Hillaryhan on avoimesti laittanut liki kaikki munat tuohon Obama-koriin, saarnaa miten tärkeätä on jatkaa Obaman linjalla. Tästäkin syystä tulee olemaan hankalaa, kuten myös jatkaessa Trumpin haukkumista. "Make America hole again!" :-D
Toki jos mietitään nimenomaan ulkopolitiikkaa ja Euroopan roolia, on myös Trump tehnyt selväksi, että hänen johdollaan USA jättää eurooppalaiset selvittämään omat sotkunsa:
Lisää samasta aiheesta linkin takaa:
Could the West Survive a President Trump? - POLITICO Magazine
Ongelma taitaa piillä siinä ettei välttämättä enää kaikessa Yhdysvaltojen edut ole sovitettavissa yhteen Euroopan - tai edes Yhdysvaltojen liittolaisten etuihin. Mitä sieltä on sitten odotettavissa?
Clintonin kanta on ollut selväpiirteinen -
@Klose16 sen nostaa esille ja jos tässä kontekstissa pohditaan Obaman viimeisimpiä lausuntoja:
Obama: Natoon kuulumaton Ukraina pysyy Venäjän etupiirissä - Barack Obama - Ulkomaat - Helsingin Sanomat
Ja lainaus:
"
'On tosiasia, että Ukraina, joka ei ole Nato-maa, on altis Venäjän sotilaalliselle hallinnalle riippumatta siitä, mitä me teemme”, Obama sanoo haastattelussa.
The Atlanticin mukaan Obama näkee Ukrainan Venäjälle tärkeänä etupiirinä, mitä se ei taas Yhdysvalloille ole. Obaman mukaan hänen näkemyksensä Ukrainan asemasta on ”realistinen”, ei kohtaloon alistuva.
”Tämä on esimerkki siitä, kuinka meidän täytyy olla hyvin selvillä siitä, mitkä ydinintressimme ovat ja minkä puolesta olemme valmiita lähtemään sotimaan”, Obama sanoo Ukrainasta."
Mikäli Clinton pysyy ehdottomasti Obaman viitoittamalla tiellä niin onko mahdollista joutua tilanteeseen, jossa NATO:on kuulumattomalle Suomelle sanotaan samoin?
Toisaalta on ymmärrettävä myös asiaa siten, että Obama haluaa lisätä painetta Euroopan suuntaan - kantakaa vastuunne, mikä tietyssä mielessä on positiivisesti tulkittavissa oleva asia, mutta lähinnä NATO-maiden kohdalla, koska he nyt luultavammin kuuluvat kaikesta huolimatta Yhdysvaltojen "sateenvarjon" suojaan. NATO:on kuulumaton maa sen sijaan on sen ulkopuolella. Kriisissä en laske mitään minkään kultakortin varaan, pitää olla selkeä sitoumus tuesta.
Kumpi sitten on parempi Clinton vai Trump tässä yhteydessä tarkasteltuna? Trumpin selkeämpi linja jättää ainakin vähemmän varaa tulkinnoille, sen sijaan Clintonin linja - jos se on sama kuin Obaman linja, jossa "red linen" yli käveltiin jatkuvalla syötöllä - on kenties vieläkin heikompi, koska siihen sisältyy epävarmuus siitä ettei ole varmuutta siitä mikä on Clintonin oma linja. Löytyykö ehdotonta lausuntoa, jossa Clinton määrittelee turvallisuuspoliittisen linjan Euroopan suhteen? Toisaalta jos löytyy, voiko siihen luottaa?
Tässä suhteessa jopa Sanders on Euroopankin kannalta selkeämpi ratkaisu, on tiedossa mitä tuleman pitää, Sanders on määritellyt oman (toistaiseksi voimassa olevan) linjansa hyvin selkeällä tavalla. NATO ei laajene, Venäjää ei provosoida, maailma on useampi kuin yksinapainen.
Cruz on ymmärtääkseni selkeiten asettunut tukemaan Yhdysvaltojen Euroopan liittolaisia. Muta muuten Cruz - hmmm... *no comments*. Rubio alkaa olla omissa laskelmissani jo ulkona pelistä, tai ainakin sillä rajalla.
vlad