Kiitos asiallisista kommenteista.
Pari juttua alkuperäisestä viestistäni mikä ei ihan välittynyt aivoista käsien kautta näppikselle oli maininta Tsernobylista. En tarkoittanut että reaktori olisi samaa tyyppiä ja niiden rakentamisesta ei olisi mitään opittu, vaan lähinnä "worst-case-scenario" ja sen vaikutus ympäristöön. Eli mikä sitten aiheuttaakaan onnettomuuden (terrori-isku, inhimillinen virhe, varajärjestelmien kaatuminen), vaikutukset ovat terveydelle haitalliset. Ja siitä viittaus seuraavassa kappaleessa uraanin puoliintumisaikaan, jonka joku voisi tietysti mainita, jos tietää kyseisen polttoainetyypin puoliintumisajan.
Telkkarista tuli dokumentti jokunen aikaa sitten ja siinä oli maininta Ruotsin Forsmarkin ydinvoimalan viasta. Luulin että asia olisi ollut useampienkin palstalaisten tiedossa.
Nimimerkki varjo, et ollut tietoinen tapahtumasta? Netistä etsimällä löytyi ruotsalaisen ydinvoima-asiantuntijan Höglundin kommentti:
“It was pure luck that there was not a meltdown,” he said. “Since the electricity supply from the network didn’t work as it should have, it could have been a catastrophe.” (
http://www.thelocal.se/4487/20060801/)
Pelottavaa sinänsä että homma on voi olla kiinni hyvästä tuurista. Mikä vähän helpottaa niin samaisessa artikkelissa joku toinen asiantuntija taasen vähättelee tapahtumaa. Mutta itse en ole asiantuntija, enkä ala arvuuttelemaan miksi Höglund moisia lausuntoja antaa, pistää miettimään miksi lausunnot ovat ristiriidassa keskenään. Ei savua ilman tulta? Nyt heitän GP materiaalit sivuun ja alan miettimään omilla aivoillani! Paitsi että GP materiaalit on vieläkin tilaamatta ja kun tietäisi mistä tilata...
Hyvä pointti oli alla ettei välttämättä tarvitse rakentaa vaikka lupa tulisikin. Prosessi näyttää kestävän sen 10v niin sekin on pitkä aika nykyisillä maailman markkinoilla. Se että turvataan teollisuuden halpa sähkö on tavallaan oikea, mutta sähkön tarpeen määrästä ei pystytä sanomaan kovin tarkasti mitä sen pitäisi olla 20v aikajaksolla. Tällä hetkellä teollisuus kuluttaa puolet tuotannosta. Edelleen on vaikea kysymys mitä tapahtuu teollisuudelle. Ehkä +1 voimala riittää tulevaisuudessa.
Mitä tulee louhintaan Suomessa niin oma henk.kohtainen mielipiteeni on että mikäpä siinä. Jos meillä on täällä ydinvoimaloita niin miksi meillä ei olisi myös uraanin louhintaa. Kustannustehokasta - kyllä. Ekologista - tavallaan, välimatkat ovat lyhyempiä. Haluaako suomalaiset avattavan kaivoksia - no ei kovin mielellään. Parempi varmaan olisi ettei omaa takapihaa myllättäisi niin asia olisi poissa silmistä - poissa mielestä. Mutta meidän pitää kantaa vastuu ympäristöstä.
Ehdotin lopuksi vielä mihin omasta mielestäni kannattaisi panostaa. Etsitään muita energiantuottomuotoja. Nimimerkki varjo ansiokkaasti kommentoi toteamalla että juuri näihin uusiin innovaatioihin tarvitaan energiaa. Olet oikeassa! Jos nykyteollisuus kuihtuu niin eikö sieltä vapaudu energiakapasiteettia? Tätä energiakapasiteettia voi vieläkin käyttää uusien innovaatioiden tuotteistamiseen. Energiantuotanto tulisi olla enemmän paikallista eikä niinkään keskitettyä. Tällä saattaisi olla positiivista vaikutusta työllisyyteen ja sitä kautta helpottaa energiaomavaraisuutta. Ydinvoiman rakentaminen vaikuttaa myös työllisyyteen mutta eipä siellä kovin moni taida maksaa verojansa Suomeen.