Tämä on tavallaan se kysymys, mitä olen miettinyt näinä aika mielenkiintoisina aikoina.
Koko tämä Muskin projekti tuntuu liian nopealta, tehokkaalta ja massiiviselta amatöörien puuhasteluksi. Kukaan ei ehdi kaivamaan edes välttäviä puolustuslinjoja, kun selän takana paukkuu jo seuraava laitos. Kaikki näyttää tapahtuvan kuin sotilaallisella tarkkuudella ilman epäröintiä tai soraääniä. Mikä on niin iso taho, että se voisi saada CIA:n polvilleen? Pystyykö siihen todella Musk ja neljä ihmelasta?
Elon Musk perusti Starlinkin vuonna 2019. Samana vuonna Trump perusti huipputeknologisen Space Forcen. Nämä kaksi tahoa toimivat avoimesti symbioosissa keskenään.
Eli ihan vaan pohdiskeluna: mikä syy meidän on lopulta olettaa, että tämä ei ole sotilasoperaatio?
Sotilaina toimisivat Muskin collegepojat. Riippuu siitä, mikä on heidän tavoitteensa. Jos se on hallinnon riisuminen kovin keinoin, silloin demokratiaa ei välttämättä kumota. On erittäin mielenkiintoista, minkä tulkinnan Korkein Oikeus lopulta näihin asioihin tekee. Nämä tuomarit kun tuijottavat pelkästään osavaltioiden tekemän sopimuksen, perustuslain, muodollisia kriteerejä. Jos hallinnon riisuminen ei ole perustuslain vastaista, silloin ei voida sanoa, että demokratiaa olisi USA:ssa kumottu tai edes vahingoitettu. Mitkä tehtävät toisin sanoen ovat perustuslain mukaan välttämättömiä?
Mutta tietenkin on aiheutettu valtavaa kaaosta ja haittaa liittovaltion toiminnalle. Onko tämä kaaos sitten tavoitteena ja kenellä? Sekin tulee muistaa, että Muskin ja Trumpin rakkaustarina ei välttämättä kestä aikaa. Toisaalta, Magassa ei Musk saa kovin suurta kannatusta. On vähän liian myötämielinen maahanmuuttoa kohtaan.
Mun mielestä osalla menee nyt vähän puurot ja vellit sekaisin.
Trump voitti vaalit rehellisesti ja sai ”mandaatin” toimia. Mutta tällä hetkellä hän venyttää mandaattiaan erittäin röyhkeästi Muskin hörhöjengin kautta. Vähän hämmentää, että osa ei pysty (tai ainakaan halua tuoda sitä esille täällä) näkemään huolta tässä vallan kolmijaon yksipuolisessa purkamisessa vaan koetaan tämä ”hallinnon ravisteluna” josssa ”vähän demokraatti” virkamiehiä laitetaan vaihtoon.
Pitää paikkansa. Mutta tosiaan haaste on esitetty sille, joka osaa kertoa, miten Trump onnistuisi kumoamaan 22. lisäyksen perustuslakiin eli jatkamaan valtakauttaan. Ehkä tällainen kumoaminen hoituu jopa demokraattisen prosessin kautta. Olen seurannut demokraattitubettajien fiiliksiä Trumpin presidenttiyden aikana ja päällimmäisenä jokaisella on kysymys: "miksei meillä ole johtajia, jotka nousisivat Trumpia vastaan?" Osa jopa myötäilee Trumpia. Kukaan ei johda joukkoja mielenosoituksiin.
Jos joku johtajista astuisi toisten selän takaa näkyviin (tekisi jeltsinit) ja avoimesti vastustaisi Trumpia, hänelle olisi tie presidentiksi auki. Mutta se vaatisi uhrausta, uskallusta, aktiivisuutta. Ja pitäisi pelätä sitäkin, että jos FBI on Trumpin hyppysissä, mitä sitten. Näyttää vähän siltä, että armeija & tuomarit ovat jälleen demokratian turvana USA:ssa. Yhdysvallat kun on osavaltioiden keskenään tekemä sopimus, jonka toteuttamista tuomarit valvovat. Poliitikoilla ei ole siihen uskallusta. Toivon olevani väärässä.