Miten ihmeessä väki pärjäsi joskus 80-luvulla ilman tätä kaikkea nykyistä teknologiaa? Kysyin tuota isältäkin jonkin aikaa sitten. Vastaus oli, että "hyvinhän me pärjättiin; ei voi ikävöidä sitä, mitä ei ole ollutkaan". Kun meikäläinen on elänyt ja kasvanut koko nuoruutensa puhelin taskussa ja läppäri pöydällä, en pysty kuvittelemaankaan elämää ilman niitä. Koko maailmaa ilman kyseisiä laitteita. Oma läppäri on luultavasti ollut vuodesta 2010 tai 2011 lähtien, älypuhelin taas 2014 lähtien. Ikinä en ole omistanut pöytäkonetta. Enkä oikein pelannutkaan mitään, lähinnä Minecraftia. Nykyinen älyluuri, kullankeltainen Huawei, on pian kolme vuotta vanha. Ei olisi tarkoitus ostaa uutta, ennen kuin tämä menee mäsäksi tai toimii niin kehnosti, ettei maksa nähdä vaivaa pitkittää yhteistyösopimusta. Tämä suojakuorikin alkaa olla jo melko risa.
Viisaita sanoja isäukoltasi "ei voi ikävöidä sitä, mitä ei ollutkaan." Ei ihminen oikeastaan edes psykologisesti kykene ikävöimään jotain sellaista, mitä ei ole itse elänyt. Välillä kyllä tulee mietittyä, että on tämä teknlogiavallankumous vaan ottanut melko jättimäisiä harppauksia etenkin viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kaikki lähti jollain tapaa liikkeelle siitä, kun Steve Jobs lanseerasi vuonna 2007 maailman ensimmäisen iPhonen. Älypuhelinaikakausi sai joskus tuolloin alkunsa ja nykyisin mua melkein huolettaa, miten ihmiset on tuolla ulkonakin välillä aivan naamat kiinni luureissaan, eivätkä edes tajua vilkaista eteensä. Tänäänkin tuli nähtyä yksi tyttö jolla oli kuulokkeet korvilla ja katse kiinni puhelimessaan. Jouduin väistämään hänet pyörän kanssa ns. väärältä puolelta kun tämä ei yhtään katsonut, missä kävelee.
Mullakin on nyt Huawei ja viime vuoden malli P20 Lite mutta olen alkanut harkitsemaan vaihtoa takaisin iPhoneen, kun Huawein yhtiön ympärillä on viime aikoina leijunut synkkiä pilviä ja heidän puhelimiensa tulevaisuus ei näytä juuri tällä hetkellä kovin lupaavalta, kun Google-tuki on esim. poistumassa kokonaan tulevista Huawei-malleista. Näin ainakin huhutaan tuolla maailmalla tällä hetkellä.
Musiikki, ei mulla oikein muutakaan pyöri mielessä. Prätkäajelu yöllä, kaupungin kirkkaat valot, lavashow, maskeeraukset ja/tai hauskat puvut, oma bändi, soittaminen faneille pitkin yötä, rahaa riittää ja yhdessä koetaan hyviä aikoja. Kaikkea tällaista sinkoilee pään sopukoissa, etenkin öisin. Musiikista pidän yleisesti ottaen paljon. Klassista arvostan suuresti, mutta en oikein kuuntele sitä. Poppi on joskus ihan hyvää, mutta lähinnä pidän Michael Jacksonista. Sitten muut lajikkeet ovat aika pimennossa. Räppi on ainoa, mistä en välitä ollenkaan. Ylivoimainen suosikkini on metalli ja rock. Suosikkialalajit ovat heavy, thrash, progressiivinen, glam ja muu kevyempi kasarisetti. Tykkään niin Dokkenista ja Europesta kuin Metallicasta ja Panterasta. Blackista en oikeastaan pidä yhtään. Ei se sytytä. Sitten speed ja power ovat ihan hyvää kamaa, Helloween oli teininä väliaikaisia suursuosikkeja. Ja grunge... ööh, joo ei. En ole juuri kuunnellutkaan, enkä aiokaan. Yksi lysti.
Kotimainen musiikki... no ei se kyllä iske. Enemmistö suosikkibändeistä ovat Briteistä ja Yhdysvalloista. Suosikkiartisteja en edes omaa, kaikki kuuntelemani tuotanto on yhtyeiden tekemää. Niin raskaampi setti, totisemmat sanoitukset kuin silkka bailaamiseen sopiva glam toimivat kaikki.
Voi kuule.. kyllä se musiikkibisnes on usein etenkin alkuvaiheessa kaikkea muuta kuin rahaa ja gloriaa. Suurin osa bändeistä aloittaa tyyliin soittamisen autotallissa ja siinä saattaa kulua useampi vuosi, ennen kuin pystyvät elättämään itsensä muusikkoina. Jännittävältä ja kiinnostavalta tuo maailmaa kiertävän rokkarin villi elämä tietysti kuulostaa, mutta monella muusikolla se tie menestykseen on kivinen ja matkan varrelle saattaa mahtua mielenterveys- ja päihdeongelmiakin. Loppujen lopuksi tuo kiertuelämä ei sovi kovin monelle. Sen verran hektinen ja vauhdikas elämäntyyli se on. Ei siis ihme miksi monet musiikkimaailman isot nimet ovat poistuneet keskuudestamme aivan, aivan liian nuorena. "Live fast, die young" ja niin edespäin.
Kotimainen, tai tarkemmin sanottuna suomeksi laulettu musiikkki ei oikein innosta minuakaan. Mutta kyllä multa löytyy silti englanniksi laulavia suomalaisia bändejä joista isosti diggaan, kuten Poets of the Fall, Sunrise Avenue, Apocalyptica...
1. Jenkkibändit, 2. Aussibändit 3. Brittibändit. Siinä varmaan minun top 3. maanosittain. Tuota nykyajan hardcore-musaa kun sen monissa eri muodoissaan tulee isosti popitettua, niin niiden genrejen osalta aussibänditarjonta on oikeinkin mahtava. Northlane, In Hearts Wake, The Amity Affliction, Make Them Suffer, Feed Her To The Sharks... No jenkkien metalcore-valikoima on tietysti täysin omaa luokkaansa ja Amerikan mantereella on jopa ihan kyseiselle genrelle omistettuja festareita olemassa.
Kyllä mä sitten ihan alternatiivista metallia/rokkia sekä nu metalliakin kuuntelen. Muse, Flyleaf ja Linkin Park esimerkiksi nousevat erittäin korkealle bändeissä, joiden musiikista olen inspiroitunut ja jotka ovat soineet jo yli vuosikymmenen ajan meikäläisen kuulokkeista. Arvostus 80-luvun rock/metalli-suuruuksia kuten Iron Maiden, Kiss, Guns N' Roses, AC/DC jne. jne. on tietysti iso, mutta kuitenkin aktiivisesti kuuntelemani musiikki koostuu silti enimmäkseen nykyajan "moderneista" metallibändeistä. Vanhin pystyssä ollut bändi, jota aktiivisesti soitatan, lienee juurikin nu metalin suunnannäyttäjä KoRn. Niin joo, toki myös vuotta "nuorempi" bändi Disturbed on aktiivikuuntelussa.
Lisäksi tulee kuunneltua sillon tällön 90-luvun bilemusaa, eurodancea kuten esim. Scooteria sekä muita legendaarisia 90-luvun tanssihittejä. E-Typen "Angels Crying" esimerkiksi on aivan 5/5 kappale.
Hmm.. Tykkään siis nopeatempoisesta musasta, jollaiseksi varmaan suurin osa mainitsemistani suosikkigenreistä mielletään. Lisäksi metallimakuni on selvästi enemmän moderni kuin klassinen. Mutta kuten sanottu, arvostan silti rock- sekä metallimaailman tienraivaajat erittäin korkealle ja vaikka en heidän tuotantoaan aktiivisesti kuuntelekaan, niin kyllä esim. joku AC/DC on aivan hemmetin kova bändi!