Trumpsirkus on jo alkanut ja lehdistöä viedään kuin pässiä narussa. Trump antaa lehdistölle sitä mitä ne haluavat, puheenaihetta, loppumatonta älämölöä. Näistä puheista vain murto-osa sisältää järkevää sisältöä, loput on trumptalkia. Luulisi melkein, että kaveri on kuin lavakoomikkojen Buster Keaton, heittää kivikasvoisena mitä suurempia typeryyksiä ja sitten hihittelee jälkeenpäin, miten sopulit keräytyvät yhteen analysoimaan hänen sanomisiaan.
Trump ei ole salaa älykkö, eikä hänellä ole mitään kovin monimutkaista suunnitelmaa jossain masterplanissaan. Pääsin EU-vallan sisäpiirissä tässä hiljattain juttelemaan Trumpin ensimmäisestä kaudesta ja niistä keskusteluista kyllä selvisi, että Trump on juuri niin yksinkertainen kuin miltä hän vaikuttaa julkisuuskuvaltaan. Ongelma on, että vaikka Trump on tyhmä, on hänet pakko ottaa vakavasti Yhdysvaltojen presidenttinä. 1. kaudella EU:n oli helppo kontrolloida Trumpia näennäisdiileillä ja mielistelemällä, mutta nyt kun taustajoukot ovat vahvistuneet, on tuhoisan impulsiivisen käytöksen seurauksia hankalampi välttää.
On tämä kyllä aikaa! Lähivuosina ei liene voi koskaan olla ihan varma, mitä huomenna tapahtuu. Ainoa mistä voi suht todennäköisesti olettaa on, ettei kovin suuria askelia positiivisen suuntaan ole odotettavissa. Täytynee varmaan opetella sellaiseen mielentilaan, että osaisi olla kiitollinen jokaisesta päivästä, kun asiat ovat edes jotenkin reilassa
Fasismi on täällä taas. Käsitettä on eurooppalaisten vieläkin vaikea käyttää, koska se tarkoittaisi koko epävakaan tilanteen hyväksymistä sellaisenaan. Trump ei enää tyydy sisäisen eripuran kylvämiseen, maahanmuutajien vainoamiseen ja vastaavaan kevytfasismiin vaan ääneen muotoilee uutta ekspansiivista Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa. Koska sieltä suusta tulee niin paljon kaikkea järisyttävää paskaa, ihmiset seuraavat passiivisena sivusta. Toisaalta, mitä muuta sitä voisikaan tehdä? Edes vallankumousyritys ei saanut amerikkalaisia lopettamaan Trumpin äänestämistä. Itänaapurissa on jo vakiintunut käytännössä fasistinen ("ruscism") regiimi. Toisen maailmansodan jälkeen luotu maailmanjärjestys on nyt toden teolla veitsenterällä, nopeammin kuin itse osasin ennustaa.
Kannattaa nauttia jokaisesta päivästä ilman sotaa tai muuta katastrofaalista tilannetta. En pidä enää lainkaan mahdottomana, että suhteellisen lyhyellä aikavälillä (n. vuosikymmenen sisällä) rytisee tavalla tai toisella.