Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024

  • 268 458
  • 2 269

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Aamu-uutisissa oli mielenkiintoista nähdä pari painotuseroa maikkarin ja YLEn välillä:

Maikkari: pätkä sala-murhayrityksestä ja sitten kansan yhdistämisestä, Maikkarilla arvioitiin puheen olevan Trumpiksi hyvin maltillinen. Öljynporaksesta ”drill baby drill” vähän kevennyksenä.

YLE: salamurhasta,rajojen sulkemisesta. Selkeästi leikattu eurooppalaisittain negatiivisemmaksi. Toimittajan mukaan puhe lässähti lopussa

Yllättyneitä tuskin montaakaan näistä valinnoista.
Poraaminen liittyy Mexico aidan rakentamiseen
 

BaronFIN

Jäsen
Jotenkin tuntuu että tuo pohjois-korea juttelu on vaan trollailua. Haluaa ärsyttää vastustajiaan, kuten opetuslapsensa Purra ja kumppanit
Aika pitkälle vie trollausta ottaen huomioon kuinka pitkälle vei asiaa edellisellä kaudella.

Trump näkee maailman bisneksenä ja olettaa ilmeisesti, että diilit ovat liian hyviä, että niitä voisi jättää väliin. Taloudellinen integraatio ja hyvät diilit vain tarkoittavat idän ihmemaissa (Venäjä, Pohjois-Korea, Kiina) ihan muuta kuin länsimaissa.

Siinä missä ne edustavat meille talouskasvua ja yhteistä hyvää sekä mahdollisuutta luoda vielä lisää talouskasvua ja yhteistä hyvää, niin diktatuureissa taloudellinen integraatio on mahdollisuus saada hyödylliset idiootit tekemään töitä omien etujen hyväksi.
 
Mä en vieläkään ymmärtämättä bromancea Pohjois-Korean Kimin tai muiden despoottien kanssa.
ABC Newsin dokumentissa (suosittelen) kysytään asiasta Trumpin aiemman hallituksen EU-lähettiläältä Gordon Sandlandilta. Hänen mukaansa Trump ei olisi toisellakaan kaudellaan "heittopussi" autokraattien edessä, vaan hän ymmärtää kyllä millaisista ihmisistä on kyse. Sandland kertoo miten on olemassa julkinen "show Trump" ja todellinen Trump. Hänet itsensä Trump sai vakuutetuksi automatkalla Kimin tapaamisen jälkeen:

"I remember being with president Trump shortly after he met with Kim Jong-un and the media was excoriating him over being too friendly, over not understanding what really North Korea is all about. As if, you know he was seduced by that short Korean man who is a murderer and a thug. And we were in the car and I said "Mr President, cutting through the bullshit, tell me about Kim Jong-un". And he looked at me with a smile and he said "If that motherfucker had a knife, he could have gored me in the stomach". That told me everything I needed to know about his soberness when it came to these people."

Tosin, jos ei ole itse autokraatti, eikä pidä autokraateista, niin ei varmaan ole mikään pakko tavata tai hehkuttaakaan autokraatteja julkisesti... Jotain hän kuitenkin kokee saavuttavansa näillä tapaamisilla ja puheilla. Yksi teoria on halu näyttäytyä vahvana globaalina rauhanmiehenä, jota diktaattoritkin kunnioittavat. Henkilönä joka tulee toimeen kaikkien (paitsi liittolaisten) kanssa ja tekee diilejä. Kampanjapuheissa korostuu miten hänen aikanaan oli rauha mm- Lähi-idässä (mistä mm. Venäjäkin piikitellyt Trumpia), ja Venäjäkin hyökkäsi Bidenin heikkouden takia.. Hän ei luultavasti ymmärrä että diktaattorien kanssa pokkurointi ei näytä vahvalta. Päinvastoin, etenkin kun on kyseessä maailman mahtavimman valtion johtaja, jolla tämänkaltaiseen toimintaan ei olisi mitään tarvetta.

Eli, en minäkään ymmärrä. Kai ne on ne tietyt luonteenpiirteet, ja joidenkin ominaisuuksien puute, mitkä nähdynkaltaiseen toimintaan ajavat. Alla linkki mainittuun dokumenttiin, jossa haastatellaan korkean profiilin Trumpin kannattajia sekä vastustajia. Lainattu osio kohdasta 20.36 eteenpäin.


 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Demokraateilta puuttuu yhtenäisyys ja riittävän kova johtaja.
Ja tämä juuri on normaalisti erittäin hyvä asia, kuuluu puolueen nimen mukaisesti koko demokratian ytimeen. Demokratian erinomaisuus on juuri siinä, ettei ole olemassa eikä tulemassa Suuria Johtajia. Päin vastoin, johtajat ovat luokkaa orpo, hieman naurettavia parkoja omassa roolissaan, joiden kansansuosio haihtuu kuin lumi seuraavan gallupin myötä.

Mitä riitaisampi puolue on, sen parempi demokratialle. Nimenomaan kaksipuoluejärjestelmälle. Olisihan se nyt hirveää, jos 80 M ihmistä äänestäisi tiettyä puoluetta ja olisivat samaa mieltä kaikista tärkeistä asioista. Toki riitaisuus vaikeuttaa päätöksentekoa, mutta sitä ei pidä ollenkaan pelästyä. Vaikkapa brittien konservatiiveissa Sunak kesti pari vuotta, mutta puolueen epäyhtenäisyys oli kuin demokratian lahja kansalle.

Hemmettiin kaikki vahvat lujat suositut johtajat. Päätöksenteko ei saisi koskaan demokratiassa olla yhden miehen tai naisen asia. Tässä mielessä republikaaneilla on erittäin paha paikka juuri nyt kun Trump on saavuttanut aseman, jollainen oli kai Reaganilla viimeksi. Palvottu ylistetty johtaja, jonka suusta virtaa vain viisauden kultajyviä. Jolle jokainen vastarannankiiskikin joutuu vannomaan uskollisuuttaan. Johtajia pitää päinvastoin pilkata ja kritisoida joka tilassa, jotta heistä ei tulisi suuria johtajia.

Toki tehokkaampi järjestelmä olisi monipuoluejärjestelmä, jossa suurikaan hahmo ei nouse suureksi puoluerajojen ulkopuolelle. Kun on pidetty huolta siitä, että päätöksenteko ei keskity yhdelle ihmiselle, presidentille tai pääministerille. USA on kuitenkin demokraattinen järjestelmä, jossa on vain toteutumassa tilanne, jota perustajat eivät pystyneet täysillä hahmottamaan. Kaikki mittarit osoittavat samaan suuntaan, Trump on mahdollisesti saamassa triplavoiton ja hänellä on korkein oikeus taskussaan.

Normaalisti presidentitkin saavat lujaa tikaria kylkeensä omiltakin ja tämä on yksi demokratian hienouksista, jota pitää arvostaa. Ja josta tulisi aina muistuttaa itseään silloin kun kaipuu jonkun suuren johtajan siipien suojaan houkuttaa. Trumpin nousua presidentiksi taitaa olla aika vaikea pysäyttää, koska ihmisten poliittinen muisti on luokkaa kana. Mikään Trumpin erhe ei enää liikuta kannattajia, hän on noussut olympolaisiin korkeuksiin, josta ylväästi toisinaan suopeasti katselee kannattajiaan, hieman pilkallisestikin varmaan mielessään.

Demokraattien pitäisi epäyhtenäisesti yhdistyä parhaimman primus inter pares- ehdokkaan taakse. Ei täydellisen, ei suuren, ei muutenkaan kovin erinomaisen ehdokkaan taakse. Mutta nyt kun pitää estää Trumpin valtaistuimelle lässähtäminen - ei sillä perseellä muuta voikaan - niin silloin on valittava joku mitat täyttävä ehdokas. Demokraattien pitää olla yhtä mieltä vain nimestä, ei mistään muusta asiasta. Tämä hoitaisi duunia kuten Biden, ei minään palvonnan kohteena, vaan kaikin puolin epätäydellisenä johtajana. Mutta tämä on tärkeää, demokraattisena johtajana, joka ei edes unelmoi olevansa autokraatti.

Kaipuu suuren johtajan taakse on valitettava ominaisuus ihmisissä, kuuluu autoritääristen persoonallisuuksien ominaisuuksiin. Jotkut etsivät, kaipaavat, haluavat syyn totella. Samaistuvat voimakkaisiin yksilöihin. Koska houkutus tällaiseen on suuri näinä erittäin vaikeina aikoina, tämä ominaisuus pitää tunnistaa ja myös analysoida, jotta kyettäisiin löytämään vastalääkkeitä tällaiseen. Putinin ja muiden autokraattien vastustaminen täytyy voida mahdollistaa demokraattisten prosessien kautta. Kun riittävän monet ovat samaa mieltä diktaattoreista, on vain koottava yhteen erimielisiä ihmisiä, joita kuitenkin yhdistää yksi merkittävä asia: he eivät halua totella, he eivät halua luopua demokratiasta.

Tässä mielessä peukkua ylös Demokraateille. Heivatkaa Biden hoitokotiin, olkaa erimielisiä, mutta löytäkää keinot niiden ihmisten äänien saamiseksi, jotka eivät pohjimmiltaan halua kuulla sanaakaan suurelta johtajalta. Jotka ovat ihan tyytyväisiä pikku johtajiin, joihin sitten kyllästyvät seuraavan vaalikauden aikana.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell

Siinä demokraatin, ex Clinton neuvonantajan mielipide. Piti puhetta poikkeuksellisen hyvänä ja teki kuulemma Trumpista ”more likeable” kuin koskaan ennen. Hänen mukaansa vaalit on aikalailla ohi, vaikka Dem ehdokkaan vaihtaisikin. No spekulaatiota tänne mahtuu, mutta edelleen sanoisin että dem on mahdollisuus jos tehdään nopea muutos ja kärkihevonen on joku muu kuin Kamala - joku tuoreempi kasvo voisi vielä luoda nopean ilmiön, Kamala ei ole kamalan suosittu
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Aamu-uutisissa oli mielenkiintoista nähdä pari painotuseroa maikkarin ja YLEn välillä:

Maikkari: pätkä sala-murhayrityksestä ja sitten kansan yhdistämisestä, Maikkarilla arvioitiin puheen olevan Trumpiksi hyvin maltillinen. Öljynporaksesta ”drill baby drill” vähän kevennyksenä.

YLE: salamurhasta,rajojen sulkemisesta. Selkeästi leikattu eurooppalaisittain negatiivisemmaksi. Toimittajan mukaan puhe lässähti lopussa

Yllättyneitä tuskin montaakaan näistä valinnoista.

Hesarin kirjeenvaihtajan mukaan nimenomaan puheen alku oli sovittelevaa ja pyrki yhdistämään kansakuntaa. Sen jälkeen palattiin perinteiseen vastakkainasetteluun. Ensimmäinen juttu on vain tilaajille, mutta jälkimmäinen kaikille avoin. Siinä tivistetään puheen pääkohdat. Melko lailla vanhalla kaavalla mennään: Trumpin ekan kauden jälkeen kaikki oli hyvin ja maa kukoisti, mutta sitten demokraatit pääsivät valtaan ja tuhosivat kaiken. Trumpia äänestämällä saatte amerikkalaisen unelman takaisin.

Yllättävän paljon puheeseen on sovinnollisuutta, mutta ei sitä voi mielestäni sanoa varsinaisesti kädenojennukseksi tai kansakunnan yhdistämiseen tähtääväksi. Kuten Väntönen toteaa, niin omiin tuo varmasti uppoaa kuin häkä, mutta epävarmoja äänestäjiä tuskin saadaan band wagoniin ainakaan paljon.


 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Heh heh, Trump sanoi että demokraatit tuhoavat maan. Bill Clinton teki maasta velattoman jonka jälkeen rebut alkoivat lähi idän sotaretket jotka maksoivat aivan helvetisti. Obama sai hoidettavaksi konkurssipesän. Mitä rebut on tehneet maalle muuta kun tuhonneet sitä. Sitten tämä JD Vance, Puten ja Lavrovin kaveri
Vähän huvittava on tuokin väite, että Gazan sotaa ei olisi syttynyt mikäli Trunp oli puikoissa, ja että sota on Bidenin syytä. Tuolla ruutitynnyrissä on nyt taisteltu viimeiset 60-70 vuotta tasaisin väliajoin, ja ne väliajatkin on ollut koko ajan jotain pienempää kärhämää. Aika vaikea laittaa tätä viimeisintäkään Bidenin, Trumpin tai kenenkään muunkaan viime aikojen USA:n presidentin syyksi. Sen verran syvältä ja kaukaa menneisyydestä tuonkin kärhämän taustat löytyy.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ja tämä juuri on normaalisti erittäin hyvä asia, kuuluu puolueen nimen mukaisesti koko demokratian ytimeen. Demokratian erinomaisuus on juuri siinä, ettei ole olemassa eikä tulemassa Suuria Johtajia. Päin vastoin, johtajat ovat luokkaa orpo, hieman naurettavia parkoja omassa roolissaan, joiden kansansuosio haihtuu kuin lumi seuraavan gallupin myötä.

Mitä riitaisampi puolue on, sen parempi demokratialle. Nimenomaan kaksipuoluejärjestelmälle. Olisihan se nyt hirveää, jos 80 M ihmistä äänestäisi tiettyä puoluetta ja olisivat samaa mieltä kaikista tärkeistä asioista. Toki riitaisuus vaikeuttaa päätöksentekoa, mutta sitä ei pidä ollenkaan pelästyä. Vaikkapa brittien konservatiiveissa Sunak kesti pari vuotta, mutta puolueen epäyhtenäisyys oli kuin demokratian lahja kansalle.

Hemmettiin kaikki vahvat lujat suositut johtajat. Päätöksenteko ei saisi koskaan demokratiassa olla yhden miehen tai naisen asia. Tässä mielessä republikaaneilla on erittäin paha paikka juuri nyt kun Trump on saavuttanut aseman, jollainen oli kai Reaganilla viimeksi. Palvottu ylistetty johtaja, jonka suusta virtaa vain viisauden kultajyviä. Jolle jokainen vastarannankiiskikin joutuu vannomaan uskollisuuttaan. Johtajia pitää päinvastoin pilkata ja kritisoida joka tilassa, jotta heistä ei tulisi suuria johtajia.

Toki tehokkaampi järjestelmä olisi monipuoluejärjestelmä, jossa suurikaan hahmo ei nouse suureksi puoluerajojen ulkopuolelle. Kun on pidetty huolta siitä, että päätöksenteko ei keskity yhdelle ihmiselle, presidentille tai pääministerille. USA on kuitenkin demokraattinen järjestelmä, jossa on vain toteutumassa tilanne, jota perustajat eivät pystyneet täysillä hahmottamaan. Kaikki mittarit osoittavat samaan suuntaan, Trump on mahdollisesti saamassa triplavoiton ja hänellä on korkein oikeus taskussaan.

Normaalisti presidentitkin saavat lujaa tikaria kylkeensä omiltakin ja tämä on yksi demokratian hienouksista, jota pitää arvostaa. Ja josta tulisi aina muistuttaa itseään silloin kun kaipuu jonkun suuren johtajan siipien suojaan houkuttaa. Trumpin nousua presidentiksi taitaa olla aika vaikea pysäyttää, koska ihmisten poliittinen muisti on luokkaa kana. Mikään Trumpin erhe ei enää liikuta kannattajia, hän on noussut olympolaisiin korkeuksiin, josta ylväästi toisinaan suopeasti katselee kannattajiaan, hieman pilkallisestikin varmaan mielessään.

Demokraattien pitäisi epäyhtenäisesti yhdistyä parhaimman primus inter pares- ehdokkaan taakse. Ei täydellisen, ei suuren, ei muutenkaan kovin erinomaisen ehdokkaan taakse. Mutta nyt kun pitää estää Trumpin valtaistuimelle lässähtäminen - ei sillä perseellä muuta voikaan - niin silloin on valittava joku mitat täyttävä ehdokas. Demokraattien pitää olla yhtä mieltä vain nimestä, ei mistään muusta asiasta. Tämä hoitaisi duunia kuten Biden, ei minään palvonnan kohteena, vaan kaikin puolin epätäydellisenä johtajana. Mutta tämä on tärkeää, demokraattisena johtajana, joka ei edes unelmoi olevansa autokraatti.

Kaipuu suuren johtajan taakse on valitettava ominaisuus ihmisissä, kuuluu autoritääristen persoonallisuuksien ominaisuuksiin. Jotkut etsivät, kaipaavat, haluavat syyn totella. Samaistuvat voimakkaisiin yksilöihin. Koska houkutus tällaiseen on suuri näinä erittäin vaikeina aikoina, tämä ominaisuus pitää tunnistaa ja myös analysoida, jotta kyettäisiin löytämään vastalääkkeitä tällaiseen. Putinin ja muiden autokraattien vastustaminen täytyy voida mahdollistaa demokraattisten prosessien kautta. Kun riittävän monet ovat samaa mieltä diktaattoreista, on vain koottava yhteen erimielisiä ihmisiä, joita kuitenkin yhdistää yksi merkittävä asia: he eivät halua totella, he eivät halua luopua demokratiasta.

Tässä mielessä peukkua ylös Demokraateille. Heivatkaa Biden hoitokotiin, olkaa erimielisiä, mutta löytäkää keinot niiden ihmisten äänien saamiseksi, jotka eivät pohjimmiltaan halua kuulla sanaakaan suurelta johtajalta. Jotka ovat ihan tyytyväisiä pikku johtajiin, joihin sitten kyllästyvät seuraavan vaalikauden aikana.

Monesta samaa mieltä, mutta en siitä, että mitä riitaisampi puolue on USA:n (tai Britannian) käytännössä kaksipuoluejärjestelmässä, sitä parempi demokratialle.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kevin Drumin tyypillisen analyyttinen ja maltillinen arvio Trumpin mahdollisesta (lue todennäköisestä) toisesta kaudesta:


Mielestäni tuo on valitettavasti vähän liiankin optimistinen arvio. Koska en osaa sitä paremmin sanoa, poimin tuolta yhdestä kommentista nähdäkseni relevanteimmat pointit (lihavoinnit minun):
Trump just scraped in in 2016, much to his own surprise. He had no idea how government worked, or who to appoint to his cabinet. He faced more or less open hostility from half the Republicans in Congress including the Speaker. It took him years to start getting on top of this presidenting stuff, and by then his party had lost the House. He was preoccupied above all with getting re-elected and making money.

Apart from the preoccupation with making money, none of that would apply to a second term. [...]

ja
[...] Kevin's confidence that there would be "some Republican holdouts" is nothing but wishful thinking; they'll all be gone the way of Liz Cheney and Adam Kinzinger.

Oh, and they could get to appoint two new hard right Supreme Court justices: one to replace Sotomayor if she dies and another for Thomas if he dies or retires, thus extending a Republican majority on the court for another 20 years or so. As we've seen from the last four years, that could be the most consequential outcome of all.

Keskeistä mielestäni on juuri se, että 8 vuotta sitten oli olemassa republikaaneja, jotka avoimesti vastustivat Trumpia. Tämä ei enää pidä paikkaansa. Ja sen Drum ohittaa kokonaan.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Kyllähän tuo Trumpin puhe oli kuitenkin selvästi yhdistävämpi ja sovinnollisempi, kuin esimerkiksi hänen aiemmin kevään mittaan pitämät puheensa.

Puhe alkoi noin puolen tunnin mittaisella yhdistävällä osiolla, missä hän kertasi lauantain tapahtumia ja vetosi kansan yhtenäisyyteen. Keskivaiheilla oli tutumpaa Trumpia, missä hän kertasi poliittista agendaansa: rajakriisiä, talouden kasvattamista, maailmanpoliittisia kriisejä ja niiden lopettamista, ja sellaista. Tässä vaiheessa oli joitain kärkkäitä kannanottoja ja lausahduksia, mutta aika laimeita ja vähäisissä määrin Trumpin normaaliin tasoon nähden. Loppuun Trump otti vielä yhdistävän osion, jossa vetosi maan yhtenäisyyteen, jotta maa saadaan menestykseen.

Olen paljon seurannut nyt Trumpin puheita, ja aiemmin puheet ovat olleet täynnä esimerkiksi sitä, kuinka "radikaali vasemmisto/fasisti/kommunisti/marxisti demokraatit heitetään ulos". Kyllä nyt tälläinen oikeasti myrkyllinen ja jopa vaarallinen puhe oli otettu pois, mikä on hyvä asia.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Aamu-uutisissa oli mielenkiintoista nähdä pari painotuseroa maikkarin ja YLEn välillä:

Maikkari: pätkä sala-murhayrityksestä ja sitten kansan yhdistämisestä, Maikkarilla arvioitiin puheen olevan Trumpiksi hyvin maltillinen. Öljynporaksesta ”drill baby drill” vähän kevennyksenä.

YLE: salamurhasta,rajojen sulkemisesta. Selkeästi leikattu eurooppalaisittain negatiivisemmaksi. Toimittajan mukaan puhe lässähti lopussa

Yllättyneitä tuskin montaakaan näistä valinnoista.

Ajat ovat tosiaan muuttuneet kun maltillisena voi kukaan pitää puhetta, jossa mm. kiistetään laillinen äänestystulos vailla perusteita (syytetään vastustajaa vallankaappaajaksi) ja valehdellaan käytännössä koko muu asiaosuus. Ei siis mitenkään vähän väritellen vaan ihan silkkaa lööperiä koko puhe täynnä. Mutta joo, YLE:n uutisointi on todella harhaanjohtavaa ja puolueellista...
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kyllähän tuo Trumpin puhe oli kuitenkin selvästi yhdistävämpi ja sovinnollisempi, kuin esimerkiksi hänen aiemmin kevään mittaan pitämät puheensa.
Ilmeisesti tuo kuvaa sitä puheen valtaosaa, mutta monien kommentoijien mukaan oli sitten lipsunut kohti sitä tyypillistä ja ah niin vastenmielistä provoamista ja trollaamista puheen loppuosassa. Toki jo tuo osittainen onnistuminen on hänen kohdallaan poikkeuksellista ja kannattajansa nyt ilmeisesti tarvitsevan sen perusannoksensa vihanlietsontaa joka puheessa, vähän kuten heroiiniannoksen. Anyways, joka tapauksessa osoittaa, että Trump kykenee kuuntelemaan neuvonantajiaan ja ymmärtää, että mikä tässä tilanteensa kampanjaansa hyödyttää.

Bidenista nyt on alkanut kuulua yhä enemmän huhuja, että on "avoimempi" luopumiselle. Ymmärtäisi nyt lähteä, vaikka tappio lienee todennäköinen kenelle tahansa niin eipä ainakaan tarvitse jännittää joka esiintymistä, että mitä sieltä nyt tulee.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Mielestäni tuo on valitettavasti vähän liiankin optimistinen arvio. Koska en osaa sitä paremmin sanoa, poimin tuolta yhdestä kommentista nähdäkseni relevanteimmat pointit (lihavoinnit minun):
Minusta Drum on lähes aina näissä asioissa ylimaltillinen ja optimistinen, mutta toisaalta siellä on paljon järkevääkin näkökulmaa, mikä päivänpoliittisessa mieltenkuohussa voi mennä ohi. En ehkä ole noin optimistinen Trumpin toisen kauden suhteen, mutta en myöskään usko mihinkään maailman- ja tasavallan loppuun kaudellaan. Tietysti etenkin Ukrainan tilanne arveluttaa, että miten jyrkästi Washingtonissa laitetaan tukihanat kiinni ja miten kovasti painostetaan tappiorauhaan. Siitä nyt lähden että Trump tämän homman voittaa, vaikka luvut edelleen ovat suht tiukat. Siellä on se 40-45% äänestäjistä, jotka (täysin perustellusti) äänestäisivät vaikka naapurin kuollutta kissaa presidentiksi kuin Trumpia.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Ajat ovat tosiaan muuttuneet kun maltillisena voi kukaan pitää puhetta, jossa mm. kiistetään laillinen äänestystulos vailla perusteita (syytetään vastustajaa vallankaappaajaksi) ja valehdellaan käytännössä koko muu asiaosuus. Ei siis mitenkään vähän väritellen vaan ihan silkkaa lööperiä koko puhe täynnä. Mutta joo, YLE:n uutisointi on todella harhaanjohtavaa ja puolueellista...

En tiedä kovin tarkkaan ajatusmaailmaasi mutta on täällä parempiakin analyysejä Trumpista nähty :)

Tottakai sieltä tulee puolitotuuksia ja populismia kaikissa muodoissaan mutta varmasti olisi hyvä yrittää löytää myös (meidän näkövinkkelistä) niitä hyviä puolia.

Tuollaisella retoriikalla mitä itse esität kuvastaa juuri sitä ilmapiiriä jota tulisi kaikkien välttää, myös Trumpin. Molemmat puolet Jenkeissä ovat tätä harrastaneet. Eteenpäin on katsottava koska siellä puhui todennäköisesti seuraava presidentti jonka kanssa on toimeen tultava.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ajat ovat tosiaan muuttuneet kun maltillisena voi kukaan pitää puhetta, jossa mm. kiistetään laillinen äänestystulos vailla perusteita (syytetään vastustajaa vallankaappaajaksi) ja valehdellaan käytännössä koko muu asiaosuus. Ei siis mitenkään vähän väritellen vaan ihan silkkaa lööperiä koko puhe täynnä. Mutta joo, YLE:n uutisointi on todella harhaanjohtavaa ja puolueellista...

Kun verrokkina oli Trump itse aiempien puheiden osalta, olihan tuo montaa muuta puhetta maltillisempi. Mutta ei maltillinen kun laajennetaan vertailua muihin johtaviin poliitikkoihin länsimaissa.

Outoa aikaa eletään. Trump on noussut kaikesta huolimatta todennäköiseksi vaalivoittajaksi ja Biden odottaa omien sanojensa mukaan viestiä jumalalta, pitäisikö jatkaa luopua. Joe Biden said only God could get him to drop out of the presidential race

Ei jumalauta ja kyse on kuitenkin maailman suurimman ja vaikutusvaltaisimman maan johtamisesta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Trump on noussut kaikesta huolimatta todennäköiseksi vaalivoittajaksi ja Biden odottaa omien sanojensa mukaan viestiä jumalalta, pitäisikö jatkaa luopua. Joe Biden said only God could get him to drop out of the presidential race
Eiköhän se Jumala jo ehkä tänä viikonloppuna ryhdy hommiin - näyttäisi siltä, että todella arvovaltaista demokraattien eliittiä on siellä kulisseissa painostamassa ja että Biden olisi hitaasti taipumassa. Tietysti homma on haastavaa, ettei varmaan julkisesti huvittaisi vaikka Obaman tai Pelosin sanoutua Bidenin ehdokkuudesta irti. Sangen ainutlaatuistahan se on, että tehtäisiin lähes loppusuoralla dramaattinen täysjarrutus.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Kun verrokkina oli Trump itse aiempien puheiden osalta, olihan tuo montaa muuta puhetta maltillisempi. Mutta ei maltillinen kun laajennetaan vertailua muihin johtaviin poliitikkoihin länsimaissa.

Niin, tämähän on se pointti. Verrokkina on nimenomaan Trump itse, ja omaan aiempaan tasoonsa nähden oli maltillinen ja sovinnollinen. Kerran taisi haukkua henkilöä, kun sanoi Nancy Pelosia sanoin ”crazy”. 1,5h puheessa Trumpilta ennenäkemätön saavutus. Normaalisti ”crooked Joe Biden”, ”radical left democrats”, ”communists”, ”sick people”, ja vastaavat ovat olleet jatkuva osa puhetta. Nyt ei ollut.

Mutta, kuten sanoit, kyseessä on Trump eikä perinteinen poliitikko. Melko outoa, että toimittajat ja jotkur kanssakirjoittajat ovat olettaneet, että nyt Trump muuttuisi joksikin perinteiseksi valtiomiehesmäiseksi poliitikoksi.
 

Flonaldo

Jäsen
Tottakai sieltä tulee puolitotuuksia ja populismia kaikissa muodoissaan mutta varmasti olisi hyvä yrittää löytää myös (meidän näkövinkkelistä) niitä hyviä puolia.
Miksi?

Jos Trump nyt pitää siis puheen, missä viimeinen tunti on valehtelua (siis, faktisesti paikkansapitämättömiä väitteitä) lause toisensa jälkeen, miksi sitä mustaa pitäisi yrittää jotenkin keksiä valkoiseksi?

Näinhän media ja monet muut ovat alkuun käsitelleet näitä populisti-fasisti-janalla liikkuvia poliitikkoja. Siis ollaan kovin varovaisia asioiden toteamisen suhteen, kun ei olla totuttu siihen, että kukaan voisi näin räikeästi rikkoa poliittisen keskustelun normeja. Sitten huomataankin, että se kaikki on normalisoitu ja normalisoitunut.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Kyllähän tuo Trumpin puhe oli kuitenkin selvästi yhdistävämpi ja sovinnollisempi, kuin esimerkiksi hänen aiemmin kevään mittaan pitämät puheensa.

Puhe alkoi noin puolen tunnin mittaisella yhdistävällä osiolla, missä hän kertasi lauantain tapahtumia ja vetosi kansan yhtenäisyyteen. Keskivaiheilla oli tutumpaa Trumpia, missä hän kertasi poliittista agendaansa: rajakriisiä, talouden kasvattamista, maailmanpoliittisia kriisejä ja niiden lopettamista, ja sellaista. Tässä vaiheessa oli joitain kärkkäitä kannanottoja ja lausahduksia, mutta aika laimeita ja vähäisissä määrin Trumpin normaaliin tasoon nähden. Loppuun Trump otti vielä yhdistävän osion, jossa vetosi maan yhtenäisyyteen, jotta maa saadaan menestykseen.

Olen paljon seurannut nyt Trumpin puheita, ja aiemmin puheet ovat olleet täynnä esimerkiksi sitä, kuinka "radikaali vasemmisto/fasisti/kommunisti/marxisti demokraatit heitetään ulos". Kyllä nyt tälläinen oikeasti myrkyllinen ja jopa vaarallinen puhe oli otettu pois, mikä on hyvä asia.
Mahdollisuuksia on moneen. Voihan olla, että Trump laskettelee puolivaloilla koko loppukampanjan ajan. Hänellä ei ole tällä hetkellä edes kunnon haastajaa. Pystyykö uusi ehdokas saamaan taakseen vielä empivien äänet, on avoin kysymys.

Salamurhayrityskin voi hieman lieventää tuntoja. On esimerkiksi niin, että kukaan vieläkään tiedä, kuka tai paremminkin mikä Trumpia ampui. Henkilö, joka Trumpia ampui, on täynnä ristiriitoja kuten Trumpkin. Maltillinen/konservatiivi/aseharrastaja/kaappidemokraatti/patriootti/nörtti. Oli miettinyt asiat puhki eikä jättänyt itsestään profilointiin jälkiä.

Koska ampujaa ei ole helppoa lokeroida, sitä voi Trumpina helposti ajatella, että kannattaa vähentää hieman höyryjä kampanjassa. Kaikkien mieltä ei kannata pahoittaa. Asehullutkin ovat kaiketi järjestään laitaoikeistosta, mutta yllättäen ampuja olikin jotakin muuta. Kenties Lincoln Projectia kuunnellut. Tai vain halusi kuuluisuuteen. Samanlaisia tuntoja liikkuu tietysti kannattajissakin. On vaikea julistaa avointa sotaa, kun ampuja saattoi kuulua omaan väkeen.

Kannattaa olla se tuttu ja turvallinen Trump, jota kukaan järkevä ei usko, mutta jota kaikki kannattavat, siis oikealla.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Miksi?

Jos Trump nyt pitää siis puheen, missä viimeinen tunti on valehtelua (siis, faktisesti paikkansapitämättömiä väitteitä) lause toisensa jälkeen, miksi sitä mustaa pitäisi yrittää jotenkin keksiä valkoiseksi?

Näinhän media ja monet muut ovat alkuun käsitelleet näitä populisti-fasisti-janalla liikkuvia poliitikkoja. Siis ollaan kovin varovaisia asioiden toteamisen suhteen, kun ei olla totuttu siihen, että kukaan voisi näin räikeästi rikkoa poliittisen keskustelun normeja. Sitten huomataankin, että se kaikki on normalisoitu ja normalisoitunut.

Kuitenkin asiat, joista Trump puhuu ovat todellisia ongelmia ja hyvin tärkeitä amerikkalaisille. Rajakriisi on totta, vaikka se ei ehkä ole ”worst in history”. Inflaatio on oikeasti ja faktisesti kurittanut rajusti amerikkalaisten ostovoimaa, vaikka sekään ei ole ”worst in history”. Tuommoista räikeää liioittelua hän toki harrastaa, mutta aiheet joista hän puhuu on todellisia ja ovat tärkeitä tavallisille amerikkalaisille, ja hän esittää niihin todellisia ratkaisuja. Tai itse ainakin uskon, että Trumpin kaudella esimerkiksi laittomat rajanylitykset laitetaan laskuun.

Vasemmiston ongelma taas on, että monia heidän peräänkuukuttamia ongelmia valtaosa amerikkalaisista ei edes näe todellisiksi ongelmiksi.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Kuitenkin asiat, joista Trump puhuu ovat todellisia ongelmia ja hyvin tärkeitä amerikkalaisille. Rajakriisi on totta, vaikka se ei ehkä ole ”worst in history”. Inflaatio on oikeasti ja faktisesti kurittanut rajusti amerikkalaisten ostovoimaa, vaikka sekään ei ole ”worst in history”. Tuommoista räikeää liioittelua hän toki harrastaa, mutta aiheet joista hän puhuu on todellisia ja ovat tärkeitä tavallisille amerikkalaisille, ja hän esittää niihin todellisia ratkaisuja. Tai itse ainakin uskon, että Trumpin kaudella esimerkiksi laittomat rajanylitykset laitetaan laskuun.

Vasemmiston ongelma taas on, että monia heidän peräänkuukuttamia ongelmia valtaosa amerikkalaisista ei edes näe todellisiksi ongelmiksi.

Puit hyvin sanoiksi ajatukseni. Se että Trump haukutaan rikolliseksi, valehtelijaksi ja ties miksi ei muuta miestä miksikään mutta kannatusta lisää sen sijaan. Ja jos se Capitol-sekoilu ja edellisten vaalien jälkeen päälle jäänyt venkoilu otetaan pois niin minäkin uskon että oikeudenkäynneillä on ollut poliittista motiivia lyödä mies lopullisesti unholaan. No toisin kävi. Täällä vasemmalla kallellaan olevat eivät näe ilmeisesti yhtään noita ongelmia mitä demokraattien vasen laita aiheuttaa cancel-kulttuurillaan ja wokehömpällään mitkä amerikkalaiset taitavat tunnistaa ihan vasenta laitaa lukuunottamatta. Olisi myös hyvä tunnistaa ettei noin korkeisiin asemiin sen enempää politiikassa kuin bisneksessäkään pääse ilman ”harmaan alueen” temppuja Jenkeissä.

Toivon vastaehdokkaaksi oikeasti sanavalmista ja pätevää ehdokasta joka haastaa Trumpin kunnolla noista Capitolin tapahtumista esimerkiksi. Vaikeaa tulee olemaan. Uskoisin sen olevan Harris-Newsom-Obama tuossa todennäköisyysjärjestyksessä. Kuka uskaltaa tuohon ryöpytykseen lähteä?
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Dumpin faktat käsittelyssä.

Luitko tarkkaan tuon jutun? Jokaisessa kohdassa Trump oli laittanut ”Lapin lisää” päälle eli vahvasti liioiteltu. Kaikessa siis periaatteessa puolitotuus lukuunottamatta tuota rikollisuuden lisääntymistä joka tietenkin laitettiin siirtolaisten piikkiin.

Heikkoa journalismia.
 

ML17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Dumpin faktat käsittelyssä.
Aika perinteinen artikkeli näyttää olevan. En nyt paria väitettä pidemmälle jaksa katsoa, mutta agendajournalismi tulee aika hyvin läpi jo parista ekasta kohdsata.

1. Inflaatio: Liiottelua Trumpilta, mutta historiallisesti inflaatio on ollut korkealla tasolla (olisiko pari jaksoa viimeiseen 50 vuoteen kun on ollut viime vuosia korkeampaa).
2. Etelärajan invaasio: En ihan ymmärrä, miksi toimittaja on puuttunut tähän. Määrät on historiallisen korkeita, vaikka kesäkuussa olisikin tultu hieman alaspäin. Biden on jotain toimia ilmeisesti tämän kitkemiseksi tehnyt, mutta mielestäni menee normaaliin poliittiseen keskusteluun kritisoida vastapuolen tekemiä toimia.

Trump toki puhuu paskaa moninkertaisesti muihin nähden, mutta nämä on jotenkin niin väsyneitä artikkeleita, kun pitää hakemalla hakea jutunjuurta.

e1. Mitä helvettiä tämäkin tarkoittaa?
"Puheensa aikana Trump kerskui voivansa päättää ”joka ikisen kansainvälisen kriisin, joka nykyinen hallinto on luonut mukaan lukien sodan Venäjän ja Ukrainan välillä”.

Tämä väite on kuin Vladimir Putinin propagandasta, sillä Venäjä yksin on vastuussa hyökkäyksestä Ukrainaan. "

e2. Pakko nostaa vielä tämä toinen lainaus. Eihän näitä voi suoralla naamalla lukea. "Omalla nelivuotiskaudellaan Trump ei esimerkiksi ratkaissut tätäkään sotaa, joka laajeni täysimittaiseksi helmikuussa 2022 Putinin oltua siinä harhaluulossa, että länsi olisi Trumpin jäljiltä liian eripurainen muodostaakseen yhtenäisen Venäjän-vastaisen rintaman."
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös