Mielestäni on turha enää käyttää sanaa "voi". Trumpin suurin etu, ja syy menestykseen on nimenomaan se, että hän tulee politiikan ulkopuolelta. Lopuista luettelemistasi asioista olen aika lailla samaa mieltä, ja kirjoitin itsekin samansuuntaisesti aiemmin (esim. poliittisesta korrektiudesta). Tässä Verkkouutisten jutussa on aika hyvin kasattu joitain tärkeimpiä pointteja Trumpin äänestämiselle. Mielenkiintoisesti tuolla on myös mainittu käynnissä olevan "kulttuurien sota". Sama on nähdäkseni käynnissä myös Euroopassa, joskin eri valtioissa välillä hieman eri painotuksin:
Donald Trumpin arvoitus - näin hän sen teki - USA-vaalit - Verkkouutiset
Kiitokset kattavammasta arviosta - sattuneesta syystä Yhdysvaltojen presidentinvaalien seuraaminen on jäänyt hiukan toispuoleiseen asemaan, valitettavan vähälle huomioiden kuitenkin se kuinka merkityksellisestä asiasta globaalisti on kyse.
Oikeastaan oma seuraamiseni on tähän mennessä peilautunut paljonkin Obaman tilanteen myötä ja se kuinka Obaman on geopoliittisesti äärimmäisen vaikeaa toimia viimeisen vuoden aikana aktiivisesti kun hän ei ole tehnyt sitä aiemminkaan, tämä asetelma on antanut lisää tilaa esim. Putinille, joka on huomannut selkeästi, että Obaman "red linen" yli voi marssia ilman, että seuraukset ovat sotilaspoliittisesti merkittäviä - taloudellisesti ne alkavat tuntua mutta "venäläisessä maailmassa" se ei ole prioriteetti nro. yksi.
Geopoliittiselta kantilta tarkasteltuna on sitten melkoisen vaikea sanoa, että mikä olisi toivottavin tuleva presidentti, se mikä on Yhdysvalloille hyvä ei välttämättä olisi Suomen/EU:n kannalta paras mahdollinen vaihtoehto. Tässä kohdin esim. Sanders on ongelmallinen tapaus, hän on selkeästi NATO:n laajenemista vastaan, ollen samalla sitä mieltä, että yhteistyötä on lisättävä Venäjän kanssa. Entäpä sitten Clinton... ollakseni rehellinen, en erityisemmin pidä hänestä - tunnekysymys - enkä oikein usko, että hän kykenisi muuttamaan politiikkaa riittävästi Obaman viitoittamalta tieltä - jatkuisiko samanlainen puolittainen halvaantuneisuus?
En ole koskaan ollut republikaanien kannattaja, eikä tällä hetkellä kärkiehdokkaiden joukossa ole sellaista tahoa, jonka erityisesti toivoisin voittavan vaalit. Tietty ilmiönä olisi mielenkiintoista seurata mille tielle Trump viitoittaisi Yhdysvallat - ja mitä siitä seuraisi globaalisti. Mutta neljän vuoden "testauksen" jälkeen jälki saattaisi olla melkoisen rumaa.
Toisaalta sitten, kuten
@MustatKortit on nostanut esille, ehkäpä Euroopalle olisi oikein jos Yhdysvallat vetäytyi hetkeksi mantereelleen ja EU saisi hoitaa itsenäisesti omia sotkujaan. Mutta toisaalta vaakakupissa painaa ajatus siitä, että mitä tuolloin Venäjä & Kiina ja jokunen muu valtio saisi aikaan.
vlad