Useimpien arvioiden mukaan Trumpin mahdollisuudet voittaa vaalit ovat tällä hetkellä jotain 15-20% luokkaa. Kuulostaa melko realistiselta. Suhteellisen heikko prosentti Trumpin osalta johtuu siitä, että mies on "swing state" osavaltioissa teetetyissä gallupeissa tällä hetkellä keskiarvollisesti jäljessä. Esim. North Carolina, Florida, Michigan ja Pennsylvania ovat menossa tällä hetkellä Clintonille. Koska USA:lla on tuo valitsijamiesvaali-systeemi käytössä, Trumpista ei yksinkertaisesti VOI tulla presidenttiä, ilman että hän voittaa joitain noista osavaltioista perinteisten "punaisten" osavaltioiden lisäksi.
Trump tarvitsi toki voittoa eiliseltä, mutta mitään hirveän selkeää mediakonsensusta en ole havainnut siitä, että näin olisi käynyt. Trump esiintyi silti paljon paremmin kuin ensimmäisessä debaatissa. On kuitenkin vaikea uskoa, että tämä esitys saavuttaisi paljon muuta, kuin sen, että Trumpin laskeva käyrä tasaantuisi. Trumpin kannalta valitettavaa on se, että tämä ei läheskään riitä voittoon.
Ellei... The big if. Brexit-äänestyksen aikaan gallupit näyttivät suunnilleen 52-48% voittoa Brexitin vastustajille. Lopulta heitto oli noin 4% toiseen suuntaan. Trumpin on pakko toivoa, että vastaavanlainen heitto on tällä hetkellä tulossa hänen hyväkseen. Se on toki täysin mahdollista. Mutta tällä hetkellä ongelma on se, ettei edes tuo 4% riitä. Kuten sanottua, Trumpin voittomahdollisuus on karkeasti noin 20%. Vastaavasti mahdollisuus siihen, että Clinton voittaa yli 10% erolla on saman verran. Eli Trumpin pitää kuroa seuraavan kuukauden aikana viimeisen kahden viikon perseilyt kiinni. Se on vaikeaa, ellei Clintonista paljastu jotain vastaavaa skandaalia kuin tuo Trump tape. Ja siltikin Trumpin pitäisi klaaraa vielä viimeinen debaatti ja välttää omia skandaaleja. Kliseisesti voisi sanoa, että elämme mielenkiintoisia, joskin demokratian kannalta masentavia aikoja.
PS. Iso osa ylläolevasta datasta tulee medioista RealClearpolitics, FiveThirtyEight, 270towin ja CNN.
PPS. Ylläoleviin viesteihin vielä sen verran, että olen samaa mieltä ihmisten motivaatioiden itsekkyydestä. Aika harvoin ne lätkänpelaajatkaan kaukaloon silkasta rakkaudesta lähtee. Varmasti intohimoa omaan alaan löytyy niin urheilijoilta kuin poliitikoiltakin, mutta aika sinisilmäistä olisi kuvitella, etteikö oma etu menisi silti isossa kuvassa muiden edun (joukkueen, kansan, puolueen) edun edelle.