Kustannustehokkuusasia on varmaan noin, mutta tuosta hukkatehosta olisi mukavaa saada jotakin faktaa. Mitä ylipäätään tarkoitat hukkateholla? Polttoaineen lämpöarvosta/ydinenergiasta hukkaan menevää tehoako?
Hukkateholla tarkoitan siis sellaista tehoa jota ei saada hyödynnettyä. Tässä mielessä ydinvoimaloitten hukkatehoa on lauhdevedet, jotka joudutaan päästämään maastoon erinäisistä syistä johtuen. Esim. se kaupungin alle luolaan rakennettu ydinvoimala, jonka lauhdevedet käytettäisiin vaikkapa yläpuolella olevien rakennusten peruslämpöön ja katujen lämmittämiseen olisi huomattavasti nykyisiä tehokkaampi kokonaisvaltaisesti.
Minusta asia ole noin yksiselitteinen. Voimalaitoksen hukkatehoon vaikuttaa tietenkin eniten se, saadaanko lämpö hyötykäyttöön. Esimerkiksi sahan yhteydessä toimiva kuorikattilaan yhdistetty minivoimala, josta sähköntuotannon lisäksi saatava lämpö voidaan hyödyntää sahalla puun sulatukseen ja kuivatukseen voinee olla huomattavasti ydinvoimalaa tehokkaampi. Sähkön hintaan on varmaankin vaikutusta polttoaineen hinnalla melko paljon.
Tällaisissa tapauksissa toki tilanne on toinen, ihan sama jos lämpöä vaikka sitten käytettäisiin lämmittämään toimistot tai läheiset asuintalot.
Mutta harvemmin tämä onnistuu kunnollisesti, etenkin haja-asutusalueilla.
Sähköntuotannon hyötysuhde lämpövoimaprosessin tapauksessa taas noudattaa tietenkin carnot'n koneen hyötysuhdetta, eikä siihen kokoluokka sinänsä vaikuta. Suurin vaikuttava tekijä on materiaalien kestävyys (lämpötilaa ei voida nostaa äärettömäksi, jolloin hyötysuhde olisi 100 %)
Toisaalta ihan polttoprosessin tehokkuuden kannalta koolla on väliä, koska isommissa yksiköissä voidaan käyttää ratkaisuita kustannustehokkuuden takia, jotka sitten vaikuttavat myös polttotehokkuuteen.
Esim. polttomateriaalin partikkelikoolla on mielestäni vaikutusta polttotehokkuuteen, ääripäissä on klapeilla toimiva kiuas ja hiili/puupölyä syövä voimala.
Polttokennoja en sinänsä ehkä vetäisi tähän vertailuun mukaan, koska polttokennojen "polttoaineen" laajamittainen tuotanto on oma haasteensa.