Ilmoitukset

Nimimerkin Pompino jatkuva aggressiivinen ja henkilökohtaisuuksiin menevä kirjoitustapa on palkittu kuukauden pelikiellolla. Aiempi rikehistoria samasta asiasta pidensi pelikieltoa.

Sulje ilmoitus

Mauri-Antero pääsee viikon huilille Perussuomalaisten ketjuun kirjoitetun hyvän maun vastaisen viestinsä vuoksi. Fantasiat koko mantereen tuhoamisesta eivät kuulu palstallemme.

Sulje ilmoitus

Vuosi 1993 – Sir Penan iltahuuto, Brittileijonien ihmenousu ja Zvaigzne Kreklin uusi esiinmarssi

Viestiketju osiossa 'Maajoukkue' , aloittajana Thusberg, 31.12.2018 klo 10.21.

 1. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Lainaus:
  Pääosin näin, mutta pommitusten uhka ja etenkin Milosevicin massiiviset propagandapuheet koskien myös Kroatiaa herättivät tuolloin levottomuutta ja pelkoa kun muistaakseni jossakin vaiheessa vuoden 1993 alussa tai jopa vuoden 1992 lopussa ihan viimeistään rajaselkkausten ja muiden valmistelujen jälkeen nk. Tynkä-Jugoslavian armeija yritti isompaa hyökkäystä ja sen sitten epäonnistuttua Kroatia oli melkein käytännössä turvannut itsensä.

  Tosin lopullisesti vasta vuoteen 1995 mennessä Kroatia oli sen verran vahva, että vasta sitten voitiin jo puhua käytännössä melkein täydestä turvallisuudesta.

  Harmittavasti näin itse jo selvemmin aihetta koskien tämän vuoden 1993 käsittely jäi jo Jääkiekon MM-kisojen 2. Divisioonan/2-divisioonan kisoista lähtien niiden jalkoihin kun yleensäkin tänä vuonna kaikilla tasoilla nähtiin tai on ainakin lähtökohtaisesti nähty useita lähivuosia miettien paljon parempia ja jännittävämpiä otteluja kuin aikoihin.

  Ja kun ei ole nähty niin yritystä ainakin on ollut peleissä epäonnistuneillakin mailla.

  Pian onkin sitten Jään Perkeleiden eli Belgian käsittelyn vuoro yhtenä isommin käsiteltävistä maista. Tosin sen käsittely taitaa jäädä vielä huomiseen tai lähipäiville ymmärrettävästi MM-Finaalista johtuen missä Suomella olisi mukava paikka ottaa 25 vuoden takaisesta tappiostaan revanssi.

  Etenkin kun nyt ei pelata tasapelin jälkeen muuta kuin 20 minuutin täyttä Jatkoaikaa koko ajan ilman Rangaistuslyöntilaukauskilpailua.

  Kesään mennessä kirjoittettavaa riittääkin paljon niin näistä kisoista kuin näillä näkymin myös Lillehammerin 1994 Talviolympialaisista ja niistä edeltävistä Talviolympialaisten Karsinnoista ja myös MM-vuodesta 1994.

  Ellen sitten tietysti päätä vain tehdä tätä vuotta 1993 nyt loppuun ja sitten vielä vähän miettiä jatkoa kun pitäisi saattaa nuo Suomessa nähdyt historiallisten NHL-ottelujenkin lista loppuun YLE:n kanavilta puhuttaessa ja näillä näkymin valitettavasti ainakin toinen näistä hankkeista tekee tilaa toiselle niiden vaatiman aikamäärän takia.
   
 2. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Jään Paholaisten eli Belgian osana oli C-sarjan MM-jääkiekossa vuonna 1993 esittää mielenkiintoista osaa tämän sarjan osalta kuten ennenkin.

  Sen sanottiin putoavan melkein auttamatta C2-sarjaan ja joskus, etenkin muutaman edeltävän vuotensa perusteella Belgia olisi toisinaan kuulunut enemmänkin C2-sarjaan tai vaikka D-sarjaan jääkiekossa mikäli sellainen vain olisi tuolloin sattunut olemaan.

  Vuonna 1993 Jään Paholaiset jatkoivat kaikkiaan erittäinkin kelvollisia otteita vastoin ulkopuolista ja usein melko tietämätöntä kritiikkiä.

  He olivat ainakin vuonna 1993 kaikkea muuta kuin pari vuotta aiemmin eli 1991 olleet Lannistetut Jään Paholaiset tai osin hieman vuotta aiemmin pohtivan oloiset Mietteliäät Jään Paholaiset vuodelta 1992.

  Jään Paholaisten organisaatiota oli tiukkojen ja lieskoja salamoivien liittopäätösten jälkeen uudistettu tasoltaan. Bob Morris Senior päätti pysyä pelkässä päävalmentajan virassa toimimisessa ja Jään Paholaisten Ison-Kieron eli Toimitusjohtajan paikan sai siten itselleen Eddy de Clerckin lähdettyä yllättäen Kuninkaallisen Liigan vastaavan tason tehtävähallintoja tehokkaasti hoitanut Andre Mertens.

  Carl van Goten jatkoi yhdistettynä Joukkueen Huoltajana ja Kuntovalmentajana ja joukkueen lääkäritoiminnasta vastasi vuonna 1993 yksinään Joukkuelääkäri Tohtori Frans Eijckmans.

  Varapäävalmentajaksi ja Apulaispäävalmentajaksi saapuivat Bill Morgan ja Rene Labonte ja sitten vielä Joukkueenjohtajaksi entinen Belgian Päävalmentaja Dirk Laenen suoraan Ison-Kieron eli Mertensin Andren alaisena.

  Jään Paholaisten maajoukkuevalintojen osalta pelaajista puhuttaessa käytiin tietysti omat taistelunsa tuttuun tapaan, mutta onneksi maan B-maajoukkueesta eli Belgie Selectie Teamista ei tarvinnut ottaa vuoden 1993 MM-valintojen ollessa kyseessä ketään joukkueeseen. Välillä olisi mukaan voitu ottaa kokeilumielessä vielä joitakin lupaavimpia Kuninkaallisen Liigan pelaajiakin, mutta näin ei kuitenkaan menetelty.

  Jään Paholaiset vuodeksi 1993 näyttivät lopulta viimeisen maajoukkueleirin jälkeen tältä ja tällaisena se myös pelasi peleissä:

  Maalivahdit: Luc van Walle, Rafael 'Raf' Melis ja Bram Beirinckx (Yannick Verstappen olisi ollut ykkösmaalivahti, mutta hän loukkaantui ja jäi kotiin ensimmäiseksi varamieheksi kun vammat riittivät hätätilanteen pelaamiseen vaikkakin eivät säännölliseen pelaamiseen.)

  Puolustajat: Günther Cuylaerts, Mark Fransen, Jan Gulickx, Bart Leten, Marc van Hoof, Tom Matthe, Mike Pellegrims ja Tim Vos

  Hyökkääjät: Kristof Cenens, Kurt Geens, Koen Hermans, Werner Klijsen, Buck Rombouts, Frank Selis, Philippe Cools, Walter Stappaerts, Aldo van den Aker, Kristoff van den Broeck, Yourie Steylen ja Bart Veulemans

  Päävalmentaja: Bob Morris Senior

  Varapäävalmentaja: Bill Morgan

  Apulaispäävalmentaja: Rene Labonte

  Joukkueen Huoltaja ja Kuntovalmentaja: Carl van Goten

  Joukkuelääkäri: Tohtori Frans Eijckmans

  Joukkueenjohtaja: Dirk Laenen

  Toimitusjohtaja: Andre Mertens

  Jään Paholaisten lempinimeksi osin vuoden 1995 tapaan myös vuonna 1993 edelleen jatketuksi korostuneen keltaisten juhlapelipaitojenkin ohella profiloitui nimitys Keltaiset Paholaiset eli Gele Duivels vaikkakin itse normaalit Jään Paholaisten pelipaidat olivat tuona vuonna muutamien aiempien vuosien tapaan kaikkiaan melko yksinkertaisen näköisiä mustissa ja punaisissa.
   
 3. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Tosiaan Ijs-Duivelsin ykkösmaalivahti Yannick Verstappenin loukkaantumisen ohella muita erityisen paljon kritisoituja asioita vuoden 1993 Ijs-Duivelsin eli Belgian osalta oli melkein täysin olematon valmistautuminen tulossa oleviin MM-koitoksiin omalla sarjatasollaan mitä vasten Belgian muu sinnittely tulevissa C-sarjan MM-kisoissa Sloveniassa oli melkoisen hyvä juttu.

  Lähinnä Belgian oman Kuninkaallisen Liigan joukkueita vastaan oteltiin milloin tuntui olevan vain tilausta ja usein ei ollut.

  Monet Belgian huippupelaajat olisivat nimenomaan kaivanneet paljon maaotteluja muita maita vastaan.

  Lähin vertailukohde olisi tietysti ollut jääkiekossa huomattavasta tasoerosta huolimatta Hollanti, mutta Ijs-Oranje oli valitettavan paljon muilla pelimatkoilla kuten muun muassa Suomessakin.

  Ainoa muu mainitsemisen arvoinen ottelu oli tietenkin Ijs-Duivelsin omaa B-maajoukkuetta eli Belgie Selectie Teamia vastaan pelaaminen.

  Tuon kyseisen valmistavan ottelun käytännössä sinä vuonna pääosin HYC Herenthalsista koottua Belgie Selectie Teamia vastaan voitti tietenkin Jään Perkeleet lukemin 14-1.

  Tuo ottelu pelattiin 8.3.1993, täsmälleen kuukausi sen jälkeen kun kuukautta aiemmin 8.2.1993 oli nimenomaan julkistettu kokoonpanot Sloveniaan alustavasti ja alettu edes hieman tehdä joitakin suunnitelmia kohti tulevaa turnausta varten.
   
 4. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Tästä viestistä eteenpäin alan hieman käsitellä Jään Paholaisten eli Belgian vastuksia mitä se kohtasi C-sarjan MM-kisoissa 1993.

  Tietenkin merkkimäärän rajoitukset muistaen ja kun eteenpäinkin pitää mennä, mutta lyhyesti aina toki on lohkovastustajien analysointiin aikaa!

  Latvialla oli lähtökohtaisesti varmaan selvästi ylivoimaisin joukkue ennakkoon Jään Paholaisten omissa arvioissa.

  Pelaaja-Valmentaja Helmuts Balderis Riian Dynamon, ZSKA Moskvan, Neuvostoliiton/Neuvosto-Latvian maajoukkueen ja myös NHL:n Minnesota North Starsin pelaajana tai pelaajavarauksena oli vielä eiäkeiässäkin erittäin huomioitava pelaaja.

  Mihails Shostaks KS Unia Oswiecimin/Auschwitzin pelaajana Puolan Liigan mestarina, Andrejs Frolikovs, Joukkuekapteeni Konstantins Grigorjevs, Aigars Ciprus, Normunds Sesejs, Sergejs Boldovesko ja Aleksanders Kerc olivat lähtökohtaisesti myös vaarallisimmat Latvian pelaajista puhuttaessa.

  Muitakin supertähtiä ja kuin toiselta planeetalta luokiteltavia pelaajia Belgian näkökulmasta puhuttaessa Latvialla oli.

  Latvian jääkiekkoilu tuntui tuohon aikaan tyystin toisenlaiselta kuin mitä se on nykyään tai mitä se oli kun se nousi MM-kisojen A-sarjaan vuodeksi 1997.

  Sen voitiin sanoa olevan iloista, verraten nopeaa ja teknistä taitoa täynnä.

  Se oli liikepeliltään soljuvaa, pehmeää ja varsin vaivatonta paitsi silloin kun se yllätettiin housut kintuissa.

  Jossain määrin puolustusta ja maalivahtipeliä Latvialta hieman kritisoitiin kuten myös hyökkäysten liiallista lähtöä usein 'Konsta' Grigorjevsin mailan kautta.

  Belgiaa vastaan Latvia kuitenkin hieman erikoisesti ontui hieman vuoden 1993 varsinaisten MM-kisojen Ruotsin tyylisesti karvaamaan usein kiekkoa aivan liian ylikorkealta silloin kun Belgialla harvemmin oli kiekko hallussaan ja sen puolustus oli haavoittuvainen.

  Belgian epäonneksi tasoeron lisäksi Latvia kuitenkin osasi tasata oikein puolustuslinjojaan yksinkertaisesti valuttamalla sentteristöä alemmas päin kuin tarvetta oli ja alkaa pelata ehkä hieman alustavuudeltaan epävarmaa, mutta sujuvaa lyhytsyöttöpeliäkin.
   
 5. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Ukraina oli myös Belgian vastustajista puhuttaessa vuonna 1993 erittäin vaarallinen.

  Hienomman luokan pelaajinaan sillä oli Joukkuekapteeni Anatoli Stepanitsev ja Ramil Juldachev jotka olivat pelanneet muun muassa Nationalliga A:n ja Nationalliga B:n puolella Sveitsissä. EHC Chur ja EHC Biel taisivat nuo seurat olla.

  Isoilta osin joukkue muodostui Kiovan Dynamon tai sittemmin Kiovan Sokolin pelaajista milloin tilanne ei lähtökohtaisesti aivan niin mahdottomalta näyttänyt pelitilanne Belgian kannalta jääkiekossa toisin kuin Latvian kanssa.

  Vaikkakin NHL-tähdet Dimitri Krystich ja Alexander Godynyuk tuntuivat kyllä ihan viimeistään ylimaallisilta pelissä sitä vastaan edes huvin vuoksi ajatella.

  Ukraina osasi tuohon aikaan pelata suhteellisenkin hyvää ja lahjakasta kiekkoa, mutta Latviaan verrattuna hermo meni useammin jäällä.

  Lisäksi keskialueella tuntui Ukrainalla olevan lahjakkuutta mitä näyttää, mutta silti jostakin syystä Ukraina tuntui suosivan vain runnovaa etenevää hyökkäystä minkä sitten Belgian pelajaata pystyivät torjumaan ainakin aloitusvoittojen ajan ja muutamassa muussakin tilanteissa.

  Joka tapauksessa Belgialle odotettiin hyvin vaikeaa ottelua heitä vastaan.
   
 6. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Etelä-Korea oli Belgian vuoden 1993 vastustajista puhuttaessa ensimmäinen jota vastaan se oikeastikin pystyi jo pelaamaan voitosta.

  Etelä-Korealla oli kuitenkin oman tutun nopean liikepelinsä lisäksi vihdoin ja viimein alkaneet mennä syötöt omilleen ja myös maalintekovarmuus oli parempi kuin koskaan ennen siihen asti.

  Enää Belgia ei voinut luottaa myös siihenkään, että Etelä-Koreasta tulisi vastaan vain pelkkiä yliopistopelaajia tai sellaisia pelaajilla joilla meni jäällä vain empimiseksi otteet.

  Herkkinä laukaisijoina tunnetut Chang-Gun Ahn ja Woo-Sam Shin olivat ainakin kenttäpelaajista puhuttaessa vaarallisimmat.

  Etenkin kun tähtipelaaja Sung-Joo Parkia ei saatu Etelä-Korealle näihin kisoihin.

  Etelä-Korean muut Belgialle edulliset ongelmat tuntuivat olevan juurikin kärkipelaajatasossa.

  Laitahyökkääjät tuntuivat olevan ehkä näissä kisoissa Etelä-Korealla parhaimmat ja taitavimmat aikoihin, mutta silti ehkä myöhemmin ja ihan näihin päiviin asti sinänsä parhaimman Etelä-Korean valmentajan huolimatta Talviolympialaisissa ja varsinaisesti MM-kisoista olemisestakin riippumatta eli Il Sea Kimin pahin virhe näissä kisoissa oli keskittyä liikaa painottamaan liikaa hämmästyttävän teknisesti heikkoon sentteristötason peluuttamiseen liikaa niin keskialueella kuin laidassa.

  Näiden kisojen jälkeen Il Sea Kim ei ikinä peluuttanut sentteristötasoaan sillä tavalla kuin mitä näissä kisoissa omalla valmentajaurallaan.

  Kun kuitenkin Il Sea Kimillä vuonna 1993 oli sellainen päähänpisto kuin oli niin paljon oli Etelä-Korean maalivahdeista Sun-Yin Byunista ja Sang-Woo Yoosta, että otteluista ei tullut aivan täysiä pieksäjäisiä Etelä-Korean kannalta turnauksessa.
   
 7. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Belgian vastustajista omalla tavallaan mielenkiintoinen oli myös Israel.

  Israelin osalta puhuttaessa Belgian oli pakko alkaa keskittymään paremmin kun maa oli nyt valmistautunut paremmin omaan kiekkokauteensa käytännössä kuin mitä se itse oli, sen maajoukkueeseen oli alkanut tulla paremmista kiekkomaista enemmän ulkojuutalaisia pelaajia ja maalivahdiksi oli tietenkin nyt otettu nuori Boris Amromin.

  Ikänestori Roy Harry Annaun ja turnauskuopus Ran Ozin ohella Belgialla ei oikein tuntunut olevan Israelia vastaan ennakoissa mitään erityisen silmällä pidettävää pelaajaa.

  Belgian lähtökohtaisissa arvioissa Israelin arvioitiin olevan selvästi jähmeämpi kuin mitä esimerkiksi Etelä-Korea olisi, mutta peliin mukaan päästessään se olisi ollut aivan yhtä vaarallinen hieman matalempana tasoltaan kuin Ukraina ja Latvia johtuen tietenkin ulkojuutalaisista pelaajistaan.

  Belgiaa pelotti turnauksen aikana Israelin omaa liikepeliä katsellessaan sen syötöntarkkuus kiekonkäsittelyssä ja maalinteon yllättävänkin hyvä varmuus.
   
 8. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Belgian viimeinen vastus oli nk. Voimanelikkonsa ja jättimäisen Chong Hon luotsaama Pohjois-Korea vuoden 1993 C-sarjan MM-kisoihin lähdettäessä.

  Voimansa tunnossa kaikkien aikojen edelliskautensa loistotuloksen myötä Pohjois-Korea oli arvioissa Belgian osalta helkkaristi tavallista vaarallisempi jäällä.

  Gi Chol Tae ja Won Son Ri tuntuivat olevan kaikkien aikojen syöttövedossa. Puhumattakaan sitten laukauksista kohti maalia.

  Muista kenttäpelaajista myös selvästi melkein saman nimen jättimäisen Chong Hon kanssa omaavaa Chong Ho Pakia Belgia joutui pitämään silmällä koska Ho Pak osasi tosiaan melkoista pyöritystä järjestää kisojen aikana myös parempien maidenkin pelaajille.

  Belgian osalta sen verraten ainoa toivo oli odotella nk. Voimanelikon väsymistä ja myös sitä, että unohtaen nk. Voimanelikon Belgialla oli kuitenkin enemmän silti muuten laittaa peliin fyysisempää voimaa niin pakkitasolla kuin keskialueellakin.

  Lisäksi Belgian etu oli se, että viimeisen Pohjois-Korean jääkiekkojoukkueen keski-ikä sen kulta-aikana ennen Suuren Johtajan poismenoa, siitä johtunutta suruaikaa vuodesta 1994 lähtien maassa aina vuoteen 1997 ja yleistä Pohjois-Korean jatkunutta jääkiekon rappeumaa oli vain 22 vuotta mikä merkitsi nuoruuden kokemattomuutta ja aivan ilmiselvää taidottomuutta verraten Pohjois-Korean sotien jälkeen syntyneisiin, 1950-luvun tai 1960-luvun ikäluokkien pelaajatasoon verrattuna.