En vastusta ydinvoimaa. Naurattaa vain, kun sitä puuhaavat vain ydinasevaltiot, markkinaehtoisesti ei tule, mutta tänne pitää saada.
Minuakin naurattaa, lähinnä sinun aika surkeat argumentit. Mm. Japani (Toshiba, Hitachi) ja Saksa (Siemens) ovat molemmat maita ilman ydinaseita mutta kummasti tuottavat ydinvoimaloita.
Markkinaehtoisuus on tietysti vähän häilyvä käsite, eihän Suomessakaan olisi juuri tuulivoimaloita ilman erittäin voimakasta valtion tukea.
Ydinvoimaloita kannattaakin rakentaa, mikäli omaa ydinteknologiaa. Tosin Suomeen ei kannata silloinkaan, mikäli aikoo rakentaa paskasti ja tehdä aina kaiken uusiksi. Onneksi ryssät ovat kuuluisia rakennustaidostaan ja siitä että kaikki siellä vaan toimii, niin ei varmaankaan tule näitä ongelmia mitä ranskalaisilla.
Heh, havaitsen pientä viher-ragea. Venäläisten voimalat Loviisassa kukkuu kivasti ilman mitään ongelmia, ranskalaisilla on kymmeniä atomimiiluja maailmalla toiminnassa ilman suurempia ongelmia. Mutta viherangsti ei faktoista välitä.
Kuitenkin jos vilkaiset noita TomiP:lle osoittamiani Bloombergin dioja Kiinan energiatulevaisuudesta, huomaat ettei ydinsähköllä ole käytännössä roolia aurinko- ja tuulisähköön verrattuna, moninkertainen kapasiteetin kasvu tullaan kattamaan uusiutuvilla.
Ei tämä poista sitä faktaa että Kiinassa rakennetaan ydinvoimaloita enemmän kuin missään muualla, osana ratkaisua. Tämänkin pitäisi osoittaa teille punavihreille että ydinvoima ja uusiutuvat eivät ole keskenään vaihtoehtoja vaan toisiaan tukevia ratkaisuja kun ilmaston lämpenemistä yritetään korjata.
Punavihreä punavihreä blaa blaa blaa. Jos mouhoamiselta jaksaisit lukea ja sisäistää, niin huomaisit että samasta tutkimuksesta:
Punavihreä sokeus iskee jälleen, lukisit itse raportin ja yrittäisit edes vähän tajuta lukemaasi.
Skenaariossa tuulivoiman teho nousisi nykytasolta lähes 7 000 prosenttia. Käytännössä Suomen maa- ja merialueille pitäisi rakentaa noin 8 800 uutta tuulivoimalaa. Vuoden 2014 lopussa tuulivoimaloita oli 260.
Tuulivoimaloiden määrä pitäisi siis noin karkeasti 37 kertaistaa. Good luck with that.
Aurinkovoiman asennettu teho harppaisi suhteessa vielä enemmän: 10 megawatista 35 000 megawattiin. Tämä tarkoittaisi yli 100 000 Helenin Suvilahden aurinkovoimalan rakentamista 35 vuodessa.
Mietippä tätä. 100.000 Suvilahden kokoista aurinkovoimalaa 35 vuodessa, karkeasti siis 3000 Suvilahtea per vuosi. Realistista? No ei todellakaan.
"Laaja tutkimus tuo kenties ensimmäistä kertaa esiin, kuinka paljon Suomen energiajärjestelmän muuntaminen hiilidioksidipäästöttömäksi voisi maksaa. Tulosten mukaan kokonaan uusiutuvaan energiaan pohjaava järjestelmä olisi lähes samanhintainen, tai jopa hieman halvempi, kuin ydinvoimaa ja runsaasti biomassaa sisältävät järjestelmät."
Lue tarkemmin juttu. Päästöoikeuden hinnaksi on oletettu about 10x nykyarvoon verrattuna, puhtaasti poliittinen päätös. Ydinvoimaa ei päästöoikeusmaksut (windfall-verot) haittaa, ilman poliittista perseilyä siis.
Uusiutuviin perustuvaa järjestelmää suosii se, että silloin ei tarvitsisi maksaa kohoavia polttoainekustannuksia eikä hiilidioksidipäästön nousevaa hintaa.
Tämä suosii myös ydinvoimaa vastaavasti.
Tutkijaryhmän mukaan olennaista on se, että uusiutuvaan energiaan pohjautuva järjestelmä olisi suurten alkuinvestointien jälkeen muita tarkasteltuja skenaarioita halvempi käyttää.
Hassua, kuulostaa varsin tutulta. Eiku sehän on ydinvoima mistä puhutaan, right? Ilman massiivisia energian varastointikustannukisa jotka uusiutuvilla (tuuli, aurinko) tulevat kuvioon.