Kannattaisi kuitenkin nyt jokaisen keskustelijan panna vähän jäitä hattuun ja laskea kymmeneen. Ja pohtia sen jälkeen mikä on demokratian ydin, mikä sitä laajempaa ympäristöä ja mikä presidentin valtaoikeuksiin kuuluvaa normaalia hallintaa. Moni keskustelija on jo tässä vaiheessa rakennellut kuvioita, joita ei vielä ole olemassa ja toivottavasti ei koskaan tulekaan.
Nyt tämä vaaleilla valittu presidentti hallitsee (1) hallintoasetuksilla. Monet näistä herättävät tunteita, mutta on täysin demokraattinen hallintatapa. Biden ja muut presidentit ovat toimineet ihan samoin. Presidentillä on laajat toimivaltuudet.
(2) Trump menee joissakin tapauksissa harmaalle alueelle. Esimerkiksi silloin, kun hän lakkauttaa jonkin kongressin jo päättämän rahoituspäätöksen, jota toimeenpanee jokin organisaatio tms. Tästä käydään oikeustaisteluja ja tulos ei ole ennalta selvillä. Korkein oikeus on nimenomaan perustuslain tunnontarkka valvoja, sen tulkinnoista sitten lopulta nähdään, menikö joku päätös laillisesti vai ei.
(3) Trumpin tapa johtaa on tietenkin yksi huolenaihe. Ei kuuntele ketään muita, kun ei ole pakko. Ei ole tarvinnut toistaiseksi kongressin siunausta mihinkään. On autokraattinen luonne, ehdoton diktaattori omassa omassa puolueessaan. Tästä seuraa median puheet fasismista jne. Tämä valtava pintakuohu on se, minkä vallassa kovin moni Suomessa ja maailmalla on.
(4) Trump myös kaventaa ja jopa lakkauttaa ministeriöitä ja näyttää soveltavan samaa asiaa kansallisen turvallisuuden toimielimiin. Tässä asiassa jälleen presidentillä on laajat toimivaltuudet. Joidenkin mielestä esimerkiksi opetusministeriön lakkauttaminen olisi isku USA:n demokratiaa kohtaan? Mitähän tämä tarkoittaa? Jos demokratia määritellään vallansiirtoon liittyvien sääntöjen kautta, opetusministeriöllä ei ole mitään tekemistä demokratian kanssa. Osavaltioissakin varmaan kyetään jotenkin opetusta järjestämään.
(5) Varsinainen uhka demokratialle tulee siitä, jos CIA tai FBI muuttuvat poliittisen vallankäytön välineiksi. Myös oikeusministeriö muodostaa samanlaisen uhan, mikäli Trump käyttää ministeriötä omien vastustajiensa jahtaamiseen. Tämä asia nähdään varmasti jonkin ajan päästä.
(6) On muistettava, mitä demokratian amerikkalainen malli tarkoittaa. Kyseessä on rauhallisen vallansiirron menetelmä kahden vuoden välein. Vasta kun puhumme siitä, miten tätä prosessia Trump voisi esikuntineen sabotoida, puhumme suuresta uhasta demokratialle.
Trump ei onnistunut sabotoimaan vallansiirtoa Bidenille, vaikka moninaisin keinoin sitä yritti. Herää kysymys, onko tällainen sabotointi ylipäätään mahdollinen. Tästä ei kai ole olemassa täyttä selvyyttä vieläkään. Erittäin vaikeaa kuitenkin tämän tyyppinen operaatio olisi. Ns. vallankaappausyritys ei ollut koordinoitu yritys vallankaappaamiseksi, toki vaarallinen tilanne joidenkin edustajien turvallisuuden kannalta. Hang Mike Pence! Se oli pikemmin idioottien piknik vailla tarkoitusta.
(7) Jos jollakulla keskustelijalla on nyt tiedossaan toimenpide, jota kautta Trump jatkaisi valtakauttansa kautensa jälkeen tai onnistuisi tulevissa vaaleissa jotenkin muuttamaan vaalitulosta republikaaneille edulliseen suuntaan, antaa tulla vaan. Varmasti kannattaa kuunnella tätä keskustelijaa.
(8) Minulla on kuitenkin sellainen näkemys, että Trump tarvitsisi armeijan tuekseen varsinaiseen vallankaappaukseen, jos seuraavissa presidentinvaaleissa tulee häviö. Ja oma arveluni on, ettei Trumpia jaksa kiinnostaa kenenkään muun kuin itsensä valinta seuraavallekin kaudelle. Vaaranmerkit ovat ilmassa kolmen vuoden päästä, jos republikaanit valitsevat Trumpin uudelleen ehdokkaakseen.
Nähdyn perusteella Trump on myös pelkuri. Hän ei ota riskiä, ainakaan kenenkään toisen vuoksi, joutua loppuiäkseen vankilaan, jos jotakin menee vikaan. Toki saa armahduksen, jos vaalit voittaa republikaani.
Kun puhutaan vaalituloksista, kannattaa muistaa, että vaalit pidetään osavaltioissa. Siellä vaalit pitäisi mitätöidä, jos jossakin voidaan. Ei ole olemassa tietääkseni mitään liittovaltion toimenpidettä, jolla voitaisiin joidenkin osavaltioiden sääntöjen mukainen vaalitulos mitätöidä. Osavaltioiden itsensä pitäisi olla tässä aktiivinen. Hankalaa sekin, jos osavaltioissa on muutenkin hyvin tasaista rebujen ja demien välillä. Sillähän ei ole mitään väliä, jos jossakin Texasissa demokraattien äänet presidentinvaalissa mitätöitäisiin.
(9) Tietysti on olemassa se mahdollisuus, että seuraavat vaalit menevät täysin penkin alle demokraateilta. Mutta sittenkin enemmistön saaminen senaattiin on liiankin vaikeaa. Joten mahdollisuus presidentinkauden pidentämiseen ovat vajavaiset. Miten Trump aikoo vallan kaapata: lähettämällä sotilaita senaattiin vai? Olen todella kiinnostunut tähän liittyvistä teorioista.