Itse kun teen päivätyötäni enemmän tai vähemmän energia-asioiden parissa, niin on sanottava, että on noissa Ollen jutuissa joiltain osin pientä pointtiakin, jos kohta myös aikamoista näköalattomuutta. Halpa sähkö nimittäin on johtanut Suomessa myös siihen, että esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen ei läheskään jokaista teollisuuslaitosta kiinnosta, sillä saralla todellakin olisi vielä tehtävissä. Ydinvoiman rakentaminen ja sähkön pitäminen halpana ei välttämättä kannusta sähkönsäästöön samalla tavalla kuin kalliimman sähkön maissa.
Ei energiatehokkuuden parantamisella kuitenkaan vaikuteta kokonaisuuteen kuin joitakin prosentteja, mutta on sekin jotain. Enkä väitä, etteikö energiatehokkuuspuolellakin töitä tehtäisi, mutta voitaisiin tehdä vielä enemmänkin. Vierastan toisaalta hieman noita palopuheita, joiden mukaan voitaisiin jotenkin käden käänteessä kehittää uutta teknologiaa sähkön ja lämmön tekemiseksi ikään kuin tyhjästä. Ei termodynamiikan pääsääntöjä tai muita luonnon perusolemukseen liittyviä faktoja voi valitettavasti ohittaa rahan voimalla. Sitäkään en ymmärrä miten vaikka joku ydinjäte "posahtelee" yhtään mitenkään. Kyllä minusta näissä keskusteluissa pitäisi nojautua faktoihin puolin ja toisin, eikä suoltaa mitä tahansa.
Mitä tulee uusiutuvan energian tuottamiseen Suomessa, on metsäteollisuus tässä avainasemassa. Suurin osa Suomen uusiutuvasta energiasta tuotetaan metsäteollisuuden tuotantolaitosten, pääasiassa sellutehtaiden, yhteydessä. Jos metsäteollisuus siis lähtee Suomesta, lähtee myös iso pala uusiutuvan energian tuotannosta. Ja metsäteollisuushan valuu pois, jos tuotantokustannukset eivät pysy maltillisina, eli mm. energian hinta halpana. Siksi ydinvoimalla tuotettu halpa sähkö ei siis välttämättä olekaan pois uusiutuvan energian tuotannosta. Moni asia vaikuttaa kokonaisuuteen, eikä maailma yllättäen ole mustavalkoinen.
Minusta Suomessa on valittu melko järkevältä tuntuva tie edetä maltillisen kokoisilla askelilla kohti kestävämpää, energiatehokkaampaa ja päästöttömämpää valtiota. Voihan olla, että joku toinen tie olisi lopulta parempi, mutta minusta tämä nykymalli tuntuu kohtuujärkevältä. Ei kaikkia rakennelmia välttämättä kannata kaataa liialla rymistelylläkään. Keppiä ei kannata välttämättä käyttää liian innokkaasti, jos ei aina porkkanaakaan.
Rahaa voi pumpata tutkimukseen ja tuotekehitykseen ja varmasti jotakin saadaan sillä aikaan, mutta mitään mullistavaa tuskin tapahtuu ihan hetkessä. Ja kyllähän rahaa pumpataankin. Omaanikin, juuri tällä hetkellä meneillään olevaa erääseen puhtaaseen energiantuotantoteknologiaan liittyvää selvitysprojektia rahoitetaan julkisella rahalla. Myös energiatehokkuustyötä tuetaan valtion toimesta. Käsittääkseni tätä tukea aiotaan ensi vuodeksi lisätä. Teollisuudenkin on kuitenkin pärjättävä, se nimittäin rahoittaa verojen kautta valtiota. Varattoman valtion taas on vaikea tukea yhtään mitään.