjä edelleen rasistisesti.
Haastatelluista myös useammat valkoiset kuin mustat uskovat, että mustien mahdollisuudet saada työpaikka, asunto tai hyvä koulutus ovat yhtä hyvät kuin valtaväestön." (lähde: mtv3.fi)
Painotan, yllä olevaan lainaukseen liittyvä tutkimus on vuosia vanha, Clintonin kaudelta.
Ilmeneekö oikeuslaitoksessa sitten rasismia? Vastaus riippuu vastaajasta, mustat näkevät oman tilanteensa lohduttomampana kuin valkoiset, eivätkä siten luota oikeuslaitokseen siinä määrin kuin valkoiset.
Ehkäpä ennakoin liikaa ihonvärin vaikutusta oikeuslaitoksen tuomioihin, tätä määräävämpänä tekijänä lienee rahapussin paksuus. Yhtälailla siis köyhä valkoinen kuin köyhä värillinen joutuu hankalaan välikäteen oikeusistuimessa.
Sen on kuitenkin totta, että useiden osavaltioiden lakipykälistä löytyy edelleen rasistisia lakeja, mm. Alabama on tällainen osavaltio. Toki on muistettava (ja huomioitava) se ettei näitä lakipykäliä enää noudateta mutta niitä ei ole kumottukaan, esim. jokin aika sitten Alabamassa äänestettiin tällaisen rasistisen lakipykälän kumoamisesta. Äänestyksen lopputulos oli surullinen rasismin vastustajille - lakipykälä jäi voimaan edelleen.
Tilanne on mielestäni ristiriitainen, syvässä etelässä ja ahdasmielisessä keskilännessä voi syrjäytyneen osa oikeudessa olla huomattavasti kehnompi kuin toisen ilmapiirin osavaltioissa.
vlad.