How Groups Voted in 2016
ropercenter.cornell.edu
Tässä taustaa eilisen YLEn trumpuutisiin, jossa haastateltiin ihmisiä virkasyytteen pohjalta. Uutisissa esiintyi kaunis nuori nainen Floridasta (Nicole), joka sanoi toivovansa hyvää päätöstä tälle kaudelle ja vielä uudelleenvalintaakin. Ensijärkytyksen jälkeen on tietenkin kysyttävä, miten tämä on mahdollista.
Ensimmäiseksi mieleen tulee, että nainen on ns. mentaalitapaus, jolla on yhteys yläkertaan tilapäisesti estynyt. Hän ei kuitenkaan vaikuttanut mielenterveyspotilaalta, pukeutumistyyli oli nuorekas farkkutakkineen. Välttämättä ei antanut kovin älyllistä vaikutelmaa, mutta toki muistamme IKEAn perustajan, jonka pukeutuminen herätti mielikuvan yömajan asukin parhaasta (ja ainoasta) puvusta.
On kaksi kysymystä: miksi nainen äänestää Trumpia ja miksi nuori nainen äänestää Trumpia? Naisen äänelle voidaan löytää ehkä selityksiä patriarkaattisesta valtasysteemistä tai Trumpin vetovoimasta tai vaihtoehdottomasta ympäristöstä tai jostakin muusta meille tuntemattomasta motiivista.
Mutta entä nuori nainen, joka on irtautunut lapsuuskodistaan, elää omaa elämäänsä, väkisinkin seurustelee ikäistensä kanssa, oppii oman sukupolvensa arvoja ja sisäistää niitä? Näihin milleniaaniarvoihin ei kuulu seksuaalisen ahdistelun hyväksyminen (me too), törkeiden puheiden arvostaminen, vähemmistöjen pilkkaaminen, ilmastonmuutoksen kieltäminen, luonnonsuojelun väheksyntä ja melkein kaikki muukin, mitä Trump edustaa.
Miksi tuo nainen ja käsittämättömän moni kaltaisensa äänestää Trumpia? Yksi demokratiaan liittyvä paradoksi on, että äänestämiseen ei tarvitse antaa hyviä syitä, itse asiassa, kaikki motiivit äänestämiseen ovat samanarvoisia.
Mietimme kahta ääripäätä: valtiotieteen professoria, joka perustelee oman äänensä hyvin tarkkaan yhteiskunnan, talouden ja poliittisen järjestelmän tuntemiseen ja ehdokkaiden mielipiteiden analysointiin. Hän voi antaa meille pitkäpiimäisen selityksen omasta äänestyskäyttäytymisestään. Ja sitten toinen ääripää, tuulihattu, joka ei ole varma mistään, edes siitä, äänestääkö vai ei. Hän menee kuitenkin uurnille, tekee siellä päätöksen vaikkapa jonkun hyvin henkilökohtaisen muiston perusteella tyyliin, "tyyppi joka sanoi kannattavansa Trumpia tarjosi minulle eilen kapakassa olutta".
Koska yritän olla olematta sovinisti (ja itse asiassa, kun havaitsee millaisia Trumpin mieskannattajat tuntuvat olevan, se on helppoa), joudun ajattelemaan, että nuorelle naiselle Trumpin äänestämiseen on olemassa jokin tällainen henkilökohtainen motiivi, joka sitten aikaansaa massiivisen torjunnan kielteiselle informaatiolle.
Ihminen päättää, että kaikki se, mitä Trumpista kerrotaan valtamedioissa on valhetta, hän luottaa johonkin kauniiseen mielteeseen Trumpista ja äänestää tämän ajatuksen perusteella. Eikä siinä auta, vaikka moni hänen ystävänsä katsoo häntä kuin tyyppiä, joka on juuri varastanut Thunbergin purjeveneen. "Kuinka sinä voit äänestää sellaista rasistip-a?" Hän vastaa, että "ei Trump ole sellainen, mitä kerrotaan. Hän on itse asiassa mukava, ihan niin kuin isoisäni, joka vei minut aina kalastamaan lapsena" tms.?
Mikä tässä auttaisi? Olisiko tarpeen arvostamani Kari Suomalaisen neuvo: "Ennenkuin tehdään kansanäänestys, pitäisi selvittää, miten suuri osa kansasta on fiksuja, ketkä taas pöljiä".
En väitä, että kaikki perusteet Trumpin äänestämiseen olisivat järjettömiä, päinvastoin. Jos on keski-ikäinen, valkoihoinen, sovinistinen lihansyöjä, jonka mielestä ekologia on sosialismin yksi muoto, ja joka haluaa omistaa mahdollisimman paljon kuluttavan katumaasturin, tottakai hän äänestää Trumpia.
Mutta miksi nuori nainen äänestää Trumpia? "Huhuu, onko siellä yläkerrassa ketään?"
Lisäys: Trump ja Thunberg puhuvat molemmat Davosissa, ilmeisesti samassa tilassakin. Nyt olisi mielenkiintoista tietää, miten Thunberg on suunnitellut välttävänsä Trumpin tapaamisen? ja jos on pakko tavata, onko taskussa jo avaamaton Raid valmiina?