Kaksi isoa ydinvoimalaa kokoluokkaa 1600MW ja Suomi voi luopua kaikesta tuontienergiasta ja kaikesta fossiilisella polttoaineella tuotetusta sähköenergiasta. Ja veronmaksajien kustannukset pyörivät siinä 0€ paikalla, jos otetaan välilliset vaikutukset huomioon niin yhteiskunta nettoaa helvetin ison summan.
Kuulun itsekin ydinvoiman kannattajiin, mutta pitää kuitenkin muistaa se, että ihan tavallinen kansa maksaa myös ydinvoiman kustannukset. Ei toki veroina, mutta kohoavana sähkölaskuna, johon vaikuttaa myös
päästökauppa. Ydinvoiman taloudellinen kannattavuus on siis kiinni laskentamallista ja toisenlaisella päästökauppa/tukimallilla esimerkiksi tuulivoima ei häviäisi taloudellisesti niin paljoa, kuin se nyt häviää. Toki ydinenergia on tehokkuudeltaan paras tasaisen sähkön tuottaja.
Teknologisena ratkaisuna pidän ydinvoimaa käyttökelpoisena perusenergian tuotantomallina ja kannatan sen lisärakentamista. Mutta kannatan siis myös tuulivoiman runsasta lisärakentamista.
Mitä on muuten nuo yhteiskunnan nettoamat välilliset vaikutukset verrattuna siihen, että sama energia tuotettaisiin vaikkapa edit. vesivoimalla, tuulivoimalla ja biomassalla?
Steegil kirjoitti:
Ydinvoimaa vaan niin paljon, että omavaraisuusaste on kiitettävällä tasolla. Mieluiten 100%.
Ydinvoiman kotimaisuudesta voidaan olla myös hieman eri mieltä. Uusimman laitoksen tuottaa saksalais-ranskalainen yhtiö, rakennustyöt tekee puolalaiset rakennusmiehet (noudattaen Suomen työehtoja, ehkä?) ja polttoaine tuodaan ulkomailta. Ainoa osuus suomalaisuutta on hiekka, josta on tehty laatuvaatimukset alittavaa betonia voimalan seiniin. Ja tietysti suomalainen raha, jolla työ maksetaan. No, hieman liittoittelin - työmaan kotimaisuusasteeksi
arvioidaan noin 50%. Toki sitten, kun kaikki ulkomaan otukset on maasta poistuneet, niin meillä on käytössä oma kotimainen ydinvoimala. Ja hyvä niin, sillä mieluummin voimaa Olkiluodosta kuin Venäjältä.
Jos halutaan puhua aidosta kotimaisuudesta, niin sitten olisi pakko hyväksyä myös se, että uraanilouhoksia alettaisiin kaivamaan myös Suomessa. Nykyisinhän uraania louhitaan eniten Kanadassa, Australiassa, Namibiassa, Kazakstanissa, Uzbekistanissa ja Venäjällä. Louhosongelmat ovat olemassa, mutta nehän ei meille kuulu, koska ne eivät ole Suomessa. Vai miten?
Korostan vielä, että pidän ydinvoimaa hyvänä ratkaisuna, mutta en täysin ongelmattomana. Ja samaan syssyyn totean, että turpeen poltto pitäisi lopettaa HETI!