Iso-Britannian ikimuistoiset MM-kisat vuodelta 1993 B-sarjan puolelta Hollannin Eindhovenista puhuttaessa käynnistyivät 25.3.1993 ja heti alkuun tuli tosiaan vastaan itse Puola jota vastaan ei pitänyt tunnetusti olla mitään jakoja.
Puola aloitti vahvasti, mutta tuntui yllättävänkin nopeasti heikentyvän hehkutustaan vasten brittien osoittaman sitkeän vastarinnan takia.
Puola yllätettiin ja sitä myöten maalivahtinsa alkoi torjua torjumistaan.
Pitkin ottelua kuitenkin ihan jo alusta alkaenkin Alex Dampier alkoi epäillä, että Puolan maalivahdilla ja useimmilla ellei ihan kaikilla kenttäpelaajillakin olisi ollut hieman tai jopa selvästikin sääntöjen sallimaa rajaa pidempinä olleita mailoja mikä tietenkin helpotti kiekon pitämistä paremmin hallussaan tai torjumista maalivahtipuolella.
Kaikkia keinoja yritettiin, mutta Dampierin oli todettava Puolan maalivahti Batkiewicz selvästi ottelun torjuntasankariksi.
Tai ainakin olisi todennut ellei kerta kaikkiaan jotkut Puolan sankarivahdin tai oletettavan sellaisen torjunnoista olisi olleet kerta kaikkiaan niin räikeitä sellaisinaan josta ei vain voinut mitenkään selvitä sääntöjen sallimilla mailoilla.
Britit olivat pelanneet Puolaa vastaan kaudella harjoituspelejäkin ja aina teemana tuntuivat niissäkin toistuneen juurikin Puolan maalivahtien kuten Batkiewiczin tai hänen virkatovereidensa uskomattomankin pitkälle ulottuneet torjunnat tai jollakin tapaa hieman väärällä tavalla maalipaikasta pois päin lentäneet irtokiekot joita ei vain voinut normaalein mailamitoin perustella.
Iso-Britannia ei myöskään ollut välillä etenkin puolalaislehtien jatkuvaa kritiikkiä vasten ainoa maa joka oli tehnyt valituksia tai protesteja harjoituskaudella ennen vuoden 1993 MM-kisojen B-sarjaa Puolan pelimateriaaleista, mutta ne eivät vain koskaan olleet johtaneet syytteisiin asti tai ne oli hylätty.
Ja niistä kritisoineita maita oli pidetty huonoina häviäjinä.
Dampier pisti kaiken peliin toimitsijahaastetta varten kuten sääntöjen sallimana sellainen oli jo olemassa tuolloinkin MM-kiekon kaikilla sarjatasoilla silloin kun oli nimenomaan epäilevyyttä sääntöjen vastaisesta pelaamisesta:
Rangaistuksena olisi ollut sen epäonnistuessa brittien alivoima ja häpeä, mutta ottelun Päätoimitsijana ollut Müller määräsi kuin määräsikin Puolan vastalauseista huolimatta täydellisen mailatarkastuksen mittaamisineen päivineen ja useimmilla ja ennen kaikkea ratkaisevasti itse Puolan maalivahdin todettiin nimenomaan tulevan rangaistuksen kannalta pelanneen ottelussa läpi sen laittomilla mailoilla liian pitkinä tai lapaosaltaan liian epäedullisin ja joustavin mailoin.
Siten Puolalle tuli säännöllisestä rikkeestä automaattinen jäähy ja muutoin olisi tullut tietenkin ylimääräinen aloitus rikkoneen joukkueen alueelta pelkästään mikäli varsinaista jäähyä ei olisi langetettu vaikkapa kun ratkaisu olisi tehty siitä kaikesta vähän ottelun alkumetrien jälkeen.
Se oli melkoinen mediatemppu ja oli myös taas kerran Timothy Tim Cranstonin myöhempää sankaruutta kuvastaen turnauksessa jymytemppu tehdä myös siitä ratkaisusta sitten myös maali minkä johdosta Iso-Britannia voitti ottelun maalein 4-3.
Se ottelu oli Puolalle isku vasten kasvoja minkä johdosta Puola menetti varmana pidetyn nousun vuoden 1994 MM-kisoihin A-sarjan puolelle ja mistä lähtien Puolalla ja Iso-Britannialla oli aina kohdatessaan pahaa verta tai vähintään erittäin itsessään nopeasti kiehahtavaa verta peleissään sääntöjen rajoissa luoden sen todella kovan kilpailun myöhemmin lauhtuessa 1990-luvulle sinänsä yhden kovimmista keskinäisistä MM-kisojen B-sarjan maiden kamppailusta.
Iso-Britannialle tämä oli ensimmäinen, tärkein ja joskus tietyllä tapaa myös ratkaisevin askel tietyllä tapaa sarjanousuun keskustelussa ollut ainakin silloin kun asiasta on edes joskus Suomessa näinä vuosina keskusteltu.
Varsinkin kun Suomessa ei juuri B-sarjan MM-kiekkoa sinänsä oikein tunnuttu seurattavan silloin muuta kuin ehkä ihan enintään Puolan näkökulmasta ja välillä ei oikein senkään näkökulmasta.
Tai muutoin kuin sellaiset melko lailla A-sarjan MM-kisoista tutut putoajamaat silloin eli Sveitsi tai Saksa niissä pelasivat.
Totuus oli kuitenkin ihan loppupelissä varsin toisenlainen ja ei mitään ilmaiseksi Iso-Britannia todellakaan saanut turnauksessa.
Mikäli ottelu Puola-Iso-Britannia olisi todella pelattu myöhemmässä vaiheessa turnausta niin silloin tilanne olisi voinutkin olla paljon enemmän vain ottelun toimitsijaratkaisusta kiinni kuin mitä oli myöhemmin turnauksessa.
Toki Puola kyllä myös ilman muuta muuttui sitten ajoittain jyräystasoltaan ihan uskomattomaksi jouduttuaan tappionsa suututtamaksi.
27.3.1993 Iso-Britannia pelasi Puola-voiton sensaation jälkeen B-sarjan MM-kisojen nk. Mustaa Hevosta ja tulevaisuuden nousijana ja kyllä jälleen oikeastaan varsinkin ennen kisoja olleen ennakon mukaisesti todennäköisempänä pienempänäkin nousijana pidettyä Tanskaa vastaan.
Tanska oli kehittynyt jälleen taas melkoisin harppauksin eteenpäin, mutta tanskalaisten esteeksi nousi taas silloisen 1990-luvun alkupuolen Tanskan liiallinen jäähyherkkyys ja se, että ihan kaikkea muun muassa linjapelaamisen tai keskialuepelinsä osalta Tanska ei brittien tapaan samalla tapaa ottanut huomioon.
Vahvaa ja ainakin melko pitkään jatkunutta vastarintaa Tanska kyllä teki, mutta silti joillekin ja etenkin jääkiekosta mitään tietämättömille lehdille Tanskassa oli kuittailun onnenpäivä edessä brittien voittaessa heidät maalein 4-0.
Suuri kiitos kuitenkin kuului jälleen kerran Alex Dampierin taktiselle neroudelle kun ketjutuksia ja taktiikkakuvioita muutettiin hieman toisella tapaa ottelun siihen asti vaikeassa toisessa erässä.
Ratkaisu ei tuottanut maaleja toisessa erässä, mutta kolmannen erän alkaessa se tuotti ja se oli voiton avain kun siihen mennessä brittien oli ajoittain todella vaikeaa päästä Tanskan maalialueelle samalla tapaa kuin ennen sitä ja missään vaiheessa osin pieneen taktiseen lukkoon menemisen johdosta briteillä oli vain enintään 2-0 johto ottelussa.
Sitten asettuikin vastaan Japani.
28.3.1993 Japani toden totta oli tunnettu kauhujen järjestäjä parhaimmillaan isommilleen jääkiekossa niin A kuin B-sarjan MM-kisoissakin 1990-luvulla ennen kaikkea kultaisella aikakaudellaan vuosina 1992-1995 ja yllättäen myös Iso-Britanniallekin Japani joutui esittämään voimiaan lähtökohtaisesti huomattavasti enemmän kuin se olisi halunnut.
Japani myös johtikin peliä parhaimmillaan, mutta huikeaa oli kääntää sinänsä näennäinen tappio tasapeliksi, oli välillä jopa oikeastaan parempi selkeään johtoon pääsyssä kuin Puola, Ijs-Oranje eli Hollanti, Tanska tai Romania ikinä olivatkaan vuonna 1993 iskien brittejä vastaan nurkkaan ärsytettyinä jopa huikeitakin alivoimamaaleja juurikin tappioasemansa kääntötilanteessa ennen kuin sitten lopulta Alex Dampierin pieniin jääkiekollisiin rukouksiin vastattiin muutaman japanilaisille onnettoman jäähyn johdosta.
Se myös ratkaisi pelin kun jo osin muutenkin väsyneet ja turhankin paljon huippupelaajiensa varassa toimineisiin liian johtajaorientoituneisiin pelaajakuvioihin löytyi kuitenkin aina jotain aukkoja ja siten kaikkia vaikeuksiaan vasten Iso-Britannia pystyi voittamaan maalein 5-4.
Tuossa ottelussa brittejä vastaan Japani tuntui tietyllä tapaa näyttäneen jopa koko omien kisojensa parasta osaamistaan ja etenkin Tanskaa vastaan käydyssä ottelussa tuntui kyllä siltä, että Japani olisi vaihtanut yhdessä yössään nousumahdollisuuksien mentyä A-maajoukkueensa sijaan Nippon All-Starsin eli Japanin B-maajoukkueen jäälle kun sitä vertaa Iso-Britannia-otteluun.
Tanskalle silti ihan sama Japani hävisi lopulta peräti maalein 3-9 mitä tavallaan jo aiempien niukkojen tappioidensa ja Puola-tappionsa takia lekkeripeliksi lyömisestä huolimattakin oli merkille pantavan järkyttävää tietyllä tapaa kun kaikkea ajattelee!
30.3.1993 Iso-Britannia kohtasi kahden vuoden takaisen brittien mahdollisen vuoden 1992 B-sarjan MM-kisapaikan sen nenän edestä napanneen Bulgarian.
Konstantin 'Konsta' Mihailov oli kuitenkin edelleen täysin hapoilla levostakin huolimatta tai siltä ainakin tuntui Bulgarian maalin suulta puhuttaessa kun siihen astikin hänen ottelunsa olivat olleet melkoista hyppelyä kiekosta kiekkoon torjuntoineen päivineen ja ei sitä tahtia vain voinut yksikään pelaaja tai maalivahti ainakaan B tai C-sarjan MM-kiekon tasolla kestää.
Ei kyllä välttämättä A-sarjankaan MM-maiden maalivahdeista ainakaan heikomman tason maista puhuttaessa eikä aina ihan paremmistakaan maista puhuen.
Taitotasossakaan kehitystä ei ollut kenttätasolla jäällä tapahtunut oikeastaan mihinkään minkä vuoksi britit olivat bulgaareihin nähden kuin toisesta maailmasta kotoisin verrattuna vuoden 1991 samaan tilanteeseen MM-kisojen C-sarjassa.
Ja oikeastaan olivat jo myös tuolloin vuonna 1991 vaikka niukka tappio tulikin.
Britit voittivat ottelun 10-0 kun voimia haluttiin säästää ratkaisupeleihin ja tässä vaiheessa sitkeimpien brittien mahdollisten kritisoijien oli ihan viimeistään pakko tunnustaa se tosiasia, että mönkeröksi ja putoajaksi haukuttunakin ja kuin haukkujien sanat todeksi näyttäenkin olisivat britit kyllä pelaamalla paikkansa säilyttäneet B-sarjan MM-kisoihin vuodeksi 1994.
Sen verran iso tasoero toden totta oli jäällä jääkiekossa Iso-Britannian ja Bulgarian kesken.
31.3.1993 vastaan asettui Ijs-Oranje itse ja ottelu oli kiihkeydessään montakin kirjoitusta ansaitseva tahtojen taisto. Hollanti oli myös yllättävänkin paljon vaarallisempi vastustaja lopulta briteille kuin ehkä lopulta osin yllättäen ylivoimapeliinsäkin luottanut Puola.
Britit kun myös olivat ensi kerran sitten Japani-ottelunkin selvästi tappiolla.
Lopulta taas kerran brittien taktinen taidokkuus, hyvästi yhteen hioutunut joukkuehenki ja ennen kaikkea kuuluisa sitkeys jäällä olivat avainsana ottelussa ratkaisuvoittoon maalein 3-2.
Sekin oli jo melkein ratkaiseva suoritus nousulle.
3.4.1993 kohdattiin Tricolori Hochei eli Romania josta aiemmin kerrottuna myös oli runsaasti vaivaa ainakin kovin yllättäen sinänsä, mutta toisen erän väsytyksen lopputuloksena olikin sitten maalijuhla ennen pitkää ja voitto maalein 10-4.
Se oli Iso-Britannialle jo käytännössä lopullinen suoritus ratkaisevana nousulle ja lopullista sinettiä vaille valmis.
Iso-Britannian jääkiekolle tosiaan 4.4.1993 oli päivämääränä jotakin todella huikeaa, se voitti tosiaan siitä seuranneen riemujuhlan noususta puhuttaessa Kiinan maalein 14-0.
Nousu mikä hieman yli vuotta aiemmin 24.3.1992 kotijäillä Iso-Britanniassa C1-sarjan MM-kisojen jälkeen oli tuntunut lähinnä puhtaalta unelta ja täysin käsittämättömältä mahdollisuudelta oli muuttunut todeksi.
Brittileijonien ihmenousu pistettiin merkille jääkiekon suurmaissakin kuten myös Suomessakin ja se herätti kaikkiaan valtavaakin keskustelua vuosien 1993 ja 1994 aikana kun todellakin vain muutamaa vuotta aiemmin maa oli liittynyt pitkien poissa olemisten jälkeen takaisin koko MM-ohjelmaankin ja noussut pikatahtia tähtiin, mutta ei sen nousun laajuutta sinänsä voinut käsittää.
Etenkin kun erittäin tuttuun Puolaan sitä vertaili ja ihan tosiaan edes joskus ihan MM-kisoissa tai Talviolympialaisissa varsinkin pelanneeseen Japaniin, Hollantiin ja Romaniaan vertasi.
Vuonna 1993 vastaavaan shokkiin enintään olisi ehkä kyennyt vain rajallisissa määrin MM-nousijana Tanska ja tuolloin se ehkä olisi ollutkin ymmärrettävämpää toisin kun vuodeksi 2003 MM-kisoihin Tanskan nousu oikeastaan ikinä olikaan mikäli vain yhtään oli Tanskan jääkiekkoa tuolloin seurannut, mutta ei sekään niin välttämättä olisi ollut niin huikea suoritus kun sitä miettii ihan kaikkia näkökantoja katsoen.
Ja tietenkin nyt hyvin teoriassa Pin Long eli Jään Lohikäärmeet Kiinana ja Bulgaria, mutta niiden nousumahdollisuudet olivat ihan täysin olemattomia ja toisin kuin sentään sinänsä menettelevää jääkiekkoa tarjonnut Iso-Britannia niin ne eivät olisi olleet MM-kiekossa 1994 mitään muuta kuin järkyttäviä katastrofeja ihan viimeistään.
Iso-Britannia oli noussut jääkiekossa vuotta 1994 ajatellen melkoiseen pyörityksen ja valokeilaan julkisuudessa johon se ei oikeastaan ole päässyt kieltämättä parantuneesta alempienkin MM-kisojen sarjojen seuraamisesta huolimatta lähimainkaan ennen kuin vasta nyt aivan viime vuosina jälleen kerran.
On tietenkin paha sanoa, että mihin Iso-Britannia olisi päätynyt mahdollisella tappiollaan ja jäämisellään B-sarjan MM-kisoihin vuodeksi 1994 Puolalle ja huippumaille jääkiekollisessa kehityksessään.
Samoin taas kerran B-sarjan MM-kiekosta puuttui niin monta entistä neuvostotasavaltaa kuin myös tietenkin nousukomeetta C-sarjan MM-puolelta eli Latvia josta varsinkin Latvia oli harjoituskaudella Alex Dampierin selvästi pelkäämä vastustaja.
Ja ehkäpä vuoden 1993 tietyllä tapaa suurin jossittelun aihe eli Slovakia puuttui MM-ohjelman tasolta kokonaan ihan aikuistasolla joskin ei nuorten tasolla.
Slovakiankin Iso-Britannia olisi saattanut ehkä kyetä vielä voittamaan etenkin kun muistaa Slovakian uuden aseman jääkiekossa ihan itsenäisenä maana, mutta jo heti kättelyssä kaiken olisi saanut Iso-Britannia peliin pistää kun sekään välttämättä ei olisi riittänyt.
Vuoden 1993 mittaan MM-ohjelman ulkopuolella Slovakia kehittyi huikeasti alkuvaikeuksiensa jälkeen ja alle vuoden sisällä se tulisi olemaan Iso-Britannian, Puolan ja Hollannin kaltaisille maille jääkiekossa ihan itsenäisenäkin maana kuten oli jossain määrin tietenkin pelaajistonsa osalta ollut satunnaisena Tsekkoslovakian ajan erikoismaajoukkueena tai sitten pelaajistoltaan hieman hajallaan Tsekkoslovakian B tai C-maajoukkueessa.
Brittien tehopelaajat turnauksessa eli Kevin Conway ja Richard 'Ricky' 'Rick' Fera saivat tehopistelukemikseen 8 maalia ja 13 syöttöpistettä Conwayn kohdalla ja 6 maalia ja 13 syöttöpistettä Feran kohdalla.
Muista tehopelaajista puhuttaessa Scott Morrison sai yhteensä 14 tehopistettä joista tosiaan maaleja oli 7 ja kaikki tulivat Kiina-ottelussa ainoastaan herra Morrisonille ja Anthony Tony Hand sai myös 14 tehopistettä kuten Morrisonkin.
Scott Morrisonin tunteellinen ja vähän sensuroinnin rajamailla toki huikealla hetkellä ollut voittopuhe BBC:n suorassa TV-lähetyksessä nousujuhlien ollessa kyseessä jäi kaikkien brittien kiekkoystävien sydämeen kun hän ilmoitti joukkueen olevan täynnä voittajia ja joukkueessa olevan enemmän kuria, sydäntä ja palleja kuin muilla joukkueilla oli yhteensäkään.
Kaksoiskansalaisia Iso-Britannian maajoukkueessa ikimuistoisena nousuvuotena 1993 pelasi 11 kappaletta ja he olivat puolustajista Shannon Hope, Michael 'Mike' O' Connor, Joukkuekapteeni Christopher 'Chris' Kelland, Andre Malo ja Graham 'Cracker' 'Gramps' 'Waggie' Waghorn ja hyökkääjistä Kevin Conway, Richard 'Ricky' 'Rick' Fera, Doug McEwen, Scott Morrison ja Timothy 'Tim' Cranston.
Kaikkia brittien pelaajia sellaisinaan puhtaina tai kaksoiskansalaisuuksin odotti kaikkien aikojen haaste MM-kisoissa 1994 ja etenkin kun oikeastaan koko jääkiekkomaailma oli niin äärettömän paljon muuttunut vuoden 1962 edellisestä brittien MM-kisojen visiitistä!