Trumpin retoriikka on aika vakuuttavaa. Ja siinä on määrätty tosiasioihin vetoava pohja olemassa. Trump kertoo, miten maailma käyttää jatkuvasti USA:ta hyväkseen, kaikki toimivat epäreilulla tavalla USA:ta vastaan. USA auttaa maailmaa ja maailma ei ole edes kiitollinen tästä avusta.
On ymmärrettävää, miksi jopa Euroopassa tällainen retoriikka saa kaikupohjaa. USA:han pelasti Euroopan Saksalta ja kommunismiltakin. Ja onhan USA nettomaksaja monissa YK:n alajärjestöissäkin. Nyt Trumpin mukaan USA tuo enemmän kuin vie. Heidän tuotteitaan ei tarpeeksi moni osta.
Asian miettiminen tuo kuitenkin uuden perspektiivin: maailmankauppahan perustuu tuotteiden vetovoimaan, se on reilua kaikille osapuolille. Vain se, joka tuottaa tarpeeksi edullisesti laadukasta kamaa markkinoille, menestyy. USA:lla on tässä suhteessa teollisuudessaan haasteita. Esimerkiksi autoteollisuus ei saa autoja kaupaksi maailmalle, koska sen tuottamat autot eivät vastaa kuluttajien tarpeisiin tarpeeksi hyvin. Tämän Trump unohtaa, koska aika moni hänen kannattajistaan on töissä teollisuustuotannossa.
Trump unohtaa myös sotilaallispoliittiset strategiset intressit, koska niitä ei hänelle ole olemassa. Liittolaisia ei ole, on vain vasalleja. Ulkopolitiikka on vain kauppapolitiikkaa. USA ei hyödy mitään siitä, että se on valmis puolustamaan "liittolaisiaan". Kiinan väitetty läsnäolo Panaman kanavalla pelottaa Trumpia, koska kanavamaksut voisivat joutua Kiinan taskuun. Lisäksi kiinalaiset alukset hyötyvät liikaa kanavasta.
Valitusta voidaan jatkaa. Mitä USA hyötyy siitä, että se tukisi vaikkapa WHO:ta? On erittäin vaikea osoittaa konkreettista hyötylaskelmaa asioista, jotka osoittaisivat YK:ssa toimimisen hyödyttävän USA:ta. USA on Trumpin kaudella siirtymässä eristäytymisen vaiheeseen. Maailman asiat eivät kuulu meille. Haluamme vain käydä kauppaa meille edullisin ehdoin. Ovatko vallassa demokratiat vai autokratiat, sekään ei meille kuulu.
Tällaisen USA:n kanssa olemme tekemisissä, halusimmepa sitä tai emme.