Kiitos asiallisista kommenteista.
Pari juttua alkuperäisestä viestistäni mikä ei ihan välittynyt aivoista käsien kautta näppikselle oli maininta Tsernobylista. En tarkoittanut että reaktori olisi samaa tyyppiä ja niiden rakentamisesta ei olisi mitään opittu, vaan lähinnä "worst-case-scenario" ja sen vaikutus ympäristöön. Eli mikä sitten aiheuttaakaan onnettomuuden (terrori-isku, inhimillinen virhe, varajärjestelmien kaatuminen), vaikutukset ovat terveydelle haitalliset. Ja siitä viittaus seuraavassa kappaleessa uraanin puoliintumisaikaan, jonka joku voisi tietysti mainita, jos tietää kyseisen polttoainetyypin puoliintumisajan.
Niin, tiedä nyt jaksaako tässä edes lähteä taas kerran ottamaan niitä lukuja esille mutta tiivistäen voisi sanoa että jos Tsernobyl edustaa sitä pahinta mahdollista niin aika vähällä selvitään verrattuna esim. hiilivoimaloitten pienhiukkaspäästöjen vaikutuksiin.
Telkkarista tuli dokumentti jokunen aikaa sitten ja siinä oli maininta Ruotsin Forsmarkin ydinvoimalan viasta. Luulin että asia olisi ollut useampienkin palstalaisten tiedossa. Nimimerkki varjo, et ollut tietoinen tapahtumasta? Netistä etsimällä löytyi ruotsalaisen ydinvoima-asiantuntijan Höglundin kommentti:
Huoh, ei kun katsos tiedän hyvin mistä on kyse mutta ajattelin tarkistaa että perustatko sinä tietosi GP:n propagandaan vai muihin lähteisiin. GP propaganda on myös synonyymi sille ettei jakseta selvittää asioita kunnolla vaan uskotaan ensimmäinen väite minkä kuulee totena.
Höglundin näkemykset ovat hyvin tiedossa, mutta taustalla on kyllä siinä tapauksessa muutakin kuin pyyteetön tarve tuoda esille "totuus".
Ruotsin STUK on antanut asiasta omat lausuntonsa ja on sitten jokaisen oma ratkaisu luottaako yksittäisen (ei ydinfyysikon/ydintekniikan ammattilaisen) ihmisen arvioon joka perustuu hieman väritettyihin faktoihin vai kansallisen säteilyturvallisuusvalvonnan useitten asiantuntijoitten näkemyksiin.
Ehdotin lopuksi vielä mihin omasta mielestäni kannattaisi panostaa. Etsitään muita energiantuottomuotoja. Nimimerkki varjo ansiokkaasti kommentoi toteamalla että juuri näihin uusiin innovaatioihin tarvitaan energiaa. Olet oikeassa! Jos nykyteollisuus kuihtuu niin eikö sieltä vapaudu energiakapasiteettia? Tätä energiakapasiteettia voi vieläkin käyttää uusien innovaatioiden tuotteistamiseen. Energiantuotanto tulisi olla enemmän paikallista eikä niinkään keskitettyä. Tällä saattaisi olla positiivista vaikutusta työllisyyteen ja sitä kautta helpottaa energiaomavaraisuutta. Ydinvoiman rakentaminen vaikuttaa myös työllisyyteen mutta eipä siellä kovin moni taida maksaa verojansa Suomeen.
Tuossa on nyt kyllä aika paljon josseja ja toisaalta pitää muistaa, että ei kaikki teollisuus ole energianintensiivistä ja toisaalta energiaintensiivisen teollisuuden kuihtuminen ei välttämättä ole edes ihan ajankohtaista koska siinä Suomella on vielä paljon kilpailuvaltteja.
Se minun pointtini kylläkin oli, että tällä hetkellä iso osa Suomen tarvitsemasta energiasta tuotetaan hiilidioksidipäästöjä tuottaen ja kaikki toimenpiteet mitkä estävät tai hidastavat päästöttömien energiantuotantomenetelmien käyttöönottoa vain käytännössä lisäävät kumulatiivisia hiilidioksidipäästöjä. Kaikki käsienheiluttelu uusiutuvista energiamuodoista yms. innovaatioista on yhtä tyhjän kanssa koska joka hetki me tarvitsemme energiaa, mikä kiitos vihreitten ja muun viherväen tuotetaan paljolti hiilivoimalla. Niin paljoa sähkönkulutus ei tule modernissa yhteiskunnassa laskemaan että selvittäisiin ilman hiili- ja ydinvoimaa.
Mitä enemmän lisäydinvoimaa vastustetaan sitä enemmän tuotamme hiilidioksidipäästöjä.
Viimeksi muokattu: