Ydinvoima – mitä mieltä?

  • 191 799
  • 1 803

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Kiitos asiallisista kommenteista.

Pari juttua alkuperäisestä viestistäni mikä ei ihan välittynyt aivoista käsien kautta näppikselle oli maininta Tsernobylista. En tarkoittanut että reaktori olisi samaa tyyppiä ja niiden rakentamisesta ei olisi mitään opittu, vaan lähinnä "worst-case-scenario" ja sen vaikutus ympäristöön. Eli mikä sitten aiheuttaakaan onnettomuuden (terrori-isku, inhimillinen virhe, varajärjestelmien kaatuminen), vaikutukset ovat terveydelle haitalliset. Ja siitä viittaus seuraavassa kappaleessa uraanin puoliintumisaikaan, jonka joku voisi tietysti mainita, jos tietää kyseisen polttoainetyypin puoliintumisajan.

Niin, tiedä nyt jaksaako tässä edes lähteä taas kerran ottamaan niitä lukuja esille mutta tiivistäen voisi sanoa että jos Tsernobyl edustaa sitä pahinta mahdollista niin aika vähällä selvitään verrattuna esim. hiilivoimaloitten pienhiukkaspäästöjen vaikutuksiin.

Telkkarista tuli dokumentti jokunen aikaa sitten ja siinä oli maininta Ruotsin Forsmarkin ydinvoimalan viasta. Luulin että asia olisi ollut useampienkin palstalaisten tiedossa. Nimimerkki varjo, et ollut tietoinen tapahtumasta? Netistä etsimällä löytyi ruotsalaisen ydinvoima-asiantuntijan Höglundin kommentti:

Huoh, ei kun katsos tiedän hyvin mistä on kyse mutta ajattelin tarkistaa että perustatko sinä tietosi GP:n propagandaan vai muihin lähteisiin. GP propaganda on myös synonyymi sille ettei jakseta selvittää asioita kunnolla vaan uskotaan ensimmäinen väite minkä kuulee totena.
Höglundin näkemykset ovat hyvin tiedossa, mutta taustalla on kyllä siinä tapauksessa muutakin kuin pyyteetön tarve tuoda esille "totuus".
Ruotsin STUK on antanut asiasta omat lausuntonsa ja on sitten jokaisen oma ratkaisu luottaako yksittäisen (ei ydinfyysikon/ydintekniikan ammattilaisen) ihmisen arvioon joka perustuu hieman väritettyihin faktoihin vai kansallisen säteilyturvallisuusvalvonnan useitten asiantuntijoitten näkemyksiin.

Ehdotin lopuksi vielä mihin omasta mielestäni kannattaisi panostaa. Etsitään muita energiantuottomuotoja. Nimimerkki varjo ansiokkaasti kommentoi toteamalla että juuri näihin uusiin innovaatioihin tarvitaan energiaa. Olet oikeassa! Jos nykyteollisuus kuihtuu niin eikö sieltä vapaudu energiakapasiteettia? Tätä energiakapasiteettia voi vieläkin käyttää uusien innovaatioiden tuotteistamiseen. Energiantuotanto tulisi olla enemmän paikallista eikä niinkään keskitettyä. Tällä saattaisi olla positiivista vaikutusta työllisyyteen ja sitä kautta helpottaa energiaomavaraisuutta. Ydinvoiman rakentaminen vaikuttaa myös työllisyyteen mutta eipä siellä kovin moni taida maksaa verojansa Suomeen.

Tuossa on nyt kyllä aika paljon josseja ja toisaalta pitää muistaa, että ei kaikki teollisuus ole energianintensiivistä ja toisaalta energiaintensiivisen teollisuuden kuihtuminen ei välttämättä ole edes ihan ajankohtaista koska siinä Suomella on vielä paljon kilpailuvaltteja.

Se minun pointtini kylläkin oli, että tällä hetkellä iso osa Suomen tarvitsemasta energiasta tuotetaan hiilidioksidipäästöjä tuottaen ja kaikki toimenpiteet mitkä estävät tai hidastavat päästöttömien energiantuotantomenetelmien käyttöönottoa vain käytännössä lisäävät kumulatiivisia hiilidioksidipäästöjä. Kaikki käsienheiluttelu uusiutuvista energiamuodoista yms. innovaatioista on yhtä tyhjän kanssa koska joka hetki me tarvitsemme energiaa, mikä kiitos vihreitten ja muun viherväen tuotetaan paljolti hiilivoimalla. Niin paljoa sähkönkulutus ei tule modernissa yhteiskunnassa laskemaan että selvittäisiin ilman hiili- ja ydinvoimaa.
Mitä enemmän lisäydinvoimaa vastustetaan sitä enemmän tuotamme hiilidioksidipäästöjä.
 
Viimeksi muokattu:

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ehdotin lopuksi vielä mihin omasta mielestäni kannattaisi panostaa. Etsitään muita energiantuottomuotoja. Nimimerkki varjo ansiokkaasti kommentoi toteamalla että juuri näihin uusiin innovaatioihin tarvitaan energiaa. Olet oikeassa! Jos nykyteollisuus kuihtuu niin eikö sieltä vapaudu energiakapasiteettia? Tätä energiakapasiteettia voi vieläkin käyttää uusien innovaatioiden tuotteistamiseen. Energiantuotanto tulisi olla enemmän paikallista eikä niinkään keskitettyä.

Tässä on kaksi lähtökohdiltaan erilaista asiaa, nykyteollisuus tuottaa yhteiskunnalle rahaa ja taas innovaatiopuoli lähinnä kuluttaa yhteiskunnan rahoja.

Sama ongelma on paikallisen ja keskitetyn energiantuotannon välillä. Keskitetty ratkaisu on käyttökustannuksiltaan yleensä halvempi kun taas hajautettu kalliimpi.

Onkin mietittävä, otetaanko halvempi ratkaisu, joka poikkeuksellisessa häiriötilanteessa on isompi menetys hetkellisesti vai kalliimpi ratkaisu, josta jokin osa on usein pois käytöstä mutta tuskin koskaan kaikki?

Tällä saattaisi olla positiivista vaikutusta työllisyyteen ja sitä kautta helpottaa energiaomavaraisuutta. Ydinvoiman rakentaminen vaikuttaa myös työllisyyteen mutta eipä siellä kovin moni taida maksaa verojansa Suomeen.

Toisaalta aika moni suomalainen majoitus ja ravitsemusliike tekee tulosta, josta maksaa veroja Suomeen esimerkiksi OL-3 työmaan rakentajien avulla.

Lisäksi ydinvoiman tuottamasta voitosta maksavat energia-yhtiöt veroja Suomeen.

Sen sijaan useimmat "innovaatiot" maksetaan näillä samoilla veroilla, investointitukina ja pahimmassa tapauksessa syöttötariffeina energiayhtiöille.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Kiitos asiallisista kommenteista.

No problem.

Pari juttua alkuperäisestä viestistäni mikä ei ihan välittynyt aivoista käsien kautta näppikselle oli maininta Tsernobylista. En tarkoittanut että reaktori olisi samaa tyyppiä ja niiden rakentamisesta ei olisi mitään opittu, vaan lähinnä "worst-case-scenario" ja sen vaikutus ympäristöön.

Tsernobylin kaltainen episodi ei olisi käytännössä mitenkään mahdollinen näissä Suomessa käytettävissä reaktoreissa. Tsenobylin onnettomuuden syynä oli reaktion karkaaminen käsistä, mikä johtui reaktorin ohjeiden vastaisesta käytöstä. Tietyillä tehoalueilla kyseinen reaktorityyppi on luonnostaan epävakaa, minkä suunnittelijat tiesivät jo laitosta suunniteltaessa. Tapahtumiin johtanut käyttö oli yksiselitteisesti kielletty jo pelkästään käytetyn tehoalueen osalta. Myös turvajärjestelmät oltiin tahallisesti ohitettu, mikä oli myös kiellettyä. Reaktorista puuttui kokonaan myös suojarakennus, mikä on käytössä kaikissa suomalaisissa voimaloissa.

Telkkarista tuli dokumentti jokunen aikaa sitten ja siinä oli maininta Ruotsin Forsmarkin ydinvoimalan viasta. Luulin että asia olisi ollut useampienkin palstalaisten tiedossa. Nimimerkki varjo, et ollut tietoinen tapahtumasta? Netistä etsimällä löytyi ruotsalaisen ydinvoima-asiantuntijan Höglundin kommentti:

“It was pure luck that there was not a meltdown,” he said. “Since the electricity supply from the network didn’t work as it should have, it could have been a catastrophe.” (http://www.thelocal.se/4487/20060801/)

Uskoakseni tuosta oli vielä pitkä matka ytimen sulamiseen. Sulamisonnettomuuskaan ei käsittääkseni olisi aiheuttanut päästöjä ympäristöön. Taloudelliset tappiot olisivat toki olleet erittäin suuret.

Pelottavaa sinänsä että homma on voi olla kiinni hyvästä tuurista. Mikä vähän helpottaa niin samaisessa artikkelissa joku toinen asiantuntija taasen vähättelee tapahtumaa. Mutta itse en ole asiantuntija, enkä ala arvuuttelemaan miksi Höglund moisia lausuntoja antaa, pistää miettimään miksi lausunnot ovat ristiriidassa keskenään. Ei savua ilman tulta? Nyt heitän GP materiaalit sivuun ja alan miettimään omilla aivoillani! Paitsi että GP materiaalit on vieläkin tilaamatta ja kun tietäisi mistä tilata...

GP-materiaalit koskien ydinvoimaa voi huoletta heittää roskakoriin. Täysin yksipuolista ja suurelta osin virheellistä propagandaa.

Ydinvoiman rakentaminen vaikuttaa myös työllisyyteen mutta eipä siellä kovin moni taida maksaa verojansa Suomeen.

Kyllä jokainen iso työmaa poikii työtä myös Suomeen. Pitkien projektien ollessa kyseessä myös ulkomaiset rakentajat maksavat veronsa Suomeen, jos yhtäjaksoisesti täällä työskentelevät.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Toisaalta aika moni suomalainen majoitus ja ravitsemusliike tekee tulosta, josta maksaa veroja Suomeen esimerkiksi OL-3 työmaan rakentajien avulla.

Edellisessä viestissä asiaa jo sivusinkin. Käsittääkseni nuo pidempään täällä työskentelevät vierastyöläiset maksavat veronsa Suomeen. Joku veroasioista paremmin perillä oleva voisi valaista asiasta enemmän?
 

Krupieeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Pari juttua alkuperäisestä viestistäni mikä ei ihan välittynyt aivoista käsien kautta näppikselle oli maininta Tsernobylista. En tarkoittanut että reaktori olisi samaa tyyppiä ja niiden rakentamisesta ei olisi mitään opittu, vaan lähinnä "worst-case-scenario" ja sen vaikutus ympäristöön. Eli mikä sitten aiheuttaakaan onnettomuuden (terrori-isku, inhimillinen virhe, varajärjestelmien kaatuminen), vaikutukset ovat terveydelle haitalliset.

Juu tottahan tuo viimeinen lause on. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että moneen muuhun energian tuotantotapaan verrattuna ydinvoima on tähän mennessä ollut erittäin turvallista enkä näe sinällään mitään syytä sille, miksi niin ei voisi olla jatkossakin.

Ja siitä viittaus seuraavassa kappaleessa uraanin puoliintumisaikaan, jonka joku voisi tietysti mainita, jos tietää kyseisen polttoainetyypin puoliintumisajan.

Nyrkkisääntönä korkea-aktiiviselle jätteelle (so. ydinpolttoaine) voidaan pitää noin tuhannen vuoden aikajaksoa, jonka jälkeen jäte on vaarallista enää nieltynä jne.

Edellisessä viestissä asiaa jo sivusinkin. Käsittääkseni nuo pidempään täällä työskentelevät vierastyöläiset maksavat veronsa Suomeen. Joku veroasioista paremmin perillä oleva voisi valaista asiasta enemmän?

Lätkäfoorumillahan nämä pitäisi tietää. :) Työ- ja elinkeintotoimiston sivuilta löytyy suht selkeä taulukko.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Ydinvoiman riskejä liioitellaan joissakin piireissä. Toisissa piireissä niitä vähätellään.

Joissakin piireissä vedetään esille Tshernobyl. Toisissa hoetaan, että Tshernobylin kaltainen onnettomuus ei olisi esimerkiksi Olkiluodossa mitenkään mahdollinen.

Totuus lienee, että Tshernobyl ei voi modernissa länsimaisessa reaktorissa tapahtua, mutta toisaalta, paljon muita asioita (joihin ei ole rakentaessa varauduttu) voi mennä päin vittua ja seuraukset voivat olla järkyttävät. Sen todennäköisyys lienee häviävän pieni, mutta seuraukset olisivat isot.

Tämän takia ja jäteongelman takia ydinvoimaa ei voi per se nähdä mitenkään kannatettavana asiana. Kuitenkin, kun puhutaan idealistisesti siitä, millainen maailma me halutaan lapsillemme ja lapsenlapsillemme jättää, kannattaa ottaa myös huomioon, että nykymenolla voi hyvinkin olla, ettemme jätä minkäänlaista. Niin paljon paskaa tumppaamme ilmakehään päivittäin.

Suomi ja koko Eurooppa ovat pieniä ongelmia. Sen sijaan idän jättiläiset, Kiina ja Intia, teollistuvat kovaa vauhtia. Meillä ajatellaan teollisuuden ympäristöpäästöjä, mutta nopeasti teollistuvassa idässä pääasia on se, että se saatanan tehdas nousee ja nopeasti ja että se saatana toimii tehokkaasti.

"Vitut ympäristöstä, me halutaan nopeasti hyvinvointia!" Inhimillistä. Niin inhimillistä. Saman ilmiön on Eurooppakin läpikäynyt. Ainoastaan huomattavasti pienemmässä mittakaavassa - meillä kun väkeä on paljon vähemmän. Ja varsinkin Euroopan nopean teollistumisen aikakaudella sitä oli paljon vähemmän, kuin Aasian jättiläisissä nykyään.

On meidän kaikkien ja meidän jälkipolvien etu, että nuo maat rakentavat ydinvoimaa ja nopeasti sittenkin. Kolmen rotkon padostakin lienee lopulta enemmän ympäristöllistä hyötyä, kuin ympäristöllistä ja moraalista haittaa.
 

PJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevat Mestarit
Ja sinä olet selvästi käynyt vain ryyppyreissulla siellä, niin älyvapaata “tykitystä” oli koko viestisi! :D Jos järkeä olisi edes vähän päässä, niin osaisi käyttää edes vähän suhteellisuudentajua. Ei Suomea voi millään tavalla suoraan verrata Venäjään, pelkästään Pietarin ympäristössä asuu enemmän asukkaita kuin koko Suomessa.

Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio, joten suora vertailu Suomeen perusinfran kohdalta on täysin naurettavaa, enkä sitä omassa viestissäni edes verrannut, vaikka niin tunnut väittävän. Kysymys oli huipputasosta ja niihin yrityksiin ja hankkeisiin, johonka Venäjä panostaa, ne ovat kansainvälisesti kyllä täysin kilpailukykyisiä. On ihan totta että Karjala on jätetty täysin hunningolle Venäjällä, mutta syy tähän on vain ettei heitä kiinnosta kehittää tuota takamaata, ei kysymys todellakaan ole heidän kyvystään.

Vaikka olisinkin käynyt vain ryyppyreissulla, niin käyty olisi oltu kuitenkin. Ehkäpä silloin kannattaisi yrittää vähän miettiä, mistä on jäänyt selvästi paitsi. Sitä paitsi jos tuolle linjalle lähdetään, niin voisin hyvin epäillä sinun lähinnä naulaavan itseäsi, koska sellaisissa pilvilinnoissa tunnut liikkuvan. Sellaisissa pilvilinnoissa joilla ei ole oikein kosketuspintaa köyhään ja karuun nykyVenäjään. Olkoon vain että siellä on todella saarekkeita joissa menee paremmin ja elintasoerot sekä niiden muodostamat kuilut kasvavat samaa tahtia kuin 1900-luvun alussa. Toivotaan että Putin tasoittaisi tietä suuremmalle keskiluokalle, Venäjä ja Suomi kummatkin tarvitsevat sitä.

Tietysti Venäjä on iso maa. Mutta voiko Suomen ja Venäjän perusinfrastruktuuria verrata tai olla vertaamatta maan koon perusteella. Miten niin ei voi verrata ja miksi ihmeessä koko olisi erityisesti vaikuttava tekijä? Olen myös käynyt Kanadassa, joka on kooltaan vertailukelpoinen Venäjään. Perusinfra on helposti verrattavissa Suomeen ja parempiakin asioita löytyy. Se ihme, että venäläinen perusinfra saavuttaisi suomalaisen tai kanadalaisen tason ei tapahdu meidän elinaikanamme. Etenkään jos jompikumpi meistä alkaa naulata itseään kiivaasti :)

Se miten venäläiset ovat tuhonneet ja jättäneet Kannaksen mätänemään ei ole mitenkään puolustettavissa. Esimerkiksi Terijoella ei voi olla tuntematta surua menneestä maailmasta, kun katsoo mitä on ollut ja mihin kuntoon se on pääsetty. Argumentti, että kyse on syrjäseudusta nostattaa lähinnä suuttumusta. Miksi sitten about 70 vuotta sitten piti menetellä niin kuin piti, jos sillä ei ole edes mitään arvoa venäläisille ...

No, tämä ei ole sota tai Venäjän infraketju. Kyseessä on myös onneksi toinen valtio reaalikommunismifiaskon jälkeen, hyvä niin. Vauras Venäjä on myös Suomen etu ja hyödyttää meitä kumpaakin. Vaikka aihe liippaa kyllä sitä sen tekopyyhyyden kautta, että emme itse tuota ydinsähköämme vaan ostamme sitä muualta ja vieläpä millaisesta paikasta.

Todellista extreme-matkailua ja extreme-energian tuotantoa on käydä katsomassa Leningradin alueella Sosnovyi Borissa vain maavallien ja Suomenlahden erottamia radioaktiivisia altaita. Jos sittenkään ei käy huimaamaan, niin on se kumma mihin tekopyhyys meidät ajaakaan.

Kun Talvivaarassa saadaan vielä saostettua huomattavasti uraania, niin ydinvoima on eettisesti erittäin kestävä ratkaisu korvata ydinenergiatuontia ja erityisesti fossiilisia polttoaineita. Tai siellä saataisiin saostettua, jos joku hölmö ei estä sitäkin. Mitä ilmeisimmin lähinnä omien tietämättömyydestään johtuvien pelkotilojen pohjalta. Se on kyllä hieno hetki, jos uraania ei saa kaivuumassasta erottaa. Se kuvaisi tämän maailman ja erityisesti niin sanottujen ympäristön suojelijoiden järjettömyyttä koko uljaudessaan :)

Turvallisuudestaan kannattaa aina olla huolissaan. Se lisääkö kolme uutta yksikköä riskiä merkittävästi ja onko riski nykyiselläänkään edes todella olemassa on mielenkiintoinen keskustelu. Kiteytetään näin, jos ydinvoimaa on yhtään, niin sitä kannattaa sitten peliteorian mukaan oikeastaan olla melkeinpä loputtomasti. Riski ei enää merkitsevästi kasva, jos se nyt on kovin todellinenkaan. Toisaalta voi perustellusti argumentoida, että aina kun energiaa tuotetaan on mahdollisuus satuttaa itsensä tavalla tai toisella. Mikään energiamuoto ei ole turvallinen, vaan kaikissa on omat pienet tai vielä pienemmät riskinsä ainakin laitoksessa työskenteleville.

Muuten kuriositeettina ei Tsernobylin tapahtumat olleet siellä mahdollisia turvajärjestelyjen olessa päällä. Mutta jos turvaverkon kytkee pois testin takia, niin ei siitä silloin ihan kauheasti iloa ole :) Lisätään nyt tosikoille, että teknisesti sama ei ole mahdollista Olkiluodossa, vaikka ihmiset säheltäisivät maksimaalisesti.

Jos joku on valmis investoimaan Suomeen valtavia summia omalla riskillä ja sitoutuu noudattamaan ihan helvetin tiukkoja turvamääräyksiä, niin tietysti pitää antaa sijoittaa. Eipä tänne liikaa sijoittajia huipputeknologiaan ole tulossa. Ja kyllä energiaintensiivinen teollisuus on tyypillisesti myös huipputeknologiaa. Puheet jostain banaanivaltiosta kertovat lähinnä puhujasta kuin itse teknologiasta. Samalla voidaan ja miksei pidäkin tukea uutta teknologiakehitystä myös energiasektorilla. Sitten jos se on kannattavampaa, niin taas yksityiset saavat minun puolestani sijoittaa siihen. Niin se maailma menee tai toivottavasti menisi. Valtio valvoo yleistä hyvinvointia ja ohjaa arvoja mm. ympäristön suojelun normeja ja lakeja. Itse sijoituksen tekevät yksityiset, jotka saavat voitot mutta myös kantavat riskin.

Eipä silti, en minä ydinvoimasta erityisesti pidä. En ainakaan sen enempää kuin mistään muustakaan energian tuottamisesta sellaisenaan. Se on vain energian tuottamista, ei sen enempää tai vähempää. No jaa, aurinkoenergia on kyllä todella kivaa energiaa :)
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
http://areena.yle.fi/video/844969

Jos joku cityvihreä ei ole vielä tätä nähnyt niin nyt on aika. 6 päivää katseluaikaa jäljellä.

Helsingin Energian toimarilla oli selitykset todella vähissä. Ja suoraan sanoen vähän huolestuttaa miten pk-seudulla tulevaisuudessa energia tuotetaan.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Tulipa sitten katsottua tuota Vihreitten uutta energiaohjelmaa, mikä löytyy vihreitten nettisivuilta.
http://www.vihreat.fi/files/liitto/vihrean_kasvun_malli_final_1.pdf
Sivulla 7 on oikeastaan se olennainen sisältö.

Kun pääsi yli siitä, että koko setti oli enemmänkin multivisuaaliseen PR:ään tehty kuin varsinainen faktapohjainen esitys, niin loppupeleissä se mikä siellä paistaa silti lopussa on se että olennaisesti riippumatta siitä miten hyvin eri metodit onnistuisivat, niin myös vihreitten tulevaisuusennusteen kohdalla sähköntuotannossa 1500MW tuotettiin lauhdevoimalla mikä on tietenkin sopiva naamio fossiilisille polttoaineille ja toisaalta iso osa kaukolämmöstäkin tuotetaan fossiilisilla, joten tiivistelmänä vihreitten ohjelmasta voisi sanoa että:

Tue vihreitä, tue ilmastonmuutosta.

Ilmeisesti ydinpeikko on niin ilkeä vihreille, että sitä ei voi vain ylittää ja hiilídioksidipäästöt, pienhiukkaspäästöt yms. ovat parempi asia kuin ydinvoima.
Nythän siis tilanne olisi se että jo yhdellä kahden reaktorin ydinvoimalalla saisi kuitattua tuon 1500MW lauhdevoimaa pois 2020 mennessä ja se tarkoittaisi merkittäviä vähennyksiä hiilidioksidipäästöissä, mutta ilmeisesti vihreitä ei sellainen kiinnosta.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Timo Rajalan Kultainen Takki
Tue vihreitä, tue ilmastonmuutosta.
Tämähän on ollut tähänkin asti puolueen virallinen kanta. Hienoa että ovat saaneet puettua sen noinkin visuaaliseksi ja ytimekkääksi paketiksi.
Ilmeisesti ydinpeikko on niin ilkeä vihreille, että sitä ei voi vain ylittää ja hiilídioksidipäästöt, pienhiukkaspäästöt yms. ovat parempi asia kuin ydinvoima.
Nythän siis tilanne olisi se että jo yhdelle kahden reaktorin ydinvoimalalla saisi kuitattua tuon 1500MW lauhdevoimaa pois 2020 mennessä ja se tarkoittaisi merkittäviä vähennyksiä hiilidioksidipäästöissä, mutta ilmeisesti vihreitä ei sellainen kiinnosta.
Boldaus minun. Semantiikkaa, mutta kahden reaktorin voimaloita en itse ainakaan tunne, tarkoitat varmaan kahta ydinvoimalaa? OL3:n nettoteho tulee olemaan 1600 MW, kuten luultavasti myös seuraavan / seuraavien laitosten teho. Eli yksi sellainen riittää jo tuon määrän kuittaamiseksi.

Asiaan löyhästi liittyen: Oli muuten hauska huomata, että Vihreiden kannattajista 20% kannattaa ydinvoiman lisärakentamista (tiistain Helsingin Sanomat, printtiversio).
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Boldaus minun. Semantiikkaa, mutta kahden reaktorin voimaloita en itse ainakaan tunne, tarkoitat varmaan kahta ydinvoimalaa? OL3:n nettoteho tulee olemaan 1600 MW, kuten luultavasti myös seuraavan / seuraavien laitosten teho. Eli yksi sellainen riittää jo tuon määrän kuittaamiseksi.

Äh, piti siis sanoa voimalalaitos, kun mietin vain noita vanhoja laitoksia missä on sitten 2 heikkotehoisempaa reaktoria.
Mutta tosiaan yksikin voimala 1600MW tehoilla toki riittäisi.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Vihreät elävät edelleen siellä kuuluisassa la-la-landiassa jossa tämän maailman reaaliteetit eivät hirveästi paina. Tuo hössötys Helsingin energian tuotannon kanssa on juuri tätä, tukka tuubana väännetään jotain bioenergiavoimaloita ja merituulipuistoja hintalapusta välittämättä.

Ja sitten taas itketään kun on vähemmän rahaa kouluille ja terveysasemille.
 
Suosikkijoukkue
Timo Rajalan Kultainen Takki
Äh, piti siis sanoa voimalalaitos, kun mietin vain noita vanhoja laitoksia missä on sitten 2 heikkotehoisempaa reaktoria.
No joo, hieman tarkennusta ylempänä esiin tulleisiin termeihin: Mennään kuitenkin 1 reaktori per laitos (l. laitosyksikkö) -periaatteella, vaikka jotkut lähteet pitävätkin yhden laitosalueen (esim. Olkiluoto tai Loviisa) laitoksia yhtenä kokonaisuutena. Suomessa on siis tällä hetkellä 4 ydinvoimalaitosta, (=4 laitosyksikköä, 4 reaktoria). 5. laitosyksikkö (OL3) tulee Eurajoen Olkiluodon laitosalueelle, jossa on tällä hetkellä kaksi laitosyksikköä (OL1 ja OL2) kuten myös Loviisan Hästholmenin laitosalueella (Loviisa I ja Loviisa II). Termiä "voimalalaitos" en ole kuullut tässä yhteydessä käytettävän.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Boldaus minun. Semantiikkaa, mutta kahden reaktorin voimaloita en itse ainakaan tunne, tarkoitat varmaan kahta ydinvoimalaa?
PBMR-laitoksissa on useita, modulaarisia 100-200MW reaktoriyksiköitä yhdessä voimalassa.

Näitä on kaupallisessa käytössä varmaan joskus 20 vuoden päästä, jospa varjo varautui tulevaisuuteen =)
 
Suosikkijoukkue
Timo Rajalan Kultainen Takki
PBMR-laitoksissa on useita, modulaarisia 100-200MW reaktoriyksiköitä yhdessä voimalassa.

Näitä on kaupallisessa käytössä varmaan joskus 20 vuoden päästä, jospa varjo varautui tulevaisuuteen =)
En ole noista kuulakekolaitoksistakaan kuullut kuin yhden reaktorin versioista, mutta enpä ole kyllä niihin hirveästi tutustunutkaan. Tuolla on pienimuotoinen tutkielma asiasta kiinnostuneille. Aika optimistinen arvio on 20 vuotta kun kyseessä on kuitenkin 4. sukupolven reaktorityyppi kun yhtään 3. sukupolven laitostakaan ei ole vielä kaupallisessa käytössä. No, there were is a mill is a road, vai miten se meni eli jos pätäkkää alkaa löytyä t&k:hon, niin eiköhän noita kuulakekojakin aleta lähitulevaisuudessa rakentelemaan.
 
Viimeksi muokattu:

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Kuulakekoreaktoreiden kanssa taitaa mennnä semantiikan puolelle se, mikä on itsenäinen reaktori.

Optimistihan on hyvä olla, kymmenen vuotta sitten kaupallinen fuusioreaktori oli 50 vuoden päässä joten nyt se on 40 vuoden päässä, eikö?
 
Suosikkijoukkue
TuTo
Vihreät elävät edelleen siellä kuuluisassa la-la-landiassa jossa tämän maailman reaaliteetit eivät hirveästi paina.

Juuri näin. Vastuullinen energiapolitiikka ja vihreät eivät samaan taloon mahdu. Suorastaan huvittaa kun pipertäjät vaativat lisää selvityksiä ennen eduskunnan ydinvoimapäätöksiä, ihan kuin mitkään järkiperusteet heitä ydinvoiman taakse saisi.

Kolme hakemusta, kolme lupaa. Ihan kuten Demarinuoret ja Kokoomusnuoret tänään yhteiskannarissaan vaativat.

http://www.demarinuoret.fi/uutiset/kokoomusnuorten-ja-demarinuorten-liittohallitukset-luvat-myennetteve-kaikille-kolmelle-ydinvoimalahankkeelle
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Juuri näin. Vastuullinen energiapolitiikka ja vihreät eivät samaan taloon mahdu. Suorastaan huvittaa kun pipertäjät vaativat lisää selvityksiä ennen eduskunnan ydinvoimapäätöksiä, ihan kuin mitkään järkiperusteet heitä ydinvoiman taakse saisi.

Mitenköhän paljon vihreät loppupeleissä ovat vaikuttaneet sekä OL3:n rakennusluvan viivästymiseen ja toisaalta koko prosessiin näistä uusistakin.
Koska sikäli voisi laskea sen hiilidioksiditonnimäärän, mitä on päästetty ilmakehään Suomen hiilivoimaloista sen takia että OL3:a ei rakennettu vaikkapa 10 vuotta sitten. Toki vastustusta on ollut myös muissa puolueissakin, eikä vihreitä voi yksin syyttää mutta silti.

Ja sitten lukea Oras Tynkkysen blogista leijuntaa miten hän kyllä kompensoi lentomatkustamisessaan syntyvät hiilidioksidikilot CO2-lisämaksuilla (mikä ei sikäli toki ole mikään tuomittava asia, kukin saa tehdä omilla rahoillaan mitä tahtoo).
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Edellisen kerran yksi ei lisäydinvoimalle -liikkeen moottoreista oli Masa Vanhanen. Tosin syyt lienivät silloinkin perus-kepulaiset eli turpeen suosiota yritettiin lisätä torppaamalla ydinvoima. Viralliset perusteet oli tietysti jotain aivan muuta.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
No joo, hieman tarkennusta ylempänä esiin tulleisiin termeihin: Mennään kuitenkin 1 reaktori per laitos (l. laitosyksikkö) -periaatteella, vaikka jotkut lähteet pitävätkin yhden laitosalueen (esim. Olkiluoto tai Loviisa) laitoksia yhtenä kokonaisuutena. Suomessa on siis tällä hetkellä 4 ydinvoimalaitosta, (=4 laitosyksikköä, 4 reaktoria). 5. laitosyksikkö (OL3) tulee Eurajoen Olkiluodon laitosalueelle, jossa on tällä hetkellä kaksi laitosyksikköä (OL1 ja OL2) kuten myös Loviisan Hästholmenin laitosalueella (Loviisa I ja Loviisa II). Termiä "voimalalaitos" en ole kuullut tässä yhteydessä käytettävän.

Niin siis kun itsellä ei ole sen suurempia fobioita ydinfysiikkaa kohtaan, en oikein jaksa hirveästi välittää siitä onko reaktori=voimala, kun Suomen kaikki 5 reaktoria ovat käytännössä kahden aitauksen sisällä, se minun kirjoissani tarkoittaa kahta voimalaitosta.
Wikipedia nyt tietenkin on huonoin viite ikinä, mutta Wiki-artikkeli kyllä tuntee nimen Olkiluodon ydinvoimalaitos, joka sisältää siis em. 3 reaktoria
http://fi.wikipedia.org/wiki/Olkiluodon_ydinvoimalaitos#Olkiluoto-3

Mutta tosiaan, mistään merkityksellisestä asiasta tässä ei ole kyse, tärkeintä on että ymmärrämme toisiamme.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Mitenköhän paljon vihreät loppupeleissä ovat vaikuttaneet sekä OL3:n rakennusluvan viivästymiseen ja toisaalta koko prosessiin näistä uusistakin.

Luultavasti yhtä paljon kuin Vuosaaren sataman viivästymiseen. Nythän tuo satama on korvessa häiritsemättä ketään ja näitä Helsingin keskustan satama-alueita kaavoitetaan fiksumpaan käyttöön.

Nämä "Vihreät" halusivat rekkojen jyräävän keskusta-asuntojensa ikkunoiden alla yli 15-vuotta ja aiheuttavan varsinkin tuohon Ruoholahden alueelle paskamaisia liikenneruuhkia, kun täällä Vuosaaren suunnassa "ehkä" pesi valkoselkätikkoja. Ihmettelen ettei kuuluisaa liito-oravan paskaa sentään tuonne raksalle ilmestynyt.

Tämä on sitä tosi "Vihreyttä".
 

Kimmo_Ahteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
On taas ollut tapetilla ydinvoima, niin onko Kokoomus esittänyt mitään laskelmia sähköntuotannon tarpeesta tuleville vuosikymmenille? Siis jotain dataa mihin perustaa näkemyksen kolmesta uudesta voimalasta. Tai reaktorista. Olen nähnyt TEMin oman arvion, mutta se on Pekkarisen puulaaki. Pari kertaa yrittänyt googlata mutta ei ole osunut silmään.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
On taas ollut tapetilla ydinvoima, niin onko Kokoomus esittänyt mitään laskelmia sähköntuotannon tarpeesta tuleville vuosikymmenille? Siis jotain dataa mihin perustaa näkemyksen kolmesta uudesta voimalasta. Tai reaktorista. Olen nähnyt TEMin oman arvion, mutta se on Pekkarisen puulaaki. Pari kertaa yrittänyt googlata mutta ei ole osunut silmään.

Nyt pitää kyllä sitten muistaa, että pelkästään nollakasvun linjallakin kolme ydinvoimalaa mahdollistaisi hiilisähköstä luopumisen lähes täydellisesti ja samalla myös tuontisähkön tarve vähenisi. Kulutuksen kasvu sitten vielä erikseen.

Kuten linkitin, edes Vihreät eivät esitä että sähkönkulutus romahtaisi alaspäin seuraavan 10 vuoden aikana, ero on vain siinä että vihreät tahtovat kiihdyttää ilmastonmuutosta siinä missä mm. kokoomus hidastaa sit (tämän asian puitteissa).
 

Kimmo_Ahteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nyt pitää kyllä sitten muistaa, että pelkästään nollakasvun linjallakin kolme ydinvoimalaa mahdollistaisi hiilisähköstä luopumisen lähes täydellisesti ja samalla myös tuontisähkön tarve vähenisi. Kulutuksen kasvu sitten vielä erikseen.

Kuten linkitin, edes Vihreät eivät esitä että sähkönkulutus romahtaisi alaspäin seuraavan 10 vuoden aikana, ero on vain siinä että vihreät tahtovat kiihdyttää ilmastonmuutosta siinä missä mm. kokoomus hidastaa sit (tämän asian puitteissa).

Ööö.. siis on esittänyt laskelmia vai ei..? Jokin kaavio/raportti ym josta selviäisi miten paljon esim. teollisuuden, kotitalouksien sähköntarve muuttuu nykyisestä ja kuinka paljon. Tuon luokan investointi, aivan varmasti on oltava jossain dokumetti jossa ennustetaan kuinka eri teollisuuden alat tulevat tarvitsemaan sähköä.

Sähkönkulutus taitaa mennä hyvin pelkistäen siten että teollisuus käyttää n. puolet ja puolikkaasta metsäteollisuus puolet. Eli n.25% koko tuotannosta. Näin taisi olla vuonna -08. Tämän jälkeen onkin metsäteollisuus sukeltanut.
87TWh 25% on 22TWh ja jos tuossa määrässä on tiputusta vaikkapa -20% niin se on jo vähän yli 4TWh. Toisaalta kun uusi ydinvoimala valmistuu niin taitaa tulla 8TWh lisää.

Yllä olevia kaavioita/numeroita meikäläinen kaipaa Kokoomukselta. Ei mitään lässynlässynläätä tyyliin "halpa sähkö teollisuudelle" vaan lukuja. Mihin muuhun päätös voi perustua kuin raakoihin lukuihin?
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Ööö.. siis on esittänyt laskelmia vai ei..? Jokin kaavio/raportti ym josta selviäisi miten paljon esim. teollisuuden, kotitalouksien sähköntarve muuttuu nykyisestä ja kuinka paljon. Tuon luokan investointi, aivan varmasti on oltava jossain dokumetti jossa ennustetaan kuinka eri teollisuuden alat tulevat tarvitsemaan sähköä.

Kokoomuksesta en siis tiedä, mutta jos vaikka lukisit näistä viestejä niin tuolla aiemmin jo linkitin Vihreitten uuteen kymmenvuotissuunnitelmaan. Ja pelkästään senkin sikäli utopistisen raportin pohjalta vähintään yksi lisäydinvoimala on täysin perusteltu ratkaisu ja useammalla voimalalla varaudutaan jo etukäteen vanhojen ydinvoimaloitten käyttöajan loppumiseen muun tarpeen ohessa.

Sitten toinen kysymys on toki se, että miltä pohjalta uskot kaupallisten toimijoitten kiinnostuksen tulevan? Vaikka Sonera yms. nyt onkin osoittanut että firmat kyllä tahtoessaan osaavat tehdä surkeitakin investointeja, voisi kuvitella ettei TVO tai Fortum nyt ihan mutuheittojen varassa lähde lupia hakemaan, tosin voi olla että heidän tekemät arvionsa sitten ovat kauppasalaisuuksia, joita eivät jakele muille mahdollisille toimijoille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös