No jaa, tästähän mm. Jari Tervo kirjoitti taannoin oivan kolumnin: Venäjästä puhuttaessa on kauniisti puhuttu itänaapurimme "demokratisoitumis-kehityksestä", mutta mitään ei ole N-liiton romahduksen jälkeen todellisuudessa tapahtunut, ei mitään. Pikemminkin tilanne on mennyt huonompaan suuntaan.
Tällä hetkellä ei ole mitään sellaista tekijää, joka viittaisi Venäjän demokratisoituvan esim. 2020-luvun aikana.
Vaikka kuinka koettaisi katsoa positiivisesti niin kehitys Venäjällä on kaikkea muuta kuin positiviista ja kohdi demokratiaa vievää.
Jos ajatellaan, että positiivinen avautuminen alkoi 80-luvulla Gorbatshovin valtakaudella - tuolloin kyse ei tietenkään ollut demokratista, tämä huomiona - mutta tuolloin alkoi positiivinen kehitys, jonka seurauksena Neuvostoliitto hajosi.
Tämän jälkeen Jeltsinin kauden alku - pienistä puutteistaan huolimatta - oli selkeän demokraattista kehitystä, mutta Jelsinin omien ongelmien kasvaessa huomattavan suuriksi, kehitys Venäjällä alkoi junnata paikallaan, mutta todella merkittäviä taka-askeleita ei vielä otettu vaikka oligarkkien valta-asema alkoi lujittua ja tuolloin myös turvallisuuskoneiston asema alkoi jälleen vahvistua. Ja lopulta harmaasta vakoilijasta nimeltä Putin tuli pääministeri ja sittemmin maan johtaja ja presidentti.
Jos nyt oikein tarkastellaan asioita myönteisesti, niin Putinin kauden alku 2000-luvun alkupuolella oli vielä demokratiakehityksen kannalta positiivissävytteistä aikaa vaikka tuolloin alkoi jo ilmassa olla merkkejä imperialistisista ajatuksista ja Venäjän aseman palauttamisesta ja poliittisten vastustajien hiljentämisestä - mutta tuolloin toiminta oli vielä suhteellisen maltillista, venäläisittäin siis, ja prosessit laillisilta vaikuttavia eikä lakeja runnottu läpi näennäisen yksimielisesti tai presidentti antanut lainomaisia määräyksiä, jotka sitten muuttuivat laeiksi.
Mutta mitä kauemmin aikaa Putin on ollut presidenttinä ja välissä pääministerinä ja nyt jälleen presidenttinä, sitä huonompaan suuntaan tilanne Venäjällä on mennyt ja demokratiakehitys on ottanut huomattavia - ei siis mitään pieniä - vaan huomattavia taka-askeleita vaikka näennäisesti maa vaikuttaa edelleen demokraattiselta. Mutta kukaan poliittinen vastustaja ei voi nyky-Venäjällä olla varma tulevaisuudestaan, tai varmaa on vain epävarmuus ja tietyssä mielessä se, että jos kasvat liian vaaralliseksi vastustajaksi ongelmia voi olla tulossa. Ja osa poliittisista vastustajista on vain näennäisiä vastustajia, joidenkin mielestä jopa Kremlin luomuksia, sillä retoriikka on hyvin leimallista ja venäläistä näissä puolueissa vaikka seisotaan Putinia vastapäätä.
Enpä siis suuria summia lyö sen puolesta, että demokraattinen kehitys alkaa uudelleen Venäjällä tämän vuosikymmenen aikana tai edes seuraavankaan alkupuolella - mikäli Putin (tai hänen asettamansa seuraaja) pysyy kiinni vallankahvassa. Tilanne voi olennaisesti muuttua vallankumouksen myötä, mutta aivan eri asia on se, että tuoko sekään demokratiaa Venäjälle.
vlad.