Ymmärtäisin että tässä on ongelmana lähinnä uskottavuus 60% säännön suhteen: tämä (mahdollisesti) kroatialainen firma, jonka pääkonttori on kuulemma erään yksiön keittokomero, ei vaikuta ihan täysin katu-uskottavalta löydöltä... Enpä oikein tiedä ovatko nämä tässä tilanteessa aivan riittävät eväät miljardiluokan energia-strategiseen projektiin Venäjän kanssa.
Niin, firma on kroatialainen, se on Kroatiaan rekisteröity eli siitä ei ole epäselvyyttä. Se että omistajat/rahoittajat tulevat muualta on eri asia, Tässä nyt käydään periaatekeskustelu (joka olisi pitänyt käydä jo kauan sitten) siitä mikä oikeasti on EU/ETA alueen yhtiö. Katu-uskottavuus kroaattipuljulla on täysin nolla, se on selvä mutta onko sillä väliä jää nähtäväksi.
Miksi ihmeessä suuri joukko Fennovoiman alkuperäisistä yksityisistä sijoittajista on vetäytynyt hankkeesta pois ja jäljelle on jäänyt lähinnä kunnallisia energiayhtiötä, Rosatom ja tämä uusi "kroatilainen" "yritys", jos kyseessä on varma rahasampo? Eikö länsimaiset sijoittajat ymmärrä mistään mitään?
Perusteet: sijoittajat odottavat sijoitukselleen tiettyä tuottoa, mitä varmempi tuotto, sitä pienempi riskipreemio ja vice versa. FV on riskialtis ja takaisinmaksu aika pitkä, poliittisista syistä riskipreemio on kasvanut ja siksi moni on jäämässä (huom. aikamuoto) pois. Jos Ukrainan kriisiä ei olisi tapahtunut, FV oltaisiin taputeltu hyväksytyksi jo kauan sitten.
Ei kai tässä olisi ongelmaa jos sähkön markkinahinta olisi huomattavasti korkeampi. Jos alkuinvestoinnin jälkeen sähköä voisi myydä moninkertaisesti yli omakustannehinnan niin eiköhän tässä olisi kaikki suomalaiset yhtiöt mukana jotka vaan kynnelle kykenisi. Nyt niin ei vaan ole eikä tulevaisuuskaan näytä siltä että sähkönhinta olisi nousussa varsinkaan jos talouskasvu laahaa jossain 0-1% lukemissa.
Koska kellään meistä ei ole kristallipalloa. Yksi kuuma ja kuiva heinä-syyskuu Pohjolassa niin spottihinnat hyppäävät kun vesialtaat tyhjenee.
Ja tässä vähän faktaa hinnoista; Nordpoolin systeemihinta vuosikeskiarvo on tällä hetkellä kaksinkertainen vuoteen 2000 verrattuna ja about samaa tasoa kuin 2001-2005. 2006-2013 hinta on hyppinyt 27 ja 53 välillä (vuosikeskiarvo per mwh euroissa).
Sipilä puhui että lisätään uusiutuvia mikäli ydinvoimaa ei rakenneta. Nyt olisi todella ydinvoimamyönteinen hallitus mutta toitaiseksi ainoastaan Fennovoima on liikkeellä hiukan katastrofilta haiskahtavalla projektillaan. Varmasti olisi lupia tarjolla mutta missä luvanhakijat?
Jos FV feilaa niin Fortum pistää hakemuksen yhdestä isosta voimalasta jolla korvataan Loviisa 1 ja Loviisa 2. Kustannukset paljon pienempi koska infra valmiina, osaamista niin ydinvoimasta kuin projekteista riittää yllin kyllin.