Hajonta mielipidemittauksissa on tavallista suurempaa tällä kertaa. Lyhyesti sanottuna siellä on kolmenlaisia tuloksia - on 3 mittausta (Rasmussen Reports, IBD/TIPP Tracking, LA Times/USC Tracking), jotka näyttävät kisan olevan aika tasoissa. Sitten valtaosa polleista näyttää Clintonille reiluhkoa +3...+8 prosentin johtoa (FOX News, Economist/You Gov, ABC News, Reuters/Ipsos, Quinnipiac ja monta muuta). Vielä löytyy sitten joitakin kyselytutkimuksia, joissa Clintonin johto on ollut jopa yli 10 prossaa (USA Today ja Associated Press nyt ainakin).
Trump on tietysti nostanut framille nuo 3 lafkaa, joiden tulokset ovat suotuisimpia hänen kannaltaan. Mutta kaikki ovat eri syistä hieman epäilyttäviä. Rasmussen Reports on aiemmissa vaaleissa ollut säännöllisesti republikaaneihin kallellaan, taisivat esim. Romneylle ennustella selvää voittoa Obamasta, mutta kuinka kävikään. LA Times/USC Tracking poll on paneelikysely, eli samoilta tyypeiltä kysytään uudestaan ja uudestaan, ketä tänään äänestäisitte, lisäksi ovat tehneet melko radikaaleja ratkaisuja sen suhteen, miten eri ryhmiin kuuluvien ihmisten vastauksia painotetaan. Tuolla Nate Silverin sivuilla taisi olla jossain vaiheessa kirjoitus tästä LA Times/USC Tracking käyttämästä menetelmästä, ja siinä selitettiin, että jos yksi (1) ainoa musta mies mittauksen kohteena olevassa ryhmässä ilmoittaa äänestävänsä Trumpia, niin tämä heilauttaa tulosta jo useita prosenttiyksikköjä Trumpin suuntaan, painotuksen takia.
IBD/TIPP Tracking osui viime presidentinvaaleissa hyvin lähelle oikeaa, joten sitä on nyt sitten mainostettu "luotettavimpana pollina". Mutta tällä kertaa siitäkin on nostettu esiin näitä painotuksiin liittyviä kysymyksiä. Esim. Trumpia äänestävien latinojen määrä tuntuu IBD/TIPP veikkauksessa epärealistisen suurelta.
Toinen juttu on nuo osavaltioiden mielipidemittaukset. Jos Trump ja Clinton olisivat tosiaan lähes tasoissa koko maan äänestäjien joukossa, niin Clintonin johtoa tietyissä osavaltioissa kuten Florida ja Pohjois-Carolina olisi aika vaikea selittää.
Joten todennäköisesti nuo 3 mielipidemittausta, jotka jatkuvasti näyttävät kisan olevan tasoissa tai jopa lievästi Trumpiin kallellaan, ovat virheellisiä, ja todellinen tilanne on se ~5 % Clintonin johto, jota useimmat pollit näyttävät.
Lopputulosta ei tietenkään ratkaista koko maan kansanäänestyksellä, vaan osavaltiotasolla. Clintonille periaatteessa riittää perinteisten demokraattiosavaltioiden voittaminen, jolloin hän ottaa niukan voiton tyyliin 272-266, vaikkei voittaisi yhtään ns. vaa'ankieliosavaltiota. Eli Clintonin tarvitsee vain huolehtia, ettei Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Colorado tai New Hampshire lipeä ruodusta Trumpin taakse. Kaikki nämä näyttävät tällä hetkellä olevan melko turvallisesti Clintonin takana, mutta mahdotontahan ei ole, että esim. näiden sähköpostikohujen seurauksena joku osavaltio Clintonin "palomuurista" heilahtaisi Trumpille. Jos näin käy, niin Clinton voittaa silti, mikäli pystyy korvaukseksi voittamaan jonkun vaa'ankieliosavaltion taakseen. Esim. Florida, Nevada ja Pohjois-Carolina ovat sellaisia, joissa Clintonin voitto näyttää hyvin todennäköiseltä pollien perusteella. Ohiossa ja Iowassa voiton ottaminen on vaikeampaa, jos ei ihan mahdotonta kuitenkaan.
Trumpin ainoa reitti (niukkaan) voittoon näyttäisi olevan sellainen, että hän voittaa kaikki osavaltiot joukosta Florida, Ohio, Pohjois-Carolina, Iowa ja luonnollisesti mikään perinteinen republikaaniosavaltio (Arizona, Texas) ei saa mennä Clintonille, ja sitten vielä nappaa yllätysvoiton yhdessä tai useammassa em. Clintonin palomuuriosavaltiossa.
Erityisesti jos sekä Florida että Pennsylvania menee Clintonille, niin on vaikea keksiä yhtään mitään mahdollista yhdistelmää, joka antaisi Trumpille riittävästi ääniä presidenttiyteen.