Ei se ole ongelma. Trump on käytännön tason toimija, ei ideologi. Trumpismin ja MAGA:n ideologeja tulee uskoakseni paremmin nousemaan tietoisuuteen oikeistonationationalistisista evankelikaalisten kristittyjen johtajien joukoista.
Trumpismia on suht hyvin avattu tässä kirjoituksessa. Se tosin on neljän vuoden takaa, mutta ajankohtainen edelleen.
Trumpism, an ideology for the extreme far-right globally
Myös erittäin vaikutusvaltainen Trumpin tukija on avannut omaa käsitystään trumpismista.
Understanding Trump and Trumpism
Ja tunnettu Chatham house on myös käsitellyt trumpismia ja sitä, että Trumpilla on hyvin erilainen käsitys omasta ja USA:n roolista maailmassa.
https://www.chathamhouse.org/2024/11/election-shows-trumpism-here-stay
Onko trumpismi tullut jäädäkseen? Valitettavasti se on mahdollista.
Trumpismista suunnilleen kaikki olennainen tässä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Trumpism
Mutta jos keskitytään väitteeseen, niin neljän tyyppistä olet esittänyt:
(1) Trumpilla ei ole ideologiaa.
(2) Trump ei ole ideologi.
(3) Trumpin ideologia on trumpismi.
(4) Trumpismi on ideologia.
Kaikki väitteet ovat luonnollisesti kiistettävissä. Itse hyväksyn näistä 1 ja 2. Luonnollisesti väitteet 1,3 ja 4 ovat keskenään ristiriidassa. Neljättä täytyy tarkastella tarkemmin.
Kun tarkastellaan trumpismia jonakin ideologiana, on selvää, että kyseessä on kehkeytymisen tilassa oleva ideologia. Tämän "ideologian" luovat poliitikot, politiikan tutkijat ja journalistit. Trumpia kannattavat poliitikot näkevät kukin Trumpissa omien toiveidensa täyttymyksen, henkilön, joka ei itsekään oikein tiedä, mitä on tekemässä, mutta hänellä on joitakin vahvoja prinsiippejä, joita hän nyt noudattaa.
Eli kyseessä on prosessi. Trump itse ajautui tiettyyn aika yllättäväänkin tilanteeseen voitettuaan republikaanien esivaalit. Yht´äkkiä hänen sanomisillaan oli laajempaakin merkitystä. Viimeistään voitettuaan presidentinvaalit monet Trumpia viisaammat poliitikot ja ideologit alkoivat nähdä Trumpissa oman kuvansa, omien toiveidensa täyttymyksen. Joku onnistui pääsemään Trumpin lähipiiriinkin, kuten Bannon, mutta aika nopeasti tuli karkotettua poliittisen vallan ytimestä. Koska Trump ei ollut ohjattavissa.
Kun jostakin asiasta tarpeeksi kirjoitellaan, se muuttuu totuudeksi. Tässä tapauksessa trumpismia pidetään ideologiana, koska on olemassa varteenotettava joukko ihmisiä, jotka uskovat näin. Siihen liitetään vaikkapa nyt tuossa artikkelissa mainittuja piirteitä. Kuitenkin, tuskin Trump yksinään keksi ainuttakaan näistä asioista: varmasti joku on jo ehtinyt analysoida sitä, miten Trumpista tuli Trump. Tätä ei ollut näkyvissä vielä 10 vuotta sitten. Sen sijaan monet ajatukset, joita Trump toteuttaa, ovat olleet olemassa koko ajan kansan keskuudessa. Osa ajatuksista on republikaanien vanhoja ideoita, osa taas tuoreempia Trumpin omia sovelluksia.
Trumpismia jonakin asiana voidaan tarkastella monella tasolla. 1) Äänestäjien keskuudessa Trumpin odotetaan tekevän jotakin hintojen nousulle, maahanmuutolle tai aborttikysymykselle. 2) Republikaanien eliitti taas odottaa sangen perinteistä politiikkaa, johon kuuluu verotukseen liittyvät kevennykset. 3) Varsinaiset ideologit taas odottavat Trumpilta hyvinkin yksityiskohtaista kulttuurikonservatiivista ohjelmaa, jota nyt projekti 2025 edustaa.
On vielä neljäs taso, Trump itse. Onko Trump trumpisti? Kyllä ja ei, riippuen siitä, mitä asialla tarkoitetaan. Noudattaako hän jotakin olemassa olevaa ideologiaa toimissaan? Ei, ei edelleenkään. Hän on ideologiton. Mutta sosiaalisena konstruktiona Trumpista voidaan puhua ideologiana, tosin yhtä lailla kulttina. Kaikki, mitä Trump tekee, muuttuu ideologiaksi ja kiireiset akateemiset skribentit muovaavat näistä hänen teoistaan jotakin koherenttia ideologiaa.
On silti varsin uskallettua kuvitella, että nimenomaan trumpismi säilyisi ideologiana Trumpin kauden jälkeen. Eipä säilynyt teekutsuliikekään. Se edellyttäisi jonkinlaista perinnesäätiötä. Entäpä jos Trump epäonnistuu totaalisesti presidenttinä, mitä sitten tapahtuu? Haluaako kukaan enää puhua trumpismista, vai etsitäänkö joku toinen nimitys asioille? Trumpismin kehkeytyminen vaatii siitä, että demokraatit pysyvät kiltteinä, eivätkä äänestä ja toisaalta, suuri osa kansasta hyväksyy Trumpin politiikan seuraukset omassa elämässään.
Trumpismi on jatkuvasti veitsenterällä, koska Trump itse suhtautuu hyvinkin pragmaattisesti omiin toimiinsa. Hänen tapansa määrittää trumpismi antaa sille vain hyvin löysät puitteet ja itse asiassa on synkassa sen kanssa, mitä Trump tulee
tekemään:
"What it means is great deals, ... . Like the USMCA replacement of the horrible NAFTA. ... It means low taxes and eliminated job killing regulations, ... . It means strong borders, but people coming into our country based on a system of merit. ... t means no riots in the streets. It means law enforcement. It means very strong protection for the second amendment and the right to keep and bear arms. ... t means a strong military and taking care of our vets ... ."
Tässäkin lainauksessa ideologia on osittain BS:ää, varsinkin suhtautuminen armeijaan. Trump ei edes noudata omaa ideologiaansa. Varmasti hän tähtää edullisiin diileihin, haluaa maahanmuuttajat (varsinkin vääränväriset) pois maasta, uskoo jonkinlaiseen meritokratiaan (BS, koska hallituksen nimitykset), sananvapauteen (ainakin omaansa ja Muskin) ja haluaa keventää erilaista regulaatiota.
Tästä edemmäs sitten tulevat trumpistit, tästä eteenpäin joulusatu alkaa. Kuten aina, kun puhutaan ideologeista.